• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Φοβερο!

Μοναδική περίπτωση ασθενούς που επιβίωσε από 12 όγκους – Νέοι δρόμοι στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου

Η περίπτωση μιας 36χρονης ασθενούς από την Ισπανία που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Science Advances» είναι μοναδική. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη ασθενής εμφάνισε τον πρώτο όγκο της όταν ήταν ακόμη μωρό. Εκτοτε κάθε λίγα χρόνια ανέπτυσσε έναν καινούργιο όγκο και πριν καν φθάσει τα 30 έτη της είχε εμφανίσει 12 όγκους, εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε ήταν κακοήθεις. Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κάθε όγκος ήταν διαφορετικού τύπου και σε διαφορετικό μέρος του σώματος. Η ασθενής παρουσίαζε επίσης αλλοιώσεις στο δέρμα, μικροκεφαλία και άλλα προβλήματα υγείας.

Προς πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου

Σύμφωνα με τον Μάρκος Μαλούμπρες, επικεφαλής της Ομάδας για την Κυτταρική Διαίρεση και τον Καρκίνο στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο της Ισπανίας (CNIO) «δεν μπορούμε ακόμη να κατανοήσουμε πώς αυτό το άτομο αναπτύχθηκε κατά το εμβρυϊκό στάδιο, ούτε πώς κατάφερε να ξεπεράσει τόσες πολλές διαφορετικές παθολογίες». Ο δρ Μαλούμπρες σημείωσε ότι η μελέτη αυτής της μοναδικής περίπτωσης ασθενούς ανοίγει τον δρόμο «για ανίχνευση των κυττάρων που μπορεί να μετατραπούν σε καρκινικά, πολύ πριν από τις κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Προσφέρει επίσης μια νέα οδό ενεργοποίησης της ανοσολογικής απόκρισης απέναντι στη διαδικασία της καρκινογένεσης».

Μεταλλάξεις και στα δύο αντίγραφα του MAD1L1

Οταν η ασθενής επισκέφθηκε για πρώτη φορά το CNIO, οι ειδικοί έλαβαν δείγμα αίματός της προκειμένου να προχωρήσουν αρχικώς σε αλληλούχηση γονιδίων τα οποία εμπλέκονται συχνότερα στις κληρονομικές μορφές καρκίνου. Ωστόσο δεν φάνηκε να υπάρχουν μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα της ασθενούς και εντόπισαν μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται MAD1L1.

Αλλαγές στον αριθμό των χρωμοσωμάτων
Το γονίδιο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Οι ερευνητές του CNIO ανέλυσαν την επίδραση των μεταλλάξεων που ανίχνευσαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προκαλούν αλλαγές στον αριθμό των χρωμοσωμάτων των κυττάρων – κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα διαθέτει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων.

Επιβίωση με μεταλλάξεις και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου

Σε μοντέλα ζώων έχει παρατηρηθεί ότι όταν υπάρχουν μεταλλάξεις και στα δύο αντίγραφα αυτού του γονιδίου – κληρονομείται ένα από κάθε γονέα – το έμβρυο πεθαίνει. Προς έκπληξη όμως των επιστημόνων του CNIO, η ασθενής της οποίας περιγράφουν την περίπτωση στη μελέτη τους, παρότι είχε μεταλλάξεις και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου επιβίωσε και ζει μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή (με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει βέβαια συνεχή θέματα υγείας).

Πρώτη περιγραφή παγκοσμίως

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πρώτη που περιγράφεται παγκοσμίως. Σύμφωνα με έναν εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, τον Μιγκέλ Ουριόστ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Κλινικής Μονάδας για τους Κληρονομικούς Καρκίνους του CNIO έως τη συνταξιοδότησή του τον περασμένο Ιανουάριο «ακαδημαϊκώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα νέο σύνδρομο διότι μιλάμε για περιγραφή μιας μεμονωμένης περίπτωσης, ωστόσο βιολογικώς πρόκειται πράγματι για νέο σύνδρομο».

Οι διαφορές της συγκεκριμένης περίπτωσης

Είναι γνωστά και άλλα γονίδια των οποίων οι μεταλλάξεις αλλάζουν τον αριθμό των χρωμοσωμάτων στα κύτταρα ωστόσο «αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική εξαιτίας της επιθετικότητας των όγκων, του ποσοστού γενετικών ανωμαλιών που προκαλούνται και της ακραίας ροπής προς έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών όγκων».

