• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,603 μηνύματα.
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,505 μηνύματα.
"Πρόκειται πάντως για μια κοινωνία που υποφέρει. Η χώρα μας είναι η δεύτερη παγκοσμίως σε ποσοστά κατάθλιψης μετά τη Γροιλανδία. Στην 20ετία 2000-2020 η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 248%. Ένας στους 4 Έλληνες πλέον πάσχει από κάποιας μορφής κατάθλιψη. Ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο της Λήμνου λέει***: «Από το 2010 και μετά έχουμε τεράστια αύξηση της κατάθλιψης, αρχικά σε μεσήλικες και συνταξιούχους ενώ στη μετά Covid-19 εποχή σε νέους ενήλικες, εφήβους ακόμα και παιδιά! Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, έχουμε 6% βαριά κατάθλιψη και 15% βαριά αγχώδη διαταραχή. Δηλαδή, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βαριά αγχώδη διαταραχή! Επειδή οι γενετικοί και οι κληρονομικοί παράγοντες δεν έχουν αλλάξει, η αύξηση αυτή αντανακλά τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που συντελέστηκαν στη χώρα την τελευταία δεκαπενταετία».

 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.
Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τα στατιστικά αφαιρώντας τα άτομα με ψευδείς διαγνώσεις, πχ ι5 του στρατού, βυσματικοι ΔΥ κτλ.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,886 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο καρκίνος εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως είναι ιάσιμος αλλά και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έγκριση θεραπευτικών εμβολίων, στέλνει μέσω του CNN Greece, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, καθηγητής Ιατρικής, ερευνητής, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου καρκίνου των ΗΠΑ.

Με πολυετή γνώση και εμπειρία, ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής μάς στέλνει μήνυμα ελπίδας, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.
«Υπάρχουν άνθρωποι πράγματι, που δεν θα συναντήσουν ποτέ τον καρκίνο στη ζωή τους, αρκεί να ακολουθήσουν βασικούς κανόνες, όπως προσυμπτωματικοί τακτικοί έλεγχοι, υγιεινή ζωή, αποφυγή αλκοόλ και καπνού, αποφυγή παχυσαρκίας που είναι εκλυτικός παράγοντας, διενέργεια εμβολίων στα θεραπευτικά πεδία που υπάρχουν» τονίζει ο καθηγητής. Μάλιστα, αναφέρεται στα δύο βασικά εμβόλια που διαθέτει στη φαρέτρα της η επιστήμη, όπως αυτό κατά του ιού HPV και κατά του καρκίνου του ήπατος, ένα νόσημα από το οποίο κάποτε πέθαινε ο κόσμος».

«Είμαστε στη φάση που ο καρκίνος θα νικηθεί. Θα γίνει μία χρόνια πάθηση, ή μία πάθηση με πλήρη θεραπεία», τονίζει εμφατικά.
Βεβαίως αναφέρεται και στην αξία της πρόληψης και ειδικότερα στη μέγιστη σημασία που έχει για όλους μας, η υποδειγματική συνέπεια της διενέργειας των προσυμπτωματικών ελέγχων, όπως οι μαστογραφίες και το τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες αλλά και το τεστ για τον προστάτη για τους άνδρες.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον γενικό πληθυσμό μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και με δύο εκατομμύρια νέες διαγνώσεις για το 2024 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, σταδιακά φαίνεται να μετατρέπεται από μία δυσίατη νόσο, σε χρόνια νόσο.

Ο καθηγητής Παυλάκης υπογραμμίζει ότι καθημερινά στις ΗΠΑ, πεθαίνουν από καρκίνο γύρω στα 1.500 άτομα, αριθμός αρκετά μεγάλος, ο οποίος μπορεί να ανασχεθεί. «Ο καρκίνος σκοτώνει πολύ περισσότερους από αυτούς που χρειάζεται να σκοτώσει», υποστηρίζει εμφατικά, προσθέτοντας, ότι μπορούμε όλοι μας να κάνουμε πολλά πράγματα για να προφυλαχθούμε από τις επιδημίες που προκαλούν οι καρκίνοι.
Τονίζει ακόμη, ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα συνονθύλευμα 200 νοσημάτων, ότι είναι μία γενετική νόσος, αλλά ότι το 20% του καρκίνου είναι ιοί. Πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν, ιδίως οι καρκίνοι που προέρχονται από ιούς.

Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έμειναν αδιάγνωστα πολλά περιστατικά, και κατά πόσο κινδυνεύουμε τα επόμενα χρόνια να εκδηλωθεί κάποιο τσουνάμι κακοηθειών, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει πώς ελπίζει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, όμως, οι ογκολογικοί ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι με επαναμολύνσεις είτε από COVID, είτε από άλλες ιώσεις.

