chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.066 μηνύματα.

07-07-23

11:11
Παραθέτω κείμενο από τον Επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας Διέτη Νικόλαο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου:
threadreaderapp.com
Σχετικά με το ρεπορτάζ του Reuters για την ασπαρτάμη κ την επικείμενη κατηγοριοποίησή της απ'τον ΠΟΥ ως "πιθανώς καρκινογόνα", επειδή διαβάζω αρκετές ανακρίβειες κ ανησυχούν άνθρωποι που "βασίζονται" σε αυτή (πχ διαβητικοί), αξίζει να δούμε τι ισχύει κ τι όχι.
Κατ'αρχήν τo ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η επιτροπή IARC του ΠΟΥ θα κατηγοριοποιήσει την ασπαρτάμη στις 14 Ιουλ. Επομένως ακόμη δεν γνωρίζουμε αναλυτικά ποιο είναι το σκεπτικό τους & τα κριτήριά τους, κ αρα θα πρέπει να περιμένουμε.
Φυσιολογικά, οι ερωτήσεις του κόσμου είναι πολλές:
- Μπορεί η χρήση της στις τροφές να προκάλεσε καρκίνους;
- Ποιος ευθύνεται που τόσα χρόνια μας δίνανε καρκινογόνα ουσία;
- Να αποφεύγω τροφές με ασπαρτάμη;
- Πως μαθαίνουμε ξαφνικά ότι ένα τόσο συχνό συστατικό είναι καρκινογόνο;
Θα απαντήσω τις ερωτήσεις αυτές με τεκμηρίωση, για να απαντηθούν κ οι ανησυχίες ανθρώπων που έχουν βασιστεί στην ασπαρτάμη για λόγους υγείας.
Όμως, είναι σημαντικό πρώτα να ξεκαθαρίσουμε 2-3 πράγματα.
Πρώτα απ'όλα, ποια είναι αυτή η επιτροπή του IARC;
To IARC (International Agency for Research on Cancer) είναι ένα σώμα που ιδρύθηκε το 1965 από ΠΟΥ & ΟΗΕ για να προωθεί την έρευνα στον καρκίνο (κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες). Και κατηγοριοποιεί ουσίες για τον **κίνδυνο** καρκινογένεσής τους.
Προσέξτε: Κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο (hazard), όχι το ρίσκο (risk).
Ο κίνδυνος δηλώνει τη δυνατότητα βλάβης. Το ρίσκο την ποσοτικοποιεί ως πιθανότητα.
πχ:
- Υπάρχει κίνδυνος να σε χτυπήσει μετεωρίτης ενώ περπατάς; Ναι.
- Ποιο είναι το ρίσκο; Απειροελάχιστο.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι το *ρίσκο* της καρκινογένεσης των συστατικών τροφών, το βλέπει άλλη επιτροπή του ΠΟΥ: η JEFCA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives), η οποία μάλιστα έχει ζητηθεί να κάνει την αναφορά της για την ασπαρτάμη την ίδια ημέρα με την IARC: 14/7.
Η ΙARC λοιπόν χρησιμοποιεί ένα σύστημα 4 κατηγοριών κινδύνου καρκινογόνων:
1 - Υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση σε ανθρώπους.
2Α - Περιορισμένη τεκμηρίωση σε ανθρώπους, αρκετή σε πειραματόζωα.
2Β - Περιορισμένη τεκμηρίωση σε ανθρώπους και πειραματόζωα.
3 - Ανεπαρκή τεκμηρίωση.
Το ρεπορτάζ του Reuters λοιπόν αναφέρει ότι η ασπαρτάμη θα κατηγοριοποιηθεί για τον κίνδυνο καρκινογέννεσης, στην κατηγορία 2Β (θα δούμε αν αυτό επαληθευτεί).
Σε αυτη την περίπτωση, στην κατηγορία αυτή μπαίνουν ουσίες για τις οποίες υπάρχει *περιορισμένη τεκμηρίωση* γενικώς.
Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν 322 ουσίες, όπως:
- Το καφεϊκό οξύ (καφές, φρούτα & καρικεύματα)
- Το γνωστό καρδιοπροστατευτικό φάρμακο διγοξίνη
- Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων
- Η προγεσταγόνες ορμόνες (πχ αντισυλληπτικά).
Η λίστα εδώ:
Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η κατηγορία 2Β, δείτε τι υπάρχει στην κατηγορία 1, δλδ σε αυτή που μπαίνει κάτι για το οποίο έχουμε επαρκή τεκμηρίωση για τον *κίνδυνο* καρκινογένεσης:
το κόκκινο κρέας, ο αμίαντος και το κάπνισμα!
Είναι πιστεύω γνωστό ότι, ενώ ο κίνδυνος καρκινογένεσης από κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή έκθεσης σε αμίαντο είναι τεκμηριωμένος και για τα 3 αυτά, το πραγματικό ρίσκο του καθενός είναι εντελώς διαφορετικό και άρα διαφορετική είναι και η βαρύτητά του για την δημόσια υγεία.
