Πάντως εμένα μου αρέσει που ακούω απόψεις από ανθρώπους που κατακρίνουν την αγορά εργασίας της Ελλάδας, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν δουλέψει ακόμη ή μιλάνε εκ του ασφαλούς (δημόσιος τομέας)
Εγώ αν και αναγνωρίζω ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι αντιπροσωπευτικοί των προσόντων και της προσπάθειας του εργαζόμενου τις περισσότερες φορές, εντούτοις θεωρώ ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος έχει περισσότερες ευκαιρίες καριέρας. Κυρίως επειδή η δουλειά του φαίνεται και δεν χρειάζεται να μαζέψει 1002 χαρτιά, μπας και μπει σε θέση.
Εγώ ήμουν από τους ανθρώπους, που είχαν την επιλογή να μπουν στο δημόσιο με την προκήρυξη των ΕΠΟΠ, την οποία πάρα πολλοί συμφοιτητές μου είδαν ως μάννα εξ ουρανού. Οι περισσότεροι από αυτούς μπήκαν στον στρατό και φαντάζομαι ότι "έλυσαν" το πρόβλημα της διαβίωσής τους.
Για εμένα η (κουτσουρεμενη) καριέρα των ΕΠΟΠ στον στρατό και ο στρατός εν γένει, δεν με εξιταραν και προσπάθησα να κυνηγήσω κάτι στον ιδιωτικό τομέα. Προς το παρόν μου βγαίνει και έχω αρκετές ιδέες για περαιτέρω εξέλιξη. Δεν νιώθω (ακόμη) ότι υπάρχει κάποιο ταβάνι. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω και για άλλους ανθρώπους στα 25-35 που βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα, σε σχέση με κάποιον 60αρη δημόσιο υπάλληλο με 30+ χρόνια εμπειρίας.
Νομίζω ότι το κυριότερο για κάποιον είναι να αναλογιστεί το πόσο είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει και πόσο μπορεί να αντέξει τις αντιξοότητες στο ξεκίνημα. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.
Σε ο,τι με αφορά, μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά φιλόδοξος για να παραμείνω σε καλούπια και σε γραμμική αλληλουχία των πραγμάτων. Ίσως φταίει και το ότι προέρχομαι από οικογένεια, στην οποία κανένας δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος. Ίσως φταίει η νεανική αφέλεια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο τολμών νικά!
Edit: Τέλος, να μιλήσω λίγο για το ταξικό του πράγματος: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ανέβει κάποιος τα σκαλιά της κοινωνικής ιεραρχίας. Όσα λέτε για δουλειά στο εξωτερικό και μετανάστευση σε χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης, κάποιοι από εμάς τα βλέπουμε με το κυαλι. Εγώ καλά-καλά ένα μεταπτυχιακό θέλω να κάνω και σερνομαι πόσα χρόνια, μπας και μαζέψω κανένα φράγκο