Στην Δανία όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,
πληρώνεσαι αν επιλέξεις να σπουδάσεις
και μάλιστα η Δανία παρουσιάζεται οτι έχει και υψηλό ποσοστό αποφοίτησης.
Επειδή δεν είναι η μόνη Ευρωπαική χώρα που το εφαρμόζει, μια πρώτη εντύπωση που
ίσως αφήνει, οτι δηλαδή "είναι ανόητο επειδή επέλεξες να σπουδάζεις να πρέπει να πληρώνεσαι",
πιστεύω αυτό θα πρέπει να προβληματίσει!..
γιατί κάτι τόσο "ανόητο" εφαρμόστηκε σε αυτές τις χώρες??
στην Ελλάδα ολα τα κάνουμε δύσκολα, όταν άκουσα την υπουργό να λέει οτι δεν θέλει να εγκλωβίζονται
τα παιδιά με σπουδές που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν, σκέφτηκα οτι
αντί να δίνουν ισχυρά κίνητρα
να ανέβει το επίπεδο μόρφωσης στην χώρα μας, αυτοί κοιτάνε πως να αποτρέψουν ακόμα και την
προσπάθεια όσων επιθυμούν να πάνε ενα σκαλοπάτι πιο ψηλά!
οτι μεταρυθμίσεις εχουν περάσει τα τελευταία 2 χρόνια, μόνο αναστάτωση και προβληματισμό
έχουν προκαλέσει, πάνε και κόβουν θέσεις απο τα πανεπιστήμια για να σπρώξουν τις βάσεις
πιο πάνω και να περιορίσουν τις εισαγωγές με λίγα μόρια, ενώ στο χέρι τους είναι να επιβάλουν
προϋποθέσεις διατήρησης της φοιτητικής ιδιότητας ΑΝ και εφόσον κάποιος δεν προχωράει.
Εγω που γράφω τα παραπάνω .. δεν είμαι επιστήμονας ή απόφοιτος πανεπιστημίου, ένα παιδί των
ΕΠΑΛ είμαι.. και ξέρετε που τα έχουν γραμμένα τα ΕΠΑΛ.
Τα λεφτά που δίνουν στην Δανία δεν επαρκούν για την διαβίωση κάποιου. Πρέπει είτε να πιάσουν δουλειά είτε να πάρουν φοιτητικό δάνειο είτε λεφτά από γονείς. Επίσης εκεί οι φοιτητικές εστίες δεν είναι δωρεάν, ούτε το φαγητό, ούτε τα συγγράμματα. Τέλος, τα περισσότερα προγράμματα είναι 3ετή. Σημείωση: Φοιτητικά δάνεια στην Ελλάδα προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου.
Βάζοντας όλα αυτά κάτω, η εκπαίδευση στη Δανία πρακτικά κοστίζει πολύ λιγότερο.
Το πιο σημαντικό δε, στη Δανία, όπως και στην υπόλοιπη Σκανδιαναβία, όλες οι δουλείες πληρώνουν καλά, πόσο δε η χειρωνακτική εργασία, πχ ξυλουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κτλ, που εδώ τα θεωρούμε τριτοκλασσάτα επαγγέλματα. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει τόσο κοινωνικό και οικονομικό "σπρώξιμο" προς τις σπουδές. Γι' αυτό και βλέπεις άτομα που ξεκινάνε σπουδές μετά τα 20, καθώς είναι πιο συνειδητοποιημένα άτομα και δε μπαίνουν σε μια τυχαία σχολή, απλά για να ζήσουν την φοιτητική ζωή.
Προσωπικά, οι μεταρρυθμίσεις που θα ήθελα να δω είναι:
- Κλείσιμο ΠΟΛΛΩΝ τμημάτων
- Κατάργηση ΠΟΛΛΩΝ μεταπτυχιακών
- Αυξομείωση των εισακτέων ανά πρόγραμμα ανάλογα με την διασύνδεση σπουδών - αγοράς εργασίας, μάλλον με κάποια βάση εισαγωγής.
- Ανασχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών ώστε στη βάση να είναι 3ετή τα προπυχιακά προγράμματα και μονοετή τα μεταπτυχιακά. Το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να είναι πιο ευέλικτο και να μπορεί ο φοιτητής να διαλλέγει και μαθήματα από άλλα τμήματα συναφών σπουδών, καθώς και μερικά οποιουδήποτε αντικειμένου.
- Κατάργηση του Εύδοξος, ίσως με απευθείας χρηματοδότηση στον φοιτητή, ώστε να μπορεί να αγοράσει το σύγγραμα, αν θέλει, με κάποιο παράλληλο πρόγραμμα μεταβίβασης του συγράμματος στη βιβλιοθήκη/καινούργιους φοιτητές.
- Ανέργεση ΠΟΛΛΩΝ καινούργιων εστιών με στάνταρ διαβίωσης 2022 και όχι 1942 προσβάσιμη σε όλους, με ενοίκιο που θα εξασφαλίζει την αυτονομη χρηματοδότηση που απαιτεί η διατήρηση των υποδομών. Παράλληλη αύξηση των εισερχομένων ερασμιτών για να τους χώνουμε στις παλιές εστίες με χαμηλό νοίκι.
- Πραγματική αξιολόγηση καθηγητών (δε γινεται πχ να περνάνε μάθημα 2/300) με υπαρκτές συνέπειες και αλλαγές.
- Πραγματική αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων και αντίστοιχα την χορήγηση κονδυλίων.
- Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, με ευρωπαικά στανταρε και όχι φαμπρικας δούλων
- Υποχρεωτική δέσμευση χρηματοδότησης των διδακτορικών, για τουλάχιστον 3 έτη, με κανονικές συνθήκες εργασίας ( τίμιος μισθός, άδειες κτλ).
- Φοιτητικά δάνεια για ν+1, με πρόβλεψη για τους παρτ-ταιμ κτλ.
- Αυτόματη χορήγηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος (στις σχολές που απαιτείται) με τη χορήγηση του πτυχίου (έλεος!).
+ Πολλά άλλα που ξεχνάω τώρα. Αυτά μόνο για την τριτοβάθμια.
Το νομοσχέδιο δε το έχω διαβάσει, αλλά αμφιβάλλω ότι περιλαμβάνει κάτι από τα παραπάνω. Οτιδήποτε είναι εκτός της σφαίρας των παραπάνω, μου είναι μάλλον αδιάφορο και συμβάλλει στην μακροχρόνια μπουρδελοποίηση της εκπαίδευσης. Είναι λες και προσπαθούμε να ξαναεφεύρουμε τον τροχό, σπαταλώντας φυσικά τα λεφτά του φορολογουμενου.
Εγω που γράφω τα παραπάνω, είμαι επιστήμονας, απόφοιτος ΤΕΙ και έχω περάσει από 3 πανεπιστήμια εξωτερικού ως πρακτικάριος, μεταπτυχιακός και πλεον διδακτορικός. Όπου έχουν γραμμένους εσάς των ΕΠΑΛ, έχουν και εμένα ή τους αντίστοιχους εμένα.