Μάλιστα βλέποντας το παρακάτω infographic του IARC, διαπιστώνει κάποιος ότι στην κατηγορία 1 περιλαμβάνονται και τα.. αλκοολούχα ποτά γενικώς!
Επομένως, η εισαγωγή της ασπαρτάμης στην λίστα 2Β της IARC δεν πρέπει να προκαλεί κανένα πανικό και πρέπει να αξιολογείται αναλογικά.
Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η κατηγορία 2Β δεν είναι χρήσιμη ή δεν διαπιστώνει κίνδυνο. Η ανάγνωση θα πρέπει να γίνεται στα σωστά πλαίσια: Εισάγεται η ουσία ασπαρτάμη σε μια κατηγορία διαπίστωσης κινδύνου, στην οποια εισάγονται όσες έχουν περιορισμένη τεκμηρίωση.
Προσωπικά πιστεύω ότι η έκθεση της άλλης επιτροπής, της JΕFCA, η οποία θα αναλύσει την κατηγοριοποίηση του ΡΙΣΚΟΥ στην κατανάλωση της ασπαρτάμης, είναι πιο σημαντική ως προς την σημασία της για την δημόσια υγεία, παρά η έκθεση της IARC. Μένει να δούμε τι θα πει και εκείνη.
Παρ'όλα αυτά, οι γνώσεις μας για την ασπαρτάμη είναι αρκετή και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τρομακτικές αλλαγές με την έκθεση της JΕFCA.
Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε το 1965 κ πήρε άδεια χρήσης το '74. Υπάρχουν πάνω από 1700 δημοσιευμένες μελέτες για αυτήν. Δεν είναι άγνωστη ουσία.
Οι ποσότητες ασπαρτάμης που χρησιμοποιούμε σήμερα στις τροφές είναι ΠΟΛΥ πιο κάτω απ'τα ανώτατα ΗΜΕΡΗΣΙΑ όρια ρίσκου που γνωρίζουμε σήμερα, δλδ τα 40mg/κιλό βάρους. Για άνθρωπο 70 κιλών, μπορεί να καταναλώνει 2800mg/ημέρα.
Ξέρετε πόση ασπαρτάμη υπάρχει σε μια Diet Coke; 180mg..
Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά όρια, για να υπερβεί κάποιος τα ΗΜΕΡΙΣΙΑ όρια κατανάλωσης της ασπαρτάμης για να έχει κάποιο ρίσκο, θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 15 diet cokes.. Και θα πρέπει να το κάνει κάθε μέρα κ σε βάθος χρόνου για να αρχίσει να "χτίζει" το όποιο ρίσκο.
Αν η επιτροπή JΕFCA επιλέξει, με βάση τα όποια νέα ή παλαιότερα στοιχεία έχει, να μειώσει αυτό το ανώτατο καθημερινό όριο κατανάλωσης ασπαρτάμης με βάση τον κίνδυνο καρκινογένεσης (κατηγοριοποιημένο ως περιορισμένης τεκμηρίωσης απ'την IARC), θα το δούμε στις 14 Ιουλ.
H δική μου εκτίμηση είναι, χωρίς να έχω μαντικές ικανότητες αλλά απλά βασισμένος σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, ότι δεν θα δούμε δραματικές αλλαγές στο ρίσκο. Ακόμη και στο ΜΙΣΟ να πέσει το ανώτατο όριο (δλδ 20mg/k), πάλι δεν θα σήμαινε πολλά για την μέση κατανάλωση.
Παρεπιπτόντως, αν αναρωτιέται κάποιος από ΠΟΥ προκύπτει η όποια τοξικότητα της ασπαρτάμης, αρκεί να δει την χημεία πίσω από την ουσία αυτή για να αντιληφθεί κ πόσο χαμηλό ρίσκο έχει για τοξικότητα:
Σύντομη οργανική χημεία incoming..
Η ασπαρτάμη είναι συνθετικό γλυκαντικό που αποτελείται από δύο αμινοξέα, τη φενιλαλανίνη (γαλάζιο) κ το ασπαρτικό οξύ (κόκκινο), μαζί με ένα μεθυλεστέρα (ροζ).
Με την πέψη & τον μεταβολισμό, ο μεθυλεστέρας προκαλεί παραγωγή μεθανόλης κ αυτή δίνει φορμικό οξύ. ΑΥΤΟ κάνει τη ζημιά!
Το φορμικό οξύ προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων, οι οποίες πάντα είναι πηγή καρκινογένεσης..
Αλλά ο ΧΡΥΣΟΣ κανόνας της φαρμακολογίας & τοξικολογίας λέει ότι ΜΟΝΟ η ποσότητα (συγκέντρωση) καθορίζει αν κάτι είναι τοξικό ή όχι. Αυτή η ποσότητα είναι που καθορίζει το ρίσκο.
Η μεθανόλη (η πηγή του φορμικού οξέως) που παράγεται από την ασπαρτάμη που βρίσκεται στα αναψυκτικά είναι περίπου 50mg/λίτρο. Tο οποίο είναι 3 φορές λιγότερο από την μεθανόλη που υπάρχει στον χυμό πορτοκάλι, κ 4 φορές λιγότερο από αυτήν στο κρασί!
'Αρα, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναστάτωση από το ρεπορτάζ του Reuters ή την επικείμενη αναφορά των IARC/JAFCA. Επιστημονικά υπάρχει σίγουρα κάποιο ενδιαφέρον, αλλά θεωρώ απίθανο να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε θέματα δημόσιας υγείας.

