Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Είναι εφικτή η ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ;
Η ψήφος σας θα προβάλεται δημόσια.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 8)

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μελισσοκόμος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
Κυρίως εξαιτίας της αυταρχικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Ρωσίας και της Τουρκίας, η ΕΕ έχει αναπτύξει πλέον ισχυρή συστημική αυτοσυνείδηση. Ωστόσο η συνοχή της απειλείται από τους νέους εσωτερικούς εθνικισμούς, οι οποίοι αμφισβητούν τα κοινά Ευρωπαϊκά ιδεώδη. Κατά συνέπεια η ομοσπονδιοποίησή της δεν αποτελεί εφικτό στόχο βραχυπρόθεσμα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.
Μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι αυτό. Να' ναι καλά ο Πούτλερ.
Αν θυμάμαι καλά, ήταν όνειρο και επιθυμία του Victor Hugo.
...
Υπάρχουν και προβλήματα όπως ο ακροδεξιός Όρμπαν στην Ουγγαρία αλλά είναι θέμα σωστής πολιτικής της Ευρώπης. Ήδη πάντως η Βρετανία έχει μετανιώσει πίκρα που αποχώρησε από την Ε.Ε. Αυτό δείχνουν τα γκάλοπ και μάλιστα ξεκάθαρα. Οι Brexiters είναι σχεδον μια ασήμαντη μεινοψηφια.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,209 μηνύματα.
Όχι σε καμία περίπτωση, μην δουλευόμαστε κιόλας. Αρχικά αν γινόταν αυτό θα μπορούσε να γίνει ΜΟΝΟ μεταξύ των 19 κρατών της Ευρωζώνης και όχι των 27 της Ε.Ε καθώς Σουηδία , Δανία κτλ δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψουν το νόμισμα τους, ως γνωστόν αν θελουμε ενιαίο κράτος πρέπει να έχουμε όλοι το Ευρώ σαν νόμισμα. Όμως ούτε και μεταξύ των 19 κρατών γίνεται για τους παρακάτω λόγους.

•Αρχικά οι ίδιοι οι πολίτες δεν θέλουν κάτι τέτοιο, σε έρευνες που γίνονται πάνω σε έναν εννιαίο κράτος στην Ευρώπη σε όλες τις χώρες το 70% περίπου λένε όχι κατηγορηματικά.

•Τεταστια διαφορά δυνάμεων μεταξύ Δύσης και Νότου. Σε περίπτωση ενός ενιαίου κράτους όλοι ξέρουμε σε ποια χώρα θα βρίσκεται η κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεία της. Δεν νομίζω κανείς ευρωπαίος να θέλει το κράτος της Γερμανίας πάνω από το κεφάλι του. Επίσης , δεν υπάρχουν ενιαία ευρωπαϊκά κόμματα ούτε θεσμοί κτλ.

•Γεωγραφία . Η Γεωγραφική θέση των κρατών μέλη της Ευρωζώνης δεν είναι ευνοϊκή για ένα κράτος ενιαίο καθώς έχουμε κράτη μέλη που είναι αποκομμένα από τα υπόλοιπα κράτη. Αρα η άμυνα , το εμπόριο κτλ τους κράτους αυτού θα είναι εντελώς δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

•Δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Όταν ρωτάς έναν Ευρωπαίο από που είναι πάντα σου λέει την χώρα του και όχι από την Ευρωπαϊκή ένωση. Αντίθετα αν ρωτάς έναν Αμερικανό πάντα σου λένε από την Αμερική και όχι από την California, Illinois κτλ. Έχουν δηλαδή κοινή ισχυρή ταυτότητα. Δεν θα θυμηθούμε την αυταρχική στάση της Γερμανίας το 2010-2013 προς τις χώρες του Νότου.

•Διαφορετικά ήθη , έθιμα και δομή της ίδιας της κοινωνίας. Αρα αν έχουμε ένα κοινό κράτος θα γίνει πανικός λόγω των διαφορετικών πεποιθήσεων.

