Αγαπητοί φίλοι,
Δεν σας γνωρίζω καθότι ξαναγράφω κατόπιν 5ετούς απουσίας μου. Οι παλαιότεροι γνώριζαν οτι είμαι Χρηματιστής, τώρα το γνωρίζετε και εσείς. Δεν έχει καμία σημασία όμως.
Τα περισσότερα είναι θεωρίες. Μάλιστα είναι θεωρίες πλέον αρχαίες καθώς τα χρηματοοικονομικά είναι ένα εργαλείο που συνεχώς εξελίσσεται. Σε ένα πιο χιουμοριστικό τόνο θα έλεγα πως και αυτές τις θεωρίες που δεν εξελίχθηκαν τις έχω ξεχάσει παντελώς καθώς δεν υπάρχει κατι πιο βαρετό από τα οικονομικά. Προτιμώ τη συγγραφή άρθρων ή να βλέπω τη μπογιά να στάζει στον τοίχο.
Είπα ότι είναι εργαλείο. Ναι, είναι εργαλείο, και οχι επιστήμη. Εργαλείο που βασίζεται επάνω όχι σε προβλεπτικές θεωρίες αλλά σε συμπεράσματα που προέκυψαν από ρεαλιστική παρατήρηση της εκάστοτε ζημίας ή κέρδους. Μιλάμε δηλαδή όχι για επιστήμονες στην ουσία αλλά για μετα-Χριστόν προφήτες.
Γιατί η θεωρία που βγάλαμε από το μυαλό μας απέτυχε, γιατί ο τζόγος γύρισε ανάποδα και γιατί ο κόσμος έχει χάσει τις περιουσίες του. "Γιατί έγινε" αλλά όχι "πως δεν ξαναγίνεται".
Άλλοι λένε φταίει το Ευρώ. Άλλοι λένε φταίει η Δραχμή που αν έρθει θα τα κανει χειρότερα. Άλλοι λένε πως φταίει η Γερμανία.
Δεν είμαι παντογνώστης και ξαναλέω πολλές θεωρίες τις έχω ξεχάσει. Μπορώ να σας πω όμως τα εξής:
1ον Αφήστε τι κάνει η Γερμανία και δείτε τι κάνει η Ελλάδα
2ον Το Ευρω και η Δραχμή είναι μέσα συναλλαγών. Και καπνό Craven για νόμισμα να μας δώσουν πάλι θα είμαστε χρεωμένοι μέχρι τα μάτια και πάλι θα τσακωνόμαστε ότι ο Van Nelle θα είναι καλύτερο νόμισμα.
Είναι καλό το Ευρώ; Οχι. Ούτε και κακό είναι. Απλά είναι το Ευρώ.
Η Γερμανία έτσι όπως φέρθηκε κι έφτιαξε το κράτος της και την οικονομία της, τη συμφέρει. Η Ελλάδα έπαιρνε φτηνά δάνεια και τα έκανε μπουκίτσες για τις τράπεζες και για τους πολιτικούς, τους κομματικά απτυχίωτους διορισμένους ΔΥ (όχι όλους) και τους πετώντες χαρταετό φοροκλέβοντες επιχειρηματίες (όχι όλους).
Αν η Ελλάδα τα είχε κάνει σωστά όλα, δεν θα είχαμε -τόσο- μεγάλο πρόβλημα με το Ευρώ, αν καν κι όλας μην σας πω.
Είναι καλή η Δραχμή; Κι αυτή απλά είναι η Δραχμή.
Άντε και πάμε στη Δραχμή, τους σπάμε τον τσαμπουκά, κάνουμε την εξέγερσή μας ως λαός. Σε τι νόμισμα και δίκαιο θα χρωστάμε τα δάνεια;
Η ζωή με Δραχμή θα μας συμφέρει; Αρχικά όχι, αργότερα σίγουρα ναι, λένε κάποιοι. Εγω ως ανεξάρτητο μάτι θα το δεχτώ ότι μετα απο 5 χρονια διάλυσης θα ξαναπάρουμε τα πανω μας με έλεγχο στο νόμισμά μας. Το δέχομαι για χάρη της συζήτησης.