Thread by @N_Dietis on Thread Reader App
@N_Dietis: Σχετικά με το ρεπορτάζ του Reuters για την ασπαρτάμη κ την επικείμενη κατηγοριοποίησή της απ'τον ΠΟΥ ως "πιθανώς καρκινογόνα", επειδή διαβάζω αρκετές ανακρίβειες κ ανησυχούν άνθρωποι που "βασίζονται" σε α...…

Σχετικά με το ρεπορτάζ του Reuters για την ασπαρτάμη κ την επικείμενη κατηγοριοποίησή της απ'τον ΠΟΥ ως "πιθανώς καρκινογόνα", επειδή διαβάζω αρκετές ανακρίβειες κ ανησυχούν άνθρωποι που "βασίζονται" σε αυτή (πχ διαβητικοί), αξίζει να δούμε τι ισχύει κ τι όχι.
Κατ'αρχήν τo ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η επιτροπή IARC του ΠΟΥ θα κατηγοριοποιήσει την ασπαρτάμη στις 14 Ιουλ. Επομένως ακόμη δεν γνωρίζουμε αναλυτικά ποιο είναι το σκεπτικό τους & τα κριτήριά τους, κ αρα θα πρέπει να περιμένουμε.
Φυσιολογικά, οι ερωτήσεις του κόσμου είναι πολλές:
- Μπορεί η χρήση της στις τροφές να προκάλεσε καρκίνους;
- Ποιος ευθύνεται που τόσα χρόνια μας δίνανε καρκινογόνα ουσία;
- Να αποφεύγω τροφές με ασπαρτάμη;
- Πως μαθαίνουμε ξαφνικά ότι ένα τόσο συχνό συστατικό είναι καρκινογόνο;
Θα απαντήσω τις ερωτήσεις αυτές με τεκμηρίωση, για να απαντηθούν κ οι ανησυχίες ανθρώπων που έχουν βασιστεί στην ασπαρτάμη για λόγους υγείας.
Όμως, είναι σημαντικό πρώτα να ξεκαθαρίσουμε 2-3 πράγματα.
Πρώτα απ'όλα, ποια είναι αυτή η επιτροπή του IARC;
To IARC (International Agency for Research on Cancer) είναι ένα σώμα που ιδρύθηκε το 1965 από ΠΟΥ & ΟΗΕ για να προωθεί την έρευνα στον καρκίνο (κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες). Και κατηγοριοποιεί ουσίες για τον **κίνδυνο** καρκινογένεσής τους.
Προσέξτε: Κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο (hazard), όχι το ρίσκο (risk).
Ο κίνδυνος δηλώνει τη δυνατότητα βλάβης. Το ρίσκο την ποσοτικοποιεί ως πιθανότητα.
πχ:
- Υπάρχει κίνδυνος να σε χτυπήσει μετεωρίτης ενώ περπατάς; Ναι.
- Ποιο είναι το ρίσκο; Απειροελάχιστο.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι το *ρίσκο* της καρκινογένεσης των συστατικών τροφών, το βλέπει άλλη επιτροπή του ΠΟΥ: η JEFCA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives), η οποία μάλιστα έχει ζητηθεί να κάνει την αναφορά της για την ασπαρτάμη την ίδια ημέρα με την IARC: 14/7.
Η ΙARC λοιπόν χρησιμοποιεί ένα σύστημα 4 κατηγοριών κινδύνου καρκινογόνων:
1 - Υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση σε ανθρώπους.
2Α - Περιορισμένη τεκμηρίωση σε ανθρώπους, αρκετή σε πειραματόζωα.
2Β - Περιορισμένη τεκμηρίωση σε ανθρώπους και πειραματόζωα.
3 - Ανεπαρκή τεκμηρίωση.
Το ρεπορτάζ του Reuters λοιπόν αναφέρει ότι η ασπαρτάμη θα κατηγοριοποιηθεί για τον κίνδυνο καρκινογέννεσης, στην κατηγορία 2Β (θα δούμε αν αυτό επαληθευτεί).
Σε αυτη την περίπτωση, στην κατηγορία αυτή μπαίνουν ουσίες για τις οποίες υπάρχει *περιορισμένη τεκμηρίωση* γενικώς.
Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν 322 ουσίες, όπως:
- Το καφεϊκό οξύ (καφές, φρούτα & καρικεύματα)
- Το γνωστό καρδιοπροστατευτικό φάρμακο διγοξίνη
- Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων
- Η προγεσταγόνες ορμόνες (πχ αντισυλληπτικά).
Η λίστα εδώ:
Agents Classified by the <em>IARC Monographs</em>, Volumes 1–136
monographs.iarc.who.int
Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η κατηγορία 2Β, δείτε τι υπάρχει στην κατηγορία 1, δλδ σε αυτή που μπαίνει κάτι για το οποίο έχουμε επαρκή τεκμηρίωση για τον *κίνδυνο* καρκινογένεσης:
το κόκκινο κρέας, ο αμίαντος και το κάπνισμα!
Είναι πιστεύω γνωστό ότι, ενώ ο κίνδυνος καρκινογένεσης από κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή έκθεσης σε αμίαντο είναι τεκμηριωμένος και για τα 3 αυτά, το πραγματικό ρίσκο του καθενός είναι εντελώς διαφορετικό και άρα διαφορετική είναι και η βαρύτητά του για την δημόσια υγεία.
Μάλιστα βλέποντας το παρακάτω infographic του IARC, διαπιστώνει κάποιος ότι στην κατηγορία 1 περιλαμβάνονται και τα.. αλκοολούχα ποτά γενικώς!
Επομένως, η εισαγωγή της ασπαρτάμης στην λίστα 2Β της IARC δεν πρέπει να προκαλεί κανένα πανικό και πρέπει να αξιολογείται αναλογικά.
Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η κατηγορία 2Β δεν είναι χρήσιμη ή δεν διαπιστώνει κίνδυνο. Η ανάγνωση θα πρέπει να γίνεται στα σωστά πλαίσια: Εισάγεται η ουσία ασπαρτάμη σε μια κατηγορία διαπίστωσης κινδύνου, στην οποια εισάγονται όσες έχουν περιορισμένη τεκμηρίωση.
Προσωπικά πιστεύω ότι η έκθεση της άλλης επιτροπής, της JΕFCA, η οποία θα αναλύσει την κατηγοριοποίηση του ΡΙΣΚΟΥ στην κατανάλωση της ασπαρτάμης, είναι πιο σημαντική ως προς την σημασία της για την δημόσια υγεία, παρά η έκθεση της IARC. Μένει να δούμε τι θα πει και εκείνη.
Παρ'όλα αυτά, οι γνώσεις μας για την ασπαρτάμη είναι αρκετή και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τρομακτικές αλλαγές με την έκθεση της JΕFCA.
Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε το 1965 κ πήρε άδεια χρήσης το '74. Υπάρχουν πάνω από 1700 δημοσιευμένες μελέτες για αυτήν. Δεν είναι άγνωστη ουσία.
Οι ποσότητες ασπαρτάμης που χρησιμοποιούμε σήμερα στις τροφές είναι ΠΟΛΥ πιο κάτω απ'τα ανώτατα ΗΜΕΡΗΣΙΑ όρια ρίσκου που γνωρίζουμε σήμερα, δλδ τα 40mg/κιλό βάρους. Για άνθρωπο 70 κιλών, μπορεί να καταναλώνει 2800mg/ημέρα.
Ξέρετε πόση ασπαρτάμη υπάρχει σε μια Diet Coke; 180mg..
Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά όρια, για να υπερβεί κάποιος τα ΗΜΕΡΙΣΙΑ όρια κατανάλωσης της ασπαρτάμης για να έχει κάποιο ρίσκο, θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 15 diet cokes.. Και θα πρέπει να το κάνει κάθε μέρα κ σε βάθος χρόνου για να αρχίσει να "χτίζει" το όποιο ρίσκο.
Αν η επιτροπή JΕFCA επιλέξει, με βάση τα όποια νέα ή παλαιότερα στοιχεία έχει, να μειώσει αυτό το ανώτατο καθημερινό όριο κατανάλωσης ασπαρτάμης με βάση τον κίνδυνο καρκινογένεσης (κατηγοριοποιημένο ως περιορισμένης τεκμηρίωσης απ'την IARC), θα το δούμε στις 14 Ιουλ.
H δική μου εκτίμηση είναι, χωρίς να έχω μαντικές ικανότητες αλλά απλά βασισμένος σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, ότι δεν θα δούμε δραματικές αλλαγές στο ρίσκο. Ακόμη και στο ΜΙΣΟ να πέσει το ανώτατο όριο (δλδ 20mg/k), πάλι δεν θα σήμαινε πολλά για την μέση κατανάλωση.
Παρεπιπτόντως, αν αναρωτιέται κάποιος από ΠΟΥ προκύπτει η όποια τοξικότητα της ασπαρτάμης, αρκεί να δει την χημεία πίσω από την ουσία αυτή για να αντιληφθεί κ πόσο χαμηλό ρίσκο έχει για τοξικότητα:

