Επηρεάζουν οι διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις τις διαπροσωπικές μας σχέσεις;

Resident Evil

Διακεκριμένο μέλος

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 7,959 μηνύματα.
(το σκεφτόμουν αν πρεπει να το ανοίξω εδώ ή στο κοινωνικές σχέσεις και οικογένεια.. αν το έβαλα στο..λάθος σημείο ...U know what to do!)


Ο ακριβής τίτλος είναι "Επηρεάζουν οι πολιτικές μας πεποιθήσεις/κομματικές μας προτιμήσεις τις διαπροσωπικές μας σχέσεις?", αλλά δεν χωράει επάνω :P

Πριν λίγες μέρες είχα μια συζήτηση στο Msn για ένα άσχετο ζήτημα με μια φίλη με την οποία ... διαφωνούμε καθέτως :P, στη γνώμη μας για το ζήτημα αυτό, το οποίο είναι, τρόπον τινά, θέμα "κοινωνικής πολιτικής". Προς υπεράσπισή μου είχα (μεταξύ άλλων) τη γνώμη και κάποιων άλλων που είχαν δείξει να συμφωνούν μαζί μου στην άποψη που έχω για το εν λόγω θέμα... Κάποια στιγμή, λοιπόν, στη διάρκεια της ...μαραθώνιας κουβέντας μας είπε και το εξής : "Θεωρείς τυχαίο ότι αυτοί που ενστερνίζονται την άποψή σου, έχουν και τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με εσένα?"

Ομολογώ ότι σε εκείνη τη φάση (με το συγκεκριμένο άτομο δεν έχουμε τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις) το... απέρριψα μέσα μου άρδην το επιχείρημα αυτό. Δλδ, θεώρησα ότι το να υποστηρίζω την Α ιδεολογία τόσο εγώ όσο και τα 2-3 άτομα αυτά ήταν κάτι εντελώς συμπτωματικό και η όποια ταύτιση απόψεων (δεδομένου ότι το αντικείμενο συζήτησης δεν ήταν πολιτικό) έχει να κάνει με χαρακτήρες.

Αλλά... 2 μέρες μετά έτυχε και ξανασκεφτόμουν τη συζήτηση αυτή και αναρωτήθηκα αν υπάρχει δόση αλήθειας στο σχόλιο αυτό.

Εννοώ... οποιοσδήποτε πάνω από 18-20 (ενίοτε και από μικρότερες ηλικίες ή από μεγαλύτερες) που επιλέγει ότι του ταιριάζει μια ιδεολογία και στρέφεται προς κάποιο κόμμα (αφήνω απέξω αυτούς που ψηφίζουν το όποιο κόμμα με γνώμονα το "ο μπαμπάς μου μου είπε ότι αυτό ψηφίζαμε πάππου προς πάππου, δεν ξέρω γιατί αλλά άμα όλοι έτσι κάνουν έτσι θα κάνω κι εγώ" ή τους "ο τάδε θα με βολέψει στο υπουργείο άμα βγει οπότε τον ψηφίζω") πόσο επηρεάζεται στην κρίση του απέναντι σε άλλους όταν συζητά μαζί τους?

Όχι σε επίπεδο πολιτικό και κομματικό, αλλά όταν οι συζητήσεις είναι γενικού περιεχομένου.. Ή πόσο επηρεάζεται η γνώμη μας απέναντι σε άλλους όταν δηλωμένα υποστηρίζουν κάτι άλλο από αυτό που υποστηρίζουμε εμείς?

Σίγουρα ο καθένας μας θα μπορούσε να πει ότι "καθόλου ο κολλητός μου/ο άντρας μου υποστηρίζει εντελώς αντίθετη παράταξη από μένα και όμως τα πάμε μια χαρά" αλλά αυτό θα το θεωρούσα εξαίρεση, έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Αυτό που, βασικά, αναρωτιέμαι είναι, αν θέλετε, ο βαθμός "προκατάληψης" που έχουμε (ή δεν έχουμε) απέναντι στις νέες γνωριμίες και παρέες όταν είναι διαφορετικών πεποιθήσεων ή ακόμα κι αν είμαστε πιο θετικοί πχ. απέναντι στις νέες γνωριμίες που θα τύχουν αν μάθουμε/ξέρουμε ότι είναι ίδιων πεποιθήσεων με εμάς σε ιδεολογικό και/ή κομματικό επίπεδο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Ωραίο θέμα!

