Μετά τον θάνατο, τι;

Guest 586541

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Έλεγα να κόψω το e-steki αλλά είδα αυτό το thread και δεν μπόρεσα να κρατηθώ.


Ρεαλιστικά μιλώντας, πιστεύω ότι μετά θάνατον δεν ξαναγεννιόμαστε ή μεταφερόμαστε σε μια άλλη πνευματική κατάσταση. Όλα αυτά, μαζί με οποιαδήποτε παρόμοια θεωρία, μου φαίνονται αρκετά ουτοπικά και, πιθανότατα, ο σκοπός για τον οποίον έχουν δημιουργηθεί είναι να ικανοποιούν την ανάγκη του ανθρώπου να "μείνει ζωντανός" όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται ή όσο του το επιτρέπει η φαντασία του.

Γι' αυτό, όσο νιχιλιστικό ή πεσιμιστικό κι αν ακούγεται, το σενάριο που φαντάζει για μένα το πιο λογικό είναι το ότι, όταν αφήσουμε την τελευταία μας πνοή στη Γη, μπαίνουμε σε μια κατάσταση λήθης/κενού, η οποία είναι ίδια με αυτή που βρισκόμασταν πριν γεννηθούμε. Απλώς, τη δεύτερη φορά, απομένει και το σώμα μας, το οποίο αποτελεί μία αδιάσειστη απόδειξη της ύπαρξής μας.

Επέτρεψέ μου να πω τα εξής:

Νομίζω ότι είναι δίχως νόημα να αποδώσουμε χαρακτηρισμούς "πιο λογικό" και άλλα παρόμοια για την οποιαδήποτε θεολογική θεώρηση που εξετάζει την ζωή μετά το θάνατο. Δηλαδή να αποδώσουμε κατά κάποιον τρόπο πιθανότητες. Και αυτό γιατί τα ερωτήματα αυτά από την φύση τους δεν μπορούν να εξεταστούν μέσα από τα δεδομένα που μας παρέχονται στο "υλικό" κόσμο. Η επιστήμη αυτόν εξετάζει και η δική μας νόηση είναι μέρος αυτού του κόσμου. Εύκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι φύσει αδύνατον να προσεγγίσουμε ουσιαστικά αυτά τα ερωτήματα γιατί αποτελούμε μέρους του "υλικού" κόσμου, θα έπρεπε να βρεθούμε εκτός αυτού για να το κάνουμε. Θέλω να πω δηλαδή ότι το να πω ότι "99% δεν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο" βγάζει νόημα αν θεωρήσουμε ότι η αντίληψή μας είναι επαρκής για να προσεγγίσει κάθε ερώτημα που τίθεται από μέρους μας. Κάτι που είναι αυθαίρετο και εμπειρικά φαίνεται να μην ισχύει.



Πραγματικά με βάση τα αισθητηριακά μας δεδομένα είναι δόκιμο να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχει θεός και αξιοποιώντας τα πορίσματα της σύγχρονης φυσικής να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι από το Big Bang δημιουργήθηκε ο κόσμος, ακυρώνοντας πολλές θρησκείες (τουλάχιστον παίρνοντας τις γραφές τους κυριολεκτικά). Ή βασιζόμενοι στην σύγχρονη ψυχιατρική-ψυχολογία να αποδώσουμε στις θρησκευτικές εμπειρίες (θαύματα κλπ) αίτια μη-υπερφυσικά. Αν και πάντα θα υπάρχουν αμφιβολίες, ιδιαιτέρως δόκιμες.


Ερωτήσεις του στυλ "υπάρχει θεός;" ή "υπάρχει μετά θάνατον ζωή;" δεν έχουν και πολύ αξία εφόσον δεν μπορούν de facto να προσεγγιστούν, είναι ερωτήματα χωρίς δυνατότητα επιβεβαίωσης ή διάψευσης.