Γιατί εξαφανίστηκαν οι όγκοι;

Ενα από τα ευρήματα που εξέπληξαν περισσότερο την ερευνητική ομάδα ήταν ότι οι πέντε επιθετικοί καρκίνοι της ασθενούς εξαφανίστηκαν σχετικώς εύκολα. Η υπόθεσή τους είναι ότι «η συνεχής παραγωγή κυττάρων με μεταλλάξεις προκάλεσε μια χρόνια αμυντική απόκριση του οργανισμού της ασθενούς ενάντια σε αυτά τα κύτταρα, γεγονός που βοήθησε στο να εξαφανιστούν οι όγκοι. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αν ενισχύσουμε την ανοσολογική απόκριση ασθενών με καρκίνο θα τους βοηθήσουμε να βάλουν ‘φρένο’ στην ανάπτυξη των όγκων τους» εξήγησε ο δρ Μαλούμπρες.

Νέες θεραπευτικές οδοί

Η ανακάλυψη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ικανό να αναπτύξει άμυνες ενάντια σε κύτταρα με λανθασμένο αριθμό χρωμοσωμάτων είναι, κατά τον ερευνητή του CNIO «ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μελέτης το οποίο μπορεί να ανοίξει νέες θεραπευτικές οδούς στο μέλλον». Σημειώνεται ότι το 70% των ανθρώπινων όγκων έχουν κύτταρα με μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.

Ανάλυση μεμονωμένων κυττάρων

Προκειμένου να μελετήσουν την ασθενή και μέλη της οικογενείας της, ορισμένα εκ των οποίων εμφανίζουν μεταλλάξεις στο γονίδιο MAD1L1 αλλά μόνο στο ένα από τα δύο αντίγραφά του, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία ανάλυσης μεμονωμένων κυττάρων η οποία προσφέρει πλούτο πληροφοριών που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια.

Τα πλεονεκτήματα του να εξετάζονται τα κύτταρα ένα προς ένα

Η μέθοδος αυτή αφορά ανάλυση των γονιδίων «σε καθένα ξεχωριστά από τα κύτταρα του αίματος» εξήγησε η Καρολίνα Βιλαρόγια-Μπέλτρι, ερευνήτρια στο CNIO και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι κυττάρων στο δείγμα αίματος και συνήθως γίνεται αλληλούχηση όλων των τύπων κυττάρων «ωστόσο μέσω της ανάλυσης χιλιάδων τέτοιων κυττάρων ξεχωριστά, μπορούμε να μελετήσουμε ενδελεχώς το τι συμβαίνει σε κάθε μεμονωμένο κύτταρο και ποιες συνέπειες μπορούν οι αλλαγές σε κάθε κύτταρο να έχουν για τον ασθενή».

Τα «ανώμαλα» λεμφοκύτταρα

Η ανάλυση αυτή αποκάλυψε – μεταξύ άλλων ανωμαλιών – ότι το δείγμα αίματος της ασθενούς περιείχε αρκετές εκατοντάδες χρωμοσωμικά ταυτόσημα λεμφοκύτταρα τα οποία προφανώς είχαν προέλθει από ένα μόνο, ταχέως πολλαπλασιαζόμενο, κύτταρο. Τα λεμφοκύτταρα αποτελούν σημαντικό τμήμα της άμυνας του οργανισμού τα οποία επιτίθενται σε συγκεκριμένους εισβολείς. Ωστόσο κάποιες φορές ένα λεμφοκύτταρο μπορεί να μην πολλαπλασιάζεται φυσιολογικά και τελικώς να εξαπλωθεί σχηματίζοντας όγκο. Αυτή ακριβώς τη διαδικασία μπορεί να «συλλάβει» η πολύτιμη ανάλυση μεμονωμένων κυττάρων: τα πρώιμα στάδια του καρκίνου.

Εντοπισμός πριν από τα συμπτώματα ή τις κλινικές εξετάσεις

Με βάση αυτό το εύρημα οι ερευνητές προτείνουν στη μελέτη τους τη χρήση της ανάλυσης μεμονωμένων κυττάρων για τον εντοπισμό κυττάρων που έχουν την ικανότητα να σχηματίσουν όγκους πολύ πριν από την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων καρκίνου ή καρκινικών δεικτών στις εξετάσεις αίματος.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
1667837183552.png


Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την Ιατρική, μετά την επιτυχία επιστημόνων στη Βρετανία οι οποίοι δημιούργησαν τεχνητό αίμα, σε εργαστήρια, και την πρώτη δοκιμή του σε ανθρώπους, δοκιμή που αν πετύχει φέρνει επανάσταση στην επιστήμη της Υγείας.

