Μια χαρά είναι οι Εβραίοι. Προάγουν και επιβάλλουν παντού τα συμφέροντα τους και είναι προκομμένοι( αντίθετα με τον Νεοέλληνα, και μάλλον είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τους μισει).
Ακριβώς, και ειρωνικά εχουν καλύτερη αίσθηση συλλογικότητας ακόμα κι απο τους ίδιους τους Γερμανούς που τους εξόντωναν.
Και εμένα μ αρέσει η ιστορία και ειδικά του Β ΠΠ. Μ αρέσει ν ακούω ιστοριεσ Από τότε - απο 100χρονους εσχατογερους. Ενας μάλιστα πρόσφατα, σε μια κατ οίκον επίσκεψη, μου ανάφερε πως , οντας 18 χρονος, είχε εισβάλλει στην Πράγα με την Βέρμαχτ - σκέφτηκα, τι δουλειά είχες εκεί ρε κωλογερε, χωρίς Βέβαια να εξωτερικεύσω αυτές τις σκέψεις, για να μην διαταράξω το κλίμα της στιγμής αλλά και την θετική σχέση ιατρού ασθενούς, που προέκυψε).
Εδω εχω κι εγω μια ιστορία να σου πω κάποια μέρα εκτός δημοσιας συζητησης για το πως συνδέεται και η παιδική μου ηλικία με έναν αντίστοιχο κύριο για ιατρικούς λόγους (εγω ο δέκτης θεραπείας), αλλά δε θέλω να το επεκτείνω εδω.
Μ αρέσει ο ηρωισμός αυτός του παρελθόντος, αλλά μισώ τον εθνοφυλετισμο και τον αλλωκοτο πολιτισμό των βορειοευρωπαϊκών ναζί. Απο τότε που εμφανίστηκαν στην ιστορία , μόνο λεηλατούσαν , κατακτούσαν και εξουσίαζαν. Είναι λαός ηγεμονικός εκ φύσεως. Όλοι οι λαοί θέλουν να εξουσιάζουν, μόνο που αυτοί που ανέφερες (Τούρκοι, Γερμανοί) προάγουν έναν πολιτισμό καθαρά καταναλωτικό και πνευματικά καθυστερημένο. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη ένσταση μου. Δες τι κάναν οι Εγγλέζοι στην Αμερική ή στην Αυστραλία και Καναδά , και τι οι Τούρκοι στα βαλκάνια. Ζημιές που δύσκολα , μάλλον απίθανο να διορθωθούν ποτέ.
Συμφωνώ μαζί σου, στο κομμάτι της χερσονήσου του Αίμου, αναφορικά με την εξελικτική και πολιτισμική στασιμότητα υπό τουρκική κυριαρχία.
Εντούτοις έχω μια ένσταση για τους Άγγλους, τους οποίους δεν χωνευω με τίποτα. Απ οπου πέρασαν (πχ Κυπρο) ανακάτωσαν λαούς, άφησαν πίσω έριδες (Ανατολικο - Δυτικο Πακισταν που μετα εγινε Μπαγκλαντες και Πακισταν) κλπ κλπ.
Αυτό το γενοκτονικό/μισαλλοδοξο DNA κρύβεται βαθιά μέσα τους και ξυπνάει ώρες ώρες ανεπαίσθητα σαν μια αδύναμη σπίθα στην καθημερινότητά τους . Όλοι τους ήταν μπλεγμένοι και όλοι τους συμμετείχαν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, άσχετα που μετά ο καθένας κρυβόταν και τ απαρνιόταν. Εξ άλλου, ο ψευδοηρωισμος αποτελεί κύριο γνώρισμα του εθνικοσοσιαλισμού: όταν είμαστε δυνατοί πατάμε (ακόμα και τον αθώο και ανήμπορο) και τον διαλύουμε, ενώ όταν μας στριμώχνουν, δεν είδα , δεν ήξερα τίποτα . Αντιδιαμετρικά αντίθετο χαρακτηριστικό με την αυταπάρνηση, αυτοθυσία και λεβεντιά της γνήσιας ελληνικης ψυχής.
Πράγματι! Ακόμα και τον Χιτλερ να συγκρίνεις με τον Παλαιολόγο, ο μεν πρώτος είτε αυτοκτόνησε είτε το έσκασε, ότι και να λενε οι μυθοπλασίες, ενω ο δευτερος έβγαλε τα αυτοκρατορικά διακριτικά πήρε αλλους τρεις και ξέρανε ότι θα πέσουν αλλά χωθήκανε στη μάχη αντρίκια.
400 χρονια ο Ρωμιός ήξερε οτι ο Αυτοκράτωρ του, έπεσε σαν άντρας. Αυτο τον κράτησε, και άλλα.
Μπορεί να πει το ίδιο ο Γερμανός για ηρωικο θανατο του "Οδηγού" του;
Βασικά σε όλο του το μήκος ο χριστιανισμός πάτησε πάνω στην αρχαιοελληνική θεολογική φιλοσοφία και μετουσίωσε τα στοιχεία της απλά. Είχε έντονα μισελληνικές βάσεις στην αρχή (και διατηρεί ανεπαίσθητα κάποια πράγματα και σήμερα όπως η καταδίκη των 7 αρχαίων σοφών που για εμένα είναι αισχρή και η αντικατάσταση τους με τους τρεις ιεράρχες). Του χρωστάμε την διάσωση πολλών πραγμάτων (αν και συνήθως κρατούσε ο,τι φιλοσοφικά τον συνέφερε όπως ο Πλάτωνας) όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για αιώνες στα χριστιανικά κείμενα ο Έλληνας ήταν λέξη εχθρική που γράφονταν για τους εθνικούς. Τονίζονταν πως Έλληνας και χριστιανός είναι ασυμβίβαστα πράγματα.
Κανείς δεν λέει ότι οι πρωιμοι Χριστιανοί ήταν Παναγίες ή δεν έκαναν ανοσιουργήματα εις βάρος της αρχαίας γνώσης. Αυτο ειναι κατι που με εκνευρίζει και εμένα. Αυτό όμως δεν μπορεί να σπιλώσει όλο τον χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και πως αυτή έγινε ένα κράμα με τον Ελληνισμό και τον συντήρησε στο βαθος των αιώνων, παρά τα όποια αμαρτήματά της (θυμίσου την επιστολή λατρείας στον Φυρερ απο κάποιους Αγιορείτες)
Ουδεις αλάνθαστος, μαζί σου.
Θέλω να σου επιστήσω την προσοχή σε κάτι όμως.
Οι θρησκείες, οι γλωσσες, γενικά τα κατασκευάσματα (δε μιλάμε για την πίστη στο Θεο ή την ύπαρξή του) μιλάμε για κατασκευάσματα, συστήματα ισχύος οπως τα δόγματα ή εστω πιο αθώα "συστήματα τρόπου διαγωγής βίου", δεν επηρεάζουν μόνο όποιον τα ενστερνίζεται, αλλά και το αντίθετο, επηρεάζονται, μεταλάσσονται από αυτούς που τα ενστερνίζονται.
Υπο αυτη την έννοια η πρωιμη ελληνοπρέπεια της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας ήταν πιο υγιής για τον κόσμο από την ψευδεπίγραφη ελληνοπρέπεια -πηγάζουσα απο διάφορα κίνητρα- των Δυτικών για τον κόσμο. Ομοίως μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για τον Χριστιανισμό, ότι η επαφή με τον Ελληνισμό, εξευγένισε και τον Χριστιανισμό σε κάποιο βαθμό.