KeepDreaming!
Δραστήριο μέλος

Από τη στιγμή που οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και τους μιμούνται σε αρκετά πράγματα, μου φαίνεται αρκετά "λογικό" να τους μιμηθούν και στο θέμα του καπνίσματος.Βέβαια σε κάποιους βγαίνει ακριβώς το αντίθετο και έχουν μία απέχθεια απέναντι στο τσιγάρο...Οπωσδήποτε σε αυτό εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες π.χ παρέες και άλλα πρότυπα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 875331
Επισκέπτης

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ρυζόγαλο
Εκκολαπτόμενο μέλος

Μπορείς να εξηγήσεις λίγο τι εννοείς?
fockos
Επιφανές μέλος

Padme
Εκκολαπτόμενο μέλος

Αν ένα παιδί το βάλεις από πολύ μικρό να παίρνει ελεύθερα αποφάσεις μεν θα αποκτήσει προσωπικότητα αλλά αν δε το ελέγχεις θα πάρει και λάθος αποφάσεις για ορισμένα πράγματα όπως είναι και το κάπνισμα.

nymphet
Εκκολαπτόμενο μέλος

DarthFederer
Διάσημο μέλος

Πιστεύετε ότι αν ένα παιδί έχει μεγαλώσει σε σπίτι όπου και ο ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν, είναι πιο πιθανό να το ξεκινήσει όταν μεγαλώσει;
Από τη στιγμή που οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και τους μιμούνται σε αρκετά πράγματα, μου φαίνεται αρκετά "λογικό" να τους μιμηθούν και στο θέμα του καπνίσματος.Βέβαια σε κάποιους βγαίνει ακριβώς το αντίθετο και έχουν μία απέχθεια απέναντι στο τσιγάρο...Οπωσδήποτε σε αυτό εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες π.χ παρέες και άλλα πρότυπα.
Πιστευω στην ηλικια που ενα παιδι ξεκιναει το καπνισμα, ο φιλικος του κυκλος το επηρεαζει περισσοτερο απο οτι η οικογενεια. Εχω δει φιλους και γνωστους να αρχιζουν το καπνισμα με γονεις μη-καπνιστες επειδη βρισκονταν σε παρεα καπνιστων και φιλους με γονεις καπνιστες που δεν εχουν αγγιξει τσιγαρο. Μαλιστα ξερω αρκετους ακομα και στην ηλικια μου που κρυβουν απο τους γονεις τους οτι καπνιζουν ή τουλαχιστον δεν κανουν και μπροστα στη μουρη τους για να γλιτωσουν τη μουρμουρα.
Ο γονιος, ειτε καπνιστης ειτε μη καπνιστης, οφειλει να αποτρεψει το παιδι του απο το καπνισμα ομως δεν μπορει να ειναι παιδονομος και να ψαχνει τα πραγματα του να δει αν θα βρει τσιγαρα. Και στην τελικη, αν το παιδι θελει να καπνισει θα καπνισει. Η "βιαιη" επιβολη της αποψης του γονιου στην εφηβεια μπορει να οδηγησει σε αναποδα αποτελεσματα, δηλαδη το παιδι να κανει πραγματα μονο και μονο επειδη με αυτα δεν συμφωνουν οι δικοι του.
Ερις
Περιβόητο μέλος

Στην δική μου περίπτωση, ο μπαμπάς μου αποτέλεσε αρνητικό παράδειγμα. Ειδικά με αυτό που είπε τότε. Φυσικά και ήταν στο χέρι μου το τι θα κάνω τελικά, αλλά έτσι όπως το έθεσε, με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα. Έχω δοκιμάσει 2-3 φορές από φίλους που καπνίζουν, άτομα που κάνω/έκανα παρέα καπνίζουν, αλλά προσωπικά ενοχλούμαι πάρα πολύ όταν βρίσκομαι σε χώρο που καπνίζουν, όταν έρχεται πάνω μου ο καπνός, όταν μετά μυρίζουν τα ρούχα, τα μαλλιά μου, κτλ. Σίγουρα έπαιξε κι ο μπαμπάς μου τον ρόλο του σε αυτό.
cybelle01
Νεοφερμένο μέλος

η μητέρα μου καπνίζει αρκετά χρόνια.. (αν όχι από την εφηβεία της τότε σίγουρα ως φοιτήτρια) και ο πατέρας μου ήταν αρκετά χρόνια καπνιστής... όμως έχει κόψει το κάπνισμα εδώ και περίπου 16-17 χρόνια!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Τσιγάρα σέρτικα
Πολύ δραστήριο μέλος

