• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 31,019 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.
Καλο ναι;
Εχουμε να δουμε πολλα πλεον με την κλιματικη κριση.
Τον κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια έκρουσαν σήμερα ειδικοί επιστήμονες, ανάμεσα στους οποίους και ο Σωτήρης Τσιόδρας, που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΕΟΔΥ «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία».

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα.


«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία, όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.


Όπως είπε, στην Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του Δάγκειου πυρετού. Μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξήγησε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα έχει ζήσει επιδημία του Δάγκειου πυρετού το 1927-28, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο.

Στην ομιλία του, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση κατά 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία.

Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.


Δεν είναι όμως μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.
Τελειο!

Ένας άνδρας με καρκίνο του εντέρου έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Βρετανία, που υποβλήθηκε σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο τύπου mRNA για τη νόσο στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι βρετανικές αρχές χαιρέτισαν τη θεραπεία ως “στιγμή ορόσημο” για τους ασθενείς και το βρετανικό ΕΣΥ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χιλιάδες ακόμη άνθρωποι αναμένεται να προσκληθούν για να λάβουν μέρος σε δοκιμές εμβολίων για διάφορες μορφές καρκίνου τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.


Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο για τον καρκίνο του εντέρου ήταν ο Elliot Pfebve, 55 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας με τον γενικό του ιατρό.
Αφού του αφαιρέθηκε ένας όγκος 30 εκατοστών από το παχύ έντερο, παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ για χημειοθεραπεία και για να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή.


Ο πρώτος ασθενής​

Ο Elliot Pfebve, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος είναι λέκτορας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωσε: “Η συμμετοχή σε αυτή τη δοκιμή ταιριάζει με το επάγγελμά μου ως λέκτορας και ως άτομο με επίκεντρο την κοινότητα. Θέλω να επηρεάσω θετικά τη ζωή των άλλων ανθρώπων και να τους βοηθήσω να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Μέσω των δυνατοτήτων αυτής της δοκιμής, αν είναι επιτυχής, μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπους, ώστε να έχουν ελπίδα και να μην βιώσουν όλα όσα πέρασα εγώ. Ελπίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους.

Το εμβόλιο δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνολογίας mRNA και αναπτύσσεται από κοινού από τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Genentech. Λειτουργεί αναζητώντας συγκεκριμένες μεταλλάξεις στον όγκο ενός ασθενούς, με τους κλινικούς γιατρούς να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη θεραπεία.
Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει και να επιτεθεί σε τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Η Δρ Victoria Kunene, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, δήλωσε: «Τα ερευνητικά εμβόλια κατά του καρκίνου βασίζονται σε mRNA και δημιουργούνται με την ανάλυση του όγκου ενός ασθενούς για τον εντοπισμό μεταλλάξεων που αφορούν ειδικά τον δικό του καρκίνο. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο ερευνητικό εμβόλιο για τον καρκίνο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν αυτά θα είναι επιτυχή, αν και είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι.
Με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε επί του παρόντος για την ανταπόκριση του σώματος στο εμβόλιο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική και θετική εξέλιξη για τους ασθενείς, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα δεδομένα και συνεχίζουμε να προσκαλούμε κατάλληλους ασθενείς στη δοκιμή για να το διαπιστώσουμε περαιτέρω».

Η επέκταση του προγράμματος​

Η δοκιμή στην οποία συμμετείχε ο Pfebve είναι μία από τις πολλές που θα πραγματοποιηθούν σε ιδρύματα του NHS σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτελεί μέρος του προγράμματος του Βρετανικού ΕΣΥ, Cancer Vaccine Launch Pad, το οποίο εργάζεται για την ταχεία χορήγηση εμβολίων στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό.

Στα άτομα που επιθυμούν να λάβουν μέρος θα γίνει εξέταση αίματος και λήψη δείγματος ιστού. Εάν είναι επιλέξιμοι, θα παραπεμφθούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο NHS που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Τριάντα νοσοκομεία στην Αγγλία έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, ενώ περισσότερα πρόκειται να ενταχθούν τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το βρετανικό ΕΣΥ, το πρόγραμμα θα συνεργαστεί με μια σειρά φαρμακευτικών εταιρειών και θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει ασθενείς με άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και του πνεύμονα.

Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, δήλωσε σχετικά: “Το να βλέπουμε τον Elliot να λαμβάνει την πρώτη του θεραπεία στο πλαίσιο του προγράμματος Cancer Vaccine Launch Pad είναι μια στιγμή ορόσημο για τους ασθενείς και την υπηρεσία υγείας, καθώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για να σταματήσουμε αυτή την ασθένεια.

Το βρετανικό ΕΣΥ βρίσκεται στη μοναδική θέση να παρέχει αυτού του είδους την κορυφαία έρευνα παγκοσμίως σε μέγεθος και κλίμακα, και καθώς περισσότερες από αυτές τις δοκιμές θα ξεκινήσουν να διεξάγονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, η εθνική μας υπηρεσία αντιστοίχισης θα διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι επιλέξιμοι ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε αυτές», είπε η Amanda Pritchard.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.

Καρκίνος Προστάτη: Νέο τεστ σάλιου πιο ακριβές από την εξέταση PSA​

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Το νέο τεστ εντόπισε περισσότερους άνδρες με καρκίνο, δίνοντας ταυτόχρονα λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα
https://www.ygeiamou.gr/επιστημονικ...-test-saliou-pio-akrives-apo-tin-exetasi-psa/

Τα τεστ σάλιου που διενεργούνται στο σπίτι είναι πιο αποτελεσματικά στον εντοπισμό ανδρών με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από τα παραδοσιακά αιματολογικά τεστ, σύμφωνα με νέα προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.