Η ασπαρτάμη είναι συνθετικό γλυκαντικό που αποτελείται από δύο αμινοξέα, τη φενιλαλανίνη (γαλάζιο) κ το ασπαρτικό οξύ (κόκκινο), μαζί με ένα μεθυλεστέρα (ροζ).
Με την πέψη & τον μεταβολισμό, ο μεθυλεστέρας προκαλεί παραγωγή μεθανόλης κ αυτή δίνει φορμικό οξύ. ΑΥΤΟ κάνει τη ζημιά!
Το φορμικό οξύ προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων, οι οποίες πάντα είναι πηγή καρκινογένεσης..
Αλλά ο ΧΡΥΣΟΣ κανόνας της φαρμακολογίας & τοξικολογίας λέει ότι ΜΟΝΟ η ποσότητα (συγκέντρωση) καθορίζει αν κάτι είναι τοξικό ή όχι. Αυτή η ποσότητα είναι που καθορίζει το ρίσκο.
Η μεθανόλη (η πηγή του φορμικού οξέως) που παράγεται από την ασπαρτάμη που βρίσκεται στα αναψυκτικά είναι περίπου 50mg/λίτρο. Tο οποίο είναι 3 φορές λιγότερο από την μεθανόλη που υπάρχει στον χυμό πορτοκάλι, κ 4 φορές λιγότερο από αυτήν στο κρασί!
'Αρα, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναστάτωση από το ρεπορτάζ του Reuters ή την επικείμενη αναφορά των IARC/JAFCA. Επιστημονικά υπάρχει σίγουρα κάποιο ενδιαφέρον, αλλά θεωρώ απίθανο να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε θέματα δημόσιας υγείας.
fockos
Επιφανές μέλος
Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.

