Κρούσματα Χανταϊού στον κόσμο και την Ελλάδα

:laugh:τα ίδια μου λένε και μένα! Άσχετο με το θέμα! Πού το διάβασες; Στο στέκι. Α, καλά!
Τα άρθρα όμως από τις έγκυρες εφημερίδες, είναι ενδιαφέροντα
Οχι μόνο παιδιά αλλά και ο συζυξ σε μερικά θεματα που τα γνωρίζει απο πρώτο χερι και πάντα θα τον ρωτήσω :lol: :lol:

Περαν της πλακας όμως φυσικά και είναι ενδιαφέροντα και πάντα τα διαβάζω, ειδικά ό,τι έχει να κάνει με υγεία, διατροφή κ.ά. Η αλήθεια είναι πως αγχώνομαι και με αυτόν τον ιό, γιατί, απ’ ό,τι είδα, χτυπά το αναπνευστικό σύστημα...
Αλλά οκ, θα ρωτήσω, θα ψάξω, θα μάθω καθαρά ανθρώπινα... Δεν είμαι γιατρός, είπαμε... Λίγα δεν περάσαμε με τον Covid;

Ασε που έχω στην οικογένειά μου άνθρωπο με μεγάλο ιστορικό στο αναπνευστικό σύστημα και κάθομαι και αναρωτιέμαι αν μας «σκάσει» κανένα εμβόλιο πάλι με όλο αυτό, τι στο καλό να κάνουμε; Για εκείνον πιο πολύ...Το αγχος μου με θέματα υγειας ειλικρινά δεν το ελέγχο καμια φορα οταν αφορά αλλους και οχι εμένα ...

Μωρε εχε χαρη που εχει εξεταστικη και δεν θα τον ενοχλήσω

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Οχι μόνο παιδιά αλλά και ο συζυξ σε μερικά θεματα που τα γνωρίζει απο πρώτο χερι και πάντα θα τον ρωτήσω :lol: :lol:

Περαν της πλακας όμως φυσικά και είναι ενδιαφέροντα και πάντα τα διαβάζω, ειδικά ό,τι έχει να κάνει με υγεία, διατροφή κ.ά. Η αλήθεια είναι πως αγχώνομαι και με αυτόν τον ιό, γιατί, απ’ ό,τι είδα, χτυπά το αναπνευστικό σύστημα...
Αλλά οκ, θα ρωτήσω, θα ψάξω, θα μάθω καθαρά ανθρώπινα... Δεν είμαι γιατρός, είπαμε... Λίγα δεν περάσαμε με τον Covid;

Ασε που έχω στην οικογένειά μου άνθρωπο με μεγάλο ιστορικό στο αναπνευστικό σύστημα και κάθομαι και αναρωτιέμαι αν μας «σκάσει» κανένα εμβόλιο πάλι με όλο αυτό, τι στο καλό να κάνουμε; Για εκείνον πιο πολύ...Το αγχος μου με θέματα υγειας ειλικρινά δεν το ελέγχο καμια φορα οταν αφορά αλλους και οχι εμένα ...

