Ενοικίαση σπιτιού / ζωή στο ενοίκιο

Ο Κωτσόβολος και δύο άλλες γνωστές αλυσίδες προμηθεύονται πολλές φορές προϊόντα δεύτερης διαλογής, ώστε να καταφέρνουν να έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Άλλες εταιρείες λαμβάνουν προϊόντα από μεγάλες εταιρείες, αλλά με διαφορετική κατασκευή made in Turkey, China ή Spain, για παράδειγμα.

Και εκεί παίζει σημαντικό ρόλο η τιμή.

Η περίπτωση πιο πάνω είναι καθαρά εμπόρευμα δεύτερης αν όχι και τρίτης διαλογής, εφόσον μιλάμε για τεράστια αστοχία υλικού και κατασκευής, που βαραίνει ξεκάθαρα το εργοστάσιο.
Σε αυτό το κέρδος βασίζονται όλες αυτές οι μεγάλες εταιρείες, ώστε να παραμένουν βιώσιμες, εφόσον ο πελάτης σπάνια θα το ψάξει, αν η αστοχία δεν είναι τόσο εμφανής.

Τις περισσότερες φορές, όταν το πρόβλημα δεν φαίνεται άμεσα ή δεν επηρεάζει αμέσως τη λειτουργία, περνά απαρατήρητο και ο καταναλωτής θεωρεί πως αγόρασε ένα κανονικό προϊόν.

Θα το πω και από προσωπική εμπειρία, έχω επιλέξει και εγώ τέτοια προϊόντα που εμφάνιζαν αισθητικές αστοχίες, εφόσον τα είχα επενδύσει με ξύλο και δεν με ενδιέφερε η εξωτερική τους εμφάνιση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείς πράγματι να εξοικονομήσεις χρήματα, αρκεί να γνωρίζεις ακριβώς τι αγοράζεις .
Δεν ειναι ούτε δευτερης ουτε τρίτης διαλογής, περιέγραψα ακριβώς απο πανω το φαινόμενο πώς συμβαίνει. Δεν είναι χτύπημα, είναι σαν ομαλα κυματακια undulations στα αγγλικα λογω του πώς έδεσε απο μεσα το μονωτικο η πολυουρεθανη και τις τάσεις που ανέπτυξε στο μέταλλο εσωτερικά και στο oil canning. Και το τωρινο ψυγείο εχει βαθουλωματακια του σπιτονοικοκυρη. Ολα χτυπημένα ειναι;

Όλες οι inox επιφάνειες ψυγείων εμφανίζουν συνήθως τετοιες παραμορφωσεις αν κάνεις εξονυχιστικο έλεγχο

Δεν ειναι ούτε δευτερης ουτε τρίτης διαλογής, περιέγραψα ακριβώς απο πανω το φαινόμενο πώς συμβαίνει. Δεν είναι χτύπημα, είναι σαν ομαλα κυματακια undulations στα αγγλικα λογω του πώς έδεσε απο μεσα το μονωτικο η πολυουρεθανη και τις τάσεις που ανέπτυξε στο μέταλλο εσωτερικά και στο oil canning. Και το τωρινο ψυγείο εχει βαθουλωματακια του σπιτονοικοκυρη. Ολα χτυπημένα ειναι;

Όλες οι inox επιφάνειες ψυγείων εμφανίζουν συνήθως τετοιες παραμορφωσεις αν κάνεις εξονυχιστικο έλεγχο
Η δεύτερης και τρίτης διαλογής δεν έχει να κάνει μόνο με χτυπηματα έχει να κάνει με αστοχία υλικού κατά την διάρκεια κατασκευής!Συμβαίνει συχνά...

Αν στο εκθεσιακό κομμάτι που είδες δεν είχε αυτή την ιδεοτεροτητα στο πλάι μιλάμε για δεύτερη και τρίτη διαλογή. Αυτός είναι κανόνας στο εμπόριο!

Αν το βάλεις σε εντοιχισμένο μέρος δεν θα φαίνεται και δεν θα σε ενοχλεί. Απλά θα έπρεπε να το πάρεις λιγότερα από όσο στο πούλησαν...

Θα σου πρότεινα να διεκδικήσεις χρήματα πίσω αν δεν σε ενοχλεί εμφανισιακά εφόσον δεν είναι ίδιο με το εκθεσιακό.

Η δεύτερης και τρίτης διαλογής δεν έχει να κάνει μόνο με χτυπηματα έχει να κάνει με αστοχία υλικού κατά την διάρκεια κατασκευής!Συμβαίνει συχνά...

Αν στο εκθεσιακό κομμάτι που είδες δεν είχε αυτή την ιδεοτεροτητα στο πλάι μιλάμε για δεύτερη και τρίτη διαλογή. Αυτός είναι κανόνας στο εμπόριο!

Αν το βάλεις σε εντοιχισμένο μέρος δεν θα φαίνεται και δεν θα σε ενοχλεί. Απλά θα έπρεπε να το πάρεις λιγότερα από όσο στο πούλησαν...

