• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Εξωσωματική γονιμοποίηση και υιοθεσία

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 48 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Με αφορμή μια συγκεκριμένη περίπτωση που συζητήσαμε σε άλλο θέμα, προέκυψαν γενικά ερωτήματα γύρω από την τεκνοποίηση, την τεχνητή γονιμοποίηση και την υιοθεσία σε σχέση με την ηλικία των γονέων.

Ποιο πιστεύετε πως είναι λοιπόν το ιδανικό ηλικιακό εύρος για τεκνοποίηση, φυσιολογική η μη;
Πρέπει να υπάρχει ηλικιακό όριο στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και τις υιοθεσίες;
Έχει διαφορετική σημασία η ηλικία στις εξωσωματικές απ' ό,τι στις υιοθεσίες;
Θα πρέπει κάθε περίπτωση να εξετάζεται εξατομικευμένα ή πρέπει να υπάρχει ένα κοινό ανώτατο όριο;
Τι ρόλο πρέπει να παίζει το κράτος και η νομοθεσία σε όλα αυτά;


Τι ισχύει για τις υιοθεσίες στην Ελλάδα:
Για να μπορέσει κάποιος να υιοθετήσει θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 30ο έτος ηλικίας και να μην έχει ξεπεράσει το 60ο.. Η διαφορά ηλικίας υποψήφιου γονέα και παιδιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 χρόνια, αλλά όχι περισσότερα από 50. Ο περιορισμός της διαφοράς ηλικίας δεν ισχύει για εκείνον από τους συζύγους που επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί που υιοθετείται ή που έχει ήδη υιοθετηθεί από το σύζυγό του. Σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου του συζύγου, καθώς και αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέπει την υιοθεσία και όταν υπάρχει διαφορά ηλικίας μικρότερη των 18 ετών, αλλά ποτέ κάτω των 15.

Τι ισχύει για τις τεχνητές γονιμοποιήσεις στην Ελλάδα (από άρθρο του 2005):
Ως όριο ηλικίας της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει με μία από τις μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τίθεται το 50ό έτος - αρχικώς είχε αναφερθεί το 55ο έτος, ωστόσο έπειτα από εισηγήσεις και αντιδράσεις ο υπουργός κατέβασε το όριο αυτό.

--
Από τη Wiki: Η εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερες ηλικίες συνεχίζει να είναι αντικείμενο διαμάχης. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η μητρότητα σε περασμένη ηλικία είναι η αφετηρία πολλών προβλημάτων υγείας και πως οι γονείς σ’ αυτές τις ηλικίες δεν έχουν το σωματικό και ψυχικό σθένος ν’ αντεπεξέλθουν, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η τεκνοποίηση είναι θεμελιώδες δικαίωμα και πως είναι η αγάπη η φροντίδα και η δέσμευση των γονιών, αυτές που καθορίζουν την ευημερία του παιδιού.
Μια έρευνα στην Αυστραλία έδειξε πως το 54,6% θεωρεί πως είναι αποδεχτή η τεχνητή γονιμοποίηση σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, ενώ το 37,9% ήταν θετικό ως προς την αποδοχή ωαρίων ή εμβρύων από γυναίκες στην ίδια φάση.

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να θέσουν κάποια όρια για να ρυθμίσουν την τεχνητή γονιμοποίηση.

Το 1990 η Γαλλία ενέκρινε νόμο ο οποίος απαγόρευε την εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση αφού καθώς υποστήριξε ο τότε Γάλλος Υπουργός Υγείας, Φίλιπ Ντουστέ-Μπλαζί «είναι ανήθικο καθώς και επικίνδυνο για την υγεία της μητέρας και του παιδιού».

Στην Ιταλία, η Ένωση Ιατρών και Οδοντιάτρων εμπόδισε τα μέλη της να παρέχουν σε γυναίκες άνω των 50 ετών θεραπείες υπογονιμότητας.

Η Υπουργός Υγείας της Βρετανίας το 1989, Βιρτζίνια Μπότομλεϊ, δήλωσε: «Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν παιδί. Το παιδί έχει δικαίωμα σε ένα κατάλληλο σπίτι». Ωστόσο, το 2005, οι περιορισμοί ηλικίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρθηκαν επισήμως.

