Καταρχάς χαίρομαι που παραδέχεσαι ότι και τα κόμματα εξουσίας τελικά δεν λένε και τόσο εφαρμόσιμα πράγματα. Ο Άδωνις έλεγε θα κόψουν τα έξοδα για το γραφείο του Φλαμπουράρη και μ’ όλα αυτά θα βρουν 2 δις το χρόνο. Και είπαμε ε, χωρίς να πειραχτεί καμία σύνταξη ή βυσματίας στο δημόσιο (βάλε και τους βυσματίες που θα χώσουν αυτοί).
Με 1 λεπτό google search, βρήκα από
εδώ ότι το 2018 υπήρχαν:
~400.000 συντάξεις θανάτου (πληρώνεις τη σύνταξη κάποιου που έχει πεθάνει στη χήρα/χήρο ή όπου αλλού)
~220.000 συντάξεις αναπηρίας. Μία πολύ «περίεργη» μορφή σύνταξης, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών μπορούν να εργαστούν και πρέπει να τους δίνονται κίνητρα να το κάνουν κι όχι να παίρνουν σύνταξη
>6.500 «λοιπές» (κι ένας Θεός ξέρει τι είναι αυτό)
>350.000 που παίρνουν >1500€ σύνταξη, την ώρα που κανονικά ένας συνταξιούχος θα έπρεπε να μπορεί να ζει και με κάτω από 1000€ αλλά πρέπει να του δίνουμε έξτρα για να δίνει στο παιδί του, αντί να δίνουμε κατευθείαν στο παιδί του (ανεστραμμένη ή καλύτερα διεστραμμένη λογική)
~1.200.000 μόνο συνταξιούχοι παίρνουν κανονικά μόνο τη μία κύρια σύνταξή τους. Όλοι οι υπόλοιποι (~1.500.000) παίρνουν πολλαπλές συντάξεις (είτε πολλαπλές κύριες, είτε εξτρά επικουρικές, επιδόματα κτλ)
>600.000 συνταξιούχοι είναι <65 ετών, ενώ θεωρητικά με εξαίρεση ορισμένων περιπτώσεων και για ορισμένα επαγγέλματα, οι περισσότεροι είναι σε σχετικά παραγωγική ηλικία (λέγε με πρόωρη σύνταξη)
Πάρε το κομπιουτεράκι και κάνε πράξεις αν έχεις κάψα. Εγώ δεν την έχω, γιατί δεν είμαι οικονομολόγος κι ούτε έχω σκοπό να γίνω (φαντάζομαι ούτε κι εσύ). Όποιο νούμερο βρεις από αυτά που σου είπα καν’ το επί 12 για τον χρόνο.
Η δαπάνη των συντάξεων ήταν ~2,5 δις € ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ. Τώρα κάν’ το επί 12. Ναι,
οι συντάξεις μας κοστίζουν ~30 δις € ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Μετά μάλιστα κι από όλες τις περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Φαντάσου τι πάρτυ γινόταν τα προηγούμενα. Κι εσύ με όλα τα αίσχη που σου ανέφερα παραπάνω μου λες ότι δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε 6,5 δις το χρόνο; Μας δουλεύεις;
Βάλε σε όλα τα παραπάνω:
α) απολύσεις των κομματικών στρατών του δημοσίου και των κάθε λογής γραμματέων και σφραγιδοπατητών μέχρι να κάνουμε ένα μικρό και αποτελεσματικό δημόσιο
β) τεχνολογία και πληροφορική παντού για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελέσματος
γ) ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις για την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του δημοσίου, άρα και του κόστους που επιβαρύνει τον πολίτη
δ) κόψιμο των πελατειακών και ψηφοθηρικών επιδομάτων του «κοινωνικού κράτους» και επαναπροσδιορισμός της ουσίας του ανθρωπισμού και της κοινωνικής βοήθειας εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη και όχι εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν ψήφοι (βλέπε Ρομά για τον σύριζα)
Κι ένα σορό άλλα που το μυαλό μου δεν μπορεί να σκεφτεί και να θυμηθεί αυτή τη στιγμή. Με όλα αυτά (που συνολικά έχουν περισσότερο «ψαχνό» από τις συντάξεις μόνο) και τον ένφια θα καταργήσουμε και τη φορολογία θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ θα πάμε στο 15%. Κι όλα αυτά είπαμε για τις βραχυχρόνιες απώλειες. Γιατί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από μία τέτοια πολιτική τα έσοδα θα αυξηθούν πάνω από τα τωρινά με την τερατώδη φορολογία. Αυτά όμως οι σημερινοί πολιτικοί σε έχουν κάνει να πιστέψεις ότι είναι παραμύθια.
Και κάθεσαι τώρα και λες για το πόσο λαϊκιστής είναι ο Τζήμερος, που λέει κάποια σωστά πραγματάκια, προς τη σωστή κατεύθυνση, που έστω και το 1/10 από αυτά να γινόταν, πάλι επιτυχία θα ήταν. Την ώρα που έχουμε στη Βουλή τους «φιλελεύθερους» όπως τους αποκαλείς, οι οποίοι και θα μειώσουν τη φορολογία και θα διατηρήσουν τον πελατειακό κρατισμό (μόνο αυτοί ξέρουν πως), τον σύριζα που ήρθε στην κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα που κόστιζε 10 δις τον χρόνο και τα λεφτά θα τα έβρισκε από τις πολεμικές αποζημιώσεις, τους νεοναζί φασίστες της εγκληματικής οργάνωση χρυσής αυγής, τους κκεδες που ονειρεύονται λαϊκές επαναστάσεις και λεφτόδεντρα που θα ταΐζουν τον λαό. Και προσεχώς τον Βαρουφάκη (περαιτέρω διευκρινίσεις περιττές) και τους ψεκασμένους του Βελόπουλου που πιστεύουν ότι θα μας σώσει ο Πούτιν επειδή είναι ορθόδοξος όπως εμείς.
Σε αυτή τη διεστραμμένη Ελλάδα ζούμε. Κι εσύ πας και τα βάζεις με τον Τζήμερο. Τώρα θα απαντήσεις κι εσύ στη δική μου ερώτηση;