Θα σου πρότεινα να διεκδικήσεις χρήματα πίσω αν δεν σε ενοχλεί εμφανισιακά εφόσον δεν είναι ίδιο με το εκθεσιακό.
εμενα με νοιαζει να μην υπαρξει λειτουργικο προβλημα στην πραξη, αισθητικα εμφανισιακα δεν με πειραζει. μου γυρισαν το 1/4 της αξιας του πισω σε μετρητα
θα κλεισω και ραντεβου με την bosch αντιπροσωπεια να το ελεγξει τεχνικος για σιγουρα να ξερω τι ακριβως γινεται, να το επιβεβαιωσω

εμενα με νοιαζει να μην υπαρξει λειτουργικο προβλημα στην πραξη, αισθητικα εμφανισιακα δεν με πειραζει. μου γυρισαν το 1/4 της αξιας του πισω σε μετρητα
θα κλεισω και ραντεβου με την bosch αντιπροσωπεια να το ελεγξει τεχνικος για σιγουρα να ξερω τι ακριβως γινεται, να το επιβεβαιωσω
Τι εγγύηση σου έδωσαν;
Συνήθως για να σου δώσει ο Κωτσόβολος 5ετία, πληρώνεις κάτι παραπάνω πέρα από τη βασική.

Όταν είναι ελαττωματικά πάντως, να ξέρεις πως είναι υποχρεωμένοι να σου δώσουν τη μεγαλύτερη εγγύηση χωρίς επιπλέον χρήματα, αρκεί να το γνωρίζεις και να τους το πεις αλλιώς το κάνουν γαργάρα.

Υπάρχει γραμμή από τα κεντρικά του marketing σε τέτοιες περιπτώσεις να μη φεύγει δυσαρεστημένος ο πελάτης, ώστε να αποφύγουν την κακή δημόσια κριτική.
Δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο, παρεκκλίνει από τους στόχους τους.

Δυστυχώς γίνεται σε αυτά με τουρισμό (σχεδόν όλα πλεον). Χαοτική κατάσταση.

Εγω εδω που είμαι εχω βρει πλήρως επιπλωμένο με 360 ευρώ. Σε όροφο και με μπαλκόνια 45τμ.

Σε μερικά νησιά ειναι όντως δύσκολο παντως απο ότι έχω ακούσει. Που ειναι η πολιτεία ;

Να φτιαξει μικρές κοινότητες απο σπίτια που θα μένει κόσμος κ θα δινει το μηνα ένα ποσό... δασκαλοι - καθηγητες - αστυνομικοι - στρατιωτικοι κτλ. και ασε και τους αλλους να παιξουν με την ελευθερη αγορα. win-win.

Να φτιαξει μικρές κοινότητες απο σπίτια που θα μένει κόσμος κ θα δινει το μηνα ένα ποσό... δασκαλοι - καθηγητες - αστυνομικοι - στρατιωτικοι κτλ. και ασε και τους αλλους να παιξουν με την ελευθερη αγορα. win-win.
Τώρα θυμήθηκαν να το σκεφτούν αυτό, αφού έχουν φτάσει σχεδόν όλα τα νησιά χωρίς βασικές κλινικές. Μέχρι τώρα να τις κάνουν αυτές τις πολυκατοικίες, φαντάζομαι σε 5 χρονακια...

με αφορμη αυτο, εχουν ξεφυγει για το εάν ο ιδιοκτητης θα σε εγκρινει να σου δωσει το σπιτι ως ενοικιαστη, ή εάν το μεσιτικο θα σου δειξει καν εξαρχης το σπιτι. Ρωτανε αν δουλευεις καταρχην. Αν δεν του αρεσει η φατσα σου ή αν νιωσει οτι δεν εισαι σε high profile δουλεια να βγαζεις πολλα, μπορει να μην στο δωσει το σπιτι. Αν απο την αλλη δεν δουλευεις αυτην την περιοδο -πχ εισαι σε μεταβατικη φαση-, τοτε ειναι πολυ πολυ πιο δυσκολα. Σε κοιτανε καχυποπτα σαν πλεμπαιο και ρωτανε και πώς θα τα καλυψεις τα ενοικια και τα εξοδα, πώς ο ιδιοκτητης θα ειναι σιγουρος οτι θα τα παιρνει τα ενοικια κλπ. Λες και το αν δουλευεις τη δεδομενη στιγμη απο μονο του ειναι κριτηριο, λες και σε εναν μηνα δεν μπορει να γινεις ανεργος ξερω γω ή το αν εχεις λεφτα στην ακρη δεν μετραει. Ρωτανε αν με τον μισθο μπορεις να συντηρεις το σπιτι να εισαι συνεπης στο ενοικιο. Ή θελουν εγγυητες τους γονεις παρολο που εισαι 30 χρονων και χρόνια ανεξαρτητος. Τους λεω αντε ωραια εστω οτι δεχομαι να μπει καποιος εγγυητης. Μετα ναι, αλλά τι δουλεια κανουν οι γονεις σου. Ααα συνταξιουχοι και παιρνουν πολλα ομως να σε καλυψουν; σε τι κατηγορια συνταξης. Στο σημειο εκει απο αξιοπρεπεια πρεπει να σηκωθεις να φυγεις, ημαρτον! Ή αν δουλευεις, θελουν αποδεικτικα 3 τελευταιων μηνων απο εργανη κλπ. Πώς δεν ζητησαν Ε1 ή να βαλουν ιδιωτικο ντετεκτιβ να με ψαξει. Τι τρελό face control ειναι αυτο ρε σεις. Ή ο αλλος ιδιωτης ελεγε 500 ενοικιο, αλλα γινεται 450 αν μου δωσεις μπροσταντζα εναν χρονο ενοικια. Ναι αλλη δουλεια δεν καναμε, να σου σκασω πεντεμιση χιλιαρικα ετσι για πλακα δεν παμε καθολου καλα.