Η μεγάλη αυτή επιστημονική επιτυχία έγινε στην Βρετανία, όπως μεταδίδει το BBC, το οποίο σημειώνει ότι πολύ μικρές ποσότητες αυτού του τεχνητού αίματος έχουν ήδη μεταγγιστεί σε ανθρώπους. Οι ποσότητες του αίματος αyτού ισοδυναμούν με μερικά ml, και για την ακρίβεια ισοδυναμούν με δύο κουταλιές. Οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν πώς αποδίδει το τεχνητό αίμα μέσα στο σώμα, αλλά και πώς αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός. Όπως σημειώνουν, ο κλασικός τρόπος της αιμοδοσίας θα παραμείνει ο βασικός για την κάλυψη των αναγκών της ανθρωπότητας σε αίμα. Αλλά ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν οι ζωτικής σημασίας, αλλά εξαιρετικά σπάνιες, ομάδες αίματος που είναι δύσκολο να βρεθούν σε αιμοδότες. Αυτές οι ομάδες είναι εξαιρετικά απαραίτητες για μεταγγιζόμενους ασθενείς με σπάνια ομάδα αίματος ή με ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Εάν το αίμα δεν ταιριάζει με ακρίβεια, τότε το σώμα αρχίζει να το απορρίπτει και η θεραπεία αποτυγχάνει. Αυτό το επίπεδο αντιστοίχισης ιστού υπερβαίνει τις γνωστές ομάδες αίματος Α, Β, ΑΒ και Ο. Μάλιστα, ο καθηγητής Ashley Toye, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι ορισμένες ομάδες ήταν «πραγματικά, πραγματικά σπάνιες» και «ίσως να υπάρχουν μόνο 10 άτομα στη χώρα» που μπορούν να δωρίσουν. Για παράδειγμα, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο τρεις μονάδες της ομάδας αίματος “Βομβάη” – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία – σε απόθεμα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς φτιάχνεται το τεχνητό αίμα;​

Το ερευνητικό έργο συνδυάζει ομάδες στο Μπρίστολ, στο Κέμπριτζ, στο Λονδίνο και στο NHS Blood and Transplant. Η έρευνα εστιάζει στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Η διαδικασία αρχίζει με μία κανονική αιμοληψία, περίπου 470 ml αίματος.
Μετά χρησιμοποιούνται μαγνητικά σφαιρίδια για την εξαγωγή εύκαμπτων βλαστοκυττάρων που μπορούν να γίνουν ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά τα βλαστοκύτταρα υπόκεινται σε μία διαδικασία για να πολλαπλασιαστούν στο εργαστήριο. Και στη συνέχεια καθοδηγούνται για να γίνουν ερυθρά αιμοσφαίρια
Η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και μια αρχική δεξαμενή περίπου μισού εκατομμυρίου βλαστοκυττάρων οδηγεί σε 50 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά φιλτράρονται και απομένουν περίπου 15 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης και μπορούν να μεταγγιστούν σε ασθενείς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που είναι περισσότερο εργαστηριακά.
«Θέλουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα στο μέλλον, οπότε το όραμά μου είναι να στήσω ένα δωμάτιο με μηχανήματα που θα λειτουργούν συνεχώς και παράγουν αίμα συνέχεια, από μια κανονική αιμοδοσία», είπε ο καθηγητής Toye.

