Zilda
Πολύ δραστήριο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Agnwsth
Δραστήριο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Nelliel
Περιβόητο μέλος

για το γεγονός ότι ο θρησκευτικός γάμος είναι πιο glamourous (δε μου έρχεται κάποια καλύτερη ελληνική λέξη) και για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους.
Να σε διευκολυνω; Kitsch.
Γινεται αρκει να μην ειναι των ακρων. Εγω δεν θα ειχα προβλημα να εχω τετοιο συντροφο, αρκει να μη με πρηζει. Δηλωνω αθεη και εκνευριζομαι παρα πολυ οταν με πρηζουν κατι θειες για την θρησκεια. Καμια μερα θα ακουσουν καμια χριστοπαναγια και θα ησυχασουν,
Guest 986132
Επισκέπτης

Το να κλαίει το παιδί κάθε Κυριακή πρωί που το ξυπνάνε να το πάνε με το ζόρι στο κατηχητικό ή στην Εκκλησία, σού φαίνεται ακραίο ή όχι; Δεν είναι θέμα απλά "ας μάθουν για τη θρησκεία", δεν είναι οτι ο θρήσκος απλά μιλάει και διδάσκει το Χριστιανισμό, υπάρχουν και κάποια πράγματα που "επιβάλλονται" να γίνουν. Θα ήσουν οκ για μια ζωή Τετάρτη και Παρασκευή να τρως νηστίσιμα; Να νηστεύεις υποχρεωτικά πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο; Θα ήσουν οκ με το να δώσετε τα χρήματα που μαζέψατε για να κάνετε ένα ταξίδι να τα φάτε πηγαίνοντας στην Ιερουσαλήμ ή σε μοναστήρια στην Ελλάδα; Να μην μπορείς να κοιμηθείς παραπάνω την Κυριακή για να πάτε Εκκλησία; Δεν ξέρω, εμένα όλα αυτά δε μού φαίνονται οτι θα μπορούσα να τα ζήσω ούτε σαν περιγραφή, όχι να τα ζω κιόλας.
Κι όπως είπα παραπάνω, δε θα ταίριαζα με ένα τέτοιο άτομο. Δε θα ταίριαζαν τα χνώτα μας. Εγώ θέλω να έχω τη δική μου γνώμη, βούληση και να αποφασίζω εγώ, όχι να μού επιβάλλονται πράγματα και να με καθοδηγούν τί να πιστέψω.
Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι ο κανόνας, πάντως. Προφανώς για να φτάσουν στον γάμο αυτά τα άτομα έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα το πάνε, και πολλά πράγματα θα έχουν φανεί και στη συγκατοίκηση. Δεν χρειάζεται πχ αυτός που δεν πιστεύει να πηγαίνει στην εκκλησία και ν' αποκλείσει κάποιες τροφές κατά τη νηστεία, αν δεν το θέλει. Όπως και δεν θα χαθεί κι ο κόσμος να πει ένα οκ στο ταξίδι που θέλει ο άλλος για να επισκεφθεί ένα μοναστήρι. Θα γνωρίσουν το Χ μέρος, στο φινάλε. Άσχημα είναι; Έπειτα μπορεί να επιλέξει εκείνος το πού θα πάνε. Όσο για τα παιδιά, είναι υπερβολικό να τα βάλει κανείς να μην χάνουν Κυριακή και να κρατάνε πολλές ημέρες νηστείας, ή δεν ξέρω τι. Τώρα για το κατηχητικό, δεν ξέρω. Δεν είναι πιο μεγάλα για να πηγαίνουν κατηχητικό; Σ' αυτή την περίπτωση, μπορούν να διαλέξουν και τα ίδια εάν θέλουν να πάνε. Το να τα υποχρεώσεις να πάνε (όπως και να κάνουν όποια άλλη δραστηριότητα με το στανιό) είναι σαφέστατα λάθος κι αντιπαιδαγωγικό. Κι αφού πιστεύουν, θα ξέρουν κι οι ίδιοι πως ούτε ο ίδιος ο Χριστός δεν υποχρέωσε κάποιον να πιστέψει, παρά άφησε την ελεύθερη βούληση. Ποιος είναι αυτός για να επιβάλλει, λοιπόν;
Εν ολίγοις, δεν είναι άσπρο-μαύρο. Κι εάν υπάρχουν εξ αρχής κάποια πράγματα να δένουν το ζευγάρι κι υπάρχει και μια καλή συνεννόηση/επικοινωνία, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μη δουλέψει, εφόσον το θέλουν κι οι δύο.
Gate4
Επιφανές μέλος