Ομως κι εγω τους εκανα τρελιτσα. Ωραια τους λεω, ζητατε τοσα πολλα διαπιστευτηρια για μενα. Εγω απο την αλλη πώς ξερω οτι ο ιδιοκτητης ειναι σωστος ανθρωπος, θα ειναι συνεπης απεναντι μου, δεν ειναι δυστροπος κλπ; Πώς ξερω εγω ας πουμε οτι δεν χρωσταει απο εδω και απο εκει και πως το σπιτι δεν θα βγει σε πλειστηριασμο καποια στιγμη και μεινω στο δρομο; Πώς ξερω οτι εχει τα λεφτα να μού φτιαξει κατι που θα χαλασει απο φυσιολογικη χρηση; Δεν το ξερω, δεν σας ρωταω εγω το ποιον του ουτε ζηταω να μαθω τα οικονομικα του και τα περιουσιακα του και τα οικογενειακα του, ελεος!

Επισης τους λεω το πολυ απλο πως για αυτο το λογο υπογραφουμε συμβολαιο ωστε να ειναι καλυμμενος νομικα αν τυχον δεν ειμαι συνεπης. Αν δεν πληρωνω να κινηθει νομικα. Μου λενε εε δεν θελει να μπλεκει με τετοια ο ιδιοκτητης ουτε να πληρωνει εξοδα για δικηγορους και δικαστηρια. Ε τοτε το ρημαδι τι το υπογραφουμε; Ακομα και αν εγω εχω τα λεφτα και τη δουλειά μου, ομως επειδη ειμαι μπιπ δεν πληρωνω, παλι νομικα δεν θα αναγκαστει να κινηθει; Απλως εχουν το πανω χερι επειδη ειναι λιγα τα σπιτια και πολλοι οι ενοικιαστες, δηλαδη προσφορα-ζητηση, κανενας δεν τους βαζει φρενο και το παιζουν ανωτεροι και ζητανε παπαδες.

Ουφ τα ειπα και ηρεμησα. 5 εβδομαδες μου πήρε να βρω σπιτι. Παντως αυτο το παραπανω με τον ελεγχο φερεγγυοτητας ειναι θετικο ωστε να μην ταλαιπωρουμαστε με ολα αυτα ως ενοικιαστες, να μην χρειαζεται να αποδεικνυουμε καθε φορα οτι δεν ειμαστε ελεφαντες.

Τελευταία επεξεργασία:
Και εμένα με ρωτανε πάντα τι δουλειά κάνω πριν συζητήσουμε περαιτέρω στο αρχικό στάδιο ή τους το λέω απο μονος μου για ποιό λογο ηρθα στη περιοχη κτλ.

αυτο δεν ειναι κακό.... ισα ισα. Να ξέρει και ο άλλος με ποιόν έχει να κάνει.

Σχετικα με τα μπροστά ενοίκια... εγω πάνω απο 1 εγγυηση δεν έχω δωσει ποτέ. Και οποιος ειχε ζητήσει 2 ντε κ καλά απλά δε προχωρούσα τη συμφωνία.

Μια φορά σε εναν μεσίτη του φβ ειχα ρωτήσει που προβλέπε

1 χρονο ενοίκια μπροστά ; και αν πχ το σπίτι έχει θέμα μούχλας κ ο ιδιοκτητης "δεν το ξέρει" πράγμα που μου έχει τυχει τουλάχιστον 3 φορές ειδικά στην επαρχία... εγω μετά πως θα κάτσω ενα μήνα στην εγγύηση και θα σηκωθω να φυγω. Θα με δεσμεύσεις 1 χρονο ;

Στην Αθήνα ομως το πρόβλημα ειναι άλλο... οτι πληρώνεις πλέον τον ΚΟΥΚΟ... Αηδόνι.

600 ευρω λέει επειδη έχεις διπλα το μετρό... ναι αλλα εχω και το καυσαέριο κάθε μερα που αναπνέω... αλλα οκ έχουν βρει τέτοια κριτήρια κ τους κάθεται λογω προσφοράς 6 εκ κοσμος στην Αθήνα.

