καλά όλα αυτά και συμφωνώ αλλά
εδώ μου συγκρίνεις την κρατική καταστολή απέναντι σε έναν πολίτη, με το ban μιας εταιρείας απέναντι σε έναν χρήστη.
Δεν συμφωνώ να φιμώνεται επειδή δε συμφωνώ με ό,τι λέει προφανώς, ίσα ίσα έτσι θυματοποιείται απ' το πουθενά. Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο εδώ. Ο τύπος παρέβη τα ToS του twitter επανειλλημένα, τον προειδοποίησαν, τον ξανά προειδοποίησαν ε η ανοχή έχει και τα όριά της.
Σκέψου να σαι μια εταιρεία δισεκατομμυρίων, με επενδυτές από πίσω, να πρέπει να κυνηγάς το κάθε troll και την κάθε οργανωμένη προσπάθεια προπαγάνδας που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σου για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς, και να πρέπει να εξηγήσεις στους μετόχους σου γιατί δεν μπορείς να περιορίσεις ένα συγκεκριμένο μαλάκα που στα κάνει όλα μπουρδέλο, διαδίδει ψευδείς φήμες, υποκινεί σε βία και έχει από πίσω ένα στρατό από followers που παίρνουν τα λόγια του και τα αναπαράγουν. Για πες μου αν μεθαύριο βγει κανείς και τραβήξει μια αγωγή στο twitter πως υποκινεί τη βία και φιλοξενεί εξτρεμιστικό λόγο τι πρέπει να κάνουν; Αν χρήστες αρχίσουν να εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο από τα πολλά trolls και την προπαγάνδα και τα έσοδα πέσουν κατακόρυφα σε ποιους πρέπει να πάνε να βρουν το δίκιο τους; Γιατί επειδή ο ένας από τους cult leaders τυχαίνει να εκλέχτηκε πρόεδρος κράτους;
Κάθε εταιρεία κοιτά το κέρδος της δεν καταλαβαίνω γιαι δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Αν η πολιτική της υπαγορεύει πως τη συμφέρει να αποκλεισει individual χρήστες θα το κάνει. Αν έχει λόγο να αποσυρθεί από αγορές ολόκληρες θα το κάνει. Αν θεωρήσει σωστό να παραδώσει δεδομένα χρηστών στις αρχές, να δώσει σε κρατικούς λειτουργούς free pass, θα το κάνει. Καπιταλισμό δεν έχουμε; Δε μας αρέσει αυτό; ας ψηφιστεί νόμος που να το απαγορεύει, αλλά ελεύθερη αγορά θέλουμε αυτό έχουμε. Εδώ έχω βαρεθεί να διαβάζω πως ο ιδιωτικός τομέας συμπληρώνει το δημόσιο, τώρα τι σκατά θέλουμε, από πότε η ενημέρωση μέσω των ιδιωτικών social media κατέστη τόσο critical ώστε να μας απασχολεί ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι;
Μου φαίνεται πολύ περίεργο που γράφεις πως στο μέλλον θα φιμώσουν κάποιον με τον οποίο συμφωνώ. Γιατί τόσες δεκαετίες τώρα δηλαδή τι γίνεται; Πόσες αντιπολιτευόμενες ειδήσεις σήμερα δε βγαίνουν ποτέ στο φως παρά μόνο από τοπικά ή αντιπολιτευόμενά μέσα και το αντίστροφο. Πόσες ανακοινώσεις, πόσες συνεντεύξεις τύπου αλλοιώνονται ή αποκρύπτονται, πόσες ομιιλίες στη βουλή αγνοούνται, πόσες έρευνες κουκουλώνονται. Αυτά δεν έχουν θεσμικό εκτόπισμα; δεν δικαιούνται δημοσιογραφικό βήμα; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; τίποτα. Ιδιωτικές εταιρείες είναι εφόσον δεν παρανομούν έχουν το ελεύθερο να γράψουν ό,τι θέλουν. Για αυτό υπάρχουν κρατικά και κομματικά μέσα, για αυτό υπάρχουν ατομικά blogs, πολιτικά portals. Δεν είναι δυνατό να χεις 5 μέσα και να τα τεντώσεις να ικανοποιούν τους παντες.
To twitter έχει 340 εκατομμύρια χρήστες συνολικά. Η γη έχει 7μισι δις πληθυσμό, εκ των οποίων σχεδόν τα 5 έχουν πρόσβαση στο internet, για να έχουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης. Αν θέλει ο πρόεδρος να πετά one liners κι από κάτω να χτυπάνε παλαμάκια, υπάρχει κι μια άλλη, πολύ πιο άμεση δυνατότητα όπου κανένας ποτέ δεν θα του την αφαιρέσει. Λέγεται state department.