Μην ορκίζεσαι.. Άνθρωποι που είναι πιο λάιτ στην καθημερινότητα τους σχετικά με τη θρησκεία μπορεί να γίνονται υπερβολικοί όταν τη μαθαίνουν στα παιδιά τους. (γεια μαμάΑυτές οι περιπτώσεις δεν είναι ο κανόνας, πάντως. Προφανώς για να φτάσουν στον γάμο αυτά τα άτομα έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα το πάνε, και πολλά πράγματα θα έχουν φανεί και στη συγκατοίκηση. Δεν χρειάζεται πχ αυτός που δεν πιστεύει να πηγαίνει στην εκκλησία και ν' αποκλείσει κάποιες τροφές κατά τη νηστεία, αν δεν το θέλει. Όπως και δεν θα χαθεί κι ο κόσμος να πει ένα οκ στο ταξίδι που θέλει ο άλλος για να επισκεφθεί ένα μοναστήρι. Θα γνωρίσουν το Χ μέρος, στο φινάλε. Άσχημα είναι; Έπειτα μπορεί να επιλέξει εκείνος το πού θα πάνε. Όσο για τα παιδιά, είναι υπερβολικό να τα βάλει κανείς να μην χάνουν Κυριακή και να κρατάνε πολλές ημέρες νηστείας, ή δεν ξέρω τι. Τώρα για το κατηχητικό, δεν ξέρω. Δεν είναι πιο μεγάλα για να πηγαίνουν κατηχητικό; Σ' αυτή την περίπτωση, μπορούν να διαλέξουν και τα ίδια εάν θέλουν να πάνε. Το να τα υποχρεώσεις να πάνε (όπως και να κάνουν όποια άλλη δραστηριότητα με το στανιό) είναι σαφέστατα λάθος κι αντιπαιδαγωγικό. Κι αφού πιστεύουν, θα ξέρουν κι οι ίδιοι πως ούτε ο ίδιος ο Χριστός δεν υποχρέωσε κάποιον να πιστέψει, παρά άφησε την ελεύθερη βούληση. Ποιος είναι αυτός για να επιβάλλει, λοιπόν;
Εν ολίγοις, δεν είναι άσπρο-μαύρο. Κι εάν υπάρχουν εξ αρχής κάποια πράγματα να δένουν το ζευγάρι κι υπάρχει και μια καλή συνεννόηση/επικοινωνία, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μη δουλέψει, εφόσον το θέλουν κι οι δύο.

Εγώ ήμουν πάντα αδιάφορη με τη θρησκεία σε όλα τα επίπεδα με φαινόταν χαζά όλα αυτα αλλά με τραβολογουσε πολύ στην εκκλησία μέχρι το γυμνάσιο που το σταμάτησε μετά από τρελούς καβγάδες. Επίσης η νηστεία που ήταν υποχρεωτική- ευτυχώς μόνο το Πάσχα- και έτρεχα έξω να φάω γιατί δεν ήθελα να νηστεύω.
Μπορεί αυτά να φαίνονται χαζά γιατί δεν ήμουν η πιο τραγική των περιπτώσεων αλλά δεν το λες αυτό εκμάθηση της θρησκείας το λες με το ζόρι να το επιβάλλω στο κεφάλι σου. Και θεωρώ ότι αν για παράδειγμα ήμουν στη θέση του γονιού και ο άλλος είχε αυτή τη συμπεριφορά σίγουρα θα με ενοχλούσε πολύ.
Πάντως έχεις δίκαιο θεωρώ ότι αν υπάρχουν τέτοια θέματα/κολλήματα έχουν ξεκαθαριστεί από πριν δεν βγαίνουν από το πουθενά στην πορεία.
Αντώνης+
Νεοφερμένο μέλος

Ο απογαλακτισμός, είναι δίκοπο μαχαίρι Miss... το να αποφασίζει κανείς με πλήρη ανεξαρτησία, επιφέρει ανεξέλεγκτο αριθμό ευθυνών που δεν μπορεί να τις προβλέψει όλες και φυσικά τον φόβο των αρνητικών αντιφάσεων του σχεδίου της αντικατάστασης του Θεού των παιδικών μας χρόνων....της μαμάς μαςμε τραβολογουσε πολύ στην εκκλησία μέχρι το γυμνάσιο που το σταμάτησε μετά από τρελούς καβγάδες. Επίσης η νηστεία που ήταν υποχρεωτική- ευτυχώς μόνο το Πάσχα- και έτρεχα έξω να φάω γιατί δεν ήθελα να νηστεύω

