• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,505 μηνύματα.
ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ: Διαταραγμένη η ψυχική και σωματική υγεία στο 60% των εφήβων της χώρας μας!
Ευρήματα διακρατικής σχολικής έρευνας δίνουν λεπτομερή εικόνα για την ψυχική υγεία των εφήβων στη χώρα μας και για το πώς αυτή συμβαδίζει ή διαφοροποιείται από εκείνη των εφήβων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη δημοσίευσε τα πιο πρόσφατα ευρήματα για την ψυχική υγεία των εφήβων, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από τη διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC). Η έρευνα φέρνει στο φως μια εκτεταμένη και ανησυχητική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων και κυρίως των κοριτσιών.
Επιδείνωση στους δείκτες ψυχικής υγείας των εφήβων
Όπως αναδεικνύεται στην έκθεση του προγράμματος HBSC, δείκτες όπως το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή παρουσιάζουν επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον δείκτες όπως τα εμμένοντα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, ιδιαίτερα (σε πολλές χώρες) στο πρόσφατο διάστημα. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια.
Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στις παραπάνω τάσεις. Ειδικότερα, το 2022 (έτος συλλογής των πιο πρόσφατων δεδομένων) «πολύ καλή» υγεία ανέφεραν ότι έχουν μόνο δύο στους/στις 5 εφήβους (42%) στην Ελλάδα, με το ποσοστό του δείκτη αυτού να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας – ιδιαίτερα στο τελευταίο της μέρος. Παρόμοια, μόλις ένας/μία στους/στις 3 εφήβους (32%) στη χώρα μας ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Τέλος, το 60% των εφήβων ανέφερε εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022. Και, παρόλο που η τάση στο ποσοστό αυτό ήταν πτωτική μέχρι το 2014, την τελευταία 10ετία υπήρξε ανακοπή και αύξηση, η οποία επίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με τα παραπάνω ευρήματα, η Άννα Κοκκέβη, ομότ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας στην Ελλάδα, σχολιάζει:
«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί. Απηχούν, ασφαλώς, μεταβολές στα βιώματα και τον ψυχισμό των εφήβων, αλλά δείχνουν και τον κρίσιμο ρόλο που η οικογένεια, το σχολείο και γενικότερα η κοινωνία μας παίζουν στην εμφάνιση και την επικράτησή τους. Η επιδείνωση των δεικτών πρέπει να μας κινητοποιήσει προς το να κατανοήσουμε βαθύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων -ιδιαίτερα των κοριτσιών- και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, και να δράσουμε ταχύτερα προκειμένου να τους/τις υποστηρίξουμε αποτελεσματικότερα»
.
Υψηλότερα επίπεδα αντιληπτής (σωματικής) υγείας και αυτεπάρκειας στους εφήβους στην Ελλάδα
Η έκθεση της διακρατικής έρευνας HBSC για το 2021/22 (συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 280.000 έφηβοι ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες, περίπου 6.500 εξ αυτών στην Ελλάδα) αναδεικνύει και την ιδιαιτερότητα του εφηβικού πληθυσμού της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών. Για παράδειγμα, το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας στους/στις εφήβους -αν και όχι σε επιθυμητά επίπεδα- είναι στη χώρα μας σημαντικά υψηλότερο (42%) του διακρατικού μέσου όρου (36%). Στην Ελλάδα παρατηρούνται επιπλέον υψηλότερα ποσοστά εφήβων με αυτεπάρκεια – με ευχέρεια, δηλαδή, στο να βρίσκουν λύσεις σε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (69% και 61%, αντίστοιχα) και να φέρνουν σε πέρας το έργο και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει (60% και 57%, αντίστοιχα).
Τέλος, και δείκτες όπως το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή και το αντιληπτό επίπεδο ψυχικής ευεξίας (mental well-being) βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο του προγράμματος συνολικά.
Υψηλότερα επίπεδα εκδήλωσης ενοχλήσεων ψυχολογικής και σωματικής φύσης
Από την άλλη, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό έφηβων αγοριών και κοριτσιών στην Έλλάδα (60%, έναντι 44% του διακρατικού μέσου όρου) αναφέρει εμμένουσες ψυχολογικές και σωματικές ενοχλήσεις. Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται συχνά νευρικότητα (53%) και ευερεσθητότητα (51%), ένας/μία στους/στις 3 (35%) είναι συχνά «στα κάτω του/της» (ενδεικτικό θλίψης) και σε παρόμοια περίπου αναλογία (30%) έχουν δυσκολίες ύπνου. Τέλος, ένας/μία στους/στις 4 (25%) έχει συχνά πονοκέφαλους και σε ίδια αναλογία (24%) έχουν πόνους στη μέση (ενδεικτικό απουσίας άσκησης και αδράνειας).
Έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής στους μαθητές
Όπως και διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα, οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με την ηλικία – το πέρασμα δηλαδή από τα 11 στα 13 και ακολούθως στα 15 έτη. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα είναι ότι η επιδείνωση αυτή φαίνεται να είναι σχεδόν παντού εντονότερη κυρίως κατά τη μετάβαση από το Δημοτικό (ηλικία των 11) στο Γυμνάσιο (ηλικία των 13), παρά κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (ηλικία των 15). Στη βάση των παραπάνω, η έμφαση στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί σε παρεμβάσεις προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, ιδιαίτερα στο σχολικό πλαίσιο.

