Καπιταλισμός vs Κομμουνισμός

Κομμουνισμός ή Καπιταλισμός;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 182)
  • Καπιταλισμός

    Ψήφοι: 60 33.0%
  • Κομμουνισμός

    Ψήφοι: 68 37.4%
  • Κανένα από τα δύο

    Ψήφοι: 44 24.2%
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ

    Ψήφοι: 10 5.5%

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Αχαχαχα μλκ κλαιω
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
αχαχαχαχαχαχ

είπε τη μαγική λέξη :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Κι όμως μπορείς να έχεις το ένα και όχι το άλλο. Για παράδειγμα χώρες όπως η Σιγκαπούρη όπου ενώ θεωρείται από τις πιο ελεύθερες οικονομικά χώρες του πλανήτη, έχει σοβαρά θέματα ελευθερίας της έκφρασης και τρομερά αυστηρή νομοθεσία.

Να και κάτι on topic. Κι όμως ο χαρακτήρας είναι ο ίδιος. Δες ποια είναι η κεντρική ιδέα. Το κράτος σου επιβάλλει τους νόμους που αποφασίζονται ( έμμεσα ) από τη πλειοψηφεία, και σκοπό έχουν να διασφαλίσουν ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας. Αν εσύ δεν θέλεις να τους ακολουθήσεις τότε το αποτέλεσμα είναι η περιθωριοποίηση -> φυλακή. Και δες τώρα τι ισχύει με τα κοινωνικά πρότυπα. Ας πούμε πως υπάρχει κάποια αρχή που ξεφεύγει μεν από το δίχτυ του κράτους αλλά έγγειται στα πλαίσια του political correctness. "Όλοι οι gay είναι ανώμαλοι". Φυσικά αυτό δεν παίζει πλέον αλλά φαντάσου πως ζεις στο 1920 που μια χαρά ίσχυε. Τότε εφόσον ξέρεις πως ο ίδιος είσαι gay τι θα έκανες; είτε θα προσπαθούσες να το αλλάξεις εφόσον σε έπεισαν πως δεν έχεις την πραγματική ελευθερία του ξέρεις πως σου αρέσουν οι άντρες, είτε να το κρύψεις από τον περίγυρό σου. Κι αν δεν το κάνεις, το αποτέλεσμα φυσικά είναι να σε αντιμετωπίσουν όλοι σαν εξωγήινο ή ανώμαλο, να χάσεις τους φίλους σου και σιγά σιγά να περιθωριοποιηθείς. Το αποτέλεσμα λοπόν είτε μιλάμε για κοινωνικούς κανόνες, είτε για κρατικούς νόμους ( οι οποίοι επίσης δημιουργήθηκαν από τη κοινωνία ), είναι το ίδιο. Η περιθωριοποίηση. Και η περιθωριοποίηση για να έρθει δε χρειάζεται ούτε να σε φυλακίσουν, ούτε να σε εξορίσουν, αρκεί να σε κάνουν να νιώσεις διαφορετικός με την αρνητική έννοια, ή παρείσακτος. Και ο καθένας εφόσον δεν το θέλει αυτό αναγκάζεται να συμβιβαστεί.

Αυτό που λες εσύ περί safe space είναι μια λάθος αντιμετώπιση μεν, αλλά αυτό που θέλει να σου πει είναι το πολύ απλό: mind your own business. Να είσαι ανεκτικός. Απλά ο τρόπος είναι λάθος γιατί εστιάζει στην άρνηση όχι στο να προφυλάξει και να ενισχύσει τους ανθρώπους οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο νιώθουν ή ΕΙΝΑΙ θιγόμενοι. Δε μπορείς να φιμώσεις τους ομοφοβικούς ας πούμε. Μπορείς όμως να δώσεις ως πολιτεία και ως κοινωνία ευκαιρείες στους gay, να τους νομιμοποιήσεις, να εξισώσεις τα δικαιιώματά τους, να οργανώσεις δράσεις που να τους καθιερώνουν πλέον ως μια πραγματικότητα έτσι ώστε να φτάσεις σε ένα σημείο όπου και ομοφοβικοί να υπάρχουν να είναι πλέον τόσο μικρή η φωνή τους που να μην ακούγεται και η άλλη πλευρά αντίστοιχα να μη νιώθει πως περιορίζεται από αυτό.