Θεωρώ ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις, με τη γενικότερη έννοια και όχι την κομματική, προκύπτουν από κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου. Δεν είναι κανένα γονίδιο οι πολιτικές απόψεις, από το χαρακτήρα μας προκύπτουν. Όταν οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες (και όπως είπες κι εσύ, χωρίς να υπολογίζουμε περιπτώσεις του στυλ "οι γονείς μου ψηφίζουν αυτό" ή "το τάδε κόμμα θα με βολέψει στο δημόσιο") τότε δείχνουν και μεγάλες διαφορές στον τρόπο σκέψης, όπως έχω διαπιστώσει.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείω από φίλους μου άτομα με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις. Έχω φίλους με τους οποίους έχουμε μεγάλη διαφορά πολιτικών απόψεων, και αν και αποφεύγουμε να συζητάμε για πολιτική, η σύγκρουση απόψεων σε γενικότερα κοινωνικά θέματα πολλές φορές είναι αναπόφευκτη, λόγω αυτού που έγραψα παραπάνω. Απλά βλέπουμε τον κόσμο εντελώς διαφορετικά, έχουμε διαφορετική άποψη για το τι είναι δίκαιο και τι όχι, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι οδηγεί τον κόσμο σε πρόοδο και τι σε παρακμή κτλ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

underwater

Περιβόητο μέλος

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,343 μηνύματα.
Προσωπικά οι πολιτικές μου απόψεις διαμορφώθηκαν μέσα από τα χρόνια. Δεν ήμουν πολιτικοποιημένη στην εφηβεία, ούτε κανείς στην παρέα μου. Οπότε την συγκεκριμένη περίοδο οι πολιτικές απόψεις δεν μας επηρέαζαν καθόλου. Απορρίπταμε εύκολα συμμαθητές επειδή ήταν υπερόπτες ή ακούγανε λαϊκά ή επιδεικνύανε τα ρούχα τους που ήταν μόνο φίρμες (με αυτό είχαμε κόλλημα:P), όχι όμως αν ήταν γραμμένοι στην ΚΝΕ.

Στο Πανεπιστήμιο βασικά ταλαντεύτηκα μεταξύ πολλών απόψεων. Η καλύτερη φίλη που έκανα από αυτό τον χώρο ήταν της αριστεράς και της προόδου.:P Την συγκεκριμένη περίοδο κατάλαβα ότι η πολιτική μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις, καθώς η φίλη μου, παθιασμένη, μου έκανε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κύρηγμα για τις ταξικές διαφορές κι επίσης μου δημιουργούσε ενοχικά συναισθήματα για πολλά πράγματα που αφορούσαν τον τρόπο ζωής μου. Προσωπικά είμαι άτομο με ΜΕΓΑΛΗ υπομονή, οπότε δεν επηρέαζε πολύ την σχέση μας, αν και εσωτερικά με ενοχλούσε. Εννοείται πως 8 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία οι απόψεις και των 2 έχουν αλλάξει πολύ. Στα θέματα οικονομικής πολιτικής ακόμα δεν έχουμε συγχρονιστεί, αλλά εντάξει, σε όλα τα άλλα συμφωνούμε.

Για να περάσω στο πώς βλέπω τα πράγματα τώρα, επειδή όπως είπα έχω ΠΟΛΥ υπομονή, μπορώ να κάνω παρέα με άτομα με πολύ διαφορετικές απόψεις. Παρόλα αυτά, είναι 2 κατηγορίες που μου δημιουργούν δυσφορία. Ακροδεξιοί και εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Όταν πέρισυ ανέβηκα στην σχολή μου μετά από 2 χρόνια κι είδα ότι τα άτομα της 2ης κατηγορίας ήταν ΑΚΟΜΗ εκεί και δεν είχαν αλλάξει καθόλου με έπιασε μελαγχολία. Ίδια ρούχα, η ίδια κοτσίδα, τα ίδια φυλλάδια και μόνη διαφορά οι πρώτες ρυτίδες στο μέτωπο!:warn: Τέλος πάντων, δεν μπορώ να έρθω σε κάποια επαφή.