08-07-23

20:32
Καθησυχάζω.... από την τρομοκρατία που κάνεις. μεταφράζοντας όπως θέλεις τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ;Εκφραζεις προσωπικες αποψεις και μαλιστα ΜΗ τεκμηριωμενες,οσον αφορα την ασπαρταμη,.Τα αλλα απλα ειναι εκτος θεματος και γενικολογα που ολοι γνωριζουμε.
Το θεμα ομως εδω δεν αφορα τις προσωπικες μας αποψεις,ουτε τι πιστευουμε ουτε τι νομιζουμε αλλα ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ και ιατρικες ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
Εφοσον η ασπαρταμη μπαινει στην κατηγορια υποπτων για κακρινογενεση απο τον ΠΟΥ,ΕΣΥ δενε χεις κανενα δικαιωμα ουτε την αρμοδιοτητα ή επιστημονικη επαρκεια να καθησυχαζεις τον κοσμο.
Ευχαριστω.
Συμπληρωσα το post με 2 καρκινογόνυς παράγοντες που ο ΠΟΥ εχει κατατάξη σε καρκινογόνους για τον ανθρωπο που είναι το αλκοολ και ο καπνός (κατά ΙARC) ενώ η Ασπαρτάμη είναι ως ενδεχόμενη όπως είναι ένα σωρό άλλοι παράγοντες που καταναλώνουμε ή ειμαστε σε έκθεση..
juste un instant
Επιφανές μέλος
Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

12-07-23

19:17

«Αόρατα» ποντίκια μπορούν να βελτιώσουν εντυπωσιακά τις έρευνες για τον καρκίνο | in.gr
«Αυτή η συναρπαστική και μοναδική τεχνική εξέτασης έχει πολλές δυνατότητες για την ενίσχυση της γνώσης μας για το πώς λειτουργεί το σώμα μας και τι πάει στραβά σε ασθένειες όπως ο καρκίνος»
fockos
Επιφανές μέλος
Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.

12-07-23

20:34
γονιδιακά τροποποιημένα ποντίκια βασανίζονται προκειμένου να βρεθούν θεραπείες.... για νοσοανθρωπους.....
είτε το παίζουμε φιλόζωοι είτε όχι μόνο που χρησιμοποιούμε ανέσεις σύγχρονης ζωής το καθιστά κάπως αντιδεοντολογικό
είτε το παίζουμε φιλόζωοι είτε όχι μόνο που χρησιμοποιούμε ανέσεις σύγχρονης ζωής το καθιστά κάπως αντιδεοντολογικό
Βασιλης1234
Νεοφερμένο μέλος
Ο Βασιλης1234 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών. Έχει γράψει 66 μηνύματα.

12-07-23

22:15
Αυτό για τη vegan διατροφή μπορείς να το αναλύσεις λίγο η να δώσεις κάποια πηγή γιατί με ενδιαφέρειη ασπαρτάμη θα ενοχοποιηθεί διότι είναι φτηνή για να αντικατασταθεί από άλλα πιο ακριβά έκδοχα ....
το ότι κυκλοφορεί σημαίνει ότι είναι ασφαλής ανεξάρτητα τι λεει ο καθε οργανισμός υπάρχει ένα κίνδυνος αλλά αυτό ισχύει για πολλά πράγματα που καταναλώνουμε καθημερινά...
τωρα για την ασπαρτάμη απλά σε 5,6 χρόνια θα την πουν καρκινογόνα θα απαγορευτεί και θα αντικατασταθεί από άλλες ουσίες που θα ειναι ιδιες με αυτη αλλα δε θα υπαρχουν πολλες ερευνες για αυτές ακομα.
Aν ειναι να συγκρίνουμε την coca cola τη κλασική με τη zero η zero ειναι πιο υγιεινή
τα πιο επικύνδινα που πρεπει να αποφεύγεται είναι το τσιγάρο... που είναι δεδομένο πως θα κάνει προβλήματα υγείας
και το πολύ αλκόολ (το οποίο κάνει μεταξύ άλλων αξονική πολυνευροπάθεια) .... που στο τέλος θα καταντήσετε να πηγαίνετε από ιατρό σε ιατρό για θεραπεία αλλά δε θα υπάρχει..... και θα δίνετε ενα σωρο λεφτά χωρίς ουσιασστικό λόγο.....
επίσης επικυνδινο για προβληματα υγείας είναι και η αποκλειστική VEGAN διατροφή.... που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλοπάθεια (οποτε οσοι την ακολουθουν θελουν ειδικό διατροφολόγο) φυσικα τα ΜΜΕ δε το αναφέρουν αυτό πάλι για λόγους marketing.
fockos
Επιφανές μέλος
Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.