Αναφερόμενος, τέλος, στη δημιουργία ενός συνολικού εμβολίου για πολλούς τύπους καρκίνου, ο καθηγητής Παυλάκης, υπογραμμίζει ότι πράγματι, μετά από 50 χρόνια βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ορισμένα θεραπευτικά εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου, κάτι που το επισημαίνει πλέον και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ειδικότερα, αναμένουμε να εγκριθούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια- ίσως και νωρίτερα- εμβόλια για το μελάνωμα. Πρόκειται για ειδικά εμβόλια για ανοσοευαίσθητα νοσήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Ελπιδοφόρα επίσης είναι και τα αποτελέσματα ερευνών για τη δημιουργία εμβολίων για τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, πεδία στα οποία στοχεύουν και οι ανοσοθεραπείες.
Τέλος το μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι «Σταματήστε το κάπνισμα εδώ και τώρα».
 

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,603 μηνύματα.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 280 μηνύματα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.
Αυτες ειναι οι πρωτες συνεπειες του αντεμβολιαστικου κιμηματος.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.
Α......α.... α..ωπα!
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.
Πολυ ανησυχητικα νεα...


https://www.facebook.com/sharer.php...1-fainetai-na-metadidetai-metaxy-thilastikon/
Ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 έχει εξαπλωθεί πιο επιθετικά από ποτέ σε άγρια πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά από τότε που έφτασε στη Νότια Αμερική το 2022, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με συνεντεύξεις οκτώ επιστημόνων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, άμεση ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις ότι η ασθένεια, που κάποτε περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε είδη πτηνών, φαίνεται να εξαπλώνεται μεταξύ θηλαστικώ
ν. Αυτό το στέλεχος έχει ήδη σκοτώσει αρκετά δελφίνια στη Χιλή και στο Περού, περίπου 50.000 φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια κατά μήκος των ακτών και τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πουλιά σε ολόκληρη την περιοχή.
Για να επιβεβαιωθεί η μετάδοση από θηλαστικό σε θηλαστικό, οι επιστήμονες θα πρέπει πιθανότατα να εξετάσουν τις μολύνσεις σε ζωντανά ζώα. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει συμβεί», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουέμπι, ιολόγος στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude στο Μέμφις του Τενεσί, προσθέτοντας: «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε μερικές από αυτές τις μεγάλες μολύνσεις και τον θάνατο χωρίς να έχουμε εξάπλωση από θηλαστικό σε θηλαστικό».
Το στέλεχος έχει εμφανιστεί σε δεκάδες είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεταναστευτικών ειδών, τα οποία μπορούν να το εξαπλώσουν πέρα από την περιοχή, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες στο Reuters. Καθώς επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, τα ζώα θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε νέες περιοχές, αναμειγνύοντας το ένα με το άλλο με νέους τρόπους και ενδεχομένως αυξάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω μετάλλαξη του ιού.
«Είναι θέμα χρόνου να εντοπίσετε το πρώτο στέλεχος της Νότιας Αμερικής στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Αλόνσο Αλφάρο-Νούνιες, οικολόγος ιών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο

Η αυξανόμενη ανησυχία ώθησε τις 35 χώρες του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) να συγκαλέσουν περιφερειακούς εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους στον τομέα της Υγείας σε συνάντηση, αυτή την εβδομάδα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ακόμα, η ομάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει την πρώτη περιφερειακή επιτροπή στον κόσμο για την εποπτεία της παρακολούθησης της γρίπης των πτηνών και των προσπαθειών αντιμετώπισης, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του PAHO. Αυτό δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.
Από τότε που ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Οκτώβριο του 2022, έχουν υπάρξει δύο γνωστά κρούσματα σε ανθρώπους, ένα στον Ισημερινό και ένα στη Χιλή. Πάντως, και τα δύο προήλθαν από έκθεση σε μολυσμένα πτηνά. Ενώ οι ασθενείς αυτοί επέζησαν, η γρίπη των πτηνών H5N1 είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο στο 60% περίπου των περιπτώσεων παγκοσμίως.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι απίθανο να αυξήσει το επίπεδο κινδύνου για τον άνθρωπο από το «χαμηλό», που είναι τώρα, χωρίς αποδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μεταλλάξεις προσαρμοσμένες στους ανθρώπινους υποδοχείς, δήλωσαν οι ειδικοί.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν δηλώσει ότι αναπτύσσουν εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών για τον άνθρωπο και έχουν τη δυνατότητα να παράγουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε λίγους μήνες, χρησιμοποιώντας γραμμές παραγωγής που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης.
«Βλέπουμε (τον ιό) να κάνει μικρά εξελικτικά βήματα που μακροπρόθεσμα κινούνται προς μια πιθανή ανθρώπινη μόλυνση», δήλωσε ο Ραλφ Φανστρέλς, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis που μελετά τις παραλλαγές του H5N1 στη Νότια Αμερική.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.
Αχαμ...μ..μ....