Ο Τάσος Φωτίου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της έρευνας HBSC στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ», που υλοποιεί την έρευνα HBSC στην Ελλάδα από το 1998, επισημαίνει:
«Τα ευρήματα της έρευνας δεν μας δίνουν μόνο τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την κατάσταση στη χώρα μας και να τη συγκρίνουμε με εκείνην των άλλων χωρών. Μας δίνουν επιπλέον την αφορμή να δουλέψουμε μαζί με τους/τις ειδικούς στο χώρο της πρόληψης και της προαγωγής της εφηβικής υγείας για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για το σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα (ψηφιακή και μη) που τεκμηριωμένα μπορούν να ανατρέψουν τη διαφαινόμενη τάση επιδείνωσης και να ενισχύσουν την ευεξία τού -από κάθε άποψη- πολύ σημαντικού αυτού πληθυσμού».

 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.

Για όσους δε γνωρίζουν, τα CAR-T λεμφοκύτταρα είναι από τις πιο σύγχρονες, επαναστατικές μεθόδους για τη θεραπεία του καρκίνου (τουλάχιστον για κάποιες, έως τώρα, μορφές). Πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα (προς ώρα του ασθενούς) τα οποία επιτίθονται (και) στα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς. Η γενετική τροποποίηση γίνεται με την μεταφορά ενός γονιδίου μέσω ιών. Φαίνεται πως αυτή η μόλυνση με τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε εξαλλαγή των Τ-κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα και να δημιουργήσει καινούργια μορφή καρκίνου, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών (περίπου 1:3000 προς το παρόν). Θεωρητικά αυτός ο κίνδυνος ήταν γνωστός, αλλά αυτή είναι πρώτη φορά που υπάρχουν ισχυρές και βάσιμες ενδείξεις.

Ψιλοκακά νέα για εμάς του χώρου, αλλά υπάρχουν ήδη εναλλακτικές προσεγγίσεις στη παραγωγή αυτών των κυτταρό-προϊόντων.

Καλά νέα για τους αντι mrna εμβολιαστές βέβαια.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

Micro

Συντονιστής

Ο Micro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άνεργος/η. Έχει γράψει 2,432 μηνύματα.
πόσα εκατομμύρια να κοστίζει..
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,448 μηνύματα.
ΟΚ παντου υπαρχουν διεφραθμενες κυβερνησεις και γενικοτερα βλαμενοι..στην Κινα ομως νομιζω οτι δινουν το ''κατι'' παραπανω....

18:11, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024


Ιός Κίνα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο – οι οποίοι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό – κλωνοποίησαν έναν ιό που μοιάζει με τον Covid-19 και έχει εντοπιστεί σε παγκολίνους, γνωστό ως GX_P2V, και τον χρησιμοποίησαν για να μολύνουν ποντίκια, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Τα ποντίκια είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εκφράζουν μια πρωτεΐνη που συναντάται στους ανθρώπους, με στόχο να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο ιός στους ανθρώπους. Όλα τα τρωκτικά που μολύνθηκαν με το παθογόνο πέθαναν μέσα σε οκτώ ημέρες, γεγονός που οι ερευνητές χαρακτήρισαν «εκπληκτικά» γρήγορο.