Οι δοκιμές
Ως τώρα έχει δοθεί τεχνητό αίμα σε δύο υγιείς εθελοντές. Η ομάδα έχει στόχο να μεταγγίσει τεχνητό αίμα σε 10 εθελοντές. Σε αυτούς θα χορηγηθούν δυο δόσεις των 5-10 ml με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Η μια θα είναι φυσιολογικού αίματος και η άλλη θα είναι τεχνητού. Το αίμα έχει σημανθεί με μια ραδιενεργή ουσία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε ιατρικές διαδικασίες, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να δουν πόσο καιρό ζει στο σώμα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το τεχνητό αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο θα είναι πιο ισχυρό από το κανονικό. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαρκούν φυσιολογικά για περίπου 120 ημέρες πριν χρειαστεί να αντικατασταθούν. Μια τυπική μετάγγιση σε ασθενή, περιέχει μείγμα από νεαρά και ηλικιωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ το αίμα που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο είναι φρεσκοφτιαγμένο, επομένως θα πρέπει να διαρκέσει για 120 ολόκληρες ημέρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μία μετάγγιση με τεχνητό αίμα, που θα είναι ολόφρεσκο, θα μπορούσε να επιτρέψει στο μέλλον, και μικρότερες δόσεις, αλλά και λιγότερο συχνές μεταγγίσεις.

Οι προκλήσεις​

Μια μέση αιμοδοσία κοστίζει στο ΕΣΥ της Βρετανίας, περίπου 130 λίρες. Το τεχνητό αίμα θα κοστίσει πολύ περισσότερο, αλλά μάλλον δε θα ανακοινωθεί ποτέ το κόστος. Μια ακόμα δυσκολία είναι ότι τα ληφθέντα βλαστοκύτταρα τελικά απομειώνονται, γεγονός που περιορίζει την ποσότητα αίματος που θα αναπτυχθεί. Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να παραχθούν οι όγκοι που θα χρειάζονταν κλινικά.
Πάντως ο Δρ Farrukh Shah, ιατρικός διευθυντής μεταγγίσεων και μεταμοσχεύσεων στο Βρετανικό ΕΣΥ, δήλωσε: «Αυτή η παγκοσμίως πρωτοποριακή έρευνα θέτει τις βάσεις για την παρασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση ατόμων με διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Η δυναμική που έχει αυτή η έρευνα η οποία μπορεί να ωφελήσει σημαντικότατα τους μεταγγιζόμενους ασθενείς, είναι πάρα πολύ σημαντική», είπε ο Shah.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.

Καρκίνος: Εμβόλιο για επιθετικό όγκο του εγκεφάλου παρατείνει τη ζωή των ασθενών

Το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

Πειραματικό θεραπευτικό εμβόλιο για άκρως επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινική μελέτη τελικού σταδίου.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος, αναφέρει το iatropedia.gr.

Όπως έδειξε η Φάση ΙΙΙ των κλινικών μελετών, το πειραματικό εμβόλιο DCVax προσέφερε «στατιστικά σημαντική» παράταση της επιβίωσης. Μάλιστα μερικοί ασθενείς βρίσκονται εν ζωή 7 ή 8 χρόνια από τότε που διαγνώστηκαν.
Το γλοιοβλάστωμα συνήθως δεν έχει καλή πρόγνωση, καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευροχειρουργικής (AANS), έξι στους δέκα ασθενείς καταλήγουν εντός της πρώτης διετίας.

Το νέο εμβόλιο ως φαίνεται παρατείνει σημαντικά την επιβίωση. «Τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης μας είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου της μελέτης Dr. Keyoumars Ashkan, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Δίνουν αληθινή ελπίδα στους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα».

Το εμβόλιο «απεδείχθη ότι παρατείνει τη ζωή», πρόσθεσε Και εξήγησε πως αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και σε ασθενείς που «παραδοσιακά έχουν την δυσμενέστερη πρόγνωση, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ανεγχείρητους όγκους».

Εάν η ερευνητική θεραπεία εγκριθεί, θα είναι η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια για τους νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Θα είναι επίσης η πρώτη μετά από 27 χρόνια για όσους έχουν υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου.

Η μελέτη​

Η νέα μελέτη διεξήχθη 94 νοσηλευτικά κέντρα σε τέσσερις χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Γερμανία). Συνολικώς εντάχθηκαν σε αυτήν 331 ασθενείς, άλλοι εκ των οποίων είχαν μόλις διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα και άλλοι είχαν υποτροπή.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία μαζί με το νέο εμβόλιο. Στη δεύτερη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία και ένα εικονικό φάρμακο (αυτή ήταν η «ομάδα ελέγχου»).

Στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, η διάμεση επιβίωση με το εμβόλιο DCVax ήταν 19,3 μήνες από την έναρξη της μελέτης (ή 22,4 μήνες μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου).

Στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί στην καθιερωμένη θεραπεία (εγχείρηση και χημειοθεραπεία) ήταν 16,5 μήνες από την έναρξη της μελέτης.

