Πάντως παιδιά οφείλω να σας ενημερώσω ότι σε πολλές μη κυβερνητικές αλλά και κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασχολούνται με ψυχολογία, ΑμεΑ, ασθένειες και λοιπά, γίνεται κάποια έμμεση "εκμετάλλευση" πολλών ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ειδικών εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών κι άλλων παρόμοιων ειδικοτήτων, οι οποίοι εργάζονται αμισθί για να αποκτήσουν την προαπαιτούμενη προϋπηρεσία η οποία θα τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή δουλειά.
Επειδή δεν ξέρω πολλά γι' αυτά, υπό ποιους όρους γίνεται αυτό; Αν γίνεται με όρους που θέτει ο εθελοντής (π.χ. μπορώ να διαθέσω τόσες ώρες την εβδομάδα), τότε μου φαίνεται δίκαιο και όσες φορές έχω δουλέψει εθελοντικά, ήταν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που σε φωνάζουν τάχαμου για μαθητεία και σε βάζουν να δουλεύεις full time για ένα μήνα αμισθί. Ε όχι ρε φίλε, αν θέλεις κάτι τέτοιο, πλέρωνε...
Προς το παρόν, βοηθώ εθελοντικά σε διάφορες φιλοζωικές δραστηριότητες, αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για "εργασία", μιας και δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, πέραν του μίνιμουμ ενός πρωινού που διαθέτω την εβδομάδα. Απλώς, ο καθένας τρέχει όποτε μπορεί και όποτε προκύψει ανάγκη.

Ωστόσο, νομίζω ότι, αν έχει κανείς τη δυνατότητα, αξίζει να διαθέσει λίγες εβδομάδες από το καλοκαίρι του για κάποια τέτοια δραστηριότητα. Ξέρω παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε σχετικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία ήταν άλλοτε πρόσχημα για φτηνές διακοπές, αλλά πολλές φορές έκαναν ουσιαστικό έργο. Για παράδειγμα, δυο κοπέλες είχαν πάει σε ένα ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες έξω απ' την Πάτρα και ήταν οι μόνες που ασχολούνταν πραγματικά με τα παιδιά, αφού οι υπάλληλοι ήταν πέρα βρέχει.
Τέλος, να πω ότι καλό είναι μεν να μην είναι κάποιος πολύ αφελής, αλλά δεν είναι ανάγκη να είμαστε τόοοσο καχύποπτοι. Πολλές φορές, η υπερβολική καχυποψία είναι απλώς πρόσχημα για την αδράνεια. Στην τελική, το πολύ-πολύ να μας πιάσουν κώτσους. Και τι έγινε; Παίρνουμε τα μπογαλάκια μας και πάμε παρακάτω.

Και για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα:
Πιστεύετε ότι είναι χάσιμο χρόνου?
Ο χρόνος που διαθέτεις για να βοηθήσεις κάποιον δεν είναι ποτέ χαμένος.