Gate4
Επιφανές μέλος

Είναι πάρα πολλά τα παιδιά που τα τραβολογάνε οι γονείς τους στην εκκλησία ανεξαρτήτως ηλικίας. Άλλα πιο μικρά άλλα μεγαλύτερα. Το point μου είναι πως όταν αυτό συμβαίνει με τον άλλον γονέα να είναι άθρησκος ή όχι τόσο φαν του θεσμού μπορεί να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ τους. Εγώ έχω μεγαλώσει πλέον δεν περνάω ούτε έξω από εκκλησίες γενική συζήτηση κάνουμε.Ο απογαλακτισμός, είναι δίκοπο μαχαίρι Miss... το να αποφασίζει κανείς με πλήρη ανεξαρτησία, επιφέρει ανεξέλεγκτο αριθμό ευθυνών που δεν μπορεί να τις προβλέψει όλες και φυσικά τον φόβο των αρνητικών αντιφάσεων του σχεδίου της αντικατάστασης του Θεού των παιδικών μας χρόνων....της μαμάς μας![]()
Αντώνης+
Νεοφερμένο μέλος

Φυσικάγενική συζήτηση κάνουμε.

Εγώ περνάω έξω από κάθε είδους εκκλησία, πάντα περνούσα...από έξω

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος

Ναι τίποτα από όσα έγραψες δεν είναι τρελό. Ίσα ίσα εισάγουν και κάποιες καλές συνήθειες σε μικρή ηλικία. Δεν πέθανε κάνεις από το πρωινό ξύπνημα, το αντίθετο.
Πράγματι εισάγουν καλές συνήθεις στο παιδί.Μαθαίνει να είναι υποκριτής και τυπολάτρης.Να μην ενδιαφέρεται για την ουσία,αλλά για τους τύπους και το πως δείχνει στους άλλους.
Σωστόοοοοοοοος! Και άκρως χριστιανικό.

Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος

American Economist
Επιφανές μέλος

orange crush
Δραστήριο μέλος

Guest 209912
Επισκέπτης

Gate4
Επιφανές μέλος

Μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο άθρησκος θεωρεί κακό το να βάζεις σε μία τέτοια διαδικασία ένα μωρό το οποίο δεν έχει ιδέα τι είναι, ας πούμε σε αυτήν την περίπτωση, ο χριστιανισμός. Να προτιμούσε και ο ίδιος να είχε αργότερα στη ζωή του την επιλογή αν θα ήθελε να βαφτιστεί ή όχι. Θεωρώ πως αυτό το ζήτημα είναι λεπτό για αυτό δύο άνθρωποι με τόσο διαφορετικά πιστεύω θα έπρεπε να το έχουν ξεκαθαρίσει πριν προκύψει και αρχίσει ο χαμός.Δεδομένου πως για έναν χριστιανο που πιστεύει το να βαφτίσει το παιδί του είναι σημαντικό θέμα, ενώ για έναν άθεο είναι απλα μπάνιο, το να είσαι κάθετη στη βάφτιση το βρίσκω ανούσιο και σαμποταριστικο. Δεν πρόκειται η βάφτιση να επιρεασει με κάποιο τρόπο το παιδί. Κι εσύ μάλλον βαφτίσαμενη είσαι.
Guest 209912
Επισκέπτης

Μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο άθρησκος θεωρεί κακό το να βάζεις σε μία τέτοια διαδικασία ένα μωρό το οποίο δεν έχει ιδέα τι είναι, ας πούμε σε αυτήν την περίπτωση, ο χριστιανισμός. Να προτιμούσε και ο ίδιος να είχε αργότερα στη ζωή του την επιλογή αν θα ήθελε να βαφτιστεί ή όχι. Θεωρώ πως αυτό το ζήτημα είναι λεπτό για αυτό δύο άνθρωποι με τόσο διαφορετικά πιστεύω θα έπρεπε να το έχουν ξεκαθαρίσει πριν προκύψει και αρχίσει ο χαμός.
Ναι είναι τρομερό για έναν άθεο να κάνει το παιδί του μπάνιο δημόσια. Να φανταστώ δεν θα το βγάζει και στη παραλία γιατί πάλι το παιδί δε θα καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του και δε θα το κανει και μπάνιο στο σπίτι. Επίσης υποτίθεται ότι αυτόν τον άνθρωπο τον διάλεξεγιατί τον αγαπάει και μετά αρνείται να πει το οκ για να τόσο ασήμαντο ουσιαστικά για εκεινη θέμα ενώ τόσο σήμαντικο για εκείνον. Αυτό εσένα σου φενεται λογικό;
Η βάφτιση και ο γάμος είναι δύο πολύ μεμονωμένα και ταυτόχρονα πολύ σημαντικά γεγονότα για έναν πιστό, οπότε το να μην κάνει πίσω ο άλλος σε αυτές τις δύο πολύ σημαντικές μέρες το θεωρώ απολύτως εγωιστικό ιδιαίτερα όταν δεν του κοστίζει και σε τίποτα. Φαντάσου η καθημερινή τα πως θα είναι μετά.
Gate4
Επιφανές μέλος