κατά μεγάλο ποσοστό έχει να κάνει με το ότι οι γονείς καπνίζουν.. συνήθως από μικρή ηλικία παιδιά που καπνίζουν οι γονείς τους μαθίνουν-συνηθίζουν την μυρωδιά του καπνού οπότε από την εφηβεία και μέτα αρκετοί ξεκινάνε το κάπνισμα!
η μητέρα μου καπνίζει αρκετά χρόνια.. (αν όχι από την εφηβεία της τότε σίγουρα ως φοιτήτρια) και ο πατέρας μου ήταν αρκετά χρόνια καπνιστής... όμως έχει κόψει το κάπνισμα εδώ και περίπου 16-17 χρόνια!
Μα τα παιδιά στην εφηβεία δεν υιοθετούν από αντίδραση το αντίθετο από τους γονείς;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Vold
Πολύ δραστήριο μέλος

Δεν υπάρχει κάτι μεμονωμένο που μπορεί να σε επιρρεασει, ειδικά όταν δεν ασκούνται "πιέσεις" ως προς αυτό.
Scandal
Διαχειριστής

Εκτός φυσικά αν το παιδάκι δημοτικού πάει μαζί με τον πατέρα του στο... καφενείο και του δίνει τσιγάρα ο πατέρας του επίτηδες για να το μάθει! (ξέρω τραβηγμένο, ωστόσο θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια σχετική περίπτωση, με αλκόολ όμως).
Αλλά γενικά, ακόμα και οι μανιακοί καπνιστές γονείς, συνήθως αποθαρρύνουν τα παιδιά τους. Θέλεις η υγεία, θέλεις το κόστος...
Εμένα και οι 2 γονείς είναι / ήταν καπνιστές και μάλιστα μιλάμε για πολύ τσιγάρο (αν τα 2,5 πακέτα Marlboro τη μέρα, έκαστος γονέας είναι πολλά

Τσιγάρα σέρτικα
Πολύ δραστήριο μέλος

fockos
Επιφανές μέλος

Φταίει το ίδιο το άτομο. δεύτεροι οι γονείς, τρίτο το σχολείο και τέταρτο λοιποί παράγοντες.
Το αν φταίνε οι γονείς ή όχι δεν είναι τόσο αν καπνίζουν ή όχι αλλά περισσότερο πόσες ελευθερίες δίνουν στο παιδί. Αν του δώσουν ελευθεριές το παιδί πιθανότατα θα καπνίσει αν είναι Γυμνάσιο και Λύκειο.
Αν το άτομο καπνίσει ως φοιτητής πολλές φορές σημαίνει το αντίθετο (το παιδί δεν είχε πολλές ελευθερίες όσο ήταν ανήλικο και όταν ανεξαρτοποιείται σιγά σιγά απολαμβάνει τα αγαθά που στερήθηκε.
Στην ερώτηση λοιπόν του thread η απάντηση μου είναι βεβαίως φταίνε οι γονείς και έχουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
Τσιγάρα σέρτικα
Πολύ δραστήριο μέλος

Αλλά αν έπρεπε να καταλογίσω ντε και καλά κάποια ευθύνη στους γονείς, αυτή θα ήταν που δεν έκαναν τα παιδιά τους υπεύθυνα ώστε να αναλαμβάνουν το βάρος των επιλογών τους και να μην αναζητούν να φορτώσουν την ευθύνη των δικών τους επιλογών σε άλλους. Σε όποιο τομέα
fockos
Επιφανές μέλος

Donatella
Εκκολαπτόμενο μέλος

Πιστεύετε ότι αν ένα παιδί έχει μεγαλώσει σε σπίτι όπου και ο ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν, είναι πιο πιθανό να το ξεκινήσει όταν μεγαλώσει;
Εμενα προσωπικα και οι δυο γονεις μου καπνιζουν αρκετα. Εγω απο την αλλη δεν καπνιζω καθολου, ουτε και η αδερφη μου. Οποτε, σιγουρα πιστευω οτι οι γονεις δινουν τα προτυπα αλλα αυτο δεν καθοριζει απαραιτητα την σχεση τους με το τσιγαρο ουτε σημαινει οτι επειδη οι γονεις ειναι καπνιστες, το ιδιο θα γινουν και τα παιδια.

Εριφύλη
Περιβόητο μέλος

Πάνω απ' όλα φταίει η παρέα!
Εμένα οι γονείς μου είναι φανατικοί καπνιστές, εγώ όμως δεν έχω καπνίσει ΠΟΤΈ στη ζωή μου, ούτε καν έχω πιάσει τσιγάρο...
Οι παρέες σε παρασέρνουν πιστεύω
Κάμπια
Διάσημο μέλος

Και η οικογένεια (ανάλογα τους γονείς βέβαια) και η παρέα αλλά και το ίδιο το άτομο. Δεχόμαστε πλέον τόσες επιρροές από παντού και όλα παίζουν ρόλο.Οι παρέες σε παρασέρνουν πιστεύω
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 54 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.