Είπα τη θετική όψη...Καλώς ή κακώς υπάρχει. Σύγκρινε επίπεδο καπιταλιστικών και κομμουνιστικών χωρών. Δεν υπερασπίζομαι κανένα σύστημα (ο κομμουνισμός παρήκμασε και ο καπιταλισμός τώρα βλέπει τί δημιούργησε με τις υπερχρεωμένες χώρες) απλώς παραθέτω αποτελέσματα. Σίγουρα τίποτα δεν είναι δίκαιο... Αλλά ο ανταγωνισμός δημιουργεί κέρδος και χρήματα. Δεν είναι κακό να δουλέψεις και να έχεις κέρδος, αρκεί να μην πηγαίνει σε λίγους... Είναι αυτό που είπα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή...
Αυτή είναι η ρηχή οπτική των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
Ο καπιταλισμός είναι «καταδικασμένος» να παράγει υπερχρεωμένες χώρες ή άλλους κοινωνικούς οργανισμούς και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί αυτή είναι η φύση του. Είναι ένα απάνθρωπο σύστημα που εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο προς όφελος κάποιων λίγων που έχουν το κεφάλαιο και το οποίο δημιουργήθηκε με τον ίδιο τρόπο (εκμετάλλευση). Κανένας δε γίνεται πλούσιος δίκαια, ακόμη και αν ήταν καθ' όλα νομότυπος στα πλαίσια των θεσπισμένων κανόνων που ισχύουν.
Αλήθεια έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς «δημιουργείται το χρήμα»; Εννοώ πως αν παράξεις ένα προϊόν, θα πληρωθείς με το υπάρχον χρήμα που έχουν άλλοι. Αυτοί οι άλλοι το απέκτησαν με παρόμοιο τρόπο. Πώς, όμως, παρήχθη αρχικά το χρήμα; Σκέψου το, ψάξε το και μετά έλα να μου ξαναπείς για το πόσο καλό είναι το καπιταλιστικό σύστημα.
Πριν πάμε να δούμε τα θετικά του Κομμουνισμού να απαντήσει κάποιος-α εύλογα ερωτήματα όπως:
(α). Με ποιον τρόπο μπορεί να έρθει ένα Κομμουνιστικό Καθεστώς στην εξουσία;
(β). Οι διαφωνούντες με το Καθεστώς τι θα κάνουν;
(γ). Η δομή μιας κοινωνίας σε ένα τέτοιο Καθεστώς σας εκφράζει;
(δ). Οι ίδιοι που λιβανίζετε μια τέτοια ιδεολογία, πόσο Κομμουνιστές είστε στην προσωπική σας ζωή; Με ποια Κομμουνιστικά ιδεώδη έχετε διαμορφώσει την προσωπικότητά σας; Ο τρόπος ζωής σας συνδέεται με τον Κομμουνισμό ως φιλοσοφικό τρόπο σκέψης;
α) Όπως και ο καπιταλισμός, μπορεί να έρθει με διάφορους τρόπους. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα είναι ένας τρόπος που δε θα εκφράζει τον λαό.
β) Το καθεστώς για το οποίο μιλάς είναι ο ίδιος ο λαός.
Το ισχύον σύνταγμα της Ελλάδος για να προστατεύσει την Δημοκρατία γράφει το εξής [Άρθρο 120 - παράγραφος 4]:
«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
Η ίδια λογική θα ισχύει. Αν είσαι εναντίον του λαού θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου κάθε μέσο για να πάψεις να αποτελείς κίνδυνο.
γ) Εμένα προσωπικά, ναι.
δ) Είμαι από τη φύση μου άνθρωπος που έχω στον χαρακτήρα μου στοιχεία «κομμουνιστικά». Υπόθεση για το αν δεν ήταν στον χαρακτήρα μου, δεν μπορώ να κάνω, γιατί τότε θα άλλαζαν ενδεχομένως πολύ οι αρχικές συνθήκες: άλλη άποψη για την Παιδεία, ίσως σπούδαζα κάτι διαφορετικό (που θα φέρει κέρδος) κλπ.
Βασικά δεν μπορώ να βλέπω Κομμουνιστές -λόγους που παρ' όλα αυτά ζούνε καπιταλιστικά ή μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα με όλες τις καταναλωτικές δραστηριότητες και το πολιτισμικό κεφάλαιο (π.χ. σπουδές, εργασία,..κλπ). Για ποιο λόγο δεν πάνε να ζήσουν σε χώρες που τον εφαρμόζουν στην πράξη, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ίδιες ότι έχουν τέτοιο καθεστώς;
Δε θα εγκαταλείψω και όλους τους ανθρώπους που γνωρίζω και τον τόπο που μεγάλωσα για να πάω σε μία άλλη χώρα επειδή είναι Σοσιαλιστική. Μπορώ, όμως, να παλέψω με τον δικό μου τρόπο, για να γίνει και η δική μου.
Το να ζεις καπιταλιστικά σε μία χώρα που υπάρχει καπιταλισμός είναι αναπόφευκτο. Αναγκάζεσαι να συμμετάσχεις παθητικά σε όλο αυτό το πράγμα για να μπορέσεις να επιβιώσεις.
Τώρα το πώς κάνεις τη σύνδεση σπουδές-καπιταλισμός πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Αν δεν το θυμάσαι η ΕΣΣΔ ήταν μία τεράστια επιστημονική δύναμη και ήταν Σοσιαλιστική.