Ο άνθρωπος για να διασκεδάσει τον φόβο του έχει φτιάξει έναν ανθρωπόμορφο θεό με παραλλαγές, έναν, δυο, δώδεκα, τον ονομάζει και τον φαντάζεται ανάλογα τα έθιμα της περιοχής (βλ., ινδουισμός, θεότητες να ευλογούν τους ορυζώνες επειδή οι άνθρωποι με αυτά βιοπορίζονταν) έτσι όπως είχε πει ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος της Κάτω Ιταλίας κατά την Ελληνιστική περίοδο, ότι και τα ζώα αν μπορούσαν να μας πουν σε μια ανθρώπινη γλώσσα πως φαντάζονται το θεό τους, θα τον απεικόνιζαν με μορφή κάποιου ζώου δηλαδή ο ελέφαντας, θα προσκυνούσε έναν θεό με μορφή ελέφαντα. Αρκετά πρωτοποριακή άποψη αν σκεφτούμε ότι ξεκινούσε η χρονική παρακμή του δωδεκάθεου με τις νέες θεότητες από την Ανατολή μετά τις ανακαλύψεις του Μ.Αλεξάνδρου (και τις νέες αντιλήψεις περί βασιλιάδων που λατρεύονταν ως τοπικοί θεοί) σε βαθμό που οδηγήθηκαν στην ολική παρακμή μέσα στην ανθρώπινη ζωή και την φιλοσοφική αναζήτηση του ενός και μοναδικού θεού με την έλευση του Απόστολου Παύλου στην Στοά του Αττάλου στην παλαιά Αθηναϊκή Αγορά. :laugh:

Δεν είναι ψέμα ότι η θρησκεία οδηγεί στην επιστημονική παρακμή και εν γένει αυτή της σκέψης. Βέβαια η θρησκεία των Αρχαίων σε αυτόν τον τομέα ήταν κατά πολύ ανώτερη από τον Χριστιανισμό. Δεν υπήρχε αυτή η φοβική στάση μπροστά στους θεούς και ήταν και πιο "αποδοτικές" οι αξίες που προωθούνταν.

Τα τελευταία 15-20 χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία δεκαετία έχει αρχίσει ο αθεϊσμός/αγνωστικισμός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής (όχι μόνο ως προς την θρησκευτική) να κερδίζει πολύ έδαφος μεταξύ των νέων γενεών. Κατά την γνώμη μου αυτό προήλθε από την μαζική εισαγωγή της επιστημονικής αρχής "δεν έχω στοιχεία, δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα" και εν γένει την προώθηση της επιστήμης, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των ατόμων που λαμβάνουν πανεπιστημιακή μόρφωση και της φιλελευθεροποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος, αφού λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης άλλαξαν οι απαιτήσεις που θα έπρεπε να έχουν οι εργαζόμενοι, η μετάβαση από τον εργάτη, στον κάτοχο πανεπιστημιακών διπλωμάτων χειριστή των μηχανών με ένα επίπεδο κριτικής ικανότητας. Ως απόρροια των παράπανω έχει αλλάξει και ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, κλπ, με αποτέλεσμα να έχουμε και από εκεί προώθηση εκείνων των αξιών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι όποιες ελευθερίες έχουμε τώρα, ή αν θα πάμε σε άλλα μοντέλα απολυταρχικής διοίκησης. Και αυτό γιατί η αμφισβήτηση των πάντων μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση των νόμων, των αρχών της κοινωνίας από τα άτομα κυρίως (μέσα από μία νιχιλιστική οπτική της ηθικής). Να πάμε ολοταχώς προς πλήρη ζουγκλοποίηση, με αποτέλεσμα να αναδυθούν ή απολυταρχικές δομές για να συγκρατηθεί η κατάσταση τύπου χούντας ή να πάμε στον άκρατο φιλελευθερισμό (που απολυταρχισμός είναι και αυτός επί της ουσίας). Γιατί οι παγιωμένες ηθικές και ιδιαίτερα οι θρησκευτικές αντιλήψεις έχουν την ικανότητα να συγκρατούν άτομα από την διενέργεια αντικοινωνικών πράξεων. Το θέμα είναι τι θα συμβεί όταν αυτές θα κλονιστούν μαζικά. Και η ώρα να συμβεί δεν θα αργήσει καθόλου, που ήδη έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό (παράδειγμα η μουσική τραπ).