Μωρε εχε χαρη που εχει εξεταστικη και δεν θα τον ενοχλήσω
πιστεύω, μετά τις ζημιές που έπαθαν όλες οι χώρες με τον κορονοϊό, θα αποφύγουν πάσει θυσία να πάρει διαστάσεις μια πανδημία, αλλά ακόμα και αν γίνει πανδημία μια νόσος, δε θα πάρουν τόσο αυστηρά μέτρα. Κυρίως αυτό το κλείσιμο των σχολείων, ήταν θάνατος για τα παιδιά, τώρα προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.
Απ την άλλη, κάπου πρέπει να εμπιστευτούμε τους γιατρούς. Όσο και αν μας λένε, αυτά που τους λένε να πουν, δεν μπορεί να μας λένε σαχλαμάρες. Απλά εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ξέρουμε ότι τους πολιτικούς τους βολεύει να μας έχουν φοβισμένους και να υπακούμε, γιαυτό μας πανικοβάλουν. Φυσικά τα βρωμοκάναλα είναι οι πρωτεργάτες σ΄αυτό.
Είχα κάποτε ακούσει, πόσες σοβαρές αλλά άγνωστες νόσοι υπάρχουν. Δεν μπορεί με καθεμιά που ξεσπάει, να σκεφτόμαστε, ότι θα την πάθουμε και μεις. Φυσικά, κάτι θα πάθουμε, από κάτι θα πεθάνουμε, αλλά ελπίζουμε, όταν γεράσουμε να συμβεί. Παιδίατρος μου είχε πει κάποτε: δεν μπορείς όταν έχεις πονοκέφαλο, να σκέφτεσαι ότι έχεις μυνηγγίτιδα. Πάμε απ τα απλά στα σύνθετα.
Επομένως, καλά μας λένε οι γιοι μας. Ας αφήσουμε το ίντερνετ και ας απολαύσουμε τις μέρες που είμαστε υγιείς.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
.Υπηρχαν οι χανταιοι αλλα ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ αυτος που υπαρχει στην αργεντινη και μεταφερεται απο ανθρωπο σε ανθρωπο.Και βεβαια παλιτερα κολλαγε εξαιρετικα δυσκολα απο ανθρωπο σε ανθρωπο.Εδω κατι εχει αλλαξει.
Αμα ζουσαμε με αυτον θα ψοφαγαν σαν τα ποντικια το 30% αυτων που κολλαγαν..,πας καλα;Που τα ειδες αυτα; Ουτε την κοινη λογικη δεν χρησιμοποιεις.
Απο τη γριπη με ελαχιστο ποσοστο θνησιμοτητας και το ανακοινωνουν καθε χρονο και εχουμε τοσα θυματα.
οι πηγές μου είναι 2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34515290/ και το άρθρο
https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2026-DON599
όλα αυτά που διαβάζεις είναι αναμετάδοση αυτών των ειδήσεων σε συνδιασμό με γενικές γνώσεις για βιβλιογραφία (όποιον και να φέρουν να τα πει ο πιο ειδικός να είναι αυτά θα πει)

Η βασική μετάδοση του ιού είναι τα τρωκτικά της Αργεντινής - Λατινικής Αμερικής (δε ξέρω ακριβως) και τα λύματα τους ο λόγος που δε μεταφέρθηκε το στέλεχος στην Ευρώπη είναι ότι δεν εχουμε τα συγκεκριμένα τρωκτικά στην Ευρώπη στο στέλεχος Αndes υπάρχει ως ενδιάμεσος ξενιστής ο άνθρωπος αν ο ιός μεταδίδεται μέσω μικροσταγονιδίων και χρησιμοποιηθεί ως κύριος ξενιστή στον άνθρωπο στην Ευρώπη το στέλεχος έχει περάσει στην Ευρωπη και τέλος. Εχει ήδη μεταδοθει και έχει γίνει εδώ και καποιο καιρ΄.

Ο λόγος που ελέγξανε τους ανθρώπους στο κρουαζιερόπουλο είναι επειδή λόγω ενδημικής περιοχής υπηρχε συγκεκριμένο πρωτόκολλο, δε μπορούν να ελέγξουν όλες τις άτυπες πνευμονίες της Ελλάδας λόγω κόστους αλλά όταν βρεθεί φτηνό test τύπου rapid (θα το βρουν) αυτό. Το 30% δεν ειναι σε όλο το πληθυσμό και γενικά σε χανταιους αναφέρεται σε αυτούς που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα ώστε να πάνε νοσοκομείο, δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα νοσοκομεία σε πολλες περιοχές στον κόσμο είναι λογικό η θνησιμότητα να μεγαλώνει.

Άκουγα χθες ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ένδειξη πως ξαφνικά έγινε σαν γρίπη ή COVID και εξαπλώνεται εύκολα στον γενικό πληθυσμό.

Παραπάνω αναφέρθηκε ένα αβάσιμο ποσοστό του στυλ 30% και όσο κι αν το έψαξα δεν τεκμηριώνεται πουθενά ή τουλάχιστον απο πηγή που να μπορείς να βασιστείς ......

Ισχύει ότι ένας ιός μπορεί να έχει υψηλή θνησιμότητα αλλά ταυτόχρονα χαμηλή μεταδοτικότητα; Και αν ισχύει, δεν είναι τελείως συγκρουσιακό μεταξύ τους;
πρέπει να μελετήσουν το στέλεχος γονιδιακά πρώτα μετά να το περάσουν σε πειραματόζωα και να βγάλουν συμπεράσματα μεχρι να γίνουν αυτά κανένα ειδικός της τηλεόραση δε μπορεί να πει τπτ παραπάνω.