Το κατ’ οίκον τεστ μπορεί να εντοπίσει γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο που στοιχίζει περί τις 12.000 ζωές ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνου του Λονδίνου και το ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο Royal Marsden, που συμπράττει με το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS Foundation Trust).

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματα θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, δεδομένου ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Παράλληλα, τα αιματολογικά τεστ δεν θεωρούνται αρκετά ακριβή και μπορεί να εντοπίζουν μη απειλητικές μορφές της νόσου.


Λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα

Το δείγμα της μελέτης BARCODE 1 αποτέλεσαν αρχικά 6.142 Ευρωπαίοι 55-69 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με αυξημένο κίνδυνο, που υποβλήθηκαν σε τεστ εκτίμησης πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS), μια γονοτυπική ανάλυση όπου το σκορ συνδέεται αναλογικά με τις πιθανότητες νόσου. Οι 558 άνδρες με τα υψηλότερα σκορ συνέχισαν στην επόμενη φάση, οπότε και διενεργήθηκαν το νέο τεστ σάλιου και η τυπική εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο (PSA).


Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τα τεστ σάλιου, τα οποία εντόπισαν και περισσότερες περιπτώσεις επιθετικών καρκίνων. Μετά από μαγνητική τομογραφία και βιοψία, διαπιστώθηκε ότι το 40% των ανδρών με υψηλά αποτελέσματα από το τεστ σάλιου διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, έναντι 25% των ανδρών με υψηλά επίπεδα PSA.


Ο καθηγητής Kristian Helin, επικεφαλής του Institute of Cancer Research, δήλωσε ότι το παραδοσιακό αιματολογικό τεστ «μπορεί να οδηγήσει άνδρες σε περιττές θεραπείες αλλά, πιο ανησυχητικό, να μην εντοπίσει άνδρες που έχουν καρκίνο». Ειδικοί από το βρετανικό Αντικαρκινικό Κέντρο (Cancer Research UK) χαρακτήρισαν τη μελέτη «ενθαρρυντική», επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω έρευνας που θα επισφραγίσει ότι πρόκειται για ένα εργαλείο ικανό να σώσει ζωές.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.
Να δω τι αλλο απο τα παλια θα επανελθει..

Έξαρση κοκκύτη καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας, καθώς εντός του 2024 έχουν καταγραφεί έως 30 Μαΐου 230 κρούσματα, ενώ δύο νεογέννητα βρέφη κατέληξαν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έξαρση κοκκύτη εντοπίζεται στις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία.

Φαίνεται πως η πανδημία επηρέασε την έξαρση του κοκκύτη, καθώς από τη μία παραλείφθηκαν σημαντικοί εμβολιασμοί βρεφών και παιδιών, ενώ από την άλλη, λόγω των μέτρων περιορισμού, καταγράφηκε χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου την ίδια περίοδο. «Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», αναφέρει επακριβώς ο ΕΟΔΥ.

Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30/05/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 230, τα 133 (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους <18 ετών και 58 (25,2%) αφορούν σε βρέφη <12μηνών. Τέλος 34 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας <2 μηνών, δύο από τα οποία κατέληξαν ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τι είναι ο κοκκύτης

Κοκκύτης: Καμπανάκι για την αύξηση κρουσμάτων και στην Ελλάδα -Δύο θάνατοι

Κοκκύτης: Καμπανάκι για την αύξηση κρουσμάτων και στην Ελλάδα -Δύο θάνατοι

02.04.24

Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

Τονίζεται ότι το μόνο μέτρο πρόληψης για τα μικρά βρέφη <3 μηνών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης-36ης εβδομάδας κύησης σύμφωνα με το ΕΠΕ.

Τα συμπτώματα του κοκκύτη​

Τα πρώτα συμπτώματα δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί περνά ένα απλό κρυολόγημα. Παρουσιάζει δηλαδή, βήχα, ελαφρό πυρετό, τρέχουν τα μάτια του και η μύτη του. Τα πιο πάνω συμπτώματα διαρκούν 1-2 βδομάδες και στη συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο έντονος και πιο συχνός. Επίσης ο βήχας αρχίζει να γίνεται παροξυσμικός. Ο παροξυσμικός βήχας χαρακτηρίζεται από απότομη εισπνοή αέρα που ακολουθείται με 5-10 προσπάθειες για βήχα. Αυτές οι απανωτές προσπάθειες για βήχα διακόπτονται με απότομη εισπνοή κατά την οποία ακούγεται και ένας χαρακτηριστικός θόρυβος (εισπνευστικός συριγμός).

Ο ΕΟΔΥ για τον κοκκύτη: Εμβολιασμό βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών​

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστούν:

1. Την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων) για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες. Σημειώνεται ότι καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου.

2. Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

3. Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

4. Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρίες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής.

5. Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωΐδων πριν από την έξοδο τους από το μαιευτήριο.

6. Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.
Μακρια απο τα υποκαταστατα ζαχαρης λεμε...

Το δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης, η ξυλιτόλη, που χρησιμοποιείται συνήθως από όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή είναι διαβητικοί, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal την Πέμπτη.