Επίσης, είμαι λίγο περίεργη στο θέμα συντρόφου. Πριν κάνω κάτι ψιλοτσεκάρω το πόσο φιλελεύθερος είναι σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Η σκέψη να είμαι με κάποιον που βρίζει τους ομοφυλόφιλους ή μειώνει τους αλλοδαπούς με τρελαίνει (κι αυτό γίνεται περισσότερο όταν τόσο εγώ, όσο κυρίως η αδερφή μου γίναμε δέκτες ρατσιστικής συμπεριφοράς στις χώρες που πήγαμε για σπουδές). Το ίδιο ισχύει και για τους στενούς φίλους. Δεν με ενδιαφέρει να έχουμε τις ίδιες απόψεις, αλλά να είναι ανοιχτά και φιλελεύθερα άτομα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Αυτό που, βασικά, αναρωτιέμαι είναι, αν θέλετε, ο βαθμός "προκατάληψης" που έχουμε (ή δεν έχουμε) απέναντι στις νέες γνωριμίες και παρέες όταν είναι διαφορετικής αντίληψης (ίσως δεν είναι δόκιμος ο όρος "Αντίληψη" αλλά δεν μου ερχεται καλύτερος) ή ακόμα κι αν είμαστε πιο θετικοί πχ. απέναντι στις νέες γνωριμίες που θα τύχουν αν μάθουμε/ξέρουμε ότι είναι ίδιας "αντίληψης" με εμάς σε ιδεολογικό και/ή κομματικό επίπεδο.

"Πεποιθήσεων" καλύτερα (όντως δεν είναι σωστός ο όρος αντίληψη :P)

Τώρα να σου πω ότι διαφωνώ θα σου πω ψέματα :D

Είναι φυσικό όταν ταιριάζουν οι απόψεις με ένα άτομο να μπορεί να ανοιχτεί πιο εύκολα σε μια συζήτηση και σε μία παρέα. Απεναντίας, είναι και δύσκολο όταν ο άλλος είναι στην αντίθετη πλευρά να μιλάς με ειλικρίνεια. Φοβάσαι μην τον προσβάλλεις κτλ. Πρόσφατα ήταν ένας ο οποίος μιλούσε με αγάπη για την Χούντα σε μια συζήτηση. Κοκκίνησα, ήθελα να τον πυροβολήσω, αλλά εαν διαφωνούσα και του απαντούσα σίγουρα θα φτάναμε σε extreme καταστάσεις. Οπότε μοιραία η συζήτηση πάει για τον γαύρο, τη Κούλλλλα και το Γκιουζέλ... :P

"Θεωρείς τυχαίο ότι αυτοί που ενστερνίζονται την άποψή σου, έχουν και τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με εσένα?"

Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο θέμα χαρακτήρα. Μερικά πράγματα πάνε πακέτο. Π.χ. αν διαφωνούσατε σε σχέση με την έκτρωση και εσύ ήσουν εναντίον με επιχείρημα τη θρησκεία ε νομίζω αν σε ρώταγα τι ψήφισες και σε τι πολιτικό χώρο ανήκεις θα μου απαντούσες λογικά ΛΑΟΣ, ΝΔ και ότι ανήκεις στη Δεξιά (τυχαίο παράδειγμα) χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι πάντα είναι έτσι για όλους όσους είναι ενάντια στην έκτρωση. Πιστεύω υπάρχει αλληλεπίδραση. Ταιριάζεις με μια ιδεολογία αλλά ταυτοχρόνως επηρεάζεσαι από αυτή αρκετά και δέχεσαι (πολλές φορές με απάθεια) κάποιες άλλες συνισταμένες της.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Προσωπικά παίζει να είμαι το πιο άσχετο άτομο με κομματικές/πολιτικές ιδεολογίες. Φυσικά έχω μια άποψη για το πως θα έπρεπε να λειτουργούν τα πράγματα κοινωνικά και γενικώς, αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα αν η άποψή μου αυτή συμπνέει σε μεγάλο βαθμό με όσα διακηρρύτει κάποιο κόμμα. Δεν με απασχόλησε ποτέ τι ψηφίζει ο άλλος και τι πιστεύει, αρκεί να μην εντόπιζα πως ήθελε να με πείσει πως αυτό και μόνο είναι το σωστό.
Για την ακρίβεια το μόνο που πάντα με προβλημάτιζε είναι αυτοί που ρητά ορίστηκαν πως είναι εκτός, δηλαδή όσοι ψηφίζουν γιατί πάντα η οικογένεια τους αυτό ψήφιζε ή γιατί αν ψηφίσουν τον τάδε τους έχει υποσχεθεί κάτι. Κι αυτό γιατί οι οποιες πεποιθήσεις, ακόμα κι αν εγώ δεν συμφωνώ, έχουν μια λογική για εκείνον που τις έχει. Εκείνος όμως που ψηφίζει για να κερδίσει κάτι ή γιατί αυτό του έμαθαν, μου φαίνεται τρομακτικά στενόμυαλος, εγωιστής και επιφανειακός και με τέτοιους ανθρώπους νιώθω πως δεν μπορεί παρά να μην έχω να πω κάτι ουσιώδες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Πιστεύω ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις όταν είναι αποτέλεσμα σκέψης και συνειδητών επιλογών :kill:σαφώς επηρεάζουν και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις ειδικά όταν οι πολιτικές μας απόψεις αποτελούν προβληματισμό σε γενικότερα ζητήματα και στάση απέναντι σε γεγονότα-καταστάσεις-πρόσωπα. Τότε ναι, μάλλον δεν είναι εύκολη η συνύπαρξη με κάποιον του οποίου οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και δεν διατίθεται να επιχειρηματολογήσει :crazy: δεχόμενος αντίλογο.
Βέβαια, μπορούμε να είμαστε ευγενικοί :rant:και ανεκτικοί :beating: μπροστά στην έκφραση διαφόρων έως και ακραίων απόψεων στα πλαίσια μιας συζήτησης σε παρέα ή με κάποιο γνωστό ή και φίλο μας, (στο μέτρο που και ο άλλος είναι εξίσου ανεκτικός και ευγενικός):verymad: ωστόσο μακροπρόθεσμα φοβάμαι ότι επηρεαζόμαστε στο χτίσιμο μιας δυνατής φιλίας ή ακόμα περισσότερο μιας σχέσης. :hmm:

Φυσικά υπάρχουν και φιλίες :drunk: ή σχέσεις :inlove: στις οποίες η πολιτική δεν τίθεται κάν ως θέμα συζήτησης, πόσο μάλλον διαφωνίας, όμως αυτό θεωρώ ότι προϋποθέτει την ύπαρξη συμφωνίας σε θέματα αρχών πέρα και πάνω από την πολιτική με την καθημερινή της έννοια, ή, γιατί όχι, την απόλυτη απουσία τέτοιων αναζητήσεων, γιατί υπάρχουν άλλες :redface: (αναζητήσεις).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vendetta

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Thor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών, επαγγέλεται Ξεναγός και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,275 μηνύματα.
Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να βρίσκομαι στην ίδια παρέα ή να είμαι φίλος με άτομα τα οποία έχουνε αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις από τις δικές μου...Καλό είναι καμιά φορά να ακούμε και τις απόψεις της "αντίθετης" πλευράς πάνω σε κάποια ζητήματα και εκτός των άλλων δεν μπορείς να συζητάς συνεχώς με άτομα τα οποία σκέφτονται το ίδιο με εσένα...Δεν είμαι προκατειλλημένος απέναντι σε κάποιον που έχει απόψεις "προς τα δεξιά" ή "προς τα αριστερά"...
Είμαι ωστόσο προκατειλλημένος απέναντι σε άτομα τα οποία έχουνε ακραίες απόψεις...Ακροδεξιές απόψεις συνδέονται με άσχημη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και ακροαριστερές απόψεις συνδέονται με φοιτητικές παρατάξεις οι οποίες έχουνε κάνει μπάχαλο το ελληνικό πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια...Να επισημάνω ότι συνδέονται στο δικό μου μυαλό...Ίσως δε θα έπρεπε και ίσως είμαι "κολλημένος"...
Όσον αφορά τη σχέση μου με κάποια κοπέλα θα ήθελα οι πολιτικές της πεποιθήσεις να είναι όμοιες με τις δικές μου...Δε θα απέρριπτα όμως κάποια με αντίθετες πεποιθήσεις με εξαίρεση και εδώ τις ακραίες πεποιθήσεις...Άλλωστε δεν είναι και ένα από τα στοιχεία που παρατηρώ σε μία κοπέλα... :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