Η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη επίσης όταν βρήκε υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στους εγκεφάλους και τα μάτια των ποντικών – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός, παρά το γεγονός ότι σχετίζεται με τον Covid-19, πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται στο σώμα με μοναδικό τρόπο. Στη μελέτη της προειδοποιεί ότι τα ευρήματά της «υπογραμμίζουν τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στον άνθρωπο».

«Πρόκειται για μια επιστημονικά εντελώς άσκοπη μελέτη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που θα μπορούσαμε να μάθουμε από την μόλυνση μιας περίεργης φυλής εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θα μπορούσα να καταλάβω πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάει στραβά», έγραψε ο Φρανσουά Μπαλού, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, σε ανάρτησή του στο Twitter (X).
«Δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από την εξαναγκαστική μόλυνση μιας παράξενης ράτσας εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θεωρώ ότι τέτοια πράγματα μπορεί να πάνε στραβά…».

Ο καθηγητής Richard Ebright, χημικός στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick, στο New Jersey, δήλωσε στην DailyMail.com ότι συμφωνεί απόλυτα με την αξιολόγηση του καθηγητή Balloux. Και πρόσθεσε: «Η προδημοσίευση δεν προσδιορίζει το επίπεδο βιοασφάλειας και τις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιούνται για την έρευνα».
«Η απουσία αυτών των πληροφοριών εγείρει την ανησυχητική πιθανότητα μέρος ή το σύνολο αυτής της έρευνας – όπως η έρευνα στη Wuhan το 2016-2019 που πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία Covid-19 – να πραγματοποιήθηκε αλόγιστα χωρίς τον ελάχιστο περιορισμό βιοασφάλειας και δίχως πρακτικές που είναι απαραίτητες για ένα πιθανό πανδημικό παθογόνο.


Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου, ο ιός ανακαλύφθηκε το 2017 πριν από το ξέσπασμα του Covid.
Ανακαλύφθηκε σε παγκολίνους της Μαλαισίας, στα φολιδωτά θηλαστικά που είναι γνωστοί φορείς κορωνοϊών και εικάζεται ότι αποτέλεσαν τους ενδιάμεσους ξενιστές για να περάσει ο Covid από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές κλωνοποίησαν τον ιό και τον αποθήκευσαν στο εργαστήριο του Πεκίνου, όπου συνέχισε να εξελίσσεται.
Δεν είναι σαφές πότε διεξήχθη η νέα μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανό ο ιός να έχει υποστεί μια «μετάλλαξη που ενισχύει τη λοιμογόνο δύναμη» κατά την διατήρησή του, η οποία τον έκανε πιο θανατηφόρο.

Για τη νέα έρευνα, οκτώ ποντίκια μολύνθηκαν με τον ιό, οκτώ μολύνθηκαν με έναν αδρανοποιημένο ιό και οκτώ χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.
Όλα τα ποντίκια που είχαν προσβληθεί από τον ιό πέθαναν. Υπέκυψαν μεταξύ επτά και οκτώ ημερών μετά τη μόλυνση. Οι ερευνητές βρήκαν «σημαντικές ποσότητες» του ιού στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τη μύτη, τα μάτια και τις τραχείες των τρωκτικών. Την έκτη ημέρα, το ιικό φορτίο είχε «μειωθεί σημαντικά» στους πνεύμονες, αλλά ο εγκέφαλος των ζώων είχε συρρικνωθεί.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο ιός μολύνει μέσω του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια «μεταναστεύει» στον εγκέφαλο – σε αντίθεση με τον Covid που προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και πνευμονία σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξαν παραδείγματα εντοπισμού Covid σε ιστό εγκεφάλου βαριά ασθενών.