Τα γεγονότα

  • Ερευνητές από την κλινική του Κλίβελαντ πραγματοποίησαν αρκετές μελέτες. Σε μία εξ αυτών ανέλυσαν αποθηκευμένα δείγματα πλάσματος συμμετεχόντων μιας προηγούμενης μελέτης - περισσότερα από 3.000 άτομα εξ αυτών ήταν νηστικά. Αυτά τα άτομα είχαν παρακολουθηθεί επί τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ορισμένα από αυτά είχαν υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο είχαν υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα.
  • Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την επίδραση της ξυλιτόλης στην πήξη χρησιμοποιώντας ανθρώπινο αίμα και αιμοπετάλια και διαπίστωσαν ότι η ξυλιτόλη προκάλεσε πήξη των αιμοπεταλίων στο αίμα. Στη συνέχεια εξέτασαν πόσο γρήγορα θρόμβοι αίματος παρουσία ξυλιτόλης σε μοντέλα ποντικών, τραυματίζοντας την καρωτιδική αρτηρία του ζώου, και βρήκαν ότι η ξυλιτόλη ενίσχυσε τον ρυθμό σχηματισμού θρόμβων στα σημεία του αρτηριακού τραυματισμού. Οι θρόμβοι αίματος που ταξιδεύουν στις αρτηρίες ή τις φλέβες στα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και ακόμη και θάνατο.
  • Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την ευαισθησία στην πήξη του αίματος συλλέγοντας αίμα από 10 υγιείς εθελοντές πριν και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ξυλιτόλης. Σε άλλους δέκα εθελοντές δόθηκε ένα ρόφημα με γλυκόζη ή ζάχαρη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το ρόφημα ξυλιτόλης εμφάνισαν αξιοσημείωτη αύξηση στην ικανότητα πήξης του αίματός τους αμέσως μετά την κατάποσή του. Δεν βρέθηκε καμία αλλαγή στην ικανότητα πήξης του αίματος σε άτομα που είχαν καταπιεί τη γλυκόζη. «Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε αν αυτό είναι κάτι που είναι μια κοινή συμπεριφορά όλων των αλκοολών ζάχαρης σε σχέση με ένα υποσύνολο», είπε ο Στάνλεϊ Χέιζεν, καρδιολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη. «Μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι όλα, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα και άλλοι πρέπει να το κάνουν».
  • Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ενώ αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η ξυλιτόλη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, δεν δείχνουν ότι προκαλεί αυτά τα συμβάντα.

Ιστορικό​

Οι αλκοόλες ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη χρησιμοποιούνται ευρέως ως υποκατάστατα ζάχαρης σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως καραμέλες, τσίχλες και αρτοσκευάσματα. Οι αλκοόλες ζάχαρης έχουν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες και δεν προκαλούν ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μελέτες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ η ξυλιτόλη δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά σε προϊόντα κετογονικής διατροφής ή διατροφής χωρίς ζάχαρη στις ΗΠΑ, είναι διαδεδομένη σε άλλες χώρες. «Προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε την επόμενη χοληστερόλη, ένα άλλο μονοπάτι που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο που εμφανίζεται φυσικά στο σώμα μας», δήλωσε ο Χέιζεν, επίσης πρόεδρος των καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιστημών στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner της Cleveland Clinic. «Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι που έχουμε, ότι η ερυθριτόλη ή η ξυλιτόλη, αυτές οι αλκοόλες σακχάρου, συνδέονται με την πρόκληση καρδιακών παθήσεων ή τουλάχιστον συνδέονται με τη μελλοντική ανάπτυξη καρδιακών συμβάντων».


Η ίδια ερευνητική ομάδα βρήκε πέρυσι παρόμοια σχέση μεταξύ της ερυθριτόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.


Η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης αυξάνεται​

Τα ευρήματα έρχονται καθώς η χρήση αλκοολών ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη, έχει ανοδική τάση, καθώς οι τάσεις της διατροφής με κετο και χαμηλές υδατάνθρακες προκαλούν αύξηση σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες που χαρακτηρίζονται ως «φυσικές». Περίπου 1,19 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα ξυλιτόλης πωλήθηκαν το 2021 και αυτή η αγορά αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 1,48 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Custom Market Insights.

«Υπάρχει αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση τις τελευταίες μία ή δύο δεκαετίες όπου οι άνθρωποι βιώνουν επίπεδα ξυλιτόλης που δεν έχουν ξαναζήσει στην εξέλιξή μας», είπε ο Χέιζεν.

Τα αποτελέσματα αμφισβητούν τη δημοφιλή κατανόηση σχετικά με τις αλκοόλες ζάχαρης, ότι δηλαδή ξυλιτόλη και ερυθριτόλη είναι υγιεινές, φυσικές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης. Οι άνθρωποι τα θεωρούν φυσικά επειδή το σώμα μας τα παράγει ως μέρος του μεταβολισμού. Ωστόσο, τα κύτταρά μας τα παράγουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Όταν παρασκευάζονται αυτές οι αλκοόλες ζάχαρης, παρασκευάζονται βιομηχανικά, χρησιμοποιώντας βακτήρια ή μαγιά που υποβάλλονται σε διαδικασίες παρασκευής και ζύμωσης για να δημιουργηθεί μια χημική ουσία που ξεγελάει τους γευστικούς μας κάλυκες, είπε ο Χέιζεν.

«Αν και είναι μια φυσική ένωση, χρησιμοποιείται με έναν πολύ αφύσικο τρόπο, σε ένα επίπεδο που είναι μαζικά, πολύ υψηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να εμφανιστεί ποτέ υπό κανονικές συνθήκες» στο σώμα μας, είπε ο Χέιζεν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα ξυλιτόλης μπορεί να είναι χειρότερα για την καρδιά σας από τη χοληστερόλη. Τρώγοντας βάσει μιας δίαιτας υψηλής σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας κατά 10% έως 30%, είπε ο Χέιζεν. Τρώγοντας ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε ξυλιτόλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χημικά επίπεδα στο αίμα αυξήθηκαν 1.000 φορές - ή 100.000% - και παρέμειναν υψηλά για τέσσερις έως έξι ώρες.

Ένας άλλος τρόπος να το θέσουμε είναι ότι, μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που βλέπει ο Χέιζεν στην κλινική του, εκείνοι των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης είναι στο κορυφαίο 25% έχουν 30% αύξηση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης βρίσκονται στο κατώτερο 25%. Αλλά εκείνοι των οποίων τα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα είναι στο ανώτερο 25% είχαν 200% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους των οποίων τα επίπεδα ξυλιτόλης ήταν στο χαμηλότερο 25%.