prime

Πολύ δραστήριο μέλος

Η prime αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,680 μηνύματα.
για παρέα δεν έχω πρόβλημα, ούτως ή άλλως συναναστρέφομαι με άτομα όλων των πολιτικών χώρων (όχι ακροδεξιών).

Για σύντροφο και κυρίως σύντροφο ζωής, ήτοι σύζυγο και πατέρα των παιδιών μου, θα είχα πρόβλημα να επρόκειται για άτομο που έχει αντιδιαμετρικά αντίθετες πολιτικές απόψεις από μένα.

Τα πολιτικά πιστεύω του καθένα είναι ένα σοβαρό δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο οπότε θα ήταν τραγικά δύσκολο να μοιραστώ τη ζωή μου και πόσο μάλλον να αναθρέψω παιδιά με κάποιον που βλέπει τα πράγματα τελείως ή πολύ διαφορετικά απ' ότι εγώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Stratos7

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Stratos7 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 144 μηνύματα.
Μου έχει τύχει σε πανεπιστημιακή τάξη στην Αμερική, φίλοι που για χρόνια κάναμε παρέα να αλλάξουν στάση απέναντί μου όταν πάνω στην συζήτηση μές την τάξη, μου "ξέφυγαν" κάποιες (ομολογουμένως αριστερές) πεποιθήσεις μου.

Απ'την άλλη, με μία φιλενάδα μου Αμερικανίδα η οποία ήταν αρκετά συντηρητική και βαθιά θρησκευόμενη, μπορούσα να κάνω τις καλύτερες συζητήσεις πάνω σε πολιτική φιλοσοφία.

Οπότε συμπεραίνω οτι εξαρτάται κατά πολύ απο τον χαρακτήρα των ατόμων και απο το πόσο ανοιχτό μυαλό έχει ο καθένας.

ΥΓ. Το να συζητάς συνέχεια με άτομα που πιστεύουν τα ίδια πράγματα με σένα είναι βαρετό και μή οφέλιμο...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Μου έχει τύχει σε πανεπιστημιακή τάξη στην Αμερική, φίλοι που για χρόνια κάναμε παρέα να αλλάξουν στάση απέναντί μου όταν πάνω στην συζήτηση μές την τάξη, μου "ξέφυγαν" κάποιες (ομολογουμένως αριστερές) πεποιθήσεις μου.

Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, αλλά από την ανάποδη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Α ναι; Δοκίμασε να εκφράσεις απόψεις υπέρ του καπιταλισμού σε μια τυπική ομάδα ελλήνων και παρατήρησε μετά διαφορές στην αντιμετώπιση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Α ναι; Δοκίμασε να εκφράσεις απόψεις υπέρ του καπιταλισμού σε μια τυπική ομάδα ελλήνων και παρατήρησε μετά διαφορές στην αντιμετώπιση.

Του καπιταλισμού σαν συστήματος ή της δυνατότητας του κεφαλαίου να αλωνίζει; Έχει διαφορά το ένα από το άλλο...

Το βου είναι ακραία θέση και για αυτό μπορεί να έχεις διαφορές στην αντιμετώπιση
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Του καπιταλισμού σαν συστήματος ή της δυνατότητας του κεφαλαίου να αλωνίζει; Έχει διαφορά το ένα από το άλλο...

Το βου είναι ακραία θέση και για αυτό μπορεί να έχεις διαφορές στην αντιμετώπιση
Του καπιταλισμού σαν σύστημα (αν κατάλαβα καλά τι εννοείς με το 2ο δηλαδή).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Μισ o τυπικός έλληνας (*) δεν ξεπλένει τον καπιταλισμό από τον αντιαμερικανισμό που κουβαλάει ο ίδιος.