«Η σοβαρή εγκεφαλική λοίμωξη κατά τα τελευταία στάδια της μόλυνσης μπορεί να είναι η βασική αιτία θανάτου σε αυτά τα ποντίκια», είπαν οι ερευνητές.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι ένας κορωνοϊός των παγκολίνων που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει 100% θνησιμότητα σε ποντίκια hACE2, υποδηλώνοντας τον κίνδυνο να διαχυθεί το GX_P2V στους ανθρώπους».
Ωστόσο, το αρχικό στέλεχος του Covid σκότωσε το 100% των ποντικιών σε ορισμένες μελέτες, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι άμεσα εφαρμόσιμα στους ανθρώπους.
Ο Δρ Gennadi Glinsky, συνταξιούχος καθηγητής Ιατρικής στο Στάνφορντ, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά».
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,448 μηνύματα.
Ουαουυυυ!
20:51, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Πειραματικό mRNA εμβόλιο για δερματικό μελάνωμα έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Μία 60χρονη γυναίκα είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που έλαβε σήμερα το πειραματικό mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος, στο πλαίσιο παγκόσμιας μελέτης που διεξάγεται σε περίπου 1.000 ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου για υποτροπή.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν τέσσερα Κέντρα Αναφοράς Μελανώματος, δύο στην Αθήνα (Metropolitan Hospital και Λαϊκό Νοσοκομείο) και δύο στη Θεσσαλονίκη (Διαβαλκανικό και Βιοκλινική Θεσσαλονίκης). Η εγγραφή στην κλινική μελέτη είναι δωρεάν και στα δημόσια και στα ιδιωτικά κέντρα αναφοράς.

Ο κύριος ερευνητής από το κέντρο του Metropolitan Hospital, Ογκολόγος Παθολόγος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Διευθυντής στην Α’ Ογκολογική Κλινική, του Metropolitan Δημήτρης Μπαφαλούκος μια ώρα μετά την έγχυση, μίλησε στο Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι μία ώρα μετά την έγχυση δεν είχε παρατηρηθεί κάποια αλλεργική ή άλλη αντίδραση για την ασθενή, που έχει μελάνωμα σταδίου 3 C.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι στην ομάδα που μελετάμε την επίδραση του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου και περιμένουμε να καταγράψουμε τα δικά μας αποτελέσματα. Στη διεθνή αυτή μελέτη έχουν εγγραφεί από εμάς περίπου δέκα άρρωστοι».

Η κατασκευή του εμβολίου​

Πώς όμως κατασκευάζεται το εμβόλιο; «Εμείς λαμβάνουμε αίμα από τον ασθενή που είναι υποψήφιος να μπει στη μελέτη και παίρνουμε και τον κακοήθη ιστό του μελανώματος που έχει εξαιρεθεί. Αυτό το στέλνουμε στο κεντρικό εργαστήριο στο Βέλγιο, όπου καταλήγουν όλα τα δείγματα της Ευρώπης. Εκεί επεξεργάζονται το υλικό και μας λένε αν από αυτό μπορεί να παρασκευαστεί το εμβόλιο.
Είναι το πρώτο βήμα και διαρκεί περίπου δέκα μέρες, για να μας δώσουν την απάντηση. Αν μας δώσουν το οκ (έχουμε ακυρώσει τη μία από τις δέκα περιπτώσεις, για τις υπόλοιπες 9 πήραμε θετική απάντηση) φεύγει το δείγμα πάει στην Αμερική στο εργαστήριο της Moderna και εκεί παρασκευάζεται το εμβόλιο σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

Στη συνέχεια το στέλνουν πίσω σε μας έτοιμο να χορηγηθεί». Όπως εξηγεί ο κ. Μπαφαλούκος το εμβόλιο γίνεται ενδομυϊκά σε 9 δόσεις κάθε 3 εβδομάδες σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία, η οποία γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση επίσης σε 9 δόσεις, αλλά κάθε έξι εβδομάδες.
«Εάν ο ασθενής δεν έχει υποτροπή, γιατί αυτό μετράμε ουσιαστικά, τότε σταματάει η χορήγηση του εμβολίου και συνεχίζει την ανοσοθεραπεία, που κρατάει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το εμβόλιο. Εάν εξακολουθεί να μην έχει υποτροπή, όταν ολοκληρωθεί και η ανοσοθεραπεία, μπαίνει σε παρακολούθηση. Το αν έχει ιαθεί, θα φανεί σε βάθος χρόνου».