Για τη Σιγκαπουρη, για αυτο μιλησα για consistency λογικης. Οι τυποι δεν διαβαζουν Mises η Rothbard, δεν κατεληξαν οι ιδιοι στην οικονομικη ελυθερια, που μετα θα οδηγουσε και στην γενικοτερη ελευθερια, αλλα αυτο ηταν μια αποφαση της κυβερνησης που εχει ουσιαστικα απολυτο ελελγχο σε ολα τα θεματα. Δεν μιλανε για ελευθερια στην Σιγκαπουρη, υπαρχει το στανταρ κομφορμιστικο mentality που το κρατος κανει κουμαντο που σιγα σιγα γυρναει σε entitlement mentality. Και δεν ειναι και καμια Κουβα εκει περα παντως.

Αυτο που λες με τους νομους ειναι παραλογο. Καταρχας αυτο που λεμε κοινωνια ειναι απλως ενα γεωγραφικο φιλτρο, τα αλλα ατομα που ζουνε στην γυρω περιοχη, δεν ειναι τιποτα περα απο ενα συνολο ξεχωριστων individuals και οχι ενας νεος οργανισμος. Η πλειοψηφια μπορει να μην χωνευει τους γκει πχ, αλλα αυτο δεν εμποδιζει την μειοψηφια να τους δεχεται, καθως ο καθενας ειναι ελευθερος να εχει την αποψη του. Οταν περνας τον νομο, ουσιαστικα απαγορευεις ακομα και στην μειοψηφια να δεχονται τους γκει, χανοντας ετσι την στηρηξη που ειχαν πριν. Εσυ παιρνεις απλα της περιπτωση που οι νομοι που θα περαστουν θα νομιμοποιουν τους γκει, αλλα οχι αυτη που ο πλειοψηφια θα ψηφησει για να τους κανει παρανομους. To downside ειναι απειρως μεγαλυτερο απο το upside, η ελλειψη ελευθεριας δεν ευνοει τις μειωψηφιες και την αναδειψη ανεκτικων αποψεν. Και υπαρχουν τεραστια οικονομικα οφελη απο το να μην σε νοιαζει τι χρωμα ειναι η τι βιτσια εχει ο αλλος, αλλα το κατα ποσο καλος ειναι στη δουλεια του και το πως ειναι σαν ατομο, που ειναι και ο λογος που η ανεκτικοτητα προχωραει. Βασικα το ολο θεμα ειναι κυριως οικονομικο ή πολιτικο, καθως ειναι λιγοι οι ανθρωποι που εχουν πραγματικο προβλημα με τους μαυρους ή τους γκει, και το βγαζουν ετσι. Οι αφροαμερικανοι μπαρμπερηδες, που αποτελεσαν μια απο τις βασεις των αφροαμερικανων για να χτισουν κεφαλαιο, διαλυθηκαν απο τους νομους για κατωτατο μισθος και licenses απο τους απολοιπους καθως μπορουσαν να δουλεουν πιο φθηνα και τους επαιρναι την πελατεια για παραδειγμα.