προσωπικά δεν θέλω ένα ενιαίο κράτος Ευρώπης όμως είναι οι ΗΠΑ καθώς δεν έχουμε τις δομές να γίνει αυτό. Αρα όχι δεν θέλω, αγαπάω την Ευρωπαϊκή ένωση και το Ευρώ σαν νόμισμα αλλά όπως είμαστε τώρα. Η Ελλάδα ανήκει στο Ευρώ και στην Ένωση αλλά ως ανεξάρτητο κράτος όπως τώρα.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.
Όταν ρωτάς έναν Ευρωπαίο από που είναι πάντα σου λέει την χώρα του και όχι από την Ευρωπαϊκή ένωση.
Αυτό πάλι, ε; Περίμενες κάτι διαφορετικό; :P
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,209 μηνύματα.
Αυτό πάλι, ε; Περίμενες κάτι διαφορετικό; :P
Θέλω να τονίσω τη διαφορά με τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ αν ρωτήσεις έναν κάτοικο της California από που είναι θα σου πει από τις ΗΠΑ και όχι από την California καθώς το κράτος είναι πάνω από όλα και υπάρχει μια ενότητα. Στην Ευρώπη αν ρωτήσεις έναν Γάλλο, Έναν Έλληνα και έναν Σουηδο από που είναι θα σου πουν την χώρα τους και όχι ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς το κράτος είναι πάνω από όλα για εμάς τους Ευρωπαίους. Δυστυχώς η ευτυχώς δεν γίνεται η Ευρώπη να γίνει ΗΠΑ καθώς υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά συμφέροντα. Δες πχ την σκληρότητα με την οποία φέρθηκε η Γερμανία στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία το 2010-2013 μόνο και μόνο για να έχει η ίδια όφελος. Αυτό στις ΗΠΑ δεν θα γινόταν ποτέ καθώς και οι 50 πολιτείες δρουν μαζί για το κοινό εθνικό καλό. Ακόμα και η California που είναι σε δύναμη η Γερμανία των ΗΠΑ είναι αγαπητή από τις άλλες πολιτείες και υπάρχει μια ενότητα, αν εξαιρέσεις κάποιες νότιες πολιτείες όπως είναι το Texas που κατά καιρούς ζητάνε ανεξαρτησία που και όμως δεν είναι και τόσο σοβαρό καθώς η πλειοψηφία δεν το θέλει.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.
Δεν ξέρω αν ήταν η σκληρότητα της Γερμανίας τόσο, οσο το γεγονός πως θέλουμε μόνο να κάνουμε συνεχώς πάρτι χωρίς να παράγουμε κάτι ή τουλάχιστον να έχουμε μια άλφα δημοσιονομική πολιτική.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,632 μηνύματα.
Ένα βίντεο που για εμένα θα έπρεπε μέχρι και να διδάσκεται εις τα σχολεία της Ευρώπης είναι ο λόγος του Βρεταννού πολιτικού Sir Oswald Mosley που μεταπολεμικά υιοθέτησε την ιδέα της ηνωμένης Ευρώπης ως μόνη λύση η Ευρωπαϊκή ήπειρος να ανακάμψει από τους δύο πολέμους και να γίνει ξανά υπολογίσιμη δύναμη στην διεθνή σκακιέρα.

Ο ρόλος του και με τις αναφορές εις την αρχαία ιστορία μας σπάει κόκαλα και ραγίζει καρδιές. ΑΞΙΖΕΙ.

 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.
Screenshot_2022-07-18-11-39-30-345_com.android.chrome.jpg


Παρά το ότι ζούσε σε εθνικιστική περίοδο ο Hugo προήγαγε την ιδέα της Ένωσης και γι' αυτό τον λόγο εξορίστηκε από τον Ναπολέοντα ως... προδότης.
 

Poirot

Διάσημο μέλος

Ο τ. Aspiring Lawyer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,558 μηνύματα.
Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της ενοποίησης της Ευρώπης αλλά θεωρώ κι εγώ πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο.