Ιαπωνία: Σαρώνει επιθετικός στρεπτόκοκκος που προκαλεί οργανική ανεπάρκεια και νέκρωση – Φόβοι για νέα πανδημία​

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ένας βασικός παράγοντας της εξάπλωσης είναι η άρση των περιορισμών της Covid-19​


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια σπάνια αλλά επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με ρυθμό ρεκόρ στην Ιαπωνία, με τους αξιωματούχους να αγωνίζονται να εντοπίσουν την αιτία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τον περσινό αριθμό-ρεκόρ, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η πιο σκληρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή της στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α —το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS)— θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας ιδιαίτερα ιογενών και μολυσματικών στελεχών στην Ιαπωνία.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες όσον αφορά τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις σοβαρές και αιφνίδιες μορφές στρεπτόκοκκου και δεν είμαστε στο στάδιο όπου μπορούμε να τις εξηγήσουμε».
Τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το NIID κατέγραψαν 941 περιπτώσεις STSS που αναφέρθηκαν πέρυσι. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, έχουν ήδη καταγραφεί 378 κρούσματα, με τις λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί σε όλους τους 47 νομούς της Ιαπωνίας εκτός από δύο.
Ενώ οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, το στέλεχος της ομάδας Α οδηγεί σε περισσότερους θανάτους μεταξύ ασθενών κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το NIID.
Από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το 1/3, πέθαναν, ανέφερε η εφημερίδα Asahi Shimbun.

Streptococcus pyogenes​

Οι περισσότερες περιπτώσεις STSS προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται streptococcus pyogenes. Πιο γνωστό ως στρεπτόκοκκος Α – μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κυρίως στα παιδιά, και πολλοί άνθρωποι το έχουν χωρίς να το γνωρίζουν και δεν αρρωσταίνουν.
Όμως, τα εξαιρετικά μεταδοτικά βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, επιπλοκές στην υγεία και θάνατο, ιδίως σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Περίπου το 30% των περιπτώσεων STSS είναι θανατηφόρες.

Συμπτώματα​

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια και νέκρωση, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πέρυσι συνδέεται με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση υποβάθμισε το καθεστώς του Covid-19 από την κατηγορία δύο, στην κατηγορία πέντε, θέτοντάς το νομικά στο ίδιο επίπεδο με την εποχική γρίπη. Η αλλαγή αυτή σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές δεν ήταν πλέον σε θέση να διατάξουν τα μολυσμένα άτομα να μείνουν μακριά από την εργασία τους ή να συστήσουν νοσηλεία.

«Ανησυχώ πολύ»​

Ο Ken Kikuchi, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο, δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση φέτος του αριθμού των ασθενών με σοβαρές διεισδυτικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.
«Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% των Ιαπώνων έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2 – τον ιό που προκαλεί την Covid-19», λέει ο Kikuchi στον Guardian. «Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από την Covid-19 μπορεί να μεταβάλλει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διεισδυτικών ασθενειών από στρεπτόκοκκο pyogenes και να τις θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο».
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.
αχμμμμμμμμμμμ.....


Αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 54 κρούσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται 32 παιδιά και έφηβοι, από τα οποία 11 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους. Έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι, ένας σε νεογνό και ένας σε ενήλικα με υποκείμενα νοσήματα.


Επισημαίνεται ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.


Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι συστάσεις εμβολιασμού για τον κοκκύτη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα και ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.

Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων.


‘Ατομα με ήπια συμπτωματολογία που δεν γνωρίζουν ότι έχουν το νόσημα μπορούν να το μεταδώσουν.

Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

Τους τελευταίους μήνες αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη.

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο επιτυγχάνεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος ξεκινά το 2ο μήνα της ζωής και ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού.

Ειδικότερα, το εμβόλιο DTaP χορηγείται κατά το 2 ο , 4 ο , 6 ο , 15ο -18ο μήνα της ζωής και στα 4-6 έτη, ενώ το εμβόλιο TdaP χορηγείται στην ηλικία 11-12 ετών, μεταξύ 18-25 ετών και μετά ως αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με μια δόση εμβολίου Tdap ή Tdap-IPV, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/TdaP.

Επίσης, με τα ίδια εμβόλια μπορούν να εμβολιαστούν και οι λεχωΐδες που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα μέλη οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή με νεογνά και βρέφη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιάζονται με μια αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία.
 

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,603 μηνύματα.
Για φαντάσου και self πρόληψης
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top