Για τη μεταδοτικότητα δε ξέρω σε σχέση με τη θνητότητα στατιστικά είναι αυτά. Υπήρχαν πολλοι τέτοιοι ιοί στο παρελθόν υψηλη θνησιμότητα και υψηλή μεταδοτικότητα όπως η μαύρη πανώλη, ο ιός Εbola αλλά συνήθως δεν αντέχουν στο χρόνο (αλλά αυτό είναι στατιστικό δεν ξερω γιατί γίνεται αυτό). Ο συγκεκριμένος χανταιός είναι ενδιάμεση κατάσταση.

Τελευταία επεξεργασία:
Oριστε...επειδη εγω οταν μιλαω εχω ΠΑΝΤΑ δει επιστημονικα αρθρα και δεν λεω ποιτε τη γνωμη μου..δειτε
Των Ανδεων ειναι και ειναι το πιο επικινδυνο στελεχος και αυτο που μεταδιδεται απο ανθρωπο σε ανθρωπο.Και ξεκινησε απο την αργενιτνη με ποσοστα θνησιμοτητας σε αυτη τη φαση 27%
Σορυ για τα 3 παραπανω που εβαλα.
Οτι ειπα.
Διοτι δεν ειναι απο την καουκα μου.

Η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την πανδημία covid-19, ωστόσο απαιτεί σοβαρή και οργανωμένη αντιμετώπιση, αναφέρει ο Γ. Παυλάκης.​

Το στέλεχος του ιού που ανιχνεύθηκε στα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα που συνδέονται με το ξέσπασμα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius είναι αυτό των Άνδεων, το οποίο μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Στις 13 Μαΐου είχαν αναφερθεί 11 κρούσματα εκ των οποίων τρεις θάνατοι», επεσήμανε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες Τετάρτη.
Από τα 11 αυτά κρούσματα «τα οκτώ έχουν επιβεβαιωθεί στο εργαστήριο ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό των Άνδεων, δύο είναι πιθανά, ενώ για ένα δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα και θα υποβληθεί σε επιπλέον τεστ», πρόσθεσε. Δύο από τα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν ανθρώπους που έχουν πλέον πεθάνει.

Το ποσοστό θνησιμότητας αυτής της επιδημίας φτάνει σε αυτό το στάδιο το 27%, σημείωσε ο ΠΟΥ.
Όλα τα κρούσματα επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο και ο ΠΟΥ θεωρεί «μέτριο» τον κίνδυνο για τους επιβάτες και το πλήρωμα του MV Hondius και «μικρό» για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Επαφές σε καραντίνα​

Το κρούσμα για το οποίο δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα βρίσκεται στις ΗΠΑ και «αυτή τη στιγμή είναι ασυμπτωματικό», ανέφερε ο ΠΟΥ. Μέχρι στιγμής το πρόσωπο αυτό, που βρίσκεται σε νοσοκομείο της Νεμπράσκα, έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό τεστ – από διαφορετικά εργαστήρια- και αναμένει να υποβληθεί σε νέο έλεγχο.

Στο μεταξύ και οι 18 Αμερικανοί που βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο και έχουν επαναπατριστεί παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομεία. Η πλειονότητα αυτών βρίσκονται στη Νεμπράσκα, ενώ δύο ακόμη είναι στην Ατλάντα.
Ένας Αμερικανός που επέβαινε στο MV Hondius και έχει μεταφερθεί στην Ατλάντα βρέθηκε αρνητικός στον χανταϊό, αφού εμφάνισε «ήπια συμπτώματα».