Το προβλημα σε αυτο που κανεις ειναι οτι δεν βοηθας αυτον που πιστευεις οτι θιγεται ή αδικειται, αλλα εκδικεισαι αυτους που το κανουν. Τωρα εχεις ενα θυμα το οποιο ολοι οι υπολοιποι πρεπει να αποζημιωσουν, ανεξαρτητως αν φταινε ή οχι, που δημιουργει ενα νεο layer. Δεν ειναι πλεον θεμα μονο ρατσισμου, αλλα το οτι φορτωνεις κοστη σε ατομα που δεν εκανα τιποτα στα ατομα που θελεις να προστατεψεις. Τωρα εσυ αδικεις αλλα ατομα γιατι αν πχ πρεπει οι εταιριες να εχουν 20% γυναικες, ενας αντρας αδικειται αν ειναι πιο ικανος, αλλα πρεπει να πιαστει το quota, ακομα και αν δεν ειναι σεξιστης, ή η φορολογια που πρεπει να πληρωθει. Δεν σταματας της αδικια, απλα αλλαζεις την κατευθυνση της, ενω υποτιθεται πως το θεμα ειναι να κρινεται καποιος ως ατομο, οχι ως προς το φυλο του. Δεν ειναι απαραιτητο πχ να ειναι ρατσιστης καποιος που δεν θελει να χρηματοδοτει τα benefits στους τριτοκοσμικους μεταναστες, παιζει απλα να μην γουσταρει να πληρωνει νταβατζιλικι. Και ολα αυτα τα βαρη δεν σε ενδιαφερουν γιατι εχεις βρει εναν ωραιο αποδιοπομπαιο τραγο που θα του φορτωνεις ο,τι θελεις, χωρις να μπορει να αντιμιλησει γιατι τοτε θα ειναι ρατσιστης, σεξιστης, μισανθρωπος κτλ. Περα απο αυτο, δαιμονοποιεις μια αλλη ομαδα αθρωπων που φταιει για τα προβληματα των υπολοιπων, χτιζοντας ετσι οχι μονο entitlement mntality, αλλα και το να ειναι οκ να εισαι μισανθρωπος επεναντυ τους. Οι sjw ειναι η ενσαρκωση αυτης της λογικης γιατι ενω ειναι οι μεγαλυτεροι ρατσιστες και σεξιστες που υπαρουν αυτη τη στιγμη, δεν ανοιγει μυτη γιατι το μισος τους στρεφεται σε μια ομαδα προς την οποια ειναι οκ να εισαι καφρος, οι λευκοι αντρες. Δεν ειναι πλεον θεμα η βοηθεια σε καποιον που αδικειται, αλλα το να κανεις ζημια σε καποιον αλλον. Και δεν βοηθας πολυ καποιον να γινει ανεξαρτητος και να στκεται στα ποδια του μονος του αν του λες συνεχεια οτι δεν θα τα καταφερει ποτε και ολα τα προβληματα του προρχονται απο τους λευκους. Σημαντικο ειναι και το οτι αγνοεις την ζημια που κανει και τα καταστροφικα κινητρα που δινει το παιρνει καποιος by default λεφτα γιατι ενθαρρυνεις κανωντας πιο "φτηνες" τις ενεργεις που σε φερνουν σε αυτη την κατασταση. Η ολη λογικη πλεον ειναι οτι εφοσον μπορεις να συνδεσεις κατι με την ηθικη, μπορεις να το επιβαλεις. Δεν νομιζω να χρειαζεται να σου πω ποσο ευκολα χρησιμοποιειται αυτο πολιτικα, αλλα και το ποσο καταστροφικο μπορει να γινει εφοσον ο καθενας μπορει να επιβαλει ο,τι του κατεβει παιζοντας με τις λεξεις. Το ξερω οτι ειναι θεμα να εχεις παλαβους στην κοινωνια, αλλα το downside που εχεις οταν αρχιζεις και νομιμοποιεις την επιβολη ειναι απειρως μεγαλυτερο.