Η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην μακροχρόνια επιβίωση. Ειδικότερα ήταν:

  • Στα τέσσερα χρόνια 15,7% με το εμβόλιο, έναντι 9,9% χωρίς αυτό
  • Στα πέντε χρόνια 13% με το εμβόλιο, έναντι 5,7% χωρίς αυτό
Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως το εμβόλιο διπλασίασε το ποσοστό των ασθενών που επέζησαν επί τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την εγχείρηση. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς βρίσκονται ακόμα εν ζωή, καθώς η μελέτη συνεχίζεται.

Η μελέτη είχε ενθαρρυντικά ευρήματα και για τους ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα. Η διάμεση επιβίωση με το εμβόλιο ήταν 13,2 μήνες από την υποτροπή, ενώ χωρίς αυτό ήταν 7,8%. Επιπλέον, η επιβίωση στους 24 και στους 30 μήνες από την υποτροπή ήταν αντιστοίχως:

  • 20,7% με το εμβόλιο, έναντι 9,6% χωρίς αυτό
  • 11,1% με το εμβόλιο, έναντι 5,1% χωρίς αυτό
Με άλλα λόγια, στους ασθενείς που είχαν υποτροπιάσει μετά την εγχείρηση και την αρχική θεραπεία, διπλασίασε τις πιθανότητες να ζήσουν επί τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το εμβόλιο είναι μία μορφή ανοσοθεραπείας. Κατ’ αυτήν, «τροποποιείται» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εντοπίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Η ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται σε πολλές μορφές καρκίνου. Εν τούτοις, το εμβόλιο DCVax είναι η πρώτη ανοσοθεραπεία που αναπτύσσεται εναντίον των κακοηθών όγκων στον εγκέφαλο.
 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,164 μηνύματα.
 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,164 μηνύματα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,175 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.

Μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη συνδέει την τακτική χρήση καθαρτικών με τον κίνδυνο άνοιας.

Είναι η πρώτη παρόμοια μελέτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση και σύμφωνα με όσα καταγράφονται η χρήση καθαρτικών μπορεί να αυξήσει κατά 50% τις πιθανότητες για άνοια.

Ο κίνδυνος μάλιστα φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους χρησιμοποιούν συχνά οσμωτικά καθαρτικά, τα οποία προσελκύουν νερό στο έντερο για να μαλακώσει τα κόπρανα.

Ανέλυσαν στοιχεία για 502.229 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών​

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φενγκ Σα του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας Σεντσέν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Γκουαντόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 502.229 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών που δεν είχαν άνοια στην αρχή της έρευνας και από τους οποίους οι 18.235 (3,6%) έκαναν συχνή χρήση κάποιου καθαρτικού.

Στο διάστημα των επόμενων δέκα ετών, 218 από τους τακτικούς χρήστες καθαρτικού (το 1,3%) εμφάνισαν άνοια, έναντι 1.969 (το 0,4%) μεταξύ όσων δεν έκαναν καθόλου χρήση καθαρτικών. Υπολογίστηκε, έτσι, ότι τα καθαρτικά αύξαναν κατά 51% τον κίνδυνο άνοιας.

Όσα περισσότερα διαφορετικά είδη καθαρτικών χρησιμοποιούσε κάποιος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας: Συγκεκριμένα, 28% για εκείνους που έκαναν χρήση μόνο ενός είδους καθαρτικού, έναντι 90% για όσους έπαιρναν πάνω από δύο είδη. Από όσους χρησιμοποιούσαν μόνο έναν τύπο καθαρτικού, τον μεγαλύτερο κίνδυνο (αύξηση 64%) είχε η συχνή χρήση οσμωτικού καθαρτικού.

«Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να μελετηθεί περαιτέρω η σχέση που βρήκε η μελέτη μας ανάμεσα στα καθαρτικά και στην άνοια. Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού, η αύξηση των ινών στη διατροφή τους και η αύξηση της δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή τους», δήλωσε ο δρ Σα.