Η στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών αποτελεί, καλώς ή κακώς, μονόδρομο αν θέλουμε η Ευρώπη να έχει ισχυρή φωνή στις διεθνείς υποθέσεις. Βλέπουμε τώρα με τον ουκρανικό πόλεμο ότι η Ευρώπη δεν ακούγεται, δεν παίρνει η ίδια αυτόνομες αποφάσεις αλλά ακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις τη γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν το αναφέρω απαραίτητα ως κακό, αλλά Η.Π.Α. και Ε.Ε. πρέπει να συνδιαλέγονται και να διαπραγματεύονται ισοδύναμα και όχι οι πρώτες να δίνουν τη γραμμή στη δεύτερη.

Η ισχυρότερη φωνή δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν εντός της ίδιας της Ε.Ε. υπάρχουν παραφωνίες, άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική της Ένωσης. Υπό το χαλαρό καθεστώς που ισχύει τώρα, οι ελληνοτουρκικές διαφορές δε θα γίνουν ποτέ σε απόλυτο βαθμό ευρωτουρκικές, όπως υποστηρίζεται μερικές φορές. Αν όμως η Ε.Ε. ήταν ένα ενιαίο κράτος, θα αποτελούσαν πράγματι οι ενέργειες της Τουρκίας παραβίαση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και όχι απλώς της ελληνικής.

Πώς θα μπορούσε όμως να είναι εφικτή η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Η.Π.Ε.; Σίγουρα είναι κάτι που δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η υιοθέτηση ενεργούς πολιτικής διεύρυνσης του μπλοκ με την ένταξη κρατών, π.χ., των Δυτικών Βαλκανίων (έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα της γεωγραφίας για παράδειγμα). Στη συνέχεια θα έπρεπε να επιδιωχθεί η επιδίωξη της αρμοδιότητας της Ε.Ε. και σε άλλους τομείς και η επιβολή του κοινού νομίσματος σε όλα τα μέλη. Η παραχώρηση όμως αρμοδιοτήτων από τις εθνικές κυβερνήσεις στη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να είναι σταδιακή και παράλληλα να ενισχυθεί η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στην ανάδειξη των εκτελεστικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην κυριαρχήσει ένα αίσθημα ότι η εξουσία απομακρύνεται από αυτούς και χάνεται η δημοκρατία. Πώς; Με τη θέσπιση, λ.χ., του πόστου του "Προέδρου της Ε.Ε." που οι πολίτες θα ψήφιζαν κατά τρόπο παρόμοιο με τις Η.Π.Α. (προσωπική μου άποψη αυτό να μη γινόταν βέβαια με σώμα εκλεκτόρων αλλά με πιο αναλογικό τρόπο).

Φυσικά υπάρχουν εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα όπως οι μεγάλες πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των λαών της Ένωσης. Ένα ομόσπονδο κράτος θα ήταν σε κάθε περίπτωση ανομοιογενές· απόλυτη αντιμετώπιση αυτού του εμποδίου δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να υπάρξει, αλλά θα βοηθούσε η επένδυση στην οικοδόμηση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Κατά τη διάρκεια της παραχώρησης αρμοδιοτήτων και πριν την κήρυξη της Ε.Ε. σε ένα ενιαίο κράτος, μεταβατική περίοδος που θα διαρκούσε αρκετά χρόνια αν μη τι άλλο, βασική μέριμνα θα έπρεπε να δοθεί στη γεφύρωση του χάσματος Βορρά και Νότου. Και σε αυτό το σημείο δε μπορεί να υπάρξει απόλυτη σύγκλιση, αλλά μπορεί σίγουρα να γίνει μία προσέγγιση. Οι όροι θα είναι διαφορετικοί αν η Γερμανία, για παράδειγμα, γνωρίζει ότι σύντομα θα είναι στην ίδια χώρα με την Ελλάδα και επομένως η ανάπτυξη της τελευταίας συμφέρει και την ίδια.

