Νέα από το περιβάλλον

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,009 μηνύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Χρονια το φωναζω δεν με πιστευουν! Ολοι μου λενε το λιονταρι(ελεος λες και εχουν μεινει πολλα) ή ο καρχαριας.Η αληθεια ειναι..πικρη και ασημαντη οπτικα!


Όταν κάποιος φαντάζεται το ζώο που κάθε χρόνο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο ίσως υποθέτει ότι πρόκειται για κάποιο μεγαλόσωμο ζώο με τεράστια δόντια. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το «πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο» είναι το κουνούπι, το οποίο, με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, σκοτώνει από 500.000 έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Ο κύριος λόγος που τα κουνούπια είναι τόσο θανατηφόρα είναι επειδή αποτελούν φορείς ασθενειών και κυρίως της ελονοσίας.

Η ελονοσία προκαλείται από παρασιτικούς μονοκύτταρους οργανισμούς του γένους Plasmodium, που μεταφέρονται από άτομο σε άτομο μέσω των κουνουπιών. Ενώ η ασθένεια είναι σπάνια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, είναι συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Ενδεικτικά το 2021 η ελονοσία προκάλεσε περίπου 619.000 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ασθένεια είναι συχνά θεραπεύσιμη με προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και τα άτομα με ανοσολογικές ανεπάρκειες, όπως το HIV/AIDS, η ελονοσία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

Τα κουνούπια μεταδίδουν επίσης σειρά άλλων ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Ζίκα.

Ωστόσο, γιατί τα κουνούπια είναι τόσο αποτελεσματικά στη διάδοση ασθενειών; Πρώτον, τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρουν πολύ εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς από την κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σε ένα άλλο.

Είναι επίσης μικρά και φτερωτά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα και να τσιμπήσουν ανθρώπους χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Επίσης, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι άνθρωποι και κουνούπια μοιράζονται κοινά οικοσυστήματα. Τα κουνούπια βασίζονται στο νερό για να αναπαραχθούν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι βασίζονται στο νερό για να ζήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουμε να ζούμε στα ίδια μέρη.

Με πληροφορίες από Live Science
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Οχι ρε γμτ!
Και την εχω καταβρει με την κολυμβηση...δεν θα το αντεξω!
Το περσινο καλοκαιρι το λιγοτερο κολυμπαγα με κανονικο ρυθμο 45 λεπτα και ειδα την υγεια μου σε θερμιδες και σωμα!

Αρκετά νωρίς εμφανίστηκαν φέτος στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες - Δείτε πού​

Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος αρκετά νωρίς κάτι που η επιστημονική κοινότητα αποδίδει ότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες έχουν κάνει οι μωβ μέδουσες, οι οποίες είναι οι πιο τοξικές και οι πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
1683224465819.png

Συγκεκριμένα έχουν παρατηρηθεί κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος, στους Παξούς και στην Κέρκυρα, και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις σε παραλίες της Αττικής αλλά και στη νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αυξημένη φέτος κατά έναν βαθμό Κελσίου και κατά 1.5 βαθμό η θερμοκρασία στη στεριά.

Το φαινόμενο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή.
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 16,797 μηνύματα.
344095200_9095047660569026_806990021308492596_n.jpg
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Ελεος πια...λιγος σεβασμος στα ζωα που τους εχουμε ΚΛΕΨΕΙ το σπιτι...


1683995501462.png


Ένα άγριο αρσενικό λιοντάρι που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα γηραιότερα στον κόσμο σκοτώθηκε όταν δέχθηκε επίθεση από βοσκούς, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Κένυα.

Ο Loonkiito, ο οποίος ήταν 19 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Olkelunyiet το βράδυ της Τετάρτης.

Το χωριό συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Amboseli - στη νότια Κένυα. Η ομάδα διατήρησης Lion Guardians είπε ότι ήταν «το γηραιότερο αρσενικό λιοντάρι στο οικοσύστημά μας και πιθανώς στην Αφρική». Τα περισσότερα λιοντάρια ζουν μέχρι τα 13 στην άγρια φύση.

Σχεδόν όλα τα λιοντάρια του κόσμου ζουν στην Αφρική με μικρό πληθυσμό