δε νομιζω οτι αυτοι που αυτοκτονουν απλα εχουν βαρεθει τη ζωη... μαλλον εχουν και ψυχολογικα προβληματα(η γενικα πολυ σοβαρα προβληματα-οχι ψυχολογικα) και σε τετοιες περιπτωσεις δεν μπορεις παντα μονος σου να ελεγξεις τον εαυτο σου και τις πραξεις σου...
άλλοι χρωστάνε, άλλοι θέλουν να κάνουν το θάνατό τους πολιτική πράξη = διαμαρτυρία, άλλοι έχουν μια ερωτική απογοήτευση που δεν αντέχουν να συνεχίσουν να ζουν, είναι πολύ απλοϊκό να λέμε ότι δεν έχουν βαρεθεί τη ζωή και έχουν ψυχολογικά προβλήματα πολύ σοβαρά.
Όλοι έχουμε προβλήματα και κατά καιρούς όλοι χάνουμε το κουράγιο μας, απλά κάποιοι συνεχίζουμε και κάποιοι σε δεδομένη στιγμή της ζωής τους όχι..
Το γεγονός ότι συχνά αυτό που λένε οι οικείοι ότι δηλαδή, αυτός που αυτοκτόνησε ήταν άνθρωπος συγκροτημένος, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, πρόσχαρος, εργατικός, χωρίς να δείχνει σημάδια κατάθλιψης σημαίνει πως δεν είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων άνθρωποι που αποτελούν κλινική περίπτωση.
Όσο για το ποια προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και ποια λιγότερο είναι πολύ σχετικό.
Για μένα που αισθάνομαι απλά τυχερή που δε γεννήθηκα στην Αφρική και να μου έχουν κάνει κλειτοριδεκτομή ή στην Ινδία και να με έχουν παντρέψει από την ώρα της γέννησης (αν με έχουν αφήσει να ζήσω καθότι .. κορίτσι = προίκα) και χίλια δυο άλλα που ζουν και έχουν να παλέψουν οι άπειροι άτυχοι της γης, μου φαίνεται γελοίο να χάσω την όρεξή μου για ζωή επειδή μπορεί να είχα μια ερωτική απογοήτευση ή επειδή χρωστάω χρήματα ή για να δείξω τη δυσφορία μου στην παρούσα πολιτική κατάσταση ή επειδή κουράστηκα να ξεκινάω από το 0.
Όπως και να έχει τα 80 χρόνια περίπου (αν τα φτάσουμε κι αυτά) μου φαίνοντα τραγικά λίγα για να μη θέλει κανείς να τα ζήσει.
Επιπλέον το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες στις ανεπτυγμένες χώρες από ότι στις αναπτυσσόμενες κάτι λέει από μόνο του.
Η ευθανασία είναι μια περίπτωση που μπορώ να ταυτιστώ. Αν βρίσκομαι σε κάποιο τελικό στάδιο κάποιας σοβαρής ασθένειας ή γενικά νοσώ από κάτι που δε μου επιτρέπει μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής θα ήθελα να μπορώ να επιλέξω έναν "ανώδυνο" και θάνατο και αξιοπρεπείς τελευταίες ώρες ύπαρξης.