Ερώτηση: Θα το κάνουμε; Με τη Φρανκφούρτη να ΜΗΝ ειναι πάνω από το κεφάλι μας, θα αλλάξουμε νοοτροπία ή θα γίνεται πλέον υπο τον δικό μας έλεγχο ένα ανεξέλεγκτο πανηγύρι όπως και παλιά; Γιατί και παλιά είχαμε Δραχμή αλλά ήταν άλλα τα μεγέθη, άλλες οι οικονομίες, άλλες οι ισορροπίες, άλλο το χρέος, άλλο το εργατικο δυναμικό που στήριζε το ασφαλιστικό, γενικά ήταν άλλα όλα.
Είναι ωραίο να σκεφτόμαστε ρομαντικά, κι εγω θα ήθελα πίσω εκείνη την εποχή με το παγωτο των 150δρχ.
Όμως γίνεται; (1ον): Θα σε αφήσει ο άλλος να του ξεφύγεις με τα χρέη; ΕΚΤΟΣ αν τα διαγράψεις μονομερώς (εδω εχω να πω οτι σε παρομοια περιπτωση αν θυμαμαι καλα του Ισημερινού) οι αγορές ξεχνάνε και μαλιστα σύντομα. Και παλι και να τα διαγράψεις είναι άγνωστη χώρα, δεν ξερουμε τι θα συμβεί. ΑΛΛΑ τέτοιοι εθελόδουλοι που είναι θα τα διαγράψουν; Ή θα κανουν πάλι ότι θέλουν οι άλλοι και θα χουμε τα τριπλάσια χρέη ΚΑΙ με δραχμή πλέον;
Και όπως είπα πριν (2ον) τι μας σταματάει από το να τα ξανακάνουμε χάλια. Τίποτα.
Άρα. Δεν μας φταίει η σημερινή Γερμανία.
Οι Ναζήδες (πόσο μάλλον ο Κάιζερ πριν από αυτούς) πεθάνανε πριν απο 73 χρόνια όσο κι αν βολεύει να σκεφτόμαστε ότι ακόμα υπάρχουν για να φορτώνουμε αλλού τα λάθη μας. Κι αν είχανε ενα σχέδιο για μια πρώιμη ΕΟΚ αυτό δεν το κάνει απαραίτητα κακό. Και πυραύλους φτιάξανε που σήμερα τους χρησιμοποιούν 40 λαοί για να πηγαίνουν στο διάστημα.
Άλλα είναι τα αίσχη απέναντι στους λαούς, που κάνανε οι τότε Γερμανοί τότε κι ας μην τα συγχέουμε όλα μεταξύ τους για να διαστρέφουμε μια οικονομική συζήτηση σε καθαρά πολιτική. Αν είναι να μιλήσουμε για τα λάθη και τις φρικαλεότητές τους στον Β'ΠΠ δε θα τελειώνουμε ούτε σε ένα μήνα.
Ούτε τα νομίσματα μας φταίνε για όλους τους λόγους που ανέλυσα.
Άρα τι μας φταίει; Η Ελλάδα. Οχι η χώρα. Η νοοτροπία του πολίτη (όχι όλων) το κράτος που ειναι ανεπαρκές και γενικά φταίμε που δεν συμμαζευόμαστε.
Εαν δεν συμμαζευτούμε, στα σωστά κομμάτια και με το σωστό τρόπο, κι όχι να τα παίρνουν με φόρους από το λαό, τότε αυτή η χώρα δε θα πάει ΠΟΤΕ μπροστά, ακόμα και Ευρώ να κρατήσεις, και Δραχμή να φέρεις, και την Ευρώπη να σβήσεις με γόμα από το χάρτη για να μη χρωστάς.
Πόσοι είπαν το εξής απλό -όσοι το πρόσεξαν- ότι οι ξένοι απλά θέλουν λεφτά. Δώστα εσυ και είμαστε οκ. Μπίζνες. Ποιός τα βάζει στο λαό; Οι δικοί μας εθελόδουλοι κυβερνήτες. 70 ανθρωποι χρωστάνε το 99% των χρημάτων προς το Δημόσιο. Κι όμως το κράτος κυνηγάει τα δικά σου 100 ευρώ από την τράπεζα για κατάσχεση. Η Γερμανία φταίει ή η Γαλλία ή η Κίνα γι αυτό;
Με αυτά τα μυαλά που κουβαλάνε πολλοί στην Ελλάδα και με αυτή τη σάπια κατάσταση σε αρκετές εκφάνσεις του κράτους, έναν πλανήτη δικό μας να είχαμε, θα χρωστάγαμε στις πέτρες.
Συγχωρέστε μου τη φλυαρία, είχα κέφια.