Δεν έχω ουδεμία σχέση με τον συντηρητισμό και άλλα παρόμοια, απλά αναρωτιέμαι τι θα συμβεί στο μέλλον.
 

camil

Δραστήριο μέλος

Η camil αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 796 μηνύματα.
Πιθανόν να εχεις μια μορφή. Και το καλύτερο; Θα έχεις την καλύτερη της ζωής σου, αν ήσουν ωραιότερος στα 20, θα είσαι όπως στα 20. Φανταστικό :P :dance2:;
 

Guest 586541

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Με ανατριχιάζει η ιδέα του απόλυτου κενού. Αυτό θα σήμαινε πως πράγματι δεν είμαστε τίποτα, πέρα από τον εγκέφαλό μας.
Εγώ έχω πεισθεί ότι αυτά τα ερωτήματα δεν βγάζουν νόημα και δεν τα συλλογίζομαι καθόλου πλέον και ηρέμησα. Το έκανα κάποτε για να φτάσω στα συμπεράσματά μου. Δηλώνω πλήρη άγνοια για το τι επρόκειτο να συμβεί. Ούτως ή άλλως το επιχείρημα πίστεψε γιατί αν δεν πιστεύεις στην καλύτερη δεν γίνεται τίποτα στην χειρότερη πας κόλαση δεν βγάζει και πολύ νόημα...γιατί να μην υπάρχει ένας θεός που να επικροτεί την άγνοια; Ένας δηλαδή θεός που πριμοδοτεί την κριτική αξιολογήση της ύπαρξής του; :laugh:
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Με ανατριχιάζει η ιδέα του απόλυτου κενού. Αυτό θα σήμαινε πως πράγματι δεν είμαστε τίποτα, πέρα από τον εγκέφαλό μας.

Aπλά σκέψου ότι 1 - 1 κάνει τίποτα και ένας Άραβας μαθηματικός πήγε και έβαλε ένα ο που με τους αιώνες έγινε 0. Το θαύμα είναι ότι από το τίποτα δημιουργείται ζωή (παλμός, ταλάντωση σωματιδίων) και μετά ξανά τίποτα. Μετά το ίδιο πράγμα συμβαίνει αλλού με άλλους γονείς που δημιουργούν μια ζωή και αυτό συνεχίζεται. Αυτό που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι γιατί να διαιωνίζουμε τη ζωή; :smoke:Εκεί νομίζω θα υπάρχει η απάντηση για τον θάνατο. Ο θάνατος είναι απλά η διαδικασία όπου κάτι παύει να υπάρχει. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος φοβάται το θάνατο ίσως είναι και η αιτία που ακόμη η ανθρώπινη κοινωνία βιώνει θανάτους ανθρώπων σαν μια επικαιρότητα. Δηλαδή, δεν κατανοούμε πόσο άσχημο είναι να στερούμε τη ζωή, σε έναν άνθρωπο που ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα πέθαινε από φυσικά αίτια λόγω γήρατος. Ο θάνατος είναι απλά μέρος της φυσικής διαδικασίας της ζωής όπως συμβαίνει και σε ένα αστρικό σώμα. Ακόμη και στα μαθηματικά υπό τη φυσική έννοια, προσπαθούμε να εξαλείψουμε όρους που πάνε στο άπειρο κάνοντάς τους να μηδενίζονται. Ή οι περισσότερες έννοιες εξετάζονται κοντά στο μηδέν, δηλαδή, στο τίποτα.

Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι σε ποια κατάσταση βρισκόμασταν πριν γεννηθούμε;

Αφού δεν υπάρχει ούτε κυτταρική μορφή. Ακόμη και στην μαθηματική προσέγγιση της βιολογίας εξέλιξης, η έννοια του ανοικτού δίσκου σε ένα σημείο από την γενική τοπολογία του Ευκλείδειου επιπέδου, προσομοιώνει ένα κύτταρο. Αν δεν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα μη κενό σύνολο, δηλαδή, ένα σύνολο με γεωμετρικά σημεία που είναι οι λειτουργικές δομές (μιτοχόνδρια κτλ) του κυττάρου που παίζουν ρόλο στην χημική του και φυσική του δυναμική, δεν υπάρχει τίποτα. Τίποτα. Κενό. Τα μαθηματικά απλά μεταφράζουν αυτό που η φύση, δηλαδή, από μια μη ύλη, εμφανίζει μια ύλη, έναν οργανισμό κτλ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

BaSO4

Δραστήριο μέλος

Η BaSO4 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 633 μηνύματα.
Νομίζω ότι είναι δίχως νόημα να αποδώσουμε χαρακτηρισμούς "πιο λογικό" και άλλα παρόμοια για την οποιαδήποτε θεολογική θεώρηση που εξετάζει την ζωή μετά το θάνατο. Δηλαδή να αποδώσουμε κατά κάποιον τρόπο πιθανότητες.
Αν προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από μια θεολογική/θρησκευτική οπτική γωνία, τότε αυτό που λες έχει -κατ' εμέ- βάση. Εγώ προσπάθησα να το αναπτύξω με βάση τη βιολογία -όσο αυτό είναι δυνατό- αναφερόμενη στη λειτουργία του εγκεφάλου (εξού και η αναφορά στη λογική).
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 586541

