Η κοινωνική διάσταση του φύλου

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Το συμπέρασμα που πηγάζει από όλες τις απαντήσεις που δόθηκαν στα θέματα «Τι είναι αυτό που κάνει τον άντρα» και «Τι είναι αυτό που κάνει τη γυναίκα» φαίνεται να καταλήγει σε ένα στρογγυλό μηδενικό. :hmm:

Τι είναι τελικά το φύλο; Πόσο καθοριστικός είναι ο βιολογικός παράγοντας και πόσο αυτός επηρεάζεται από τις κοινωνικές νόρμες; Γεννιόμαστε με το φύλο μας ή αυτό κατασκευάζεται κατά κάποιο τρόπο, από τη διαβίωσή μας μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες;
Εξάλλου η έννοια του φύλου έχει και κοινωνική διάσταση που καθορίζεται από τη λεγόμενη «κοινωνική ταυτότητα του φύλου» και αποτελείται από τις συμπεριφορές που θεωρούνται αποδεκτές από την ευρύτερη κοινωνική ομάδα.

Η Τζούντιθ Μπάτλερ μάλιστα, Αμερικανίδα μετα-στρουκτουραλίστρια φιλόσοφος, διατυπώνει τη θεωρία ότι το φύλο, όπως και η σεξουαλικότητα είναι performative, δηλαδή δεν καθορίζονται από τη φύση, αλλά επιτελούνται προοδευτικά μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές. Μέσα από αυτή την οπτική, ερμηνεύει με όρους πολιτικούς τις πειθαρχικές συνθήκες μέσω των οποίων η έμφυλη και σεξουαλική ταυτότητα καθιερώνεται κοινωνικά ως επιταγή να είσαι ένα δεδομένο φύλο και να έχεις μια σεξουαλικότητα, η οποία να βρίσκεται σε φυσική αντιστοιχία με το φύλο σου. [πηγή]

Εσείς πόσο σημαντική θεωρείτε την κοινωνική διάσταση στον καθορισμό του δικού σας φύλου;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

abracadabra!

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η abracadabra! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 135 μηνύματα.
Πολύ ενδιαφέρον θέμα!

Είναι η γενική αρχή του φεμινισμού: ο διαχωρισμός του gender και του sex, δηλαδή του κοινωνικού και του βιολογικού φύλου.
Αλλιώς γεννιόμαστε, αλλιώς καταλήγουμε μέσα από τα κοινωνικα εφευρήματα. Αυτοί οι επιβεβλημένοι ρόλοι του άνδρα και της γυναίκας (δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν σήμερα στο σπίτι του καθενός, παλιότερα ήταν πιο ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΟΙ, χωρίς να εννοώ ότι ήταν πιο έντονοι) δεν είναι μόνο εναντίον της γυναίκας (ποτέ ο φεμινισμός δεν οικειοποιήθηκε την αδικία αυτή), αλλά και εναντίον του άντρα (πχ: ο άντρας δεν πρέπει να κλαίει, πχ: ο άντρας δεν μπορεί να προσέχει τα παιδιά τόσο καλά όσο η μάνα - δίνουμε τα παιδιά στη μάνα, κτλ)

Εξαρτάται όμως.
Άλλο το ΓΙΝΟΜΑΙ ΑΝΤΡΑΣ επειδή δεν μου αρέσει η κοινωνική διάσταση της γυναίκας (γιατί έτσι απλά εγκλωβίζεσαι σε ένα άλλο στερεότυπο, αυτό του άντρα) και άλλο το ΑΠΛΑ ΑΓΝΟΩ τον ρόλο που μου έχει επιβληθεί (με 1002 τρόπους, αλλά όχι με το να γίνω άντρας :Ρ)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Και γιατι ισι νομιζεις οτι και αυτο δεν θα καταληξει σε αδιεξοδο; :ρΥγ. Το θεμα παραειναι μεταμοντερνο για να απαντησω :pfff:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top