Ότι να 'ναι κατάλαβες. Εγώ ή γενικά κάποιος άθεος/άθρησκος θεωρώ πως δεν είναι σωστό να βαφτίζεις ένα μωρό όχι επειδή θα το δουν γυμνό οι συγγενείς αλλά γιατί δεν θα ήθελα να έχει σχέση με αυτή τη θρησκεία, να είναι γραμμένο έτσι χωρίς να το έχει διαλέξει. Με δεδομένο ότι το μωρό δεν έχει ιδέα από θεούς μονόκερους και ιπτάμενα μακαρονοτέρατα.Π
Ναι είναι τρομερό για έναν άθεο να κάνει το παιδί του μπάνιο δημόσια. Να φανταστώ δεν θα το βγάζει και στη παραλία γιατί πάλι το παιδί δε θα καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του και δε θα το κανει και μπάνιο στο σπίτι. Επίσης υποτίθεται ότι αυτόν τον άνθρωπο τον διάλεξεγιατί τον αγαπάει και μετά αρνείται να πει το οκ για να τόσο ασήμαντο ουσιαστικά για εκεινη θέμα ενώ τόσο σήμαντικο για εκείνον. Αυτό εσένα σου φενεται λογικό;
Η βάφτιση και ο γάμος είναι δύο πολύ μεμονωμένα και ταυτόχρονα πολύ σημαντικά γεγονότα για έναν πιστό, οπότε το να μην κάνει πίσω ο άλλος σε αυτές τις δύο πολύ σημαντικές μέρες το θεωρώ απολύτως εγωιστικό ιδιαίτερα όταν δεν του κοστίζει και σε τίποτα. Φαντάσου η καθημερινή τα πως θα είναι μετά.
Και ξαναλέω αυτά είναι θέματα που δύο άνθρωποι συζητάνε μεταξύ τους και τα λύνουν πριν προκύψουν δεν ξέρεις τι αντιλήψεις έχει ο καθένας.
harry akritas
Διάσημο μέλος

Εγώ ή γενικά κάποιος άθεος/άθρησκος θεωρώ πως δεν είναι σωστό να βαφτίζεις ένα μωρό όχι επειδή θα το δουν γυμνό οι συγγενείς αλλά γιατί δεν θα ήθελα να έχει σχέση με αυτή τη θρησκεία, να είναι γραμμένο έτσι χωρίς να το έχει διαλέξει. Με δεδομένο ότι το μωρό δεν έχει ιδέα από θεούς μονόκερους και ιπτάμενα μακαρονοτέρατα.
Καταλαβαίνω το point, αλλά η βάφτιση του μωρού έχει πλέον σχεδόν αποκλειστικά κοινωνικό πρόσημο και καθόλου θρησκευτικό. Δεν θα επηρεάσει τις πεποιθήσεις του παιδιού η βάφτιση, όπως κι εσύ δηλώνεις άθεη/άθρησκη όντας φαντάζομαι βαφτισμένη και δεν σε έκανε η βουτιά στην κολυμπήθρα μια δεύτερη Ελένη Λουκά.

Σημασία θα έχει η ανατροφή που θα πάρει. Αν θες να γίνει ανεξίθρησκο και ελεύθερο πνεύμα, μπορείς να το πλάσεις έτσι κι ας είναι βαφτισμένο. Γι αυτό και θεωρώ την αποφυγή της βάφτισης άνευ σημασίας μπελά, εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι. Ο καθένας αποφασίζει για την πάρτη του και την οικογένειά του βέβαια.
Gate4
Επιφανές μέλος