12-07-23

23:25
Δεν αναφέρω έρευνες ή πηγες γιατί αυτά που γράφω είναι δεδομένα δηλαδή έχουν αποδειχτεί και εφαρμόζονται.Αυτό για τη vegan διατροφή μπορείς να το αναλύσεις λίγο η να δώσεις κάποια πηγή γιατί με ενδιαφέρει
αν τρως vegan και έχεις και καποια νόσο του εντέρου (που μπορεί καποιος να την εχει και να μη το εχει καταλαβει και να κάνει δυσαπορρόδηση) μπορεί να πάθεις έλλειψη βιταμινη B12
και να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια Wernicke.
Για αυτό το λόγο όταν υποπτευόμαστε αυτη τη πάθηση και εχυομε στοχιεία εγκεφαλοπάθεια δίνουμε υποκατάσταση με θειαμίνη ή συμπλέγματα βιταμινών β
Βασιλης1234
Νεοφερμένο μέλος
Ο Βασιλης1234 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών. Έχει γράψει 66 μηνύματα.

12-07-23

23:47
Καλα και χρόνια γαστρίτιδα μπορεί να κάνει έλλειψη β12 και Καρκίνος στομάχου και αλλαγές πολλές παθήσεις το πρόβλημα δεν θα εντοπίζεται στην διατροφή σε τέτοιες περιπτώσεις άλλωστε οι vegan μπορεί να πάρουν β12. Δηλαδή η crohn ας πούμε αφού αναφέρθηκες σε παθήσεις του εντέρου πώς γίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους βιγκαν από τους παμφαγους από τη στιγμή που και οι δύο παίρνουν β12?Δεν αναφέρω έρευνες ή πηγες γιατί αυτά που γράφω είναι δεδομένα δηλαδή έχουν αποδειχτεί και εφαρμόζονται.
αν τρως vegan και έχεις και καποια νόσο του εντέρου (που μπορεί καποιος να την εχει και να μη το εχει καταλαβει και να κάνει δυσαπορρόδηση) μπορεί να πάθεις έλλειψη βιταμινη B12
και να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια Wernicke.
Για αυτό το λόγο όταν υποπτευόμαστε αυτη τη πάθηση και εχυομε στοχιεία εγκεφαλοπάθεια δίνουμε υποκατάσταση με θειαμίνη ή συμπλέγματα βιταμινών β
fockos
Επιφανές μέλος
Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.

12-07-23

23:55
η βιταμίνη B12 είναι κυρίως από το κρέας κόκκινο (εστω και ελάχιστη πρόσληψη είναι ικανή να το αποτρέψει). Αυτό με νοσο crohn επειδή γνωρίζουν το πρόβλημα προσέχουν έχουν σωστή διατροφή από διατροφολόγο και δύσκολα θα κάνουν αυτο το σύνδρομο.Καλα και χρόνια γαστρίτιδα μπορεί να κάνει έλλειψη β12 και Καρκίνος στομάχου και αλλαγές πολλές παθήσεις το πρόβλημα δεν θα εντοπίζεται στην διατροφή σε τέτοιες περιπτώσεις άλλωστε οι vegan μπορεί να πάρουν β12. Δηλαδή η crohn ας πούμε αφού αναφέρθηκες σε παθήσεις του εντέρου πώς γίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους βιγκαν από τους παμφαγους από τη στιγμή που και οι δύο παίρνουν β12?
όταν ένα σύνδρομο πχ ευερεθιστου εντέρου που πολλες φορές περνα απαρατήρητο , επικαλυφθεί με μια δυσαπορροφηση η οποια μπορεί να δημιουργηθεί με ποικιλους τρόπους σε συνδιασμό με αλκόολ, η χορτογραφική δίαιτα (ειδικά σε αυτούς που δε παίρνουν κανένα συμπληρωμα έχει μεγαλυτερο ποσοστό να το προκαλέσει.
Ενας παφμάγος θα πάρει την ποσόστητα που χρειάζεται πιο εύκολα.
Ολοι αυτοί που τη διαφημίζουν στις τηλεοράσεις και στα κανάλια πλεον συμπληρώματα ο κόσμςο που επηρεάζεται όμως από αυτούς μπορει να μη πάρει και να την πατήσει.
η εγκεφαλοπάθεια αυτή αν διαγνωστεί επιβάλλεται όπως είπα να γίνει διερεύνηση για καρκίνους στην γαστεντερική οδο αν είναι γνωστος καρκίνος πάλι ο ασθενής παίρνει αγωγή για το αντιμετωπίστει (πχ με ενέσεις articlox)
Βασιλης1234
Νεοφερμένο μέλος
Ο Βασιλης1234 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών. Έχει γράψει 66 μηνύματα.