(*) τι φάντασμα και αυτός ο "τυπικός έλληνας".
Ξέρω έναν-δύο το πολύ :confused:


Αρχική Δημοσίευση από στρατος7:
Οπότε συμπεραίνω οτι εξαρτάται κατά πολύ απο τον χαρακτήρα των ατόμων και απο το πόσο ανοιχτό μυαλό έχει ο καθένας.

Σε δυο γραμμές απάντηση... Εύγε νέε μου. :)




Απ'την άλλη, με μία φιλενάδα μου Αμερικανίδα η οποία ήταν αρκετά συντηρητική και βαθιά θρησκευόμενη, μπορούσα να κάνω τις καλύτερες συζητήσεις πάνω σε πολιτική φιλοσοφία.
Αν ήταν αρκετά συντηρητική και βαθιά θρησκευόμενη,
δεν μπορούσες να κάνεις κ πολλά άλλα μαζί της. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Resident Evil

Διακεκριμένο μέλος

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 7,959 μηνύματα.
χμμμ... Ευχαριστώ για τις απαντήσεις ως τώρα...

Έχω όμως ένα μικρό "αλλά".... Στα ακραία (Imo) παραδείγματα που αναφέρατε ότι είναι αδύνατον να κάνετε "Χωριό" μαζί τους αναφέρατε πχ. τους συνδικαλιστές των σχολών (συνηθέστερα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς). Η πλειοψηφία των, θεωρώ, ότι πρέπει να εξαιρεθεί, με την έννοια ότι στους χώρους ειδικά που τους βλέπουμε (κι εγώ μαζί) αυτό που βλέπω είναι μια...πολιτική διάθεση στην κουβέντα ακόμα και για το...χαρτί της τουαλέττας [:P].

Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν περισσότερο η κουβέντες του ... καφέ, από άτομα απολύτως "νορμάλ" στα χαρακτηριστικά τους (στη δική μου σχολή η εξωκοινοβουλευτική αριστερά είναι μια ... κάστα μόνη της που ξεχωρίζει απο Km :p) , με "νορμάλ" ζωή και εξέλιξη που θα μπορούσε άνετα να είναι...εσείς οι ίδιοι. Μόνο που εσείς πιστεύετε στις ικανότητες και το πρόγραμα του Καραμανλή/Παπανδρέου/Παπαρήγα/Τσίπρα/Καρατζαφέρη και αυτοί βρίσκονται στον αντίποδα ακριβώς πολιτικά για παράδειγμα.

Η' αυτό που είπε η Michelle πιο πάνω... Εσείς, εν γένει, έχετε πιο αριστερή φιλοσοφία ενώ ο απέναντί σας "ανακαλύπτετε" ότι συμφωνεί περισσότερο με τις αρχές του καπιταλισμού. (ή το ανάποδο προφανώς! :P)

Θα σας έκανε να τον δείτε με άλλο μάτι (το δεξί :P) από αυτό που τον είχατε δει αρχικά?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Tsipouro

Διάσημο μέλος

Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 3,037 μηνύματα.
Πολλοί φίλοι μου είναι σε παρατάξεις και μάλιστα αντίθετων κατευθύνσεων (ΔΑΠ - ΠΚΣ). Για να είναι ακόμα φίλοι μου (:P) προφανώς δεν δίνω τόση σημασία στις πολιτικές πεποιθήσεις απ' ότι στα γνωρίσματα του χαρακτήρα του κάθε ατόμου. Λυπάμαι όμως, επειδή συμβιβάστικαν με την υποκρισία και τον αμοραλισμό που επικρατεί στις περισσότερες παρατάξεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

prime

Πολύ δραστήριο μέλος

Η prime αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,680 μηνύματα.
Θα σας έκανε να τον δείτε με άλλο μάτι (το δεξί :P) από αυτό που τον είχατε δει αρχικά?