«Η τακτική χρήση καθαρτικού μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, κάτι που πιθανώς επηρεάζει τα νευρικά σήματα από το έντερο προς τον εγκέφαλο ή αυξάνει την παραγωγή τοξινών του εντέρου που ίσως επηρεάσουν τον εγκέφαλο», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι ενώ η χρήση ορισμένων καθαρτικών δεν ενδείκνυται να είναι συχνή, μερικοί άνθρωποι παρ' όλα αυτά τα παίρνουν τακτικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,287 μηνύματα.
Πολύ σηναντικό!
Κια πάσχω απο ημικρανίες.
Μακάρι αλλά κρατάω μικρό καλάθι. 24% των ανθρώπων που το πήραν λέει ότι τους πέρασε σε 2 ώρες, πολύ μικρό ποσοστό κατά τη γνώμη μου για να πούμε ότι είναι κάτι αποτελεσματικό. Σε 2 ώρες θα ήταν πιθανό να τους περάσει και τίποτα να μην έπαιρναν. Δυστυχώς οι ημικρανίες είναι μεγάλη πληγή και ακόμα νομίζω δεν ξέρουν καν γιατί δημιουργούνται...
 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,096 μηνύματα.
Υπάρχουν φάρμακα ήδη που μπλοκάρουν το συγκεκριμένο CGRP και δε πρόκειται να κάνει κάτι το διαφορετικό η οδός χορήγησης αλλάζει και θεωρητικά μπορεί να δράσει πιο γρήγορα αλλά αν δε λειτουργει το αντίστοιχο δε θα λειτουργήσει ούτε σε αυτό.

Οποιος έχει φαρμακοανθεκτικές ημικρανίες πλέοπν υπάρχουν λύσεις και λέγονται μονοκλωνικά αντισώματα η παραπάνω είδηση παραπάνω διαφημιστό της pfizer είναι παρά είδηση....
 
Τελευταία επεξεργασία:

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,164 μηνύματα.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,628 μηνύματα.

The Last Of Us
 

BeatrixKiddo

Περιβόητο μέλος

Η Trix αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,048 μηνύματα.
Παρακαλώ ψυχραιμία με τα στελέχη Candida.
Ανέκαθεν υπήρχαν ζούσαμε με αρκετά στελέχη στην καθημερινότητα μας.


Είναι καθαρά θέμα Υγιεινής και προσεκτικής λήψης αντιβιοτικών.
 

Chem2000

Διάσημο μέλος

Η Chem2000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Νίκαια (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
Στελέχη Candida έχουμε και φυσιολογικά στον οργανισμό μας, ειδικά στις γυναίκες υπάρχουν αποικίες που συγκροτούν μαζί με ορισμένα βακτήρια και τους γαλακτοβάκκιλους, την ενδοκολπική μικροχλωρίδα.

Προφανώς αυτό το στέλεχος θα είναι σαφώς από εκείνα που δεν υπάρχουν φυσικά στο σώμα μας, αλλά οκ, μην τρελαθούμε όπως με την πανδημία πριν 2 χρόνια :lol:
 

Nick890

Επιφανές μέλος

Ο Nick890 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 9,845 μηνύματα.
Δεν υπάρχει σωτηρία
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Παρακαλώ ψυχραιμία με τα στελέχη Candida.
Ανέκαθεν υπήρχαν ζούσαμε με αρκετά στελέχη στην καθημερινότητα μας.


Είναι καθαρά θέμα Υγιεινής και προσεκτικής λήψης αντιβιοτικών.
Στελέχη Candida έχουμε και φυσιολογικά στον οργανισμό μας, ειδικά στις γυναίκες υπάρχουν αποικίες που συγκροτούν μαζί με ορισμένα βακτήρια και τους γαλακτοβάκκιλους, την ενδοκολπική μικροχλωρίδα.

Προφανώς αυτό το στέλεχος θα είναι σαφώς από εκείνα που δεν υπάρχουν φυσικά στο σώμα μας, αλλά οκ, μην τρελαθούμε όπως με την πανδημία πριν 2 χρόνια :lol:
Δεν προσεξατε τον ρολο της κλιματικης αλλαγης.
Θα το ξαναπω.
Μαθετε να διαβαζετε τα αρθρα και οχι μονο τους τιτλους.
Τα παντα μπορει να υπηρχαν.,αλλα οταν αλλάξει ενας κρισιμος παραγοντας ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.
Θαρρω πως οι επιστημονες για να εκφραζουν ανησυχια εχουν τους λογους τους,εκτος αν ξερετε περισσοτρα απο αυτους.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ από την εξάπλωση του μύκητα Candida auris, που σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει. Η μεγάλη ανησυχία για την «εποχή των μυκήτων» έρχεται σε συνδυασμό με προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και μια σημαντική έρευνα, που δείχνει πως η άνοδος της θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να κάνει τους μύκητες πιο ανθεκτικούς και άρα πιο επικίνδυνους για τον άνθρωπο.