13-07-23

12:27
Καλα το συνδρομο ευερεθιστου εντερου σπανια προκαλλει δυσαπορροφηση αλλα καταλαβαινω τι εννοεις. Ουσιαστικα επομενως λεμε το ιδιο οτι οι vegan εχουν μεγαλυτερο κινδυνο αν δεν λαμβανουν καποια βιταμινη β12 εναλλακτικα δεν υπαρχει καποιο προβλημα αν και το να παθεις εγκεφαλοπαθεια wernicke καθαρα απο vegan διατροφη παιζει να ειναι και σχεδον αδυνατο συνηθως αυτο παει μαζι με αλκοολισμο και κακοηθειες. Αλλωστε το συκωτι αν θυμαμαι καλα εχει Β12 αποθεμα για μερικα χρονια δεν πιστευω καποιος vegan να ειναι ολα αυτα τα χρονια με μηδενικη προσληψη Β12 και να εκδηλωθει με εγκεφαλοπαθεια, αναιμια θα κανει και θα το δεις στις εξετασεις του η θα εχει συμπτωματα. Αν και γενικα τα τροφιμα που απευθυνονται σε vegan ενισχυονται με β12 βλεπε γαλατα, σογια και τετοια οποτε εγκεφαλοπαθεια απο veganισμο αν το πετυχεις ειναι για δημοσιευση. Τωρα αν ο αλλος ειναι αλκοολικος και vegan και παθει εγκεφαλοπαθεια ειναι αστειο να πουμε οτι το επαθε απο τη διατροφη του.η βιταμίνη B12 είναι κυρίως από το κρέας κόκκινο (εστω και ελάχιστη πρόσληψη είναι ικανή να το αποτρέψει). Αυτό με νοσο crohn επειδή γνωρίζουν το πρόβλημα προσέχουν έχουν σωστή διατροφή από διατροφολόγο και δύσκολα θα κάνουν αυτο το σύνδρομο.
όταν ένα σύνδρομο πχ ευερεθιστου εντέρου που πολλες φορές περνα απαρατήρητο , επικαλυφθεί με μια δυσαπορροφηση η οποια μπορεί να δημιουργηθεί με ποικιλους τρόπους σε συνδιασμό με αλκόολ, η χορτογραφική δίαιτα (ειδικά σε αυτούς που δε παίρνουν κανένα συμπληρωμα έχει μεγαλυτερο ποσοστό να το προκαλέσει.
Ενας παφμάγος θα πάρει την ποσόστητα που χρειάζεται πιο εύκολα.
Ολοι αυτοί που τη διαφημίζουν στις τηλεοράσεις και στα κανάλια πλεον συμπληρώματα ο κόσμςο που επηρεάζεται όμως από αυτούς μπορει να μη πάρει και να την πατήσει.
η εγκεφαλοπάθεια αυτή αν διαγνωστεί επιβάλλεται όπως είπα να γίνει διερεύνηση για καρκίνους στην γαστεντερική οδο αν είναι γνωστος καρκίνος πάλι ο ασθενής παίρνει αγωγή για το αντιμετωπίστει (πχ με ενέσεις articlox)
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.066 μηνύματα.

14-07-23

13:22

Και επίσημα «πιθανώς καρκινογόνα» η ασπαρτάμη, η ανακοίνωση του ΠΟΥ
Η επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη
Τσιγάρα σέρτικα
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Στράτος :P αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1.191 μηνύματα.

15-07-23

01:09
άρα, και με βάση το πολύ παραστατικό παράδειγμα διάστασης εννοιών, κατηγοριοποιήθηκε σαν χάζαρντους χωρίς όμως να οριστεί το ρισκ ; ή μάλλον, χάζαρντους-λόου ρισκ;![]()
Και επίσημα «πιθανώς καρκινογόνα» η ασπαρτάμη, η ανακοίνωση του ΠΟΥ
Η επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμηwww.dikaiologitika.gr
Wonderkid
Διακεκριμένο μέλος
Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.728 μηνύματα.

17-07-23

14:38

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει τους κινδύνους της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία
Σε νέα επιστημονική δήλωσή της, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία που προκαλεί η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο κορυφαίο περιοδικό της «Circulation», θα σας κάνει να σκεφτείτε το κόψιμο του τσιγάρου μια για πάντα. Στη...

fockos
Επιφανές μέλος
Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.

17-07-23

19:17
αν ειναι να διαλέξεις μεταξύ κανονικού τσιγάρου και ηλεκτρονικού διαλέγεις ηλεκτρονικό....
Wonderkid
Διακεκριμένο μέλος
Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.728 μηνύματα.

17-07-23

19:38
Φαντάζομαι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία δεν έχουν ακόμα μελετηθεί σε βάθοςαν ειναι να διαλέξεις μεταξύ κανονικού τσιγάρου και ηλεκτρονικού διαλέγεις ηλεκτρονικό....