Έτοιμο και το πειραματικό εμβόλιο για καρκίνο πνεύμονα​

Αυτός ο συνδυασμός του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ το Μάιο του 2023, έδειξε ότι η μείωση της υποτροπής και του θανάτου ήταν 44%, αναφέρει ο κ. Μπαφαλούκος και εκτιμά ότι η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
«Η μελέτη αυτή δεν ανοίγει απλά δρόμους, αλλά λεωφόρους, και για εμβόλια για άλλες μορφές καρκίνου. Έχει προκριθεί ο πνεύμονας και είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά ακόμη δεν έχει μπει σε κλινική μελέτη, θα μπει άμεσα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ακολουθεί το εμβόλιο για τον καρκίνο του παγκρέατος, που έχει δοκιμαστεί σε μικρό αριθμό αρρώστων με θετικό αποτέλεσμα, και ετοιμάζονται παράλληλα εμβόλια για καρκίνο ουροδόχου κύστεως», είπε ο κ. Μπαφαλούκος.
«Πιστεύω σε πέντε χρόνια οι περισσότεροι συμπαγείς όγκοι θα μπορούν να υποβληθούν στο συνδυασμό ανοσοθεραπείας και εμβολίου, το οποίο να επισημάνουμε είναι συμπληρωματικό της ανοσοθεραπείας. Επίσης να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι η εγγραφή και η συμμετοχή στην κλινική μελέτη είναι δωρεάν, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα», κατέληξε ο καθηγητής.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

Κυριολεκτικά να έχεις επιτελους τη θεραπεία που σώζει ζωές -θεραπεία που οι ασθενείς την περιμένουν δεκαετίες- και να κοστίζει 2 εκατομμύρια. Είναι πραγματικά ξεφτίλα όλο αυτό. Όλα για τους πλούσιους μόνο.
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.

Κυριολεκτικά να έχεις επιτελους τη θεραπεία που σώζει ζωές -θεραπεία που οι ασθενείς την περιμένουν δεκαετίες- και να κοστίζει 2 εκατομμύρια. Είναι πραγματικά ξεφτίλα όλο αυτό. Όλα για τους πλούσιους μόνο.
Πόσο πιστεύεις ότι θα έπρεπε να κοστίζει η συγκεκριμένη; Άσχετως αν τη πληρώνει κάποιος απο μόνος ή την καλύπτει η ασφάλεια.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.
Πόσο πιστεύεις ότι θα έπρεπε να κοστίζει η συγκεκριμένη; Άσχετως αν τη πληρώνει κάποιος απο μόνος ή την καλύπτει η ασφάλεια.
να ειναι προσιτη στον καθενα
με μερικα χιλιαρικα το πολυ
το κοστος ας το επωμιστει η ΕΕ ή η εκαστοτε χωρα-κυβερνηση
οπως εγινε και με τα covid εμβολια

Γενικά πόσα χρονια πιστευεις οτι πρεπει να περασουν ωστε οι γενετικες θεραπειες να γινουν τοσο φθηνες και προσιτες για τον μεσο ανθρωπο; 10;
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.
να ειναι προσιτη στον καθενα
με μερικα χιλιαρικα το πολυ
το κοστος ας το επωμιστει η ΕΕ ή η εκαστοτε χωρα-κυβερνηση
οπως εγινε και με τα covid εμβολια

Γενικά πόσα χρονια πιστευεις οτι πρεπει να περασουν ωστε οι γενετικες θεραπειες να γινουν τοσο φθηνες και προσιτες για τον μεσο ανθρωπο; 10;
Υποθέτω ότι στην ΕΕ η θεραπεία θα μπει στο ασφαλιστικό πρόγραμμα γρήγορα. Το κόστος της συμβατικής θεραπείας αυτών των ασθενών (που είναι εφόρου ζωής) είναι αρκετά ψηλό, οπότε η καινούργια θεραπεία δεν είναι τόσο ακριβή όσο φαίνεται. Παράλληλα έχεις και μικρότερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, έμμεσο κέρδος δλδ.