Πλέον για την Αθηνα δεν μπορεί να υπάρξει σε κανένα λογικό επίπεδο κουβέντα για τα ενοίκια ΑΠΛα ανέχεσαι οτι σου λένε για οσο καιρό κάθεσαι. Ειναι τρομερό να μη μπορείς να βρεις γκαρσονιε΄ρα κάτω απο 450 ευρώ....

Τελευταία επεξεργασία:
Και οι δύο πλευρές έχουν απόλυτο δίκιο και ήρθε ο καιρός να είναι και οι δύο εξίσου καλυμμένες.
Μιλάω και πο τις δυο πλευρές εφόσον νοικιάζω στην Αθήνα ...

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο ενοικιαστής ήταν σε μεγάλο βαθμό προστατευμένος βάσει του ιδιωτικού συμφωνητικού, ενώ ο ιδιοκτήτης συχνά έμενε εκτεθειμένος. Σε αρκετές περιπτώσεις ήταν υποχρεωμένος να περιμένει ακόμη και έναν χρόνο για να απομακρύνει από την ιδιοκτησία του έναν άνθρωπο που όχι μόνο δεν κατέβαλλε τα ενοίκια, αλλά παράλληλα προκαλούσε και φθορές στο ακίνητο.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα, αν ένας ενοικιαστής αποχωρούσε αφήνοντας απλήρωτα πολλά μισθώματα και στη συνέχεια εμφανιζόταν δικαστικά χωρίς δηλωμένα εισοδήματα ,δηλαδή εργαζόταν «μαύρα», ο ιδιοκτήτης ουσιαστικά εμενε εκτιθέμενος . Ταυτόχρονα όμως ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στην εφορία και να πληρώσει την αντίστοιχη φορολογία, εφόσον το ακίνητο δεν μπορούσε να δηλωθεί ως κενό από τη στιγμή που υπήρχε κατανάλωση ρεύματος και το ρολόι της ΔΕΗ έδειχνε χρήση.
Καταλαβαίνουμε ποσα κενά ειχε ολο αυτό ...

Στην ουσία, αυτό που επιχειρεί να κάνει ο συγκεκριμένος νόμος είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερη ισορροπία και ασφάλεια και για τις δύο πλευρές.

Αν είμαστε σωστοί και συνεπείς ενοικιαστές, αυτό μπορεί τελικά να λειτουργήσει και προς όφελός μας, γιατί ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί ευκολότερα να δει την οικονομική και μισθωτική μας εικόνα και να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια στη συμφωνία.

Και ναι πλέον οι ιδιοκτήτες κάνουν πιο αυστηρές επιλογές με βάση τη σταθερότητα του εισοδήματος, ιδιαίτερα επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Σε αυτό συμβάλλει και η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, η οποία έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πίεση στην αγορά ενοικίασης.

Εδω μιλάμε για φαση, φέρτε να υπογράψω εδω και τωρα το θελω το σπιτι, στην αρχική τιμη χωρις πασαρέλα. Οοοχι θα δούμε και αλλους υποψήφιους ενοικιαστές να δουμε "τι εχει να προσφέρει ο καθενας". Εν ολιγοις, ποιος ειναι αυτος με το ασφαλέστερο οικονομικό προφίλ πχ σταθεροτητας εργασίας

Ναι σύμφωνοι οτι οι ιδιοκτήτες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για τα ενοίκια. Εγω ως ενοικιαστής πώς ξερω οτι δεν έμπλεξα με περίεργο ιδιοκτήτη ομως; Αυτό το προφίλ φερεγγυότητας ενοικιαστή ειναι η μισή δουλειά. Γιατί δεν κανουν και ενα προφιλ φερεγγυότητας ιδιοκτήτη; Και ισως και αξιολογήσεις στον καθε ενα, πώς πάς σκρουτζ και βλεπεις αξιολογήσεις στο καθε καταστημα; Ε, το ιδιο και για εδω και ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Να δουμε μετα ποιος θα εχει λερωμένη τη φωλιά του. Εγω γιατί πιστεύω παντως πως αν δεν εργάζομαι, και τέλειο προφίλ φερεγγυότητας να εχω, παλι θα μου λενε σουξου μουξου απο τα μεσιτικά και οι ιδιοκτήτες θα εχουν ενδοιασμούς. Στην πράξη παλι θα στραβοκοιτανε και θα προτιμάνε οσους εργάζονται με υψηλές αποδοχές. Παιδια τι να λεμε τωρα. Ο αλλος νοίκιαζε με 500 και του ηρθε μεσα γιατρός απο το αχεπα και του ειπε 480 και τον έδιωξε αρνήθηκε. Πήγε ζευγάρι και οι δυο εργαζόμενοι και τους αρνήθηκε επειδη μάλλον παίρνανε κοντά στον βασικό.

Αν πας σε επιπλωμένο σπιτι, ολοι ζητάνε δύο ενοίκια εγγύηση. Ειδικά αν έχουν μεσα συσκευες (ψυγείο κουζινα πλυντήριο).