Και θα μου πεις τωρα, και τι να κανω, απλα να καθομαι να κοιταω τους καφρους? Οχι, θα σταματησεις να σκεφτσαι κολλεκτιβιστικα και να απαιτεις απο τους αλλους να χρηματοδοτουν τον ψευτοαλτρουισμο σου και να απαιτησεις απο τον εαυτο σου για αυτα που θελεις να κανεις. Βρες αλλα ατομα που να θελουν να ασχοληθουν και πηγαινε να βοηθησεις τα ατομα που πιστευεις οτι χρειαζονται βοηθεια. Και τωρα που ειναι τα λεφτα και ο κοπος σου, θα δεις πως θα πρεπει να φιλτραρεις τα ατομα που θελεις να βοηθησεις και να μην δινεις σε καποιον που ειναι μαλακας, θα τους ενθαρρυνεις να μπορουνε να βρουνε δουλεια για να μην κρεμονται απο εσενα για ολη τους τη ζωη, θα γινεις πιο αποδοτικος με τα λεφτα και το οτι αρκετοι δεν θα παιρνουν λεφτα by defeualt θα τους κανει να σκεφτουν πολλες φορες πριν κανουν καποια μαλακεια. Ξερεις, τα πραγματα που δεν θα κανεις τωρα που πληρωνουν οι υπολοιποι για ολα αυτα και αυτη ειναι η διαφορα με το κρατικο welfare που υπαρχει τωρα. Η ενναλκτικη δεν ειναι να πεθαινουν οι αλλοι στον δρομο, ειναι να σηκωθεις απο την καρεκλα σου και να αχοληθεις ο ιδιος με αυτα τα πραγματα. Και τοτε θα μπορεις να μιλας για ηθικη, γιατι αυτο που σου ξεφευγει ειναι πως η ηθικη βασιζεται στον εθελοντισμο. Το να χτυπιεσαι για να φορολογουνται οι υπολοιποι για να χρηματοδοτουν το κοινωνικα προγραμματα δεν σε κανει ηθικο, αλλα υποκριτη. Αυτο που θα σε κανει ηθικο ειναι να σηκωθεις απο την καρεκλα σου και να βαλεις το χερι σου στην δικη σου τσεπη. Και ξερεις, ειναι τρομερα υποκριτικο απο την μια να λες πως στην ελευθερια συνεχως βομβαρδιζεισαι με πρεπει και κοινωνικες νορμες που δεν μπορεις να ξεφυγεις, και απο την αλλη να κανεις ακριβως το ιδιο πραγμα. Και εσυ βαομβαρδιζεις του υπολοιπους με πρεπει και νορμες, σε μεγαλυτερο βαθμο κιολας γιατι τα κανεις νομο.

Κι όμως αυτό που λες γίνεται κάθε μέρα. Σε βομβαρδίζουν από παντού με "πρέπει" στο τι θα πεις, τι θα φορέσεις. Όχι στα 25 σου, στα 5 σου. Σου επιβάλλουν δικά τους πιστεύω, απόψεις, νοοτροπίες, σου δημιουρογύν τεχνητές επιθυμίες και ανάγκες . Σου μαθαίνουν να μην αμφισβητείς τίποτα, να δέχεσαι πράγματα και απόψεις ως έχουν γιατί "αυτό είναι το σωστό". Αυτά δε μας ενοχλούν αλλά μας ενοχλούν οι νόμοι ενός κράτους; αναρχικοί από τα lidl.

Ξέρεις τι θα πει ελευθερία; Να βλέπεις παπαδοπαίδια φυλακισμένα σπίτι τους να τρώνε κατήχηση με εμφανή κόμπλεξ και προβλήματα συμπεριφοράς. Χωρίς όνειρα ή ενδιαφέροντα. Να βλέπεις μικρά τσιγκανάκια να τα παίρνουν απ' το σχολείο και να τα μαθαίνουν να ζητιανεύουν για την οικογένεια και να ψάχνουν στα σκουπίδια. Προφανώς χωρίς μόρφωση, σπουδές, χωρίς καμία δυνατότητα ανέλιξης. Να βλέπεις μετανάστες να πουλάνε τα πάντα και να εγκαταλείπουν τις χώρες τους τις οποίες κανει δεν τους ρώτησε για να καταστρέψει, για να έρθουν εδώ και να καταλήξουν πρεζέμποροι και δούλοι στα χέρια του κάθε μαφιόζου.

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν μόνο την ελευθερία που τους επιβάλλεται.

Σοκαρομαι δυσκολα, αλλα ο παραλογισμος που υπαρχει σε αυτα που γραφεις πραγματικα με σοκαρει
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

antispisistis

Νεοφερμένος

Ο antispisistis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Υπάρχει γνώμη από κάποιον υποστηρικτή του καπιταλισμού για αυτό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,843 μηνύματα.
Αυτά δημιουργεί ο κρατισμός... και η συγκεντρωτική διοίκηση...