Οι γονιδιακές θεραπείες είναι ακόμα στα βρεφικά στάδια. Υπάρχει και διαφορά αν η τροποποίηση γίνεται με ή χωρίς τη χρήση ιών. Τα στάνταρ για την παραγωγή clinical grade reagents, όπως η πρωτείνη cas9 στη συγκεκριμένη περίπτωση ή η παραγωγή των ιών σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι τρομερά υψηλά, για καλό λόγο φυσικά. Δηλάδη, χωρίς να περιλάβουμε μέσα τα χρήματα της επένδυσης ή το μελλοντικό κέρδος της εταιρείας, η παραγωγή μια τέτοιας θεραπείας κοστίζεις εκατοντάδες χιλιάδες μόνο σε ανθρώπικη δυναμικό και αντιδραστήρια. Για παράδειγμα, εμείς που χρησιμοποιούμε ιούς για παρόμοια εφαρμογή σε κλινικό επίπεδο, πρέπει να κλεισουμε σλοτ με την biontech που θα παράξει τον ιό για εμάς, η παραγωγή του οποίου χρειάζεται περίπου 2 χρόνια (φυσικά είναι μεγάλη παρτίδα του ιού που θα χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς ασθενείς).
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.
Υποθέτω ότι στην ΕΕ η θεραπεία θα μπει στο ασφαλιστικό πρόγραμμα γρήγορα. Το κόστος της συμβατικής θεραπείας αυτών των ασθενών (που είναι εφόρου ζωής) είναι αρκετά ψηλό, οπότε η καινούργια θεραπεία δεν είναι τόσο ακριβή όσο φαίνεται. Παράλληλα έχεις και μικρότερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, έμμεσο κέρδος δλδ.

Οι γονιδιακές θεραπείες είναι ακόμα στα βρεφικά στάδια. Υπάρχει και διαφορά αν η τροποποίηση γίνεται με ή χωρίς τη χρήση ιών. Τα στάνταρ για την παραγωγή clinical grade reagents, όπως η πρωτείνη cas9 στη συγκεκριμένη περίπτωση ή η παραγωγή των ιών σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι τρομερά υψηλά, για καλό λόγο φυσικά. Δηλάδη, χωρίς να περιλάβουμε μέσα τα χρήματα της επένδυσης ή το μελλοντικό κέρδος της εταιρείας, η παραγωγή μια τέτοιας θεραπείας κοστίζεις εκατοντάδες χιλιάδες μόνο σε ανθρώπικη δυναμικό και αντιδραστήρια. Για παράδειγμα, εμείς που χρησιμοποιούμε ιούς για παρόμοια εφαρμογή σε κλινικό επίπεδο, πρέπει να κλεισουμε σλοτ με την biontech που θα παράξει τον ιό για εμάς, η παραγωγή του οποίου χρειάζεται περίπου 2 χρόνια (φυσικά είναι μεγάλη παρτίδα του ιού που θα χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς ασθενείς).
οπότε πλιζ δωσε μου ενα χρονοδιαγραμμα που θεωρεις εφικτο
μεχρι το 2030 πιστευεις θα ειναι προσιτη με μερικα χιλιαρικα;
ή θελει πολυ περισσοτερο χρονο;
 

Micro

Συντονιστής

Ο Micro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άνεργος/η. Έχει γράψει 2,432 μηνύματα.
οπότε πλιζ δωσε μου ενα χρονοδιαγραμμα που θεωρεις εφικτο
μεχρι το 2030 πιστευεις θα ειναι προσιτη με μερικα χιλιαρικα;
ή θελει πολυ περισσοτερο χρονο;
αν σκεφτουμε οτι εφαρμοστηκε πρωτη φορα γονιδιακη θεραπεια το 1990 και εχουν περασει 34 χρονια απο τοτε , εγω θα ελεγα αποκλειεται το 30 να εχει πεσει τοσο πολυ το κοστος..
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.
Δε νομιζω τοσο πολυ, ειναι πλεον εκθετική η εξέλιξη, ειδικά με CRISPR και genomics sequencing.
Πριν 10 χρόνια το να κάνεις γονιδιακή ανάλυση ήθελες δέκα χιλιάρικα, πλεον γίνεται με 400€.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,886 μηνύματα.

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,603 μηνύματα.

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,505 μηνύματα.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,603 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top