Ενώ τα βακτήρια και οι ιοι είναι ευρέως γνωστοί για την πρόκληση λοιμώξεων και ασθενειών, ακόμη και με τη μορφή πανδημίας, οι παθογόνοι μύκητες μέχρι σήμερα δεν είχαν τραβήξει την προσοχή, καθώς θεωρούνταν υπεύθυνοι για πολύ μικρότερα προβλήματα, ιδιαίτερα σε υγιείς ανθρώπους. Ο λόγος είναι πως η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι συνήθως αρκετά υψηλή, δημιουργώντας ένα μη φιλικό περιβάλλον για την επιβίωσή των περισσότερων μολυσματικών μυκήτων.


Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνα αυτό ενδεχομένως να αλλάξει. Οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για ένα δυστοπικό σενάριο που παραπέμπει στην δημοφιλή σειρά του HBQ «The Last Of Us», όπου ένας μύκητας προσαρμόζεται στην θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος και εξαπλώνεται με τη μορφή πανδημίας.



«Για αυτό ακριβώς μιλάμε – αφαιρώντας βέβαια το κομμάτι των ζόμπι που παρουσιάζονται στη σειρά», σημειώνει η Ασίγια Γκούσα, μια εκ των ερευνητών που υπογράφουν τη σχετική μελέτη. Μεταξύ των περίπου 300 μυκήτων, που είναι παθογόνοι για τον άνθρωποι, οι πιο γνωστοί είναι ο Candida auris, ο Aspergillus και ο Cryptococcus.

Επί του παρόντος οι μύκητες θεωρούνται πιο επικίνδυνοι για ανοσοκατασταλμένα άτομα, ο οργανισμός των οποίων δεν διαθέτει τις αναγκαίες άμυνες για να αποτρέψουν την εξάπλωσή τους.


Η άνοδος της θερμοκρασίας, παγκοσμίως, φαίνεται πως ανατρέπει τα δεδομένα, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, σημειώνοντας πως από τη μια θα αυξηθούν οι ασθένειες από μύκητες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι μολύνσεις θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο σοβαρές για τους ανθρώπους.


Στην έρευνα επισημαίνεται πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε γρήγορες γενετικές μεταλλάξεις παθογόνων μυκήτων. Αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσαρμογή τους σε θερμότερα περιβάλλοντα, όπως το ανθρώπινο σώμα, αλλά και την αντοχή τους στα φάρμακα.


«Πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη, η οποία δείχνει πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των μυκήτων σε απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Πρόκειται για μια ακόμη πτυχή που θα πρέπει να μας ανησυχεί σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη», τονίζει ο Αρτούρο Κασαντίβαλ, πρόεδρος μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστημίο Johns Hopkins.
Σε σχετικές έρευνες έχει παρατηρηθεί πως χρόνο με το χρόνο οι παθογόνοι μύκητες γίνονται όλο και ανθεκτικοί στα φάρμακα και προς το παρόν, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.


Τον Οκτώβριο του 2022, ο ΠΟΥ σε έκθεσή του υπογράμμιζε πως «παρά το γεγονός πως οι μύκητες αποτελούν αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινοι υγεία, η αντιμετώπιση των μυκητιάσεων λαμβάνει μικρή προσοχή και λίγους πόρους».


Στόχος του ΠΟΥ φαίνεται πως είναι να αυξήσει την παγκόσμια επιτήρηση των μυκήτων και να χρηματοδοτήσει περισσότερες έρευνες, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και να υπάρξουν οι αναγκαίες προτάσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως τόσο η συχνότητα εμφάνισης όσο και το γεωγραφικό εύρος των λοιμώξεων από μύκητες επεκτείνεται παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει η έκθεση.
 
Τελευταία επεξεργασία:

BeatrixKiddo

Περιβόητο μέλος

Η Trix αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,048 μηνύματα.