Εδω μιλάμε για φαση, φέρτε να υπογράψω εδω και τωρα το θελω το σπιτι, στην αρχική τιμη χωρις πασαρέλα. Οοοχι θα δούμε και αλλους υποψήφιους ενοικιαστές να δουμε "τι εχει να προσφέρει ο καθενας". Εν ολιγοις, ποιος ειναι αυτος με το ασφαλέστερο οικονομικό προφίλ πχ σταθεροτητας εργασίας

Ναι σύμφωνοι οτι οι ιδιοκτήτες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για τα ενοίκια. Εγω ως ενοικιαστής πώς ξερω οτι δεν έμπλεξα με περίεργο ιδιοκτήτη ομως;

Αν πας σε επιπλωμένο σπιτι, ολοι ζητάνε δύο ενοίκια εγγύηση. Ειδικά αν έχουν μεσα συσκευες (ψυγείο κουζινα πλυντήριο).

Στην Αθήνα τα ζητάνε αυτά... Εμένα μ ζήτησε ένα ενοίκιο εγγυηση και μ έβαλε μέσα καινουργιο ψυγείο και μεγάλη τηλεόραση τοίχου 45 ίντσες έχει μεγάλο καινουργιο κλιματιστικό και πλυντηριο κ μ άλλαξε κ τον απορροφητήρα γιατί ήταν βρώμικος. Στη τιμή περιλαμβανεται και Ιντερνετ.

Τα χουμε ξαναπεί. Δυστυχώς όσοι θέλουν διακαώς να μείνουν εκεί πρεπει να αν έχουν όλη αυτή τη παρανοια... Και μετά θα πρεπει να αν έχτουν κ τη παρανοια στους δρόμους...
Φυγετε ένα διάστημα οι μισοί να τους μείνουν ξένοιαστα να δεις πως θα επανέλθουν στο δρόμο της λογικής και της ενσυναίσθησης.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Στην πράξη παλι θα στραβοκοιτανε και θα προτιμάνε οσους εργάζονται με υψηλές αποδοχές. Παιδια τι να λεμε τωρα. Ο αλλος νοίκιαζε με 500 και του ηρθε μεσα γιατρός απο το αχεπα και του ειπε 480 και τον έδιωξε αρνήθηκε.

Tι να πούμε ; τα χουμε πεί.

Αθήνα δεν θές.... (γενικά μιλώντας) εε αυτά θα λουστείς.

Πακετάκι 2 ωρες καθε μερα πανε έλα στο Κηφισο για τη δουλειά σου ή να τρως την ιδρωτίλα και τις φωνές των γυφτων στο Προαστιακό να μη τους μιλάει κανένας. Εδέησαν να βάλουν αστυνομικους στο Α10 που πάει Βάθη- Μενίδι... ως εκει... πουθενα αλλου δεν ειδα αστυνομια στα ΜΜΜ. Εκεί βέβαια στο Α10 βαράγανε ενεσεις μέσα στο λεωφορείο για αυτό.... μιλαμε για πολύ χοντρα σκηνικά.

Τωρα να σε κλέψει κ ένας εναν φουκαρά στο Μετρο χέστηκαν....

Τελευταία επεξεργασία:
Απο την αλλη θεσσ τωρα με το μετρό, ολα τα ανατολικα άνετα πήγανε 100€ πάνω σε σχεση με τρία χρονια πριν. Αν βάλουμε μεσα και όσα τα κανανε ανακαίνιση, αφήστε το... ουσιαστικα τους πληρώνεις τον πρώτο χρονο την ανακαίνιση. Πχ αν παλιά κανανε 350-400, μετα το μετρο και την ανακαίνιση τα δίνουν 500-550, και μιλάμε για εως 50τμ γκαρσονιερα-διαρια.

Απο την αλλη θεσσ τωρα με το μετρό, ολα τα ανατολικα άνετα πήγανε 100€ πάνω σε σχεση με τρία χρονια πριν. Αν βάλουμε μεσα και όσα τα κανανε ανακαίνιση, αφήστε το... ουσιαστικα τους πληρώνεις τον πρώτο χρονο την ανακαίνιση. Πχ αν παλιά κανανε 300-350, μετα το μετρο και την ανακαίνιση τα δίνουν 500-550, και μιλάμε για εως 50τμ διαρια.

Ήρθε η ώρα για αποκέντρωση και σε άλλες πόλεις. Δεν ειναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη...

Αλλιώς τα λούζεσαι όλα αυτά που λές.

Ακριβά ενοίκια - πολλή κινηση καθε μερα - χαμένες ωρες στο δρόμο - καυσαέριο (κινδυνος για την υγεια μακροπροθεσμα κτυπα ξυλο καρκινο στο πνευμονα κτλ) και ολα αυτά γιατί... για να πάς ενα Σαββατο για brunch στην Ακρόπολη.... και να φάς αρχιδάκια καμήλας στον βραβευμένο σέφ στο εστιατόριο 5 αστέρων στο Χαλάνδρι !

Εχει λέει κόσμο η Αθηνα.... λές και τους ξέρεις ολους αυτους ή θα συναναστραφειτε εύκολα!

