Πρώτα απ'όλα οφείλουμε να κάνουμε έναν "ποιοτικό" διαχωρισμό ανάμεσα στους διάφορους "τύπους" προϋπηρεσίας πριν βγάλουμε το όποιο συμπέρασμα,καθ'ότι προϋπηρεσία από προϋπηρεσία μπορεί να διαφέρει αισθητά!
Για παράδειγμα,υπάρχει η προϋπηρεσία "πάω σ'ένα noname λογιστικό γραφείο να εργαστώ ως λογιστής και να πηγαινοέρχομαι σε Δ.Ο.Υ. και εφορίες" και υπάρχει και η προϋπηρεσία "πάω να παρακολουθήσω/γίνω βοηθός δίπλα σε κάποιον διάσημο χειρουργό στις διάφορες επεμβάσεις του"!
Όπως αντιλαμβάνεστε η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές τυχαίες περιπτώσεις είναι χαώδης,τόσο σχετικά με το τι αποκτάς άμεσα (γνώσεις και εμπειρίες) όσο και με το πως θα εκμεταλλευτείς/επενδύσεις τα οφέλη αυτά στην μετέπειτα καριέρα σου!
Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν,στην περίπτωση του νεαρού χειρούργου όχι μόνο αξίζει να πάει χωρίς αμοιβή αλλά και να πληρώσει από την τσέπη του μόνο και μόνο για να βάλει στο βιογραφικό του την προϋπηρεσία δίπλα σε κάποιον φημισμένο μεγαλοχειρούργο καθ'ότι έτσι τα οφέλη στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσια από τα δικά του χειρουργία!
Στην περίπτωση δε του νεαρού λογιστή,αξίζει πιστεύετε να πάει εκεί που είναι να πάει χωρίς αμοιβή;Εγώ νομίζω πως σε καμία περίπτωση...
Παρ'ότι λοιπόν οι περιπτώσεις όπως του "χειρούργου" αποτελούν τη μειοψηφία,έχει ΚΑΚΩΣ σιγά-σιγά αρχίσει να γίνεται θεσμός σε όλα τα επαγγέλματα η άνευ αμοιβής εργασία!Κι αυτό το κατάντημα κατά την άποψή μου οφείλεται στους ίδιους τους εργαζόμενους...
Ένας έκανε την κουταμάρα και πήγε κάπου χωρίς αμοιβή,βγήκε βούκινο και σιγά-σιγά ακολούθησαν κι άλλοι!
Ε λοιπόν εγώ θα προτιμούσα να πάω να ζήσω σε μια σπηλιά και να τρέφομαι με άγρια μούρα και μανιτάρια παρά να χύσω μισή σταγόνα ιδρώτα χωρίς άμεσο αντίκρυσμα...
Μιλάω εκ του ασφαλούς θα μου πείτε;Ίσως...αλλά δεν ξέρω πολλούς που βλέπουν λογικό να δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους χωρίς ΕΣΤΩ μια συμβολική αμοιβή!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.