Mosquito Alert: Το νέο «όπλο» στον πόλεμο εναντίoν των κουνουπιών



Η ομάδα του ΜΦΙ προσδοκά να συλλέξει μέσω της εφαρμογής πληροφορίες για πέντε διαφορετικά είδη κουνουπιών: στο Ασιατικό κουνούπι «τίγρης» (Aedes albopictus), του κουνούπι του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti),το «γιαπωνέζικο κουνούπι» (Aedes japonicus), το «κορεάτικο κουνούπι» (Aedes koreicus) και το γνωστό μας κοινό κουνούπι (Culex pipiens). Θα συλλέγονται δεδομένα για τα ενήλικα (ακμαία) κουνούπια, τις εστίες ανάπτυξής τους καθώς και τα τσιμπήματά τους.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.

Αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση μετά από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ​

Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 Ευρωπαίους, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Με 4.900 και 3.600 θανάτους κατ’ εκτίμηση αντιστοίχως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Ο αριθμός αυξάνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται κατά της νόσου.
Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που η πτωτική τάση αντιστρέφεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες – ένας συνολικός αριθμός ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αύξηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες (…) στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19», εξήγησε ο ΠΟΥ Ευρώπης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εξάλλου αυξήθηκε σημαντικά η επικράτηση της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, με ένα κρούσμα στα τρία φυματίωσης, το 2021, να είναι ανθεκτικό στο Rifampicine.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ΠΟΥ είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του τον Οκτώβριο για την αύξηση, και πάλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, των νέων κρουμάτων φυματίωσης το 2021 στον κόσμο.
Περίπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εμφάνισαν τη νόσο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Δυστυχως το ιδιο συμβαινει και με διαφορους καρκινους,ειδικα σε οσους υπαρχουν προληπτικες εξετασεις , βλεπε κακρκινο του στηθους και εντερου και παρα πολλοι δεν πηγαν για τα τσεκ απ τους.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,790 μηνύματα.
Mακαρι!
1681058207734.png


Πρωτοποριακά εμβόλια κατά του καρκίνου, για καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα, μεταξύ άλλων παθήσεων, θα είναι έτοιμα έως το 2030, σύμφωνα με στέλεχος της Moderna.

Οι μελέτες για αυτά τα εμβόλια δείχνουν «τεράστιες προοπτικές», επεσήμανε ο δρ. Πολ Μπάρτον, ο chief medical officer της Moderna. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επιτεύχθηκε πρόοδος που αντιστοιχεί σε μία δεκαετία σε αυτό τον τομέα, χάρη στην επιτυχία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο δρ. Μπάρτον δήλωσε στον Guardian πως η εταιρεία του θα μπορέσει να παρέχει εμβόλια για «ασθένειες όλων των τύπων», ακόμη και σε πέντε χρόνια. Η Moderna αναπτύσσει εμβόλια κατά του καρκίνου, που στοχεύουν σε διαφορετικούς τύπους όγκων.

«Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με μία ένεση. Επιπλέον, θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα.

Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «μαθαίνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στην ασθένεια.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες στο mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Εκτιμώ ότι σε 10 χρόνια θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορείς πραγματικά να αναγνωρίζεις τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και- σχετικά απλά- να “επιδιορθώνεις” το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο mRNA», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον.

Εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο- Πώς θα «δουλεύουν»​

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, με βάση την τεχνολογία mRNA, θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για τον όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, δίχως να βλάψει υγιή κύτταρα.

Πρώτα, οι γιατροί κάνουν βιοψία στον όγκο του ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό, προκειμένου να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα.

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης προσδιορίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια τμήματα των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Μετά, κατασκευάζεται το mRNA των πιο πολλά υποσχόμενα αντιγόνων και μπαίνει σε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο.


1681058274794.png

«Πιστεύω ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι παρότι θεωρούνταν πως το mRNA είναι μόνο για τις μεταδοτικές ασθένειες, ή μόνο για τον Covid, τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον.

«Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλων των τύπων τις ασθένειες. Στον καρκίνο, τις μεταδοτικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αυτοάνοσα, τις σπάνιες ασθένειες. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν δείξει τεράστιες προοπτικές», υπογράμμισε.

Η πανδημία, σημείωσε, επιτάχυνε αυτή την τεχνολογία. Επίσης, «μας επέτρεψε να αυξήσουμε την παραγωγή, οπότε είμαστε εξαιρετικά καλοί στην παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων πολύ γρήγορα», τόνισε.
Η καλη κληρονομια της πανδημιας!
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,628 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top