Ενώ μπήκα σήμερα στο μαγαζί με τις εφημερίδες και τα περιοδικά, και για ακόμα μία φορά τα έκανα όλα ανάστατα, μέσα σε όλα, παρατήρησα ένα εξώφυλλο σε ένα περιοδικό (δεν θυμάμαι όνομα) το οποίο έλεγε τα εξής :
Είχε τρια πρόσωπα. Το πρώτο έλεγε "Είμαι Αλβανός και είμαι περήφανος", το δεύτερο έλεγε "Είμαι Πακιστανός και είμαι περήφανος" και κάπου εδώ, εγώ τουλάχιστον διαβάζωντας το νιώθω μία κάποια χαρά που βλέπω τους δύο ανθρώπους να υποστηρίζουν την πατρίδα τους ελεύθερα. Το τρίτο πρόσωπο λέει "Είμαι Έλληνας και δεν είμαι περήφανος γιατί αυτό είναι εθνικισμός".
Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αποσκοπούσε το σχετικό κείμενο στο περιοδικό, είδα μόνο το εξώφυλλο αλλά πιστεύω οτι είναι κάτι που υπάρχει. Δεν αναιρεί κάτι απο όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα και δεν ξέρω αν ακριβώς αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ελληνάρα, που μάλλον δεν αποτελεί, όμως πόσες φορές έχετε πει κάτι για την Ελλάδα, πχ. την ιστορία της, και σας έχει προλάβει κάποιος και σας έχει χαρακτηρίσει, είτε για πλάκα, είτε σοβαρά, εθνικιστή;
Προσωπικά και εγώ νιώθω περήφανη για την Ελλάδα μιας και έτυχε να γεννηθώ εδώ, όχι για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά για την Ελλάδα του παρελθόντος, όμως δεν πιστεύω οτι είναι καλύτερη απο τα άλλα κράτη, όπως ακριβώς και με το σπίτι μου, νιώθω περήφανη για την οικογένεια μου όμως δεν πιστεύω οτι είναι καλύτερη απο όλες τις άλλες. Επίσης δεν κρίνω σωστό το να είναι οι Έλληνες περήφανοι για το παρελθόν, που τους εξασφαλίζει υποτίθεται μία υψηλή θέση ανάμεσα στα άλλα κράτη, ώστε να μην έχουν διάθεση να προχωρήσουν παρακάτω, ή να μην έχουν διάθεση να προχωρήσουν με δική τους σκέψη παρακάτω παρά μόνο με αποτυχημένες μιμήσεις και αντιγραφές. Και αυτά τα κρίνω, όπως κρίνω κάθε τι κακό στο σπίτι μου, χωρίς να σημαίνει οτι το μισώ ή οτι ασκώ ρατσισμό σε αυτό.
Αυτά απο εμένα, τα συμπεράσματα δικά σας. Το ανέφερα βάσει αυτών που είδα.