Εξαρτάται..θα σεβαστώ πολύ περισσότερο, άσχετα αν διαφωνώ κάθετα/οριζόντια και πλαγίως με αυτόν, έναν καπιταλιστή που ξέρει τι εστί καπιταλισμός (έχει διαβάσει πέντε πράγματα που λένε) από κάποιον που λέει ό,τι μ@λ@κία του κατέβει στο κεφάλι επειδή πιστεύει όποια μπαρούφα του σερβίρουν.
Μου κάνει πάντως κακή εντύπωση να υποστηρίζει κανείς ένα κεφαλαιουχικό σύστημα έναντι ενός ανθρωποκεντρικού χωρίς να ξέρει τι είναι αυτό που υποστηρίζει και γιατί.
Ευκολότερα θα αποφύγω αυτόν παρά τον συνειδητοποιημένο.

Γενικά πάντως οι πολιτικές πεποιθήσεις με επηρεάζουν έως ένα βαθμό, αλλά όχι σε τέτοιο που να απορρίψω ή να αποδεχτώ κάποιον χρησιμοποιώντας αυτές ως αποκλειστικό γνώμονα, εκτός φυσικά ακραίων περιπτώσεων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vendetta

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Thor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών, επαγγέλεται Ξεναγός και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,275 μηνύματα.
Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν περισσότερο η κουβέντες του ... καφέ, από άτομα απολύτως "νορμάλ" στα χαρακτηριστικά τους (στη δική μου σχολή η εξωκοινοβουλευτική αριστερά είναι μια ... κάστα μόνη της που ξεχωρίζει απο Km :p) , με "νορμάλ" ζωή και εξέλιξη που θα μπορούσε άνετα να είναι...εσείς οι ίδιοι. Μόνο που εσείς πιστεύετε στις ικανότητες και το πρόγραμα του Καραμανλή/Παπανδρέου/Παπαρήγα/Τσίπρα/Καρατζαφέρη και αυτοί βρίσκονται στον αντίποδα ακριβώς πολιτικά για παράδειγμα.

Η' αυτό που είπε η Michelle πιο πάνω... Εσείς, εν γένει, έχετε πιο αριστερή φιλοσοφία ενώ ο απέναντί σας "ανακαλύπτετε" ότι συμφωνεί περισσότερο με τις αρχές του καπιταλισμού. (ή το ανάποδο προφανώς! :P)

Θα σας έκανε να τον δείτε με άλλο μάτι (το δεξί :P) από αυτό που τον είχατε δει αρχικά?

Νομίζω πως ναι θα με έκανε να τους δω με ένα διαφορετικό μάτι μία τέτοια περίπτωση...Αλλα και πάλι θα είχα μία επιφυλακτικότητα απέναντί τους...Συνήθως οι πεποιθήσεις μας αντικατοπτρίζουν και ένα κομμάτι του χαρακτήρα μας και ακραίες πεποιθήσεις ίσως κρύβουν και ακραίες συμπεριφορές από πίσω...
Γενικά δεν μπορώ να συναναστραφώ με άτομα τα οποία είναι ισχυρογνώμονες και απόλυτοι σε αυτά που πιστεύουνε (ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους) ...Ή τουλάχιστον εάν ο περιστάσεις το απαιτούν αποφεύγω τις πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις μαζί τους...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

underwater

Περιβόητο μέλος

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,343 μηνύματα.
Πάντως δε νομίζω πως οι πολιτικές πεποιθήσεις έχουν σχέση μόνο με τον χαρακτήρα, αλλά και με το περιβάλλον που κάποιος μεγάλωσε και τα άτομα με τα οποία συναναστράφηκε.

Μιλάω συχνά με 1 κυρία από Αλβανία γύρω στα 40κάτι, αρκετά καλλιεργημένη, η οποία κάθεται συνέχεια και μιλάει με αγάπη για το παλιό καθεστώς της χώρας της και ''τι καλά που ήταν τα πράγματα τότε, όχι όπως τώρα. Πώς κατάντησε η κοινωνία''. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γραφική, όμως όταν μιλάμε για συγκεκριμένα θέματα, κι όχι για γενικότητες που έχουν σχέση με πολιτική, συμφωνούμε σε πολλά πράματα. Κι αυτό ενώ θεωρητικά αυτή είναι κομμουνίστρια ''βαμμένη'' κι εγώ όχι. Και πολλές φορές σκέφτομαι ότι με τον χαρακτήρα που έχει αν είχε μεγαλώσει σε άλλη χώρα ή σε άλλη εποχή θα είχε διαφορετικές πολιτικές απόψεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top