Παρ' όλα αυτά...
1). η φτώχεια υποχώρησε σε όλη την Αφρική...


2). Παντου υπάρχει γρήγορη πρόοδος εκτός απο την υποσαχάρια Αφρική...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

The Mountain

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο The Mountain αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 944 μηνύματα.
ΜΟΝΟ αγνος σοσιαλισμος σαν του παλαιου ΠΑΣΟΚ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Αυτά δημιουργεί ο κρατισμός... και η συγκεντρωτική διοίκηση...

Παρ' όλα αυτά...
1). η φτώχεια υποχώρησε σε όλη την Αφρική...

Αυτά τα γραφήματα που θυμίζουν αυτά που βάζει η nvidia όταν προσπαθεί να πείσει πως η νέα της σειρά είναι πολύ καλύτερη απ' την προηγούμενη. Αρχίζει η κλίμακα απ' το 50% και ανεβαίνει ανα 5 χεχ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DumeNuke

Τιμώμενο Μέλος

Ο DumeNuke αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,125 μηνύματα.
Αυτά τα γραφήματα που θυμίζουν αυτά που βάζει η nvidia όταν προσπαθεί να πείσει πως η νέα της σειρά είναι πολύ καλύτερη απ' την προηγούμενη. Αρχίζει η κλίμακα απ' το 50% και ανεβαίνει ανα 5 χεχ

Το ότι, σύμφωνα με το γράφημα, το επίπεδο φτώχειας έπεσε από το 55% στο ~37% είναι κάποιο είδους τρικ του γραφήματος. Πτώση 18 ποσοστιαίων μονάδων δεν σημαίνει τίποτα. Το ότι 1/3 που το 1990 ήταν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας πλέον δεν είναι δεν σημαίνει τίποτα.
Δηλαδή αν δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τελείως την φτώχεια, ας μην προσπαθήσουμε καν?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Stitchpunk

Δραστήριο μέλος

Η Eternal Sunshine αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 596 μηνύματα.
Το ότι, σύμφωνα με το γράφημα, το επίπεδο φτώχειας έπεσε από το 55% στο ~37% είναι κάποιο είδους τρικ του γραφήματος. Πτώση 18 ποσοστιαίων μονάδων δεν σημαίνει τίποτα. Το ότι 1/3 που το 1990 ήταν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας πλέον δεν είναι δεν σημαίνει τίποτα.
Δηλαδή αν δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τελείως την φτώχεια, ας μην προσπαθήσουμε καν?
Και δεν μου λέτε, το γράφημα σας ξεκαθαριζει αν αυτή η μείωση είναι είναι πραγματική? Γιατί ναι, αν μετρήσεις τους μισθούς των λευκών με των αφρικανων μαζί, παίζει να φανεί μείωση στη φτώχεια. Για ξεχωριστε τους να δούμε τι γίνεται. Που ο Νοτιοαφρικανός παίρνει το ένα πέμπτο σε μισθό σε σχέση με τον λευκό. Αναρωτιεμαι, μειώθηκε η φτώχεια ή οξυνθηκαν οι αντιθέσεις?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Τι σχέση έχει το τι έχει μια χώρα με το πόσο πλούσια είναι; Στην Αφρική πολλές χώρες δεν είχαν καν δημοκρατία αλλά ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως ακριβώς είναι και ο κομμουνισμός. Η Βενεζουέλα είναι μες το πετρέλαιο και είναι φτωχή. Ο καπιταλισμός, ως οικονομικό σύστημα δημοκρατικού καθεστώτος, βελτιώνει το επίπεδο ζωής.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Το ότι, σύμφωνα με το γράφημα, το επίπεδο φτώχειας έπεσε από το 55% στο ~37% είναι κάποιο είδους τρικ του γραφήματος. Πτώση 18 ποσοστιαίων μονάδων δεν σημαίνει τίποτα. Το ότι 1/3 που το 1990 ήταν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας πλέον δεν είναι δεν σημαίνει τίποτα.
Δηλαδή αν δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τελείως την φτώχεια, ας μην προσπαθήσουμε καν?