Το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων, το οποίο εκπροσωπεί τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές τροφίμων και ποτών με χαμηλές και μειωμένες θερμίδες, απέρριψε τα ευρήματα της μελέτης. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι αντίθετα με επιστημονικά στοιχεία δεκαετιών που τεκμηριώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων όπως η ξυλιτόλη από διεθνείς οργανισμούς υγείας και ρυθμιστικών οργανισμών», δήλωσε η Κάρλα Σόντερς, πρόεδρος του συμβουλίου. «Η ξυλιτόλη εμπιστεύεται ως ένα εξαιρετικό γευστικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων για περισσότερα από 60 χρόνια. Έχει αποδεδειγμένα οδοντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της δημιουργίας πλάκας και της τερηδόνας, και απαντάται φυσικά σε τρόφιμα όπως οι φράουλες, το μαρούλι και η βρώμη», είπε.

Τι λένε οι ειδικοί για τα υποκατάστατα ζάχαρης​

«Αυτή η μελέτη προσθέτει σε έναν αυξανόμενο όγκο βιβλιογραφίας σχετικά με τα πιθανά φυσιολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τα τεχνητά γλυκαντικά», έγραψε σε ένα email η Μάριον Νέσλι, ομότιμη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Οι ερευνητές βρίσκουν προβλήματα το ένα μετά το άλλο, τώρα με την ξυλιτόλη». Αν και πιστεύει ότι η μελέτη χρειάζεται επανάληψη, υποδηλώνει ότι η ξυλιτόλη μπορεί να μην είναι καλοήθης. Τα οφέλη των τεχνητών γλυκαντικών γενικά είναι αβέβαια, έγραψε. «Αρχίζει να φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ενέχουν κινδύνους», έγραψε. «Η προτίμησή μου είναι να τα αποφεύγω, αλλά δεν μου αρέσει η γεύση τους έτσι κι αλλιώς».

Ο Ρομπ βαν Νταμ, καθηγητής επιστημών άσκησης και διατροφής στο Πανεπιστήμιο George Washington, είπε ότι ενώ τα ευρήματα της εργασίας είναι συναρπαστικά και προσθέτουν στην υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τους κινδύνους των τεχνητών γλυκαντικών, οι επιστήμονες μπορεί να μην ήταν σε θέση να ελέγξουν σωστά τη σχέση μεταξύ της καταναλωμένης ξυλιτόλης και καρδιακού κινδύνου, δεδομένου ότι χρησιμοποιούσαν αίμα από άτομα που ήταν νηστικά, που σημαίνει ότι το αίμα πιθανότατα περιείχε ξυλιτόλη που παράγεται στο ίδιο το σώμα, μέσω μεταβολισμού.

«Λοιπόν, το ερώτημα είναι, αν αυτά τα αυξημένα επίπεδα ξυλιτόλης αντικατοπτρίζουν πραγματικά ότι η διατροφική πρόσληψη ξυλιτόλης είναι κακή» ρώτησε ο βαν Νταμ. «Ή σημαίνει απλώς ότι κάτι δεν πάει καλά στο μεταβολισμό των ανθρώπων που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης;».

Οι ερευνητές αναγνώρισαν αυτό το ζήτημα και πραγματοποίησαν ένα πείραμα παρακολούθησης, όπου έδωσαν σε 10 άτομα ξυλιτόλη και νερό για να δουν τι συνέβη με τα αιμοπετάλια του αίματός τους και παρατήρησαν ότι τα αιμοπετάλια έμοιαζαν να συγκεντρώνονται περισσότερο.

«Νομίζω ότι, από μόνο του, δεν θα ήταν πολύ ανησυχητικό, αλλά υπάρχει αυτή η συσσωρευμένη απόδειξη ότι ορισμένα από αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην είναι τόσο αβλαβή όσο νομίζαμε», είπε ο βαν Νταμ. «Αν επρόκειτο απλώς για κάτι που οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν πολύ, κανείς δεν θα νοιαζόταν τόσο πολύ. Αλλά το πλαίσιο είναι ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο εκτίθενται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, μερικές φορές κάθε μέρα, επομένως κάθε στοιχείο που εγείρει κάποια ανησυχία είναι αρκετά σχετικό για τη δημόσια υγεία».

Τι έπεται αναφορικά με τα υποκατάστατα ζάχαρης​

Δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα συνιστά ευρέως τη χρήση υποκατάστατων ζάχαρης αντί της ζάχαρης ως επιλογή για όσους είναι παχύσαρκοι ή προσπαθούν να χάσουν βάρος ή για διαβητικούς ή άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, αυτή η μελέτη θα πρέπει να είναι συνιστά «καμπανάκι», είπε ο Χέιζεν.

«Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα κάλεσμα για να πάρουν τα όπλα οι συνάδελφοι ερευνητές και να αρχίσουν να το μελετούν, γιατί αυτό είναι μια τεράστια ανησυχία για τη δημόσια υγεία, δεδομένου του πόσο από αυτό το υλικό αντλούμε στην τροφική μας πυραμίδα, νομίζοντας ότι είναι ένα ασφαλές πράγμα», είπε ο Χέιζεν.

Με πληροφορίες από Washington Post
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.
Aααααααα...τελεια..εξαιρετικα θα ελεγα!


Δεύτερος θάνατος καταγράφηκε στην Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα από τον ιό mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, λιγότερο από ένα 24ωρο από την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από την ιογενή λοίμωξη.

Ο δεύτερος άνθρωπος που πέθανε ήταν ένας 38χρονος. Εισήχθη σε νοσοκομείο της επαρχίας Κουαζούλου- Νατάλ με εξάνθημα, πονοκέφαλο, κόπωση, στοματικά έλκη, μυικό πόνο και πονόλαιμο. Είχε διαγνωσθεί θετικός στον mpox χθες, Τετάρτη.


“Ο ασθενής απεβίωσε δυστυχώς στην Κουαζούλου- Νατάλ την ίδια ημέρα που βγήκε θετικό το αποτέλεσμα των εξετάσεών του”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Φόστερ Μοχάλε.


Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων του mpox
ανέρχεται σε έξι και των θανάτων σε δύο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος πριν από πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η mpox μεταδίδεται με τη φυσική επαφή. Τα περισσότερα κρούσματα εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, αλλά η λοίμωξη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
 

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,201 μηνύματα.
τωρα που άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου με το mRNA, θα έχουμε πολλές τέτοιες καλές εξελίξεις. Το έλεγαν οι γιατροί και προ κορονοϊού. Για να δούμε......
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Να δω τι αλλο απο τα παλια θα επανελθει..
παιδιά, εσείς που εργάζεστε με παιδιά, μήπως πρέπει να ανανεώσετε κάποια παιδικά εμβόλια; Εγώ ανανεωνω κάθε 10 χρονια διφθεριτιδα/τετανο και πέρυσι μου ανανέωσε πολυομυελίτιδα και κοκκύτη.
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,799 μηνύματα.
τωρα που άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου με το mRNA, θα έχουμε πολλές τέτοιες καλές εξελίξεις. Το έλεγαν οι γιατροί και προ κορονοϊού. Για να δούμε......
Ποιος ασκός άνοιξε ακριβώς, ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις και τί σχέση έχουν αυτά τα δύο με την ευλογιά των πιθήκων;
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.
τωρα που άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου με το mRNA, θα έχουμε πολλές τέτοιες καλές εξελίξεις. Το έλεγαν οι γιατροί και προ κορονοϊού. Για να δούμε......
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:


παιδιά, εσείς που εργάζεστε με παιδιά, μήπως πρέπει να ανανεώσετε κάποια παιδικά εμβόλια; Εγώ ανανεωνω κάθε 10 χρονια διφθεριτιδα/τετανο και πέρυσι μου ανανέωσε πολυομυελίτιδα και κοκκύτη.
Εγω εχω ανανεωσει τετανο/διφθεριτιδα εννοειται.
 

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,201 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.

Ένα νέο «συναρπαστικό» φάρμακο για τη νόσο Πάρκινσον υπόσχεται όχι μόνο να αντιμετωπίσει αλλά και να θεραπεύσει την πάθηση στη βασική της αιτία. Οι πρώιμες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο, το οποίο λειτουργεί χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση της νόσου, είναι αποτελεσματικό και καλά ανεκτό από ασθενείς με ελάχιστες, βραχύβιες παρενέργειες.

Το Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει πάνω από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων, όπως προβλήματα ισορροπίας, ακούσιες κινήσεις, χαρακτηριστικό τρόμο, απώλεια όσφρησης, διαταραχές ύπνου και γνωστική εξασθένηση, τα οποία σταδιακά χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.


Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον, αν και οι θεραπείες και οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα.


Από τι προκαλείται το Πάρκινσον​

Η ασθένεια πιστεύεται ότι εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου καταστρέφονται ή πεθαίνουν. Αυτά τα κύτταρα παράγουν ένα μόριο σηματοδότησης του εγκεφάλου που ονομάζεται ντοπαμίνη, έτσι καθώς εξαφανίζονται τόσο εξαφανίζονται και τα επίπεδά αυτού του σημαντικού χημικού αγγελιοφόρου.

Η έλλειψη ντοπαμίνης μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επικοινωνεί τόσο σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου όσο και σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, με αποτέλεσμα το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στη νόσο Πάρκινσον.

Το γιατί ακριβώς πεθαίνουν αυτά τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη αποτελεί μυστήριο και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα άτομα με νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν συσσώρευση μη φυσιολογικών μαζών πρωτεΐνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.


Αυτές οι μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις πρωτεϊνών είναι γνωστές ως σωμάτια Lewy και το κύριο συστατικό τους είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται α-συνουκλεΐνη. Σε υγιή άτομα, η α-συνουκλεΐνη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Ωστόσο, όταν αυτές οι πρωτεΐνες μεταλλάσσονται, αρχίζουν να συσσωρεύονται και να βλάπτουν τα γύρω εγκεφαλικά κύτταρα.

Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε τρόπος να αφαιρεθούν αυτές οι συστάδες πρωτεΐνης; Εδώ μπαίνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν αρρωσταίνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απομνημονεύει συγκεκριμένα μόρια στην επιφάνεια των οργανισμών που προκαλούν ασθένειες, ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίσουν εύκολα αν μας επιτεθούν ξανά. ‘

Αποθηκεύουν αυτές τις μνήμες με τη μορφή αντισωμάτων, τα οποία προσκολλώνται στα επιφανειακά μόρια των παραγόντων που προκαλούν ασθένειες. Τα εμβόλια λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα επιφανειακά μόρια χωρίς να χρειάζεται πραγματικά να μολυνθούμε.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από το νέο φάρμακο για το Πάρκινσον​

Τώρα, ένα νέο φάρμακο από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Vaxxinity υπόσχεται να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμήσει αυτές τις συσσωρεύσεις πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον.

«Αυτό είναι συναρπαστικό γιατί στοχεύουμε στη βασική αιτία της νόσου και όχι στα συμπτώματα», δήλωσε ο Lou Reese, συνιδρυτής της Vaxxinity, στο Newsweek. «Είναι το πρώτο φάρμακο που μετατρέπει έναν ασθενή από θετικό σε αρνητικό».

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, η ομάδα της Vaxxinity μοιράστηκε τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής φάσης 1 για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του νέου φαρμάκου τους, γνωστού ως UB-312.

«Βλέπουμε σημαντική μείωση της τοξικής πρωτεΐνης και αντίστοιχη στατιστικά σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα. Είναι η πρώτη πραγματική ελπίδα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους στη μάχη κατά της νόσου Πάρκινσον», είπε ο Reese.

