εγω ειμαι μεταξυ mint,opensuse και monomaxos,ποια θεωρειται οτι ειναι η καλυτερη;;;
Δεν θεωρείται. Ειναι ανάλογα τις προτιμήσεις σου. Δοκιμάζεις με live dvd και αποφασίζεις.
Να σου πω τη δική μου εντύπωση.
1) Mint: Απλή διανομούλα, τη χρησιμοποιώ για γρήγορες καταστάσεις όπου θέλω ένα μηχάνημα να παίζει πλήρως μέσα σε 10 λεπτά. Ολίγον παχύσαρκη μετά από καιρό χρήσης.
2) Opensuse: Ελάχιστη εμπειρία, την αποφεύγω σαν διανομή γιατί είναι πολύ εμπορική και χρησιμοποιεί εργαλεία που δεν με βολεύουν (rpm based distro)
3) Μονομάχος: Αποφυγή σαν το διάολο. Ετοιματζίδικη, παχύσαρκη και ερασιτεχνική
Το mint θεωρείται ένα καλό ξεκίνημα αν και κάτι ανώμαλοι (βλέπε Valder) κάποτε ξεκίνησαν με BeOS, άλλοτε πειραματίζονταν επί ώρες με το Arch Linux μαζί με το Γιώργο από εδώ (ΜΕΓΑΛΟ σχολείο το Arch, στο υπογράφω και πανάλαφρο, απλά θέλει να έχεις όρεξη να το χτίσεις από την αρχή και να το μάθεις. Ούτε παχυσαρκίες, ούτε αυτοματισμοί. Μόνο ότι θέλεις εσύ.), αλλά στο τέλος κατέληξα χάρην ευκολίας σε 2 λύσεις:
1) Το μισητό Ubuntu που τουλάχιστον τη δουλειά του την κάνει
2) Mint Debian Edition που είναι ρέουσα διανομή (ένα update από τα repositories του Debian και είσαι σημερινός, όχι με εκδόσεις όπως το Ubuntu και το απλό Mint που είναι βασισμένο στο Ubuntu και κάθε 6 μήνες βγαίνει μια καινούρια έκδοση που για να την βάλεις θέλει επανεγκατάσταση)
Πρόταση: Ξεκίνα με Mint Debian Edition να είσαι και Debian based αλλά και ενημερωμένος συνέχεια.