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αν προσεγγίζουμε το θέμα από μια θεολογική οπτική γωνία, τότε αυτό που λες έχει -κατ' εμέ- βάση. Εγώ προσπάθησα να το αναπτύξω μέσα από τη βιολογία -όσο αυτό είναι δυνατό δηλαδή- αναφερόμενη στη λειτουργία του εγκεφάλου (εξού και η αναφορά στη λογική).
Ναι, ήθελα να τονίσω τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του ερωτήματος και ότι από την φύση του δεν απαντάται επαρκώς εμπειρικά.
 

S.xas

Νεοφερμένος

Ο S.xas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Barman/Barwoman και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 91 μηνύματα.
Άρα καταλήγουμε στο ότι χάνουμε το χρόνο μας. Το μάθαμε και αυτό. :laugh:
 

BaSO4

Δραστήριο μέλος

Η BaSO4 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 633 μηνύματα.
Άρα καταλήγουμε στο ότι χάνουμε το χρόνο μας. Το μάθαμε και αυτό. :laugh:
Αν εννοείς ότι χάνουμε τον χρόνο μας, επειδή δεν καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα, ακόμα και το "καμία απάντηση" είναι ένα είδος απάντησης. :hypno::loltooth:
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Γι αυτό όταν μια κοπέλα λέει σε έναν μαντραχαλέα, αύριο το φιλάκι στο μάγουλο..εννοεί σήμερα. Δεν χάνουμε το χρόνο. :)
 

camil

Δραστήριο μέλος

Η camil αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 796 μηνύματα.
Αφού δεν υπάρχει ούτε κυτταρική μορφή. Ακόμη και στην μαθηματική προσέγγιση της βιολογίας εξέλιξης, η έννοια του ανοικτού δίσκου σε ένα σημείο από την γενική τοπολογία του Ευκλείδειου επιπέδου, προσομοιώνει ένα κύτταρο. Αν δεν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα μη κενό σύνολο, δηλαδή, ένα σύνολο με γεωμετρικά σημεία που είναι οι λειτουργικές δομές (μιτοχόνδρια κτλ) του κυττάρου που παίζουν ρόλο στην χημική του και φυσική του δυναμική, δεν υπάρχει τίποτα. Τίποτα. Κενό. Τα μαθηματικά απλά μεταφράζουν αυτό που η φύση, δηλαδή, από μια μη ύλη, εμφανίζει μια ύλη, έναν οργανισμό κτλ.

Κι αν υπάρχουμε ως κάτι που δεν μπορεί να προσεγγίσει η βιολογία; Και δεν εννοώ ότι θα το προσεγγίσει η φιλοσοφία ή η θρησκεία αλλά ίσως κάποια επιστήμη που θα αναπτυχθεί αργότερα.
 

Oof

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Oof αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών. Έχει γράψει 267 μηνύματα.
Κι αν υπάρχουμε ως κάτι που δεν μπορεί να προσεγγίσει η βιολογία; Και δεν εννοώ ότι θα το προσεγγίσει η φιλοσοφία ή η θρησκεία αλλά ίσως κάποια επιστήμη που θα αναπτυχθεί αργότερα.
Πιθανό, αλλά η παραψυχολογια δεν θα είναι μια από αυτές... Δεν είναι καν επιστήμη
 

camil

Δραστήριο μέλος

Η camil αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 796 μηνύματα.
Ναι, δεν αναφερόμουν στην παραψυχολογία. Δεν ξέρω αν είναι επιστήμη, δεν το έχω ψάξει τόσο. Υπάρχουν όμως θέματα προς διερεύνηση οπότε κάποιος πρέπει να το αναλάβει και αυτό.
 