Η μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα του φαρμάκου σε 13 ασθενείς σε μια περίοδο 44 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες άρχισαν να παράγουν αντισώματα κατά της α-συνουκλεΐνης που φάνηκε να φθάνουν στον εγκέφαλο και να αλληλεπιδρούν με την πρωτεΐνη-στόχο.

Η δοκιμή έδειξε επίσης ότι το φάρμακο ήταν ασφαλές και καλά ανεκτό μεταξύ ασθενών με ελάχιστες παρενέργειες. Ένας συμμετέχων ανέφερε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος αίματος που εμποδίζει τη φλέβα) 50 ημέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με το φάρμακο. Η ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν βραχύβια, αλλά η ομάδα λέει ότι περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τυχόν πιθανές σχέσεις μεταξύ του UB-312 και της πήξης του αίματος.

Το μέλλον στη χρήση του φαρμάκου​

Το φάρμακο εισέρχεται τώρα σε κλινικές δοκιμές φάσης 2. Μόλις εγκριθεί, θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών πέρα από τη νόσο Πάρκινσον λόγω της ποικιλίας των ασθενειών που προέρχονται από τη συσσώρευση α-συνουκλεΐνης στον εγκέφαλο.

«Το UB-312 έχει ευρείες επιπτώσεις σε άλλες α-συνουκλεϊνοπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ύπνου REM, της άνοιας με σωμάτια Lewy και της ατροφίας πολλαπλών συστημάτων», είπε ο Reese.

Η Vaxxinity εργάζεται επίσης σε παρόμοιες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και για τις ημικρανίες, την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και την COVID-19.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.

18:15, Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024

Καρκίνος: Νανορομπότ οπλισμένα με φονικό όπλο σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα


Σουηδοί επιστήμονες έχουν κάνει μια πρωτοποριακή πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου, δημιουργώντας νανορομπότ με «θανατηφόρα όπλα» που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να στοχεύουν και να εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτά τα μικροσκοπικά αλλά πανίσχυρα μηχανήματα έχουν επιδείξει την ικανότητά τους σταματώντας την εξάπλωση όγκων σε ποντίκια χωρίς να βλάψουν κανέναν περιβάλλοντα υγιή ιστό, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο διάσημο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία. Η ερευνητική ομάδα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις πιθανότητες για παρόμοια επιτυχία σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία με τα νανορομπότ κατά του καρκίνου​

Η τεχνολογία βασίζεται σε μια ειδικά σχεδιασμένη δομή ικανή να τοποθετεί «υποδοχείς θανάτου» στις κυτταρικές επιφάνειες, προκαλώντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Αυτός ο θανατηφόρος μηχανισμός αποτελείται από έξι πεπτίδια διατεταγμένα εξαγωνικά, τα οποία περιγράφονται από τον καθηγητή Bjorn Hogberg, τον κύριο συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Nanotechnology, ως «θανατηφόρο όπλο».

Ωστόσο, αυτό το ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει μια παγίδα. «Αν το χορηγούσαμε ως φάρμακο, θα άρχιζε αδιακρίτως να σκοτώνει κύτταρα στο σώμα, κάτι που δεν θα ήταν καλό», προειδοποίησε ο Δρ. Hogberg.
Για να παρακάμψουν αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές έκρυψαν έξυπνα το όπλο μέσα σε μια νανοδομή κατασκευασμένη από DNA. Η ομάδα εργάζεται πάνω σε αυτό που είναι γνωστό ως «DNA origami» -τη διαδικασία κατασκευής δομών νανοκλίμακας με χρήση DNA- εδώ και χρόνια.
Τώρα, λοιπόν, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική για να δημιουργήσουν έναν «διακόπτη εξόντωσης» για καρκινικά κύτταρα που θα ενεργοποιούνται μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες -και ως εκ τούτου θα στοχεύουν συγκεκριμένα και θα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

«Καταφέραμε να κρύψουμε το όπλο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εκτεθεί μόνο στο περιβάλλον που βρίσκεται μέσα και γύρω από έναν συμπαγή όγκο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δημιουργήσει έναν τύπο νανορομπότ που μπορεί να στοχεύει ειδικά και να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα», είπε ο καθηγητής Hogberg στη Sun.

Ο ρόλος του pH των καρκινικών κυττάρων για την επιτυχία της τεχνικής​

Το κόλπο είναι η εκμετάλλευση του χαμηλού pH που συνήθως περιβάλλει τα καρκινικά κύτταρα και θα ενεργοποιούσε το όπλο. Όταν το pH ενός κυττάρου πέφτει στο 6,5, το πεπτιδικό όπλο έχει σημαντική επίδραση θανάτωσης κυττάρων -αλλά παραμένει κρυμμένο μέσα στη νανοδομή όταν το κύτταρο είναι στα κανονικά επίπεδα του pH (7,4), όπως έδειξαν οι αναλύσεις σε δοκιμαστικούς σωλήνες.
Οι δοκιμές σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού οδήγησαν σε μείωση κατά 70% στην ανάπτυξη του όγκου σε σύγκριση με ποντίκια στα οποία δόθηκε μια ανενεργή έκδοση του νανορομπότ.

