Το δίλημμα με τους ναυτικούς είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Όταν κάθομαι στην ασφάλεια του σπιτιού μου, μου φαίνεται πως ηθικά ο κανιβαλισμός είναι κάτι το αποτρόπαιο και μη δικαιολογημένο και αδυνατώ να φανταστώ τον εαυτό μου να καταφεύγει σε ένα τέτοιο ...γεύμα. Ωστόσο, εάν έφτανα στο σημείο να πεθαίνω από πείνα κι από δίψα, τότε δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ήμουν ικανός να κάνω. Ίσως σε τέτοιες καταστάσεις το ένστικτο της επιβίωσης κυριαρχεί επί οποιουδήποτε ανθρώπινου ηθικού κατασκευάσματος. Ίσως ακόμη να επέλεγε κάποιος να το κάνει, γνωρίζοντας ότι είναι κακό, αλλά προτιμώντας ν' αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, από το να πεθάνει κατ' αυτόν τον τρόπο.
Υπάρχουν όμως κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα που θίγονται εδώ, κατά τη γνώμη μου. Το ποιηματάκι που μας παρέθεσε η Obs δεν είναι καθόλου τυχαίο. Από αρχαιοτάτων χρόνων το άγραφο Δίκαιο της Θάλασσας δικαιολογεί ηθικώς αυτήν την ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινή γνώμη στην Αγγλία ήταν με το μέρος των κανιβάλων, ενώ κι ο αδερφός του θύματος έδωσε άφεση αμαρτιών στους κατηγορούμενους. Ενώ λοιπόν εμείς προσεγγίσαμε περισσότερο τη νομική πλευρά του ζητήματος, η ηθική του "άγραφου ηθικού κώδικα" επιτρέπει τη συγκεκριμένη πράξη.
Εδώ θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι η Επιβίωση είναι η μόνη ηθική στη φύση, συνεπώς μια τέτοια ηθική αρχή διαθέτει φυσική τεκμηρίωση, ίσως μάλιστα να είναι από τις ελάχιστες ηθικές αρχές που θα μπορούσαν να καυχηθούν για κάτι τέτοιο...
Θα ήθελα να τοποθετηθώ και στο δίλημμα που έθεσε ο Δόκτωρ, το οποίο ομοιάζει με την περίπωση του Ματθαίου Μονσελά. Εάν κάποιος μου ζητούσε να κάνω κάτι τέτοιο, δηλαδή να τον σκοτώσω, επειδή ο ίδιος δεν θέλει πλέον τη ζωή του, ως μια μορφή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, θ' αρνιόμουν κατηγορηματικά. Ένα τέτοιο αίτημα, μεταθέτει την προσωπική ευθύνη και δικαίωμα που ο καθένας μας έχει, της διαχείρισης δηλαδή της ζωής του με όποιον τρόπο επιθυμεί, σε κάποιον τρίτο. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που κάποιος απεμπολεί την ευθύνη και την εναποθέτει στη διακριτική ευχέρεια κάποιου τρίτου, ήδη έχει χάσει το αντίστοιχο δικαίωμα, δεν είναι άξιος πια να το κατέχει. Το ίδιο το αίτημα αφεαυτού δεν δικαιολογείται ηθικά κι έτσι η απόρριψή του πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.
Ωστόσο, εάν ως τρίτος κρίνω έναν τέτοιο θύτη, όπως ήταν ο Μονσελάς, θα του έδινα πολλά ελαφρυντικά, μη θεωρώντας τον φόνο αυτόν ισότιμο με δολοφονία, αφού στην πράξη αυτή προέβη με τη συγκατάθεση και μετά από ασφυκτικές πιέσεις του ίδιου του θύματος. Αν και το αποτέλεσμα είναι καταδικαστέο, κίνητρο της πράξης είναι μάλλον ο οίκτος, παρά ο δόλος...
Άλλωστε και στην αντίστοιχη ερώτηση περί πιθανής συγκατάθεσης του θύματος του κανιβαλισμού στο ναυάγιο, άλλαξε όπως είδα αρκετά τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, όπως συνέβη και στο αμφιθέατρο του Sandel...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.