Backdrop

Δραστήριο μέλος

Η Backdrop αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ρωσία (Ευρωπαϊκή Ρωσία). Έχει γράψει 676 μηνύματα.
δλδ αν μετά θάνατο διασωθεί η ψυχή μου, τι θα είμαι; ένα άυλο ον χωρίς σώμα και αισθήσεις, στο απόλυτο κενό και σκοτάδι, χωρίς καμία αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, που απλά θα σκέφτομαι και θα έχω κάποιες αναμνήσεις; είναι πρακτικό το ζήτημα, γι αυτό ρωτάω. :hmm:
Πρακτικό γιατί;;; Για τους κληρονόμους σου έτσι όπως το θέτεις είναι πιο πρακτικό.
Πάντως όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να σου απαντήσω.
Δεν ξέρω τι συμβαίνει μετά θάνατον
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
'Ίσως κάποιο άσμα του Βασίλη Τερλέγκα μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση σου. :smoke: Με λίγο ουίσκι να γίνει συζήτηση. Επιστημονικά, τίποτα δεν συμβαίνει. Απλά. Κενό.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει μετά θάνατον

Έχει φυσική εξήγηση πως από το τίποτα, δημιουργείται μια σωματιδιακή δυναμική και μετά πάλι τίποτα. Δηλαδή αν θεωρήσουμε ότι ο άνθρωπος και ο κάθε οργανισμός είναι ένα δυναμικό μοντέλο, η δυναμική του παρατηρείται σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά από κάποιο μη ελέγξιμο χρόνο, τερματίζει. Γι' αυτό και οι επιστήμες ζωής όπως η βιολογία, η ιατρική κτλ, χρησιμοποιούν πολύ τη στατιστική επειδή κάνουν πιθανοτικές εκτιμήσεις. Το σύστημα δεν μπορεί ελεγθεί και ο χρήστης να ορίσει την τελική χρονική στιγμή της δυναμικής, όπως αντίθετα συμβαίνει με ένα μηχάνημα του εργαστηρίου που βασίζεται σε μια εφαρμογή του βέλτιστου ελέγχου (από τον χρήστη).

Σημείωση: Για τον βέλτιστο χρόνο λειτουργίας ενός μηχανήματος έρχεται μετά ο μαθηματικός κλάδος της Αξιοπιστίας Συστημάτων που βασίζεται στην Θεωρία Πιθανοτήτων και εξετάζει με στατιστική εκτίμηση την βέλτιστη χρονική διάρκεια λειτουργίας ενός τεχνητού μοντέλου, όπως για παράδειγμα ένας λαμπτήρας πόσες ώρες θα σχεδιαστεί από την βιομηχανία να φωτίζει μέχρι να καεί. Δηλαδή, η βιομηχανία σχεδιάζει ένα προϊόν με ημερομηνία θανάτου του προϊόντος. Εκεί εξετάζονται και άλλες παράμετροι όπως το κόστος κατασκευής του υλικού, τι είδος υλικού θα επενδύσει τη λάμπα για να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω ρεύματος, πόσο θα είναι το κόστος ανά τεμάχιο, κτλ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,062 μηνύματα.
Για τις διαφορετικές διαστάσεις όμως τι λέτε;;;
Τι είναι οι διαφορετικές διαστάσεις ; Πως ορίζονται ;
Η ψυχή δεν νομίζω ότι χάνεται...
Τώρα το τι συμβαίνει μετά θα το μάθουμε.εκεινη την ώρα.
Μπορεί για λίγο καιρό να χρησιμοποιούμε.το σώμα.μας σε άυλη μορφη ώστε να υπάρξει σταδιακά η μεταβαση στο επόμενο σταδιο.
Όπως ακριβώς γίνεται και με την εγκυμοσύνη. Το σώμα έχει μια προετοιμασία μεχρι να βγει στον έξω κόσμο.
Η ίδια διαδικασία μπορεί να συμβαίνει και με την ψυχή.

Υλικά μπορεί αν μην υπάρχουμε όμως είμαστε ενέργεια.
Αυτό δεν χάνεται.εγω πιστεύω ότι το σώμα μας στην ουσία είναι η "θήκη" της ψυχής μας.
Το θέμα είναι στο εμτα τι γίνεται; Πως είναι;
Δεν υπάρχει ψυχή. Αυτό που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως ψυχή και ως προσωπικότητα είναι η ανώτερη μαθηματική δομή που υπάρχει μέσα στον εγκέφαλο του και ξεπερνάει το φυσικό επίπεδο, την οποία εαν με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να αντιγράψουμε και να αναπαράγουμε(που κάποια στιγμή στο πολυυυυυ μακρινό μέλλον ίσως γίνει) θα μπορούσαμε κυριολεκτικά να δημιουργήσουμε ξανά οποιονδήποτε είχε πεθάνει.

