Νίκο, μιλάω σοβαρά. Είμαι έτοιμος να αγοράσω τα απαραίτητα για μια διαδικασία που θα κοστίσει στην οικογένεια μου χιλιάδες ευρώ. Είμαι ποσο καιρο μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής κι όσο αποφασίζω για Ευρώπη τόσο στα όνειρα μου και στη σκέψη μου, μου περνάει η Αμερική και η ακαδημαϊκή πορεία όπως και ζωή που αν τα καταφερω θα έχω.
Η ερώτηση μου είναι η εξής. Όντως η Αμερική είναι κορυφαία στο ακαδημαϊκό κομμάτι και αναγνωρίζει ταλέντα ή να το πετάξω το όνειρο και να μείνω σε καμία Ελβετία;
Αν όλα πάνε καλά βέβαια…
Θα αφήνατε την Ελλάδα για την Αμερική ή την Ευρώπη;
Το πραγματικό ταλέντο θα αναγνωριστεί παντού αλλά όχι ακολουθώντας την ίδια πορεία, ξεπερνώντας διαφορετικές δυσκολίες με τα + και τα -.
Δεν ξέρω για τον τομέα σου.
Ομως ακόμη και στον δικό μου που είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, η Αμερική είναι ακόμη η χώρα που στα ταλέντα δίνει και ευκαιρίες και 4 πλάσιους μισθούς από ότι σ ένα ταλέντο στην Ευρώπη ( στην Ελλάδα δεν το συζητώ καν, είναι ακόμη πιο χαοτική η διαφορά).
Φυσικά και οι ευκαιρίες ανέλιξης είναι περισσότερες, ειδικά στο κομμάτι της ενεργής έρευνας.
Ευκολότερο είναι να ανελιχθείς σαν επαγγελματίας παρά σαν ακαδημαϊκός, αυτό ισχύει παντού.
Να έχεις υπόψιν και κάποιες βασικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες. Πχ η Αμερική στα PhD και γενικά στις θέσεις ευθύνης έχει απίστευτα αυστηρή ιεραρχία και τυπικότητα. Απο την μια δεν είσαι ξεκρέμαστος, από την άλλη δεν έχεις τόσες ελευθερίες και ευελιξία. Στην Ευρώπη - ανάλογα την χώρα- αυτό αλλάζει παντελώς. Στην Γαλλία ας πούμε επικρατεί το αντίστροφο.
Τρια κοντινά μου άτομα που είναι της πολιτικής φιλοσοφίας, κάνουν PhD στο Emory, στο Columbia και στο Princeton.
Ειδικά μετά την εκλογή Trump έχουν φρικάρει με την ολοένα και αυξανόμενο λογοκρισία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Είναι τρομερά ανταγωνιστικοί στην Αμερικοί, αλλά δεν γίνονται κομπλεξικοί επι προσωπικού όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Η κορυφή πάντα έχει πολύ ανταγωνισμό, αλλά στην Αμερική θα δεις άτομα να δουλεύουν κυριολεκτικά 18 ώρες την ημέρα. Νόμιζα υπερέβαλαν τα παιδιά, αλλά μόλις είδα ότι ισχύει έπαθα πλάκα.
Θα μου πεις και στην Ελλάδα δεν δουλεύεις ενίοτε και 10 και 13 ώρες. Οκ , μπορεί. Σίγουρα δεν είναι τόσο σύνηθες όσο εκεί.
Αν θελήσεις βοήθεια για να ετοιμάσεις χαρτιά ή να σου δώσει κάποιος info, μπορώ να σε παραπέμψω σε pm σε άτομο, ώστε να σε βοηθήσει ακόμη και σε τυπικά πραγματάκια πχ πως να διαχειριστείς το υπόμνημα της δήλωσης σου.
Εύχομαι καλή επιτυχία!
Να κάνεις αυτό που επιθυμείς περισσότερο!