17-07-23

20:00
Other substances classed as ‘possibly carcinogenic’ include extracts of aloe vera, traditional Asian pickled vegetables, some vehicle fuels and some chemicals used in dry cleaning, carpentry and printing. The IARC has also classified red meat as ‘probably carcinogenic’ and processed meat as ‘carcinogenic’.Παντα λεγανε..παντα υπηρχε η υποψια σε ολους ....αλλα δεν ειχαν φτασει στο σημειο να το ενταξει ο ΠΟΥ.Κια μαλιστα γινονται ερευνες απο την δεκαετια του 80+ .Ελεος δηλαδη.Απλα στηριζονταν εκει που ΠΑΝΤΑ στηριζονται οταν τα συμφεροντα ειναι μεγαλα,εχουμε ενδειξεις..οχι αποδειξεις...ξεροντας οτι καποια πραγματα ειναι αδυνατον να αποδειχθουν αν δεν θελουμε να αποδειχθουν.Μεχρι να μην μπορει να κρυφτει πλεον η πουτανια.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Και εγω..ποτε δεν τις τρωω ΑΛΛΑ υπαρχει ενα ΑΛΛΑ τεραστιο.
Υπαρχουν σε παρα πολλα φαρμακα.Απο παιδικα αντιβηχικα μεχρι το Laprazol το πιο διαδεδομενο φαρμακο για την παλινδρομιση και την γαστριτιδα.Το οποιο ειναι φαρμακο που χρησιμοποιειται για χρονια καταναλωση.Δεν ειναι για μια βδομαδα δηλαδη να πεις οκ τι εγινε.....Το οποιο και επαιρνα για 2 χρονια καθημερινα και μετα κατα διαστηματα.Αν δειτε τα συστατικα του λεει και ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ.
Αυτο το θεωρω εγκληγματικο.
Σε φαρμακα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Γενικα ψαξτε οτι φαρμακο παιρνετε στα εκδοχα και συστατικα και οχι απλα στο τι δραστικη ουσια ειναι,να δειτε αν περιεχει ασπαρταμη.
“There was no convincing evidence from experimental or human data that aspartame has adverse effects after ingestion, within the limits established by previous committee,” said Francesco Branca, director of the WHO’s Department of Nutrition and Food Safety, at a press conference on 12 July in Geneva, Switzerland.
Νταξει?
fockos
Επιφανές μέλος
Ο fockos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Νευρολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15.204 μηνύματα.

17-07-23

20:05
όχι άλλα συγκριτικά με το τσιγάρο που έχει πλήρη συσχέτιση με σοβαρά πορβλήματα ειναι καλύτερο.Φαντάζομαι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία δεν έχουν ακόμα μελετηθεί σε βάθος
juste un instant
Επιφανές μέλος
Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

30-07-23

23:09

Και όμως, υπάρχουν ιοί που είναι ευεργετικοί για την υγεία μας
Health & Fitness - Βακτηριοφάγοι: Οι ευεργετικοί ιοί
juste un instant
Επιφανές μέλος
Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

02-08-23

15:33

Επιστήμονες ανέπτυξαν χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους | in.gr
Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν διέκοψε τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων.
parafernalia
Περιβόητο μέλος
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.832 μηνύματα.

04-08-23

12:42
«Επειδή η βιταμίνη C δεν δίνει δυνατότητες απόκτησης ευρεσιτεχνίας, η ανάπτυξή της δεν θα υποστηριχθεί από φαρμακευτικές εταιρείες», λέει ο Qi Chen, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης. «Πιστεύουμε ότι έχει φτάσει η ώρα οι ερευνητικοί φορείς να υποστηρίξουν σθεναρά προσεκτικές και σχολαστικές κλινικές δοκιμές με ενδοφλέβια βιταμίνη C».

Πως η βιταμίνη C σκοτώνει τον καρκίνο> Τι δείχνουν τα στοιχεία πρωτοποριακής έρευνας - Κουρδιστό Πορτοκάλι
Γράφει ο Ethan A. Huff/Natural News


08-08-23

19:33
Ευκολο αυτο, παρε 100γρ βιτ C τη μερα δες αν θα σε βοηθησει με το καρκινο. Μαντεψε τι θα γινει.![]()
Πως η βιταμίνη C σκοτώνει τον καρκίνο> Τι δείχνουν τα στοιχεία πρωτοποριακής έρευνας - Κουρδιστό Πορτοκάλι
Γράφει ο Ethan A. Huff/Natural Newskourdistoportocali.com
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 189 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- fockos
- touvlo
- fourkaki
- johnsala
- Dr. Gl. Luminous
- bibliofagos
- fmarulezkd
- Jack of Spades
- Scandal
- charmander
- chester20080
- Εριφύλη
- American Economist
- Giorgosvr
- P.Dam.
- BatGuin
- AggelikiGr
- Wonderkid
- A350
- despoina13
- jellojina
- Kate1914
- Hecticism
- User2350
- Joji
- rafaela11
- grtt
- Μήτσος10
- Memetchi
- eukleidhs1821
- Alessandra Eliza
- DimitraA.
- Leo komm
- tsoufis1989
- iew
- Unboxholics
- lebanon
- Esperos1
- ROM32
- Βασιλης1234
- Luludaki
- Ariana2018
- phleidhs
- camil
- Indiana Jones
- Arianara S3
- giannhs2001
- Totreno
- Abiogenesis
- epote
- Human being
- Peter Pan13
- Αναστασία197
- Helen06
- Libertus
- bigthor
- MalenaZ
- hirasawayui
- Metalhead_4_life
- Αλκίμαχος
- Miranda32
- Appolon
- J.Cameron
- Ilma
- Εχέμυθη
- Δροσουλίτης
- mermaid89
- sophiaa
- louminis
- oups
- GeorgePap2003
- jj!
- Lila955
- Ωρορα
- parrot/παπαγάλος
- Maraki4you
- Αλκης Κ.
- Sosstoss
- Ryuzaki
- Μαυρίκιος
- tsiobieman
- Therapeftis
- Nefeli_
- snowy
- spring day
- Citylights
- DioOsm
- An_uknown_world
- Kapoios1234
- 1011
- Τodoroki
- Eua5
- Freya Goddes
- kiyoshi
- ag97
- johnietraf
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.