Η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί, δίχως αμφισβήτηση, ένα υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο που ρεαλιστικά μιλώντας δεν έχει σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης στο ορατό μέλλον. Καλό θα ήταν όμως να το ξανασκεφτούμε σε μία εποχή υπερβολικού ανταγωνισμού μεταξύ των διεθνών δυνάμεων και κρίσεων που προκαλούν κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία.
 

ougka pougka

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η ougka pougka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Αντίθετα αν ρωτάς έναν Αμερικανό πάντα σου λένε από την Αμερική και όχι από την California, Illinois κτλ. Έχουν δηλαδή κοινή ισχυρή ταυτότητα.

Και όμως η πλειοψηφία των Αμερικάνων, στην ερώτηση "από πού είσαι;" θα απαντήσει την πολιτεία. Μιλάμε για μια τεράστια σε έκταση χώρα, με μεγάλες πολιτισμικές διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία (δεν μπορείς να συγκρίνεις την Μασαχουσέτη με το Μισισίπι). Δεν βλέπουν την Αμερική σαν ενιαίο σύνολο.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,209 μηνύματα.
Και όμως η πλειοψηφία των Αμερικάνων, στην ερώτηση "από πού είσαι;" θα απαντήσει την πολιτεία. Μιλάμε για μια τεράστια σε έκταση χώρα, με μεγάλες πολιτισμικές διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία (δεν μπορείς να συγκρίνεις την Μασαχουσέτη με το Μισισίπι). Δεν βλέπουν την Αμερική σαν ενιαίο σύνολο.
Αυτο γίνεται μόνο αν είσαι στην Αμερική και τους ρωτήσεις. Αντίθετα αν έρθει ένας Αμερικανός Ευρώπη και τον ρωτήσεις απλά θα σου πει ΗΠΑ και θα αναφέρει το που μένει. Έχω μιλήσει με Αμερικανούς στη Χίο από όπου κατάγομαι επειδή δεχόμαστε πολλούς Αμερικανούς , στο πανεπιστήμιο από διάφορα προγράμματα αλλά και σε βίντεο στο youtybe οι περισσότεροι, όχι όλοι προφανώς, απλά λένε ΗΠΑ. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν λένε είμαστε από την Ευρώπη/ Ε.Ε μονο τη χώρα αναφέρουν.
 

ougka pougka

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η ougka pougka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Τι να σου πω από ότι φαίνεται έχουμε πολύ διαφορετικές εμπειρίες, σε εμένα πάντα την πολιτεία λένε. Είναι λίγο ενοχλητικό, γιατί το έχουν δεδομένο ότι ξέρεις πως αυτό το μέρος βρίσκεται στην Αμερική. Μπορώ να καταλάβω την λογική βέβαια, γιατί αν πουν ότι είναι από την Αμερική η αμέσως επόμενη ερώτηση θα είναι "από ποιο μέρος της Αμερικής;", οπότε απλά ξεμπερδεύουν λέγοντας την πολιτεία.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,632 μηνύματα.
Αυτο γίνεται μόνο αν είσαι στην Αμερική και τους ρωτήσεις. Αντίθετα αν έρθει ένας Αμερικανός Ευρώπη και τον ρωτήσεις απλά θα σου πει ΗΠΑ και θα αναφέρει το που μένει. Έχω μιλήσει με Αμερικανούς στη Χίο από όπου κατάγομαι επειδή δεχόμαστε πολλούς Αμερικανούς , στο πανεπιστήμιο από διάφορα προγράμματα αλλά και σε βίντεο στο youtybe οι περισσότεροι, όχι όλοι προφανώς, απλά λένε ΗΠΑ. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν λένε είμαστε από την Ευρώπη/ Ε.Ε μονο τη χώρα αναφέρουν.
Καλά βέβαια φίλε Φώτη αυτό είναι και λίγο λογικό. Όπως και εσύ αν σε ρωτήσει Έλληνας από πού είσαι δεν θα πεις Ελλάδα αλλά Χίο. Όπως και αν σε ρωτήσει ξένος δεν θα πεις Χίος αλλά Ελλάδα, τουλάχιστον πρώτα.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top