Βέβαια το ερώτημα είναι θα ήταν όντως αυτός ο άνθρωπος αυτός που υπήρξε κάποτε ; Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται η απάντηση είναι ναι. Αλλά μας τρομάζει διότι αναπόφευκτα αυτή η δυνατότητα να τον αναπαράγουμε δείχνει οτι όντως δεν υπάρχει τίποτα το θείο,τίποτα το ιδιαίτερο που μας κάνει μοναδικούς στο σύμπαν. Με λίγα λόγια μας καίει το οτι δεν είμαστε ανεπανάληπτοι όπως πιστεύουμε. Τουλάχιστον θεωρητικά όχι. Πρακτικά αυτή την στιγμή είμαστε. Απλά δεν θα είμαστε για πάντα.
 

Oof

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Oof αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών. Έχει γράψει 267 μηνύματα.
Τι είναι οι διαφορετικές διαστάσεις ; Πως ορίζονται ;
Εδώ έλεγε ότι αφού πεθάνουμε είμαστε ενέργεια( btw λες και δεν ανήκει και αυτη στον υλικό κόσμο) , αυτό που το πας. Κάνουν κατάχρηση όρων φυσικής (μάλλον για να φαίνεται ότι προκειται για κάτι αποδεδειγμένο? ), αλλά αναφέρονται σε παραφυσικα πράγματα.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,062 μηνύματα.
Εδώ έλεγε ότι αφού πεθάνουμε είμαστε ενέργεια( btw λες και δεν ανήκει και αυτη στον υλικό κόσμο) , αυτό που το πας. Κάνουν κατάχρηση όρων φυσικής (μάλλον για να φαίνεται ότι προκειται για κάτι αποδεδειγμένο? ), αλλά αναφέρονται σε παραφυσικα πράγματα.
Ναι καλό θα είναι αυτό να μην γίνεται, για αυτό το σχολίασα. Όταν χρησιμοποιούμε έναν όρο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ξέρουμε ακριβώς πως ορίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο επικοινωνίας ή να φροντίζουμε να ξεκαθαρίζουμε τι εννοούμε με τον όρο αυτό.

Πιστεύω οτι πολύς κόσμος μπουρδουκλώνεται στο συγκεκριμένο ερώτημα διότι ξεχνάει οτι τα πάντα ακόμα και οι βιολογικοί οργανισμοί πρέπει να ακολουθούν τους νόμους του σύμπαντος(τους οποίος μελετάει η φυσική). Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα που υποδεικνύουν οτι το ανώτερο πνευματικό(δηλαδή μαθηματικό) επίπεδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φυσικό επίπεδο. Δεν μπορείς να έχεις δηλαδή ανώτερες λειτουργίες που να μην ενσαρκώνονται ή να μην υπάρχουν με κάποιο τρόπο σε φυσικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι κάποτε σκάλιζαν πράγματα πάνω σε πέτρες. Κάποια απο αυτά έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Η πληροφορία και οι σκέψεις που ήταν μέσα στο μυαλό των τότε ανθρώπων ενσωματώθηκαν πάνω σε βράχους(υλικό αντικείμενο) και άντεξαν πάρα πολλούς αιώνες. Εαν αυτές οι πέτρες καταστρέφονταν θα χανόταν και η πληροφορία. Δεν θα ξέραμε τι σκέφτονταν τότε.

Ομοίως όταν αποθηκεύουμε ένα τραγούδι στον σκληρό μας δίσκο, έχει αποθηκευτεί πληροφορία με την μορφή μιας σειράς απο bit η οποία έχει υλοποιηθεί στον φυσικό κόσμο με κατάλληλη μαγνήτιση του δίσκου σε ορισμένες περιοχές του. Τα λόγια, οι στίχοι δηλαδή του τραγουδιού είναι το "ανώτερο/πνευματικό" σκέλος της πληροφορίας, αλλά αυτό αναγκαστικά βασίζεται στην φυσική ύπαρξη του. Εαν ο σκληρός καεί, χάνεται και η πληροφορία που φέρει(η οποία έχει το ανώτερο νόημα για τον εγκέφαλο μας).

Πιστεύω οτι το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο και με τους ζωντανούς οργανισμούς. Εαν πεθάνουμε, όλες οι πληροφορίες που έχει μέσα το μυαλό μας, η δομή του, οι αναμνήσεις μας,οι γνώσεις μας, τα πάντα που τον διαμόρφωσαν χάνονται. Οπότε δεν υπάρχεις μετά. Πέθανες οπότε τελείωσε εκεί. Κάποτε υπήρξες, τώρα δεν υπάρχεις πλέον.