Καλα για θέα να μη μιλήσω. Αξιοπρεπές μπαλκόνι να χωράει ενα τραπέζι ή μια καρέκλα ή μια απλώστρα, με το ζορι σε λογική τιμη. Και να βλεπεις την απεναντι πολυκατοικία ή ακαλυπτο το τιποτα. Ψυχολογια δηλαδη στον πάτο, νιώθεις ότι είσαι φυλακισμενος. Ουτε φως να μπαινει.

Άσε, το εχουν καμουφλαρει στις αγγελιες ως "θέα σε αστικό τοπίο" το να βλέπεις τα κάγκελα του γείτονα. Για γέλια και για κλάματα.

Ναι σύμφωνοι οτι οι ιδιοκτήτες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για τα ενοίκια. Εγω ως ενοικιαστής πώς ξερω οτι δεν έμπλεξα με περίεργο ιδιοκτήτη ομως; Αυτό το προφίλ φερεγγυότητας ενοικιαστή ειναι η μισή δουλειά. Γιατί δεν κανουν και ενα προφιλ φερεγγυότητας ιδιοκτήτη; Και ισως και αξιολογήσεις στον καθε ενα, πώς πάς σκρουτζ και βλεπεις αξιολογήσεις στο καθε καταστημα; Ε, το ιδιο και για εδω και ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Να δουμε μετα ποιος θα εχει λερωμένη τη φωλιά του. Εγω γιατί πιστεύω παντως πως αν δεν εργάζομαι, και τέλειο προφίλ φερεγγυότητας να εχω, παλι θα μου λενε σουξου μουξου απο τα μεσιτικά και οι ιδιοκτήτες θα εχουν ενδοιασμούς. Στην πράξη παλι θα στραβοκοιτανε και θα προτιμάνε οσους εργάζονται με υψηλές αποδοχές. Παιδια τι να λεμε τωρα. Ο αλλος νοίκιαζε με 500 και του ηρθε μεσα γιατρός απο το αχεπα και του ειπε 480 και τον έδιωξε αρνήθηκε. Πήγε ζευγάρι και οι δυο εργαζόμενοι και τους αρνήθηκε επειδη μάλλον παίρνανε κοντά στον βασικό.

Άτυπα θα σου πω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά λίγοι το γνωρίζουν ώστε να το ζητούν και οι ίδιοι από τους ιδιοκτήτες ή τους μεσίτες.

Όλα ουσιαστικά κρύβονται στα πιστοποιητικά που είναι υποχρεωτικό να διαθέτει ένα ακίνητο. Άλλωστε τα σοβαρά μεσιτικά γραφεία πλέον δεν δέχονται σπίτια χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Από τη στιγμή που ένα σπίτι που ενοικιάζεται διαθέτει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να αντιμετωπίσεις σοβαρά προβλήματα, όπως μούχλα, υγρασία ή μεγάλες ενεργειακές απώλειες. Παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο και η ενεργειακή κλάση του ακινήτου. Αν είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, ουσιαστικά γνωρίζεις εξαρχής ότι νοικιάζεις ένα σπίτι με αυξημένες απώλειες, μεγαλύτερα έξοδα και πιθανόν επιπλέον προβλήματα.

Επίσης μία από τις καλύτερες λύσεις είναι να βλέπεις σπίτια που ήδη κατοικούνται και να μιλάς με τους υπάρχοντες ενοικιαστές. Εκεί συνήθως μαθαίνεις την πραγματική εικόνα του ακινήτου και της οικοδομής.

Καλό είναι επίσης να προτιμά κανείς σπίτια που δεν είναι φρεσκοβαμμένα, γιατί πολλές φορές ένα καινούριο βάψιμο μπορεί να καλύπτει προβλήματα όπως υγρασίες ή φθορές. Συνήθως όμως, ως ενοικιαστές, έχουμε την τάση να προτιμάμε το βαμμένο και «στημένο» σπίτι επειδή δείχνει πιο καθαρό και προσεγμένο.
Ένα σπίτι, ακόμα και αν είναι φρεσκοβαμμένο, όταν ανοίγεις τα ντουλάπια της κουζίνας και βγαίνει μια χαρακτηριστική μυρωδιά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι, μόλις κατοικηθεί, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα εμφανίσει προβλήματα και σε άλλα σημεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ίδια την κατασκευή της οικοδομής αλλα και στην περιοχή (παραθαλάσσια )

Αν πρόκειται για οικοδομή πριν το 2000, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν τέτοια ζητήματα, εκτός αν το ακίνητο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ή έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Σκέψου τώρα τι συμβαίνει σε οικοδομές της δεκαετίας του ’80, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι κατασκευαστικές προδιαγραφές, η μόνωση και τα υλικά διαφέρουν σημαντικά από τα σημερινά δεδομένα.

Θα σου πω ξεκάθαρα ότι ακόμη και το καλύτερο σπίτι να νοικιάσεις, όταν κατοικηθεί μπορεί να εμφανίσει προβλήματα. Πολλά από αυτά συνδέονται με την ίδια την οικοδομή,την περιοχή και όχι απαραίτητα με κακή χρήση ή αμέλεια.

Η διαφορά είναι ότι, όταν υπάρχουν οι σωστές πιστοποιήσεις και μια σωστή συμφωνία, έχεις μια επιπλέον διασφάλιση ότι ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει άμεσα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν.

Και εδώ υπάρχει επίσης μεγάλη άγνοια. Υπάρχουν ενοικιαστές που πληρώνουν ακόμη και τη συντήρηση του ασανσέρ από την τσέπη τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι ορισμένα έξοδα που αφορούν τη βασική συντήρηση της οικοδομής ή έκτακτες εργασίες βαρύνουν κανονικά τον ιδιοκτήτη και όχι τον ενοικιαστή.

Ψυχολογια δηλαδη στον πάτο, νιώθεις ότι είσαι φυλακισμενος. Ουτε φως να μπαινει.

Άσε, το εχουν καμουφλαρει στις αγγελιες ως "θέα σε αστικό τοπίο" το να βλέπεις τα κάγκελα του γείτονα. Για γέλια και για κλάματα.

Αν και δεν είναι παντού έτσι, σε ενα μεγάλο βαθμο 80-90% θα τα σκάσεις κανονικά για να βρεις κάτι αξιοπρεπές στην Αθήνα.

Αλλα εφόσον ο κόσμος έχει την αντίληψη -όπως διαβασα και πρόσφατα- οτι στην επαρχία πρέπει να πήγαίνουν μονο οι "γέροι" και οι "παντρεμένοι" καλα τα παθαίνουν. Δεν τους λυπάμαι καθόλου.

Και απο φίλους δηλαδη που έχω συζητήσει δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ ολη τη βδομάδα απο το να πηγαίνουν δουλεια κ να γυριζουν... πραγματικα ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.... απλά μετά καναπές κανα γυμναστήριο και ύπνο παλι για να σηκωθούμε την επόμενη μέρα κτλ και πάλι έχουν αυτο το υποτιμητικο "χαλια η επαρχία" δεν εχει τίποτα να κάνεις... δεν εχει υποδομες κτλ κτλ. δηλαδή εσυ ρε φιλε στην Αθηνα που έχει Υποδομες τι περισσότερο κάνεις δηλαδη κάθε μέρα ;;; παίζει τις 15 μέρες που έρχομαι για διακοπές καθε 2-3 μήνες να κάνω περισσότερα απο αυτα που κάνεις όσο κάθεσαι και μένεις καθημερινα εκει!!!!!!

κάτσε Αθηνα και πλήρωνε τοτε φίλε απο υπέρογκα ενοίκια μέχρι βενζίνες και μεταφορικά κάθε μήνα (γενικά μιλώντας). Κανένα θέμα.-

Τελευταία επεξεργασία:
Και απο φίλους δηλαδη που έχω συζητήσει δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ ολη τη βδομάδα απο το να πηγαίνουν δουλεια κ να γυριζουν... πραγματικα ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.... απλά μετά καναπές κανα γυμναστήριο και ύπνο παλι για να σηκωθούμε την επόμενη μέρα κτλ και πάλι έχουν αυτο το υποτιμητικο "χαλια η επαρχία" δεν εχει τίποτα να κάνεις... δεν εχει υποδομες κτλ κτλ. δηλαδή εσυ ρε φιλε στην Αθηνα που έχει Υποδομες τι περισσότερο κάνεις δηλαδη κάθε μέρα ;;; παίζει τις 15 μέρες που έρχομαι για διακοπές καθε 2-3 μήνες να κάνω περισσότερα απο αυτα που κάνεις όσο κάθεσαι και μένεις καθημερινα εκει!!!!!!
Ζούμε στην κουλτούρα που θέλει να έχει ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Θέλω να ξέρω οτι μπορώ να πάω σε διάφορα μέρη, ακόμα κι αν δεν πάω πουθενά. Θέλω να ξέρω οτι μπορώ να αλλάξω πολλούς άντρες, ακόμα κι αν έχω μονογαμική σχέση για χρόνια. Οι πολλές επιλογές, οι άπειρες, κατά τη γνώμη μου, έχουν δημιουργήσει μια δυστυχή κοινωνία που ζει συνεχώς στο "what if" και το "grass is greener" syndrom. Κάνεις το Α, ναι αλλά το Β; Κάνεις το Γ, ναι αλλά το Δ; Γιατί εγώ επιλέγω το Ε ενώ οι πολλοί το Ζ; Ετεροπροσδιορίζονται, αμφιβάλλουν για τις επιλογές τους και όλο αυτό καταντάει τόσο κουραστικό. Κάνε μια επιλογή και ζήσε την, αφοσιώσου σε αυτή, αυτή θα ήταν η συμβουλή μου σε ένα νέο άνθρωπο. Μη σε νοιάζει που υπάρχουν κι άλλες ή που οι άλλοι έχουν άλλες επιλογές, πάτα γερά στην επιλογή σου και ευχαριστήσου την.

Ζούμε στην κουλτούρα που θέλει να έχει ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Θέλω να ξέρω οτι μπορώ να πάω σε διάφορα μέρη, ακόμα κι αν δεν πάω πουθενά. Θέλω να ξέρω οτι μπορώ να αλλάξω πολλούς άντρες, ακόμα κι αν έχω μονογαμική σχέση για χρόνια. Οι πολλές επιλογές, οι άπειρες, κατά τη γνώμη μου, έχουν δημιουργήσει μια δυστυχή κοινωνία που ζει συνεχώς στο "what if" και το "grass is greener" syndrom. Κάνεις το Α, ναι αλλά το Β; Κάνεις το Γ, ναι αλλά το Δ; Γιατί εγώ επιλέγω το Ε ενώ οι πολλοί το Ζ; Ετεροπροσδιορίζονται, αμφιβάλλουν για τις επιλογές τους και όλο αυτό καταντάει τόσο κουραστικό. Κάνε μια επιλογή και ζήσε την, αφοσιώσου σε αυτή, αυτή θα ήταν η συμβουλή μου σε ένα νέο άνθρωπο. Μη σε νοιάζει που υπάρχουν κι άλλες ή που οι άλλοι έχουν άλλες επιλογές, πάτα γερά στην επιλογή σου και ευχαριστήσου την.

Τα ίδια και στις εφαρμογές μια και το ανέφερες με τις σχέσεις.... θα μπορουσαν πολλοί άνθρωποι να γνωριστούν που δεν θα βρισκόντουσαν ποτέ απο κοντά.... αλλά.... ειπαμε οι μετέχοντες εκει μεσα τα έχουν κανει πουταναριό όλα λόγω της νοοτροπιας που λές μαζί με τους αλγορίθμους της πτσας.... που πρέπει να ποληρώσεις για να σε εμφανίζουν αλλα ως δια μαγείας οταν δε πληρώνεις σε εμφανιζουν περισσότερο για να χεις κάποιο λάικ και να στο εμφανίζει αλλα τάχα μου κρυμμένο για να σ δωσει κινητρο να πληρώσεις την εφαρμογή.

Για μένα η Αθήνα ειναι για τους πολύ κοινωνικούς ανθρώπους που εξαρτάται η δουλειά τους απο αυτό... αν και ακόμη και άλλοι έδειξαν οτι μια χαρά τα πηγαίνουν με τους θαυμαστές τους και τους αυξάνουν συνεχώς ακομη και αν έχουν πάει πανω σε ενα βουνό με μια κάμερα και παρέα ποντίκια και φίδια (Ορεινός Μέλλισας).

Όλα ειναι σχετικά. Απλά όπως είπες και εσύ..... πολύ κουτάκι στο μυαλό.... ααα πρεπει να ειμαι Αθηνα αααα πρεπει εκεινο ααα πρεπει να εχω τις Χ υποδομές κοντά μου... ποιες υποδομές βρε κακομοίρη ; οι υποδομές όταν φτιαχτηκαν ηταν πχ για 3 εκ ανθρωπους... τωρα εχουμε διπλασιαστεί.... αρα πως θα διατηρήσουν την ισχύ τους όταν μεταβλήθηκε κατα πολύ ο # του κόσμου που ειχαν προβλεφθεί για να εξυπηρετούν ;

Γενικά πολλά κουτάκια κ με εκνευριζει κ μένα αυτό...

Σε αυτή την περίπτωση που συζητείται, αν το δούμε αντικειμενικά, δεν μπορεί να υπάρξει γενίκευση ούτε να «τσουβαλοποιούνται» όλες οι περιπτώσεις.
Όλα εξαρτώνται από το επαγγελματικό πλαίσιο του καθενός. Από τη στιγμή που τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα προσφέρουν τις περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι λογικό εκεί να συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη μάζα του πληθυσμού.

Στην πράξη μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί ευκολότερα να επιλέξει μια πιο αποκεντρωμένη ζωή και αυτό υπό προϋποθέσεις, εφόσον δεν υπάρχουν αυξημένες οικογενειακές ή οικονομικές υποχρεώσεις.
Αν δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για αποκέντρωση σε ανθρώπους που σήμερα αναγκάζονται να παραμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, τότε σταδιακά μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ρωτάς , ειδικά όσοι έχουν μικρά παιδιά , θα ήθελαν να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις. Το ερώτημα όμως είναι πού να πάνε, όταν η μία επαρχιακή πόλη μετά την άλλη ερημώνει από επιχειρήσεις, επενδύσεις και γενικότερα από εργασιακές ευκαιρίες;

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα κατοικείται και θεωρείται βιώσιμη κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές. Πολλές άλλες περιοχές ουσιαστικά «φυτοζωούν», βασιζόμενες κυρίως σε ηλικιωμένο πληθυσμό, καθώς η σύνταξη μπορεί να καταβάλλεται οπουδήποτε και συχνά συνοδεύεται από χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο άνθρωπος, όταν ΣΥΝυπάρχει ουσιαστικά με την οικογένειά του και ιδιαίτερα όταν δεν μπορεί να αφήσει πίσω ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται φροντίδα και στήριξη, δύσκολα θα επιλέξει να φύγει.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back