Το επόμενο βήμα του επιστήμονα είναι να προσπαθήσει να στοχεύσει ακόμη περισσότερο το νανορομπότ για να το κάνει να δεσμεύεται ειδικά με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Η ελπίδα είναι να παραχθούν λιγότερο τοξικές και επεμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Πάντως, ο Yang Wang, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής του Ινστιτούτου Karolinska, τόνισε τη σημασία της κατανόησης των πιθανών παρενεργειών πριν προχωρήσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους. «Πρέπει τώρα να διερευνήσουμε εάν αυτό λειτουργεί σε πιο προηγμένα μοντέλα καρκίνου που μοιάζουν περισσότερο με την πραγματική ανθρώπινη ασθένεια», είπε ο Δρ. Wang, υπογραμμίζοντας τα επόμενα βήματα για την καινοτόμο θεραπεία.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.
Απαπαπαπαπα....ναι..την ξερω αυτην την αμοιβαδα..ελπιζω να μην την συναντησω ποτε... :crazy:


09:32, Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024

Νεκρός 14χρονος από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο – Είχε κολυμπήσει σε μολυσμένο νερό



Μια κολυμβητική τρύπα όπως αυτή που κολύμπησε το αγόρι στο Kozhikode της Κεράλα. YouTube / Shafeeq Mankada

Ένα 14χρονο αγόρι στην Ινδία πέθανε την Πέμπτη από μόλυνση που προκλήθηκε από μια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο. Φέρεται να προσβλήθηκε ενώ κολυμπούσε σε μολυσμένο νερό.
Ο έφηβος, ονόματι Midrul, φέρεται να είχε πάρει το παράσιτο ενώ έκανε μπάνιο σε μια λίμνη στο Kozhikode της Κεράλα, σύμφωνα με το India Today. Στη συνέχεια εισήχθη σε τοπικό νοσοκομείο στις 24 Ιουνίου αφού άρχισε να έχει συμπτώματα λοίμωξης.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των γιατρών, έχασε τη ζωή του. Είναι ο τρίτος θάνατος που σχετίζεται με αμοιβάδα στην περιοχή σε λιγότερο από δύο μήνες.

Τα άλλα θύματα ήταν ένα πεντάχρονο κορίτσι από το Malappuram στις 21 Μαΐου και ένα 13χρονο κορίτσι Kannur που πέθανε στις 25 Ιουνίου, ανέφεραν οι Economic Times.

Ο Midrul φέρεται να είχε μολυνθεί από τη Naegleria fowleri, τη διαβόητη πια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μύτη των ανθρώπων και προκαλεί τον όλεθρο στον εγκέφαλό τους. Υπέφερε συγκεκριμένα από πρωτοπαθή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM), μια κατάσταση που προκαλεί την καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού και το πρήξιμο του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα συμπτώματα μόλυνσης από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο​

Αυτή η μικροσκοπική αμοιβάδα βρίσκεται παγκοσμίως σε θερμά σώματα γλυκού νερού, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών και ακόμη και των κακοσυντηρημένων πισινών. Δεν μπορεί να επιβιώσει στο αλμυρό νερό ούτε μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Τα συμπτώματα — που εμφανίζονται γενικά μεταξύ μίας και 12ης ημέρας μετά τη μόλυνση — αρχικά περιλαμβάνουν σοβαρό πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο πριν προχωρήσουν σε άκαμπτο λαιμό, επιληπτικές κρίσεις και κώμα.
Η μόλυνση είναι θανατηφόρα στο 97% των περιπτώσεων, με τους θανάτους να συμβαίνουν συνήθως λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έναρξη των αρχικών συμπτωμάτων. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί μόνο πέντε επιζώντες του PAM στη Βόρεια Αμερική.
 

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 4,416 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη τη θεραπεία της φαρμακευτικής εταιρείας, Eli Lilly, για την πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ, καθιστώντας την τη δεύτερη θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νευροεκφυλιστικής νόσου, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους Αμερικανούς ασθενείς.

Το φάρμακο, donanemab, που θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Kisunla, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό γνωστικής εξασθένησης στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το Kisunla, που παρασκευάζεται από την Eli Lilly, είναι παρόμοιο με ένα άλλο φάρμακο, το Leqembi, το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι. Και τα δύο είναι ενδοφλέβιες εγχύσεις που επιτίθενται σε μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας κατά μερικούς μήνες. Και τα δύο πάντως εγκυμονούν παρόμοιους κινδύνους για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος και της αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Το Leqembi, που παρασκευάζεται από τις Eisai και Biogen, χορηγείται κάθε δύο εβδομάδες· το Kisunla χορηγείται μηνιαία.

Το Kisunla έχει μια σημαντική διαφορά που μπορεί να προσελκύσει ασθενείς, γιατρούς και ασφαλιστές: η Lilly αναφέρει ότι οι ασθενείς μπορούν να σταματήσουν το φάρμακο αφού καθαρίσει την πρωτεΐνη, την αμυλοειδή, η οποία συσσωρεύεται σε πλάκες στον εγκέφαλο των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ.


Το πρώτο φάρμακο αυτής της κατηγορίας που έλαβε έγκριση ήταν το Aduhelm το 2021, αλλά ο κατασκευαστής του, η Biogen, το διέκοψε πέρυσι επειδή δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ότι θα μπορούσε να ωφελήσει τους ασθενείς. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν θεραπείες που να σταματούν ή να αναστρέφουν την απώλεια μνήμης ή άλλα γνωστικά προβλήματα.

Η τιμή του φαρμάκου προσδιορίστηκε στα 695,65 δολάρια ανά φιαλίδιο, αλλά το συνολικό κόστος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μηνιαίων εγχύσεων που απαιτούνται για τον ασθενή. Μια 12μηνη θεραπεία που αποτελείται από 13 εγχύσεις θα κόστιζε 32.000 δολάρια, δήλωσε η εταιρεία.

Ορισμένοι ειδικοί για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι σκεπτικοί απέναντι στα αντι-αμυλοειδή φάρμακα και δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι κίνδυνοι υπερτερούν του οφέλους.

Σχεδόν οι μισοί από εκείνους που έλαβαν το donanemab παρέμειναν στο ίδιο γνωστικό επίπεδο ένα χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με το 29 τοις εκατό αυτών που έλαβαν το γενόσημο φάρμακο.

Στον αντίποδα, περίπου το ένα τέταρτο αυτών που έλαβαν το donanemab παρουσίασαν πρήξιμο ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες ή ασυμπτωματικές, περίπου το δύο τοις εκατό ήταν σοβαρές και οι παρενέργειες συνδέθηκαν με τους θανάτους τριών ασθενών.