το προχώρησες πολύ εσύ δεν το πήγα εκεί.

Τι σχέση έχει το τι έχει μια χώρα με το πόσο πλούσια είναι; Στην Αφρική πολλές χώρες δεν είχαν καν δημοκρατία αλλά ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως ακριβώς είναι και ο κομμουνισμός. Η Βενεζουέλα είναι μες το πετρέλαιο και είναι φτωχή. Ο καπιταλισμός, ως οικονομικό σύστημα δημοκρατικού καθεστώτος, βελτιώνει το επίπεδο ζωής.

πώς διακρίνεις πότε μια χώρα έχει καπιταλισμό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Κάποια ελευθερία αγοράς (με μικρό ή μεγάλο κρατικό παρεμβατισμό) εντός δημοκρατίας πάντα (βουλή, σύνταγμα, εκλογές κλπ).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
άρα σύμφωνα με τον ορισμό σου και η Βενεζουέλα είναι καπιταλιστική χώρα ως κονοβουλευτική δημοκρατία με (μεγάλο κρατικό παρεμβατισμό) και κάποια ελευθερία της αγοράς

επίσης το ίδιο ισχύει και για πολλές από τις αφρικανικές χώρες (Νιγηρία, ΚΟνγκό, Αιθιοπία κλπ) άρα και εκείνες είναι καπιταλιστικές, όχι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Ε και πολλές χώρες της Αφρικής δεν είναι. Δεν κατάλαβα τι συζητάμε ακριβώς. Πάλι προσπαθείτε να δείξετε ότι ο κακός καπιταλισμός φταίει για τα πάντα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Ε και πολλές χώρες της Αφρικής δεν είναι. Δεν κατάλαβα τι συζητάμε ακριβώς. Πάλι προσπαθείτε να δείξετε ότι ο κακός καπιταλισμός φταίει για τα πάντα;

Όχι, εφόσον σου δείχνω περιπτώσεις εξαιρέσεων το αντίθετο προσπαθώ να δείξω. πως δεν υπάρχει ισχυρό correlation μεταξύ του ορισμού που δίνεις και ισχυρής οικονομίας. Άρα είτε ο καπιταλισμός δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο με την οικονομική ανάπτυξη είτε δεν χρειάζεται να αφορά δημοκρατικά πολιτεύματα ( είτε και τα δύο ).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Απλά ο καπιταλισμός είναι οικονομικό σύστημα, σε αντίθεση με τον κομμουνισμό που είναι πολιτικό σύστημα. Καπιταλισμός μπορεί να υπάρξει και σε χούντα και σε δημοκρατία, αλλά ο κομμουνισμός ως σύστημα είναι κάτι συγκεκριμένο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antispisistis

Νεοφερμένος

Ο antispisistis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Η λέξη κομμουνισμός περιγράφει μια κοινωνία που θα λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, χωρίς κράτος και χωρίς κοινωνικές τάξεις. Στον κομμουνισμό δεν θα υπάρχει κράτος για να χαρακτηριστεί ως ολοκληρωτικό. Κομμουνισμός όμως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Στον σοσιαλισμό που είναι το μεταβατικό στάδιο προς τον κομμουνισμό, υπάρχει εξουσία αλλά την έχει το προλεταριάτο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

harry akritas

Διάσημο μέλος

Ο harry akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,099 μηνύματα.
Κομμουνισμός όμως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Και κάπως έτσι τελειώνει το παραμυθάκι με το όνομα "κομμουνισμός". Όλα καλά στη θεωρία μέχρι τη στιγμή που πρέπει να περάσουμε στην πράξη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Άρα είναι ουσιαστικά επιστημονική φαντασία προς το παρόν, εφόσον δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Βρε δεν σοβαρεύεστε λέω εγώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Και ο καπιταλισμός πριν εφαρμοστεί, δεν είχε ξαναεφαρμοστεί ποτέ. Sounds logical? Προσπάθειες βέβαια γινόντουσαν...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Top