Πρέπει να υποστηρίζεις την χώρα σου, ειδικά όταν αυτή έχει δίκιο. Αυτά για τα οποία κατηγορείς τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι χάδια μπροστά στην τουρκικές ενέργειες. Και επειδή έχουμε πάει σε πολύ θεωρητικά μονοπάτια τώρα, πες μου τι προτείνεις για την παρούσα κατάσταση. Εγώ είπα ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μύγα να περάσει τα σύνορα, επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε επιπρόσθετο βάρος στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως για να οδηγήσουμε το σχέδιο της Τουρκίας σε πλήρη αποτυχία. Εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να υποκύψουμε στον πόλεμο της Τουρκίας; Κι αν ναι, πώς μπορείς να σιγουρέψεις ότι οι πρόσφυγες θα διανεμηθούν δίκαια στην Ευρώπη; Παίρνεις τέτοιο ρίσκο;
Έχω ξανατοποθετηθεί ακριβώς για αυτά τα ζητήματα, δες
εδώ τη συζήτηση για κάμποσες σελίδες - για ό,τι δεν σε καλύψω, ρώτα. Επιπρόσθετα, το φάουλ, για εμένα, σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα, καθώς, μόνο τη ζωή μας δύσκολη θα κάνει - πόσο κομψό θα ήταν να μας παραπέμψει, ας πούμε, η γείτων σε δικαστήριο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά τώρα που προσπαθεί να υιοθετήσει μία «ανθρωπιστική» ρητορική; Έστω κι αν έγινε για τον συμβολισμό της η κίνηση - ότι, και καλά, έχουμε τον έλεγχο και μπορούμε να πιέσουμε κι εμείς (πάντα, στις πλάτες και με τις ζωές ανθρώπων, για να μην ξεχνιόμαστε) - δε θεωρώ ότι θα μας ωφελήσει, τελικά - απλά θα μπουκώσουν και πάλι οι αιτήσεις ασύλου, μόλις λήξει αυτό.
Τώρα, προτεραιότητα για εμένα είναι οι άνθρωποι και όχι οι χώρες/έθνη-κράτη. Οπότε, προτιμώ πρώτα να στηρίξω τους ανθρώπους, όχι τη «χώρα» μου, η οποία έχει δίκιο (αν μιλάμε για το ότι η Τουρκία έχει άδικο, ναι, αλλά δε θεωρώ ότι διεκδικούμε το δίκιο μας έτσι). Δε γίνεται, σε τελική ανάλυση, λέαινες να υιοθετούν λεοπαρδαλάκια και εμείς να μη βλέπουμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι πρώτα και κύρια.
Επίσης, για το σχέδιο της Τουρκίας που με το να κλείσουμε τα σύνορα, να ρίξουμε και καμία στο ψαχνό, θα το οδηγήσουμε σε αποτυχία, έχει κι η Βουλγαρία σύνορα, έχουμε και θαλάσσια σύνορα, έχουμε τόσα πράγματα. Διότι, αν το #IStandWithGreece είναι ακόμα στα high του, είναι που δεν έχουμε ακόμα θύματα. Μόλις γίνει η κουτσουκέλα, θα δούμε αν θα έχουμε τις ίδιες θέσεις.