Με πληροφορίες από New York Times
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,775 μηνύματα.

γιαννης_00

Επιφανές μέλος

Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,879 μηνύματα.
Ναι οκ το πρωινο ξυπνημα στην φυση ...και με τα καλα που δινει ειναι φαρμακο ψυχης..
Τωρα μελετη που προσβαλει την φυση ειναι μπαρμπουτσαλα.
Οι ανθρωποι ξενυχτάνε για μελετη γιατι ψαχνουν ηρεμια ατην βαβουρα της πολης και της οικογενειας ...
Ειναι μεγα λαθος να αφηνες το εγκεφαλο χωρις το ''φαι του'' και να ζητας νοηση.
Η καλυτερη μελετη γινεται στην ημερα κοντα στην ηρεμη φυση σε δροσια και υπο την μουσικη των πουλιων.
Το μονο θετικο ειναι οτι οι ανθρωπο που ξενυχτανε επιθυμουν τα ξημερωματα να απολαυσουν την σκεψη τους στην ηρεμια.. διοτι αυτη ταλαιπωρητε απο την καθημερινοτητα της πολης... αυτοι εχουν το ενα κλικ παραπανω στην νοηση.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 30,226 μηνύματα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος μπορεί να στοχευτεί καλύτερα και να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο νέα θεραπεία που προέρχεται από βλαστοκύτταρα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο Cell Stem Cell.

Η θεραπεία, που δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε ασθενείς, περιλαμβάνει την εργαστηριακή μηχανική των κυττάρων φυσικών φονέων -λευκά αιμοσφαίρια που καταστρέφουν κύτταρα όγκου-για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ενός από τους πιο ανθεκτικούς στη θεραπεία τύπους συμπαγούς όγκου με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.


Η γενετικά τροποποιημένη θεραπεία κυττάρων φυσικών φονέων δεν απαιτεί εξατομίκευση, όπως η θεραπεία με χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (CAR) που εκφράζει Τ-κύτταρα -μια σχετικά νέα, εξατομικευμένη μορφή ανοσοθεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι μια θεραπεία με κύτταρα φυσικούς φονείς θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά και να είναι έτοιμη για τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη θεραπεία χωρίς καθυστέρηση, δείχνει η νέα έρευνα.


«Σε κάποιο βαθμό όλα τα καρκινικά κύτταρα -ίσως περισσότερο το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα- αναστέλλουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προσπαθούν να τα σκοτώσουν», δήλωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του UC San Diego, Dan Kaufman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, διευθυντής το Κέντρο Προηγμένης Θεραπείας Sanford στο Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων Sanford και μέλος του Αντικαρκινικού Κέντρου Moores.

«Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ορισμένες ανοσοθεραπείες όπως τα CAR-T κύτταρα ήταν λιγότερο επιτυχημένες για συμπαγείς όγκους παρά για καρκίνους του αίματος. Οφείλετο στο ανοσοκατασταλτικό μικροπεριβάλλον του όγκου», πρόσθεσε.

Πώς ανέπτυξαν οι επιστήμονες τη νέα θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος​

Ο Δρ. Kaufman και η ομάδα του παρήγαγαν κύτταρα φυσικούς φονείς προερχόμενα από βλαστοκύτταρα στα οποία ο υποδοχέας για τον μετασχηματισμό του αυξητικού παράγοντα βήτα (TGF-β) -μια πρωτεΐνη που βλάπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού– ήταν απενεργοποιημένος.


Οι όγκοι του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και το ήπαρ γενικά περιέχουν άφθονες ποσότητες της ουσίας, η οποία αναστέλλει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού και επιτρέπει στον καρκίνο να πολλαπλασιαστεί.

Διαπίστωσαν ότι τα τυπικά κύτταρα φυσικοί φονείς χωρίς τον απενεργοποιημένο υποδοχέα, όπως τα κύτταρα CAR T, δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου. «Αυτοί είναι αρκετά ανθεκτικοί όγκοι -όταν τους βάζουμε σε ποντίκια, μεγαλώνουν και σκοτώνουν τα τρωκτικά», εξήγησε ο καθηγητής. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα στους ανθρώπους είναι μικρότερο από 20%.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές δοκίμασαν τα τροποποιημένα κύτταρα φυσικούς φονείς έναντι του καρκίνου, «είχαμε πολύ καλή αντικαρκινική δραστηριότητα και σημαντικά παρατεταμένη επιβίωση», σημείωσε.

«Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποκλειστεί ο μετασχηματιστικός αυξητικός παράγοντας βήτα -τουλάχιστον για τα κύτταρα φυσικούς φονείς, αλλά νομίζω ότι ισχύει και για τα κύτταρα CAR T. Εάν απελευθερώσουμε κύτταρα φυσικούς φονείς μπλοκάροντας αυτό το ανασταλτικό μονοπάτι, θα πρέπει να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο», συμπλήρωσε ο Δρ. Kaufman.

Ελπίδες για κλινικές δοκιμές που θα ενσωματώσουν τη θεραπεία​

Ο επιστήμονας αναμένει ότι η ανακάλυψη της ομάδας του θα ενσωματωθεί στις κλινικές δοκιμές πολλών ερευνητικών ομάδων και εταιρειών, είτε εργάζονται σε θεραπείες με CAR Τ κύτταρα είτε σε θεραπείες με κύτταρα φυσικούς φονείς, στη μάχη με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή σε άλλους δύσκολους τύπους συμπαγών όγκων.

«Όποιος αναπτύσσει τέτοιες θεραπείες για συμπαγείς όγκους θα πρέπει να εργάζεται για να αναστέλλει τη δραστηριότητα του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα βήτα για τη βελτίωση της θανάτωσης του καρκίνου και την επίτευξη αποτελεσματικής αντικαρκινικής δράσης», τόνισε.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,775 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top