Πολλές κλινικές γονιμότητας θέτουν άλλωστε τα δικά τους ηλικιακά όρια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

christinelle

New member

Η christinelle αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Ελευσίνα (Αττική). Έχει γράψει 1,792 μηνύματα.
Σαν γενικό όριο, μου φαίνεται πολύ λογικό αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν εξεραίσεις όπου θα λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική και ψυχική υγεία της υποψήφιας μαμάς αλλά και το περιβάλλον του σπιτιού που πρόκειται να φιλοξενήσει το παιδάκι.
Πχ η Jacqueline Bisset είναι 67, αλλά μου μοιάζει κατάλληλη να μεγαλώσει παιδί. Η γιαγιά μου όταν ήταν τόσο είχε ήδη αρχή Αλτσχάιμερ και σύνταξη πεινας, οπότε σίγουρα όχι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Alastar

New member

Ο Ντο Ματζόρε αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άνεργος/η και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 81 μηνύματα.
Αναμονή μηνών πρέπει να περάσουν πλέον τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση και θέλουν να αποζημιωθούν για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ. Ο νέος κανονισμός του Οργανισμού έκανε τη διαδικασία πιο γραφειοκρατική και πιο χρονοβόρα με συνέπεια οι μελλοντικοί γονείς να πρέπει να περιμένουν ακόμη και 1 χρόνο για να λάβουν τη έγκριση. Τι σχεδιάζει να αλλάξει ο ΕΟΠΥΥ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Άλλαξαν όλα στη ζωή των νεαρών ζευγαριών μαζί με τη αλλαγή του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι πρόσφατα για να λάβουν έγκριση για τα φάρμακα της εξωσωματικής περίμεναν ένα διάστημα. Ανεκτό. Πλέον όμως μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ακόμη και έναν χρόνο. Γεγονός βέβαια που αποτρέπει τους περισσότερους να περιμένουν και τελικά πληρώνουν την πολυδάπανη διαδικασία από την τσέπη τους.

Και αυτό επειδή με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, τα ζευγάρια οφείλουν να περνάνε τη διαδικασία της επιτροπής ακόμα και για την πολύ απλούστατη πρόκληση ωοθυλακιορυξίας. Στο παρελθόν περνούσαν από επιτροπή μόνο στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όμως παρότι οι διαδικασίες έγιναν πιο πολύπλοκες εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο τρεις επιτροπές οι οποίες φυσικά και δεν μπορούν να καλύψουν όλη τη χώρα.

Μετά τα προβλήματα αυτά ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος αποφάσισε να κάνει ηλεκτρονικό όλο το σύστημα διακίνησης των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Ειδικότερα σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες θα γίνονται μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με μία απλή αίτηση μέσω υπολογιστή και από τον ίδιο το γιατρό των ζευγαριών που θα θέλουν να αποκτήσουν παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Το ζευγάρι θα επισκέπτεται το γιατρό θα συμπληρώνει την αίτηση και η απάντηση θα έρχεται επίσης ηλεκτρονικά.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με οδηγία της τον Απρίλιο προς την ΗΔΙΚΑ -την εταιρεία του δημοσίου που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- ζήτησε να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα φάρμακα της εξωσωματικής στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και τα κριτήρια που προβλέπονται για να εγκριθούν, ώστε τα ζευγάρια πηγαίνοντας απλά στο γυναικολόγο τους να μπορούν να κάνουν αίτηση για κάλυψη των σκευασμάτων.

Όλα όμως θα συνοδευτούν και από μια νέα αλυσίδα ελέγχου καθώς οι γιατροί που θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για τις ασθενείς τους θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος του Οργανισμού είναι να μπορούν όλοι οι γιατροί που είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να υποβάλουν αιτήσεις προς έγκριση. Αντίστοιχη πιστοποίηση όμως θα υποστούν και τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς έχει διαπιστωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν ασθενείς τους να θέλουν να κάνουν παιδί αλλά στην πραγματικότητα τα πανάκριβα φάρμακα αξιοποιούνται για άλλους σκοπούς ή για μεταπώληση.

