kounelaki
Εκκολαπτόμενο μέλος

Ωστοσω επειδη τεθηκε θεμα για το ποια λυρα εχει καλυτερο ακουσμα θα ηθελα πολυ να ακουσω τη γνωμη σας...
Ποντιακή Λύρα Vs Κρητική Λύρα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
woochoogirl
Τιμώμενο Μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kounelaki
Εκκολαπτόμενο μέλος

Ω ναι!Είμαι μισή Πόντια μισή Κρητικιά και αν και συνήθως υπερισχύει το πρώτο στοιχείο μπορώ να πω ότι προτιμώ τον ήχο της κρητικής. Ίσως γιατί έμαθα πρώτα κρητικούς χορούς, δε μπορώ να βρω άλλη εξήγηση. Βέβαια και στα δύο έχω ένα κατώφλι ανεκτικότητας, δε μπορώ να ακούσω πάρα πολλή ώρα λύρα κάτι κάνει *τινγκ* στα νεύρα μουΣε κάλυψα?
![]()

LAZARUS
Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ήχος της ποντιακής λύρας μου φαίνεται λιγότερο πλούσιος, πιο μονότονος, από την κρητική. Πιο «κλειστός» αν με εννοείτε. Θα οφείλεται στη θεματολογία των ποντιακών τραγουδιών.
Αλλά αυτή είναι η άποψή μου, που είναι επηρεασμένη σαφώς υπέρ της κρητικής λύρας.
love_angel
Επιφανές μέλος

Noisette
Περιβόητο μέλος

(Δεν βρήκα άλλο επιχείρημα!)

love_angel
Επιφανές μέλος

Ψηφίζω Κρητική Λύρα καθώς μου αρέσουν καλύτερα οι Κρητικοι Χοροί και γενικά η Κρήτη.
(Δεν βρήκα άλλο επιχείρημα!)
![]()
αν ειχες δοκιμασει ποντιακη κουζινα, το επιχειρημα θα εφτανε και θα περισσευε.

που σαι βρε γιαγιααα!

Noisette
Περιβόητο μέλος

αν ειχες δοκιμασει ποντιακη κουζινα, το επιχειρημα θα εφτανε και θα περισσευε.
![]()
![]()
![]()
που σαι βρε γιαγιααα!![]()
Γλυκιά μου Πόντια το τελευταίο τί είναι??????????

Ερωφίλη
Πολύ δραστήριο μέλος

Γλυκιά μου Πόντια το τελευταίο τί είναι??????????![]()
Πιροσκί;;

Δεν είμαι Πόντια, αλλά αυτό πρέπει να ναι.
Noisette
Περιβόητο μέλος

Πιροσκί;;
Δεν είμαι Πόντια, αλλά αυτό πρέπει να ναι.
Χμμμ...Νομίζω πως το πιροσκί δεν είναι ετσι...
love_angel
Επιφανές μέλος

Noisette
Περιβόητο μέλος

αυτο λεγεται οτία, αυτακια δηλαδη. ειναι γλυκο αλλα τηγανητο... απο τις αγαπημενες μου λιχουδιες που φτιαχνει η γιαγια ειδικα σε γλεντια γαμων![]()
εμ καλα το μυρίστηκα ότι πρόκειται για γλυκιά...αμαρτία!Να παμε βρε παιδιά τότε σε παραδοσιακό ποντιακό γάμο...

Ερωφίλη
Πολύ δραστήριο μέλος

αυτο λεγεται οτία, αυτακια δηλαδη. ειναι γλυκο αλλα τηγανητο... απο τις αγαπημενες μου λιχουδιες που φτιαχνει η γιαγια ειδικα σε γλεντια γαμων![]()
Ναι είναι τέλεια!!!!!
Τώρα κατάλαβα ποια είναι... Γιάμιιιιι
Myrtle
Διάσημο μέλος

Κρητική λύρα για μένα, γιατί προτιμώ γενικά τα παραδοσιακά κρητικά τραγούδια σε σχέση με τα ποντιακά! Είναι πιο... ξεσηκωτικά!

_daemon_
Πολύ δραστήριο μέλος

kounelaki
Εκκολαπτόμενο μέλος

_daemon_
Πολύ δραστήριο μέλος

Mετά χαράς, αλλά τι διαφορά έχει από το γνωστό....πιλάφι;Ελατε να φατε γαμοπιλαφο![]()

Πατρεύς
Περιβόητο μέλος

Σ.σ.: Το γαμοπίλαφο είναι πιλάφι το οποίο φτιάχνεται με ζουμί από χοντρό κρέας (συνήθως προβατίνα) και ρύζι με λεμόνι. Τώρα για την τεχνική του, κοίτα εδώ. Γαμοπίλαφο λέγεται επειδή φτιάχνεται στους γάμους
Ενημερωτικά πάντως, στην περιοχή της Πάτρας πάντως το αντίστοιχο «γαμοπίλαφο» είναι πάλι χοντρό κρέας με κριθαράκι στο φούρνο (δηλαδή γκιουβέτσι)
Guest 243356
Επισκέπτης

Καμια απο τις δυο.
Η δημοσκοπηση θα επρεπε να περιλαμβανει και μια επιλογη που να λεει ""Καποιο αλλο μουσικα οργανο""
Πατρεύς
Περιβόητο μέλος

Ουτε Ποντιακη ουτε Κρητικη.
Καμια απο τις δυο.
Η δημοσκοπηση θα επρεπε να περιλαμβανει και μια επιλογη που να λεει ""Καποιο αλλο μουσικα οργανο""
Μα εδώ βρε Audit, συζητάμε ανάμεσα σε δύο χαρακτηριστικά όργανα της Ελληνικής μουσικής τα οποία ανήκουν στην ίδια συνομοταξία (είναι δηλαδή είδη λύρας) και έχουν ένα χαρακτηριστικό άκουσμα το οποίο αν και είναι πολύ διαφορετικό, έχει κοινά στοιχεία ώστε να μπορούμε να τα συγκρίνουμε. Αν θες, από την άλλη μπορείς κάλλιστα να ανοίξεις ένα θέμα γενικά για τα μουσικά όργανα. Δεν σε εμποδίζει κάποιος

Σ.σ.: Αναρωτιέμαι πάντως ποιός έβαλε αρνητική ψήφο στο μήνυμά μου. Και θα ήμουν πολύ περίεργος να μάθω και τον λόγο...
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.