Στο μεταξύ έξι από τους περίπου 20 Βρετανούς που απομακρύνθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο έφυγαν από το νοσοκομείο και θα συνεχίσουν την καραντίνα στο σπίτι τους, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας (UKHSA).
Όσοι παραμένουν σε νοσοκομεία «είναι ασυμπτωματικοί», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα δέκα άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και οι οποίοι έχουν ήδη μπει σε καραντίνα στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη της Αγίας Ελένης και της Ασενσιόν – δύο νησιά του Ατλαντικού-θα επιστρέψουν στη Βρετανία για να ολοκληρώσουν εκεί την καραντίνα τους. Προς το παρόν κανείς τους δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, σημείωσε η UKHSA.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αγίας Ελένης, ένα πρόσωπο υψηλού κινδύνου που βρίσκεται στην Ασενσιόν «παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του χανταϊού», όμως το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό. Τώρα μένει να γίνουν «επιπλέον αναλύσεις». Ο άνθρωπος αυτός ανήκε σε μια ομάδα υγειονομικών που ήρθαν «σε στενή επαφή» με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι έξι επιβάτες του HV Hondius -τέσσερις Αυστραλοί, ένας Βρετανός που ζει μόνιμα στη χώρα και ένας Νεοζηλανδός–, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα θα επιστρέψουν στη χώρα αύριο Παρασκευή από την Ολλανδία. Κατά την επιστροφή τους στην Αυστραλία θα μείνουν σε καραντίνα επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Προέλευση​

Η προέλευση αυτής της επιδημίας του χανταϊού είναι ακόμη άγνωστη, αλλά σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πρώτη μόλυνση σημειώθηκε πριν από την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου από την Αργεντινή την 1η Απριλίου, καθώς ο πρώτος επιβάτης που πέθανε, ένας 70χρονος Ολλανδός, παρουσίασε συμπτώματα ήδη από τις 6 Απριλίου. Η περίοδος επώασης του ιού είναι μεταξύ μίας και έξι εβδομάδων.
«Διεξάγονται έρευνες για να διευκρινιστούν οι πιθανές συνθήκες έκθεσης και η πηγή της επιδημίας σε συνεργασία με τις αρχές της Αργεντινής και της Χιλής», επεσήμανε ο ΠΟΥ.

Η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την πανδημία του κορωνοϊού​

Ο Έλληνας επιστήμονας Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, που βρίσκεται αυτή την περίοδο ως επισκέπτης καθηγητής στο Emory University της Ατλάντα, ένα από τα εξειδικευμένα αμερικανικά κέντρα διαχείρισης επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων, επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την πανδημία του κορωνοϊού, αν και απαιτεί σοβαρή και οργανωμένη αντιμετώπιση.

Ο επιστήμονας τονίζει ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν σωστά, εκφράζει όμως έντονη ανησυχία για τη μειωμένη επιχειρησιακή ικανότητα του CDC, μετά τις εκτεταμένες περικοπές και απολύσεις προσωπικού τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζει, υπήρξαν καθυστερήσεις στην ενημέρωση και την άμεση απομόνωση επιβατών που είχαν επιστρέψει στις ΗΠΑ, γεγονός που – σε περίπτωση πιο μεταδοτικού παθογόνου – θα μπορούσε να είχε σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές ενδείξεις, το νέο στέλεχος παραμένει πολύ κοντά γενετικά στον γνωστό hantavirus των Άνδεων, με περιορισμένες διαφοροποιήσεις.

Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η στενή παρακολούθηση είναι απαραίτητη, καθώς κάθε νέος κύκλος μετάδοσης αυξάνει θεωρητικά την πιθανότητα προσαρμογής του ιού στον άνθρωπο.
Παρά την ανησυχία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πιθανότητα ευρείας εξάπλωσης παραμένει χαμηλή, αρκεί να συνεχιστούν τα μέτρα απομόνωσης, ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης
. Την ίδια στιγμή, η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη σημασία ισχυρών δημόσιων δομών υγείας και ετοιμότητας απέναντι σε μελλοντικές επιδημικές απειλές.
Στη γωνιτσα λοιπον και 100 φορες ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΩ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΨΑΞΕΙ.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

..και..
[...]
Ωστόσο, την ίδια ώρα η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Stéphanie Rist δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτός ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί», καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία γενετικής αλληλούχισης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 11 κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα. Το νεότερο περιστατικό αφορά Ισπανό επιβάτη του MV Hondius, ο οποίος νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μαδρίτη, ενώ ακόμη 13 Ισπανοί επιβάτες παραμένουν σε καραντίνα, παρότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back