Οποιοσδήποτε έχει την παραμικρή ιδέα για το τι διαδραματίστηκε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια στις ΗΠΑ δεν είναι δυνατό να υποστηρίζει Biden ( αντιπροεδρία του Obama ).
Ας αναλύσουμε το άρθρο. Ξεκινάει με τα κλισέ του τύπου " μειώθηκε η δυναμική των ΗΠΑ στο εξωτερικό ". Ο Trump έβαλε πρώτα την χώρα του. Επέβαλλε δασμούς στα ευρωπαϊκά εισαγόμενα προϊόντα, ξέκοψε με την επιζήμια Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθησε φιλειρηνική στάση. Μιλάει για την Βόρεια Κορέα. Ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία που μπήκε στην Βόρεια Κορέα και με ειρηνική συμφωνία ο Κιμ διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία κέρδισε πλεονέκτημα στην Μέση Ανατολή γιατί ο <<κακός>> Τραμπ αποφάσισε να σταματήσει να σφάζει κόσμο στην Μέση Ανατολή αποσύροντας τα στρατεύματα του που έστειλαν οι Δημοκρατικοί. Τι κακός!!! Αν το δούμε σαν Αμερικανοί η εξωτερική πολιτική του ήταν άψογη, σαν Ευρωπαίοι ή Έλληνες χάλασε κοινές συνεργασίες αλλά δεν μας επηρέασε κάπου ( το παραμύθι των ΗΠΑ που θα μας σώσουν τελείωσε ).
Δεν υπήρχε καμία οικονομική επιτυχία του Obama. Μπορεί για τον κόσμο συμφωνίες όπως το Green New Deal και το Obamacare να ήταν φιλικές, είχαν τεράστια επίπτωση στην οικονομία όμως και μαζί με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ξόδευαν τεράστια ποσά για την συντήρηση εξωτερικών πολέμων είχε ως συνέπεια η Κίνα να μειώσει σε τρομερό βαθμό την διαφορά στο ΑΕΠ και να περάσει μπροστά σε PPP ( είτε σκοπίμως είτε από αμέλεια ο αρθρογράφος τα παραλείπει αυτά ). Όπως παραλείπει και ότι ο Biden σαν Γερουσιαστής του Delaware ήταν υπέρ της ένταξης της Κίνας στο World Trade Organization. Ο Trump ελάττωσε τους ρυθμούς μείωσης της διαφοράς. Η Κίνα πλέον με τόσο συνάλλαγμα αν το αφήσει τότε το δολάριο ισοπεδώθηκε.
Συνεπώς, το κακογραμμένο αυτό άρθρο μας λέει εμμέσως ότι ο Trump δεν κρίνεται ως καλός πλανητάρχης επειδή δεν άρχισε κανέναν πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, δεν συνέχισε να βομβαρδίζει την Συρία και δεν συνέχισε να έχει επιθετική πολιτική προς την Ρωσία. Μάλιστα, ενδιαφέρον αν μη τι άλλο.
Λοιπόν, καταρχάς, ας ξεκαθαρίσω λίγο τη δίκη μου θέση. Δεν πιστεύω πως ο Biden είναι ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης που θα σώσει τον κόσμο. Αντιθέτως, είμαι της άποψης ότι στην προκειμένη εκλογική αναμέτρηση, ήταν «το μη χείρον βέλτιστον». Γνωρίζω ότι δεν έχει αλάνθαστο παρελθόν (ποιος πολιτικός έχει άλλωστε; ) όπως και οι περισσότεροι δημοκρατικοί που τον ψήφισαν, και συνεχίζουν έως σήμερα να του κάνουν bullying για αυτό. Αυτήν την στιγμή, όμως, βλέπω στο πρόσωπο του Biden να συγκεντρώνονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από τον Τραμπ και τον μέσο υποστηρικτή του: διαλλακτικότητα, μετριοπάθεια, ενσυναίσθηση, πίστη στη διακρατική συνεργασία, σεβασμό στις ανθρωπιστικές αξίες, και προαίρεση γενικά για γεφύρωση του πολωτικού χάσματος που ενέτεινε ο Τραμπ. Επομένως, θα αρκεστώ για την ώρα στα λόγια και θα περιμένω να κρίνω εκ των υστέρων τις πολιτικές του πράξεις.
Ο Τραμπ ηταν εξαρχης μια αποτυχία για τις ΗΠΑ. Το 2016 για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, εκλέχθηκε πρόεδρος ένας άνθρωπος χωρίς καμία εμπειρία στην άσκηση δημοσίου λειτουργήματος, με αυταρχικές τάσεις, αντιεπιστημονικές απόψεις, και ελάχιστο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Νομίζω πως έιναι περιττό να εξηγήσω γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος δεν περνά το ψυχομετρικό τεστ, και γιατί είναι ακατάλληλο να αναλάβει οποιαδήποτε εξουσία. Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι ο Πούτιν ή ο Κιμ είναι ιδανικοί πολιτικοί ηγέτες, τι να πω.
Υπάρχουν πάμπολλες αναλύσεις που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική επιτυχία του Τραμπ, ήταν απλώς η συνέχεια της οικονομίας του Ομπάμα. Ενδεικτικά, παραθέτω μερικές πηγές για όποιον ενδιαφέρεται.
https://www.washingtonpost.com/politics/2018/09/18/trump-economy-versus-obama-economy/
https://www.nytimes.com/2018/06/09/upshot/how-good-is-the-trump-economy-really.html
https://www.vox.com/policy-and-politics/2018/8/24/17759940/donald-trump-economy-jobs-growth-obama
Δεν άλλαξε βασικά η οικονομία, άλλαξε η αντίληψη για την οικονομία, μόλις οι Ρεπουμπλικάνοι ήρθαν στην εξουσία.
https://news.gallup.com/poll/226649/2017-partisan-gap-economic-confidence-one-largest.aspx
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, δεν έχει νόημα να διαφωνήσω μαζί σου περί αυτής διότι έχεις υιοθετήσει μια κοσμοθεωρία που αυτομάτως θα απορρίπτει ό,τι έχω να πω. Παρουσιάζεις πολύ μεροληπτικά τα γεγονότα και αντλείς λάθος συμπεράσματα για τον ίδιο λόγο. Εγώ ξέρω ότι δεν υπήρξε ποτέ εθνικισμός που ενθάρρυνε τη διακρατική ειρήνη και συνεργασία, ούτε θα υπάρξει.