Ναι προφανώς δεν επηρεάζει η βάφτιση το παιδί να γίνει Ελένη Λουκά αλλά μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι κατά αυτού του πανηγυριού -και για εμένα που είμαι άθρησκη το βρίσκω τραγικό ένα μυστήριο σαν αυτό να καταντάει κοινωνικό πανηγύρι- οπότε να μη θέλει να μπει το παιδί του σε αυτήν την διαδικασία. Όπως αντίστοιχα κάποιος άλλος είναι κολλημένος στο ότι πρέπει να γίνει (αλλιώς τι?). Για αυτό λέω δεν γίνεται σε ένα τέτοιο θέμα να αλλάξει κανείς τις αντιλήψεις του άλλου καθώς είναι πολύ προσωπικό και στην περίπτωση που δύο άνθρωποι είναι να καταλήξουν εκεί θα βγάλουν μια άκρη ή και όχι μεταξύ τους. Από έξω να 'χαμε να λέγαμε.Καταλαβαίνω το point, αλλά η βάφτιση του μωρού έχει πλέον σχεδόν αποκλειστικά κοινωνικό πρόσημο και καθόλου θρησκευτικό. Δεν θα επηρεάσει τις πεποιθήσεις του παιδιού η βάφτιση, όπως κι εσύ δηλώνεις άθεη/άθρησκη όντας φαντάζομαι βαφτισμένη και δεν σε έκανε η βουτιά στην κολυμπήθρα μια δεύτερη Ελένη Λουκά.Το παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί άνετα να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ορθόδοξος, αν θα δηλώσει άθεος ή αν θα ασπαστεί μια άλλη θρησκεία. Μεγαλύτερο αντίκτυπο στο παιδί θα έχει η κοινωνική κατακραυγή αν δεν βαφτιστεί.
Σημασία θα έχει η ανατροφή που θα πάρει. Αν θες να γίνει ανεξίθρησκο και ελεύθερο πνεύμα, μπορείς να το πλάσεις έτσι κι ας είναι βαφτισμένο. Γι αυτό και θεωρώ την αποφυγή της βάφτισης άνευ σημασίας μπελά, εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι. Ο καθένας αποφασίζει για την πάρτη του και την οικογένειά του βέβαια.
Samael
Τιμώμενο Μέλος

harry akritas
Διάσημο μέλος

Ναι προφανώς δεν επηρεάζει η βάφτιση το παιδί να γίνει Ελένη Λουκά αλλά μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι κατά αυτού του πανηγυριού -και για εμένα που είμαι άθρησκη το βρίσκω τραγικό ένα μυστήριο σαν αυτό να καταντάει κοινωνικό πανηγύρι- οπότε να μη θέλει να μπει το παιδί του σε αυτήν την διαδικασία. Όπως αντίστοιχα κάποιος άλλος είναι κολλημένος στο ότι πρέπει να γίνει (αλλιώς τι?). Για αυτό λέω δεν γίνεται σε ένα τέτοιο θέμα να αλλάξει κανείς τις αντιλήψεις του άλλου καθώς είναι πολύ προσωπικό και στην περίπτωση που δύο άνθρωποι είναι να καταλήξουν εκεί θα βγάλουν μια άκρη ή και όχι μεταξύ τους. Από έξω να 'χαμε να λέγαμε.
Έστω ότι ο ένας θέλει να φαπτιστεί το παιδί είτε γιατί το πιστεύει και το θέλει πραγματικά είτε γιατί πιστεύει ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τον περίγυρο που εν τέλει περισσότερο μπελά θα φέρουν. Ο άλλος/άλλη δεν θα θέλει γιατί; Γιατί δεν θέλει να μπει το παιδί σε ένα πανηγύρι; Γιατί ενδιαφέρει έναν άθεο/άθρησκο η απώλεια της πνευματικότητας του μυστηρίου; Νομίζω ότι δεν έχουν την ίδια βαρύτητα οι απόψεις της κάθε πλευράς.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 123 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- neraida24
- Dmzk
- rafaela11
- paolo1
- Wonderkid
- back2967
- giannhs2001
- Scandal
- Kate1914
- Memetchi
- charmander
- taketrance
- touvlo
- fourkaki
- marww
- Fernando_A
- Joji
- Kassiopi
- spring day
- ggl
- Vindemiatrix
- The_Unorthodox
- kogba
- harry akritas
- Mhtrogoal
- Slytherin
- Γατόπαρδος.
- azula
- Libertus
- Μαυρίκιος
- Nickx
- Jocaste
- nucomer
- Tason
- Εχέμυθη
- fretoe
- American Economist
- SlimShady
- Unseen skygge
- ag97
- aye
- Fin4
- orchidea
- Butterfly2312
- Μάρκος Βασίλης
- Olympiacos
- kiyoshi
- jj!
- Scott
- Λαμπρινηη
- McManus
- T C
- Viedo
- NightOwl
- Rene2004
- DimitraA.
- tslef8
- Meow
- Βλα
- JohnGreek
- challenger
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.