Είναι και λογικό αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει ένας ξεχωριστός πνευματικός κόσμος που βασίζεται σε άλλους νόμους. Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί οι νόμοι της φυσικής να το επιτρέπουν. Να γίνεις ας πούμε κάσπερ εαν πεθάνεις δεν παίζει διότι δεν βασίζεται σε κανέναν γνωστό μας νόμο και δεν μπορεί να εξηγηθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέσω αυτών. Και εαν και εννοείται οτι δεν ξέρουμε όλους τους φυσικούς νόμους στο σύμπαν...ξέρουμε παραδόξως πολλούς για να μην πω σχεδόν όλους όσους αφορούν την καθημερινότητα μας στην Γη.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Backdrop

Δραστήριο μέλος

Η Backdrop αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ρωσία (Ευρωπαϊκή Ρωσία). Έχει γράψει 676 μηνύματα.
@Samael
@Oof
Εσείς πιστεύετε στην επιστήμη, οπότε είναι λογικό κάθε τι μεταφυσικό να το απορρίψετε.
Εγώ από την άλλη δεν απορρίπτω τα μεταφυσικά φαινόμενα
Έπειτα, στον κόσμο που ζούμε το κάθε τι είναι ενέργεια.
Χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει τίποτα.
Στον άλλον κόσμο θα μάθουμε όταν έρθει η ώρα.

@Samael Γ
Ωστόσο για τις πληροφορίες ότι χάνονται συμφωνώ μαζί σου
 

Oof

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Oof αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών. Έχει γράψει 267 μηνύματα.
Η επιστήμη δεν είναι θέμα πίστης, οπότε δε καταλαβαίνω τι εννοείς με το εσείς πιστεύετε στην επιστήμη. Δε νοιάζεται η επιστήμη αν την πιστεύεις η όχι πολύ απλα. Εσύ δηλαδή είσαι αρνητρια επιστήμης?
Κάνεις δεν μπορεί να απορρίψει ολοκληρωτικά(τύπου να "αναγκάσει" κάποιον να σταματήσει να τα πιστεύει γιατί γνωρίζει ότι δεν ισχύουν) τα μεταφυσικά φαινόμενα γιατί δε μπορεί να τα διαψεύσει, αφού δεν μπορούμε να περιαματιστουμε στον υλικό κόσμο με αυτά . Αλλα από τη στιγμή που δεν έχουμε κανέναν βασιμο λόγο να θεωρούμε ότι ισχύουν δεν τα δεχόμαστε ως αληθή, ενώ όσα για τα φαινόμενα από αυτά που λέγεται ότι διαδρμαντιζονται στον φυσικό κοσμο(παραψυχολογια πχ) τα απορρίπτουν γιατί1) δεν υπάρχουν αποδείξεις και2) αντιβαινουν σε νόμους της φύσης και της κοινής λογικής.
Τελος υπάρχει περίπτωση και να μη μάθουμε ούτε όταν πεθάνουμε γιατί αν απλά πεθαίνουμε και τέλος, όπως καταλαβαίνεις δε θα ζεις για να βλέπεις ότι...
τέλος.
 

camil

Δραστήριο μέλος

Η camil αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 796 μηνύματα.
Την τύφλα μας ξέρουμε, να μην το πω αλλιώς. Να φέρω καθημερινά παραδείγματα. Γιατροί που λένε στους ασθενείς τους ότι θα πεθάνουν σε 2 χρόνια το πολύ και ζούνε άλλα 20 ή σε γυναίκες ότι δε θα μείνουν ποτέ έγκυες και κάνουν δύο παιδιά. Δε σημαίνει ότι δε μελέτησαν ή ότι δεν είναι καλοί επιστήμονες ή ότι τους διέφυγε κάτι στην κάθε περίπτωση χωριστα. Φαίνεται ότι πάντα υπάρχουν παραθυρακια και τίποτα δεν είναι απόλυτο. Ακριβώς επειδή δεν είμαστε τίποτα το ιδιαίτερο, το πολύ σπουδαίο και σημαντικό άπειρα είναι αυτά που μας διαφεύγουν. Χωρίς διάθεση υποτίμησης ή αμφισβήτησης της επιστήμης εννοείται.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top