Εκτός αυτού στα συρτάρια του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αρκετοί φάκελοι που αποκαλύπτουν κυκλώματα που αξιοποιούσαν φάρμακα της εξωσωματικής , χρεώνοντας τα σε ζευγάρια που ουδέποτε είχαν κάνει προσπάθειες για απόκτηση παιδιού. Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε όλα τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης που υπάρχουν στη χώρα ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

Αμέσως μετά θα ενταχθούν και αυτά στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μάλιστα θα παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε ο οργανισμός να γνωρίζει σε ποιον χορηγήθηκαν τα φάρμακα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες σύλληψης αλλά και αν τελικώς η γυναίκα έχει τεκνοποιήσει. Με την παρακολούθηση αυτή η διοίκηση του Οργανισμού επιχειρεί να έχει πλήρη γνώση για το που καταλήγουν ακριβώς τα πανάκριβα σκευάσματα και αν θα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

http://iatropedia.com/articles/read/4300
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 16,657 μηνύματα.
Με αφορμή τον θάνατο της αγαπημένης δημοσιογράφου Ρίκας Βαγιανη και λόγω του ότι είχε κάνει το παιδί της σε ηλικία 44 ετών με εξωσωματική μετά από πολλές προσπάθειες, αλλά και του ότι πεθαίνοντας σε ηλικία 56 ετών αφήνει το παιδί της που είναι 12, ήθελα να συζητήσουμε τι γνώμη έχετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο ηλικίας για την εξωσωματική. Έχω ακούσει ας πούμε για νέα κοπέλα που δεν μπορούσε φυσιολογικά να κάνει παιδί και έκανε εξωσωματική (γύρω στα 27) και αυτό νομίζω είναι καλό να γίνεται. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να μην μπορούν να κάνουν εξωσωματική οι γυναίκες άνω των 35 ετών και αν θέλουν παιδί να προχωρήσουν σε υιοθεσία. Νομίζω ότι σύντομα οι νόμοι για την υιοθεσία θα γίνουν καλύτεροι και θα μειωθεί η γραφειοκρατία. Παρ' όλα αυτά ακόμα και για υιοθεσία δε θα ήθελα να υπάρχει το όριο των 50 ή 55 που υπάρχει σήμερα. Θα έλεγα ότι μέχρι 40-43 είναι καλά. Καλώς ή κακώς η γυναίκα από κει και πέρα δεν έχει τις ίδιες σωματικές και ψυχολογικές αντοχές για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να προστατεύσει τα παιδιά από γονείς με πολύ μεγάλη ηλικία μέσω εξωσωματικής ή υιοθεσίας. Τί λέτε;
 

sophie_96

Well-known member

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,209 μηνύματα.
Με αφορμή τον θάνατο της αγαπημένης δημοσιογράφου Ρίκας Βαγιανη και λόγω του ότι είχε κάνει το παιδί της σε ηλικία 44 ετών με εξωσωματική μετά από πολλές προσπάθειες, αλλά και του ότι πεθαίνοντας σε ηλικία 56 ετών αφήνει το παιδί της που είναι 12, ήθελα να συζητήσουμε τι γνώμη έχετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο ηλικίας για την εξωσωματική. Έχω ακούσει ας πούμε για νέα κοπέλα που δεν μπορούσε φυσιολογικά να κάνει παιδί και έκανε εξωσωματική (γύρω στα 27) και αυτό νομίζω είναι καλό να γίνεται. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να μην μπορούν να κάνουν εξωσωματική οι γυναίκες άνω των 35 ετών και αν θέλουν παιδί να προχωρήσουν σε υιοθεσία. Νομίζω ότι σύντομα οι νόμοι για την υιοθεσία θα γίνουν καλύτεροι και θα μειωθεί η γραφειοκρατία. Παρ' όλα αυτά ακόμα και για υιοθεσία δε θα ήθελα να υπάρχει το όριο των 50 ή 55 που υπάρχει σήμερα. Θα έλεγα ότι μέχρι 40-43 είναι καλά. Καλώς ή κακώς η γυναίκα από κει και πέρα δεν έχει τις ίδιες σωματικές και ψυχολογικές αντοχές για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να προστατεύσει τα παιδιά από γονείς με πολύ μεγάλη ηλικία μέσω εξωσωματικής ή υιοθεσίας. Τί λέτε;

Θεωρώ γενικά ότι όσο πιο μεγάλος αποκτήσει κάποιος παιδί είναι κακό για το παιδί αυτό καθαυτό, γιατί όλη του την ζωή θα φοβάται να μην το χάσει από αυτήν την πλευρά και μόνο αλλά και από πλευράς σωματικών και ψυχικών αντοχών που αναφέρεις που είναι πάνω από όλα. :( Γενικά θεωρώ όμως, πως οι γονείς πρέπει να περνούν από τεστ για το εάν είναι ικανοί να μεγαλώσουν παιδί σε υγιές περιβάλλον με οποιοδήποτε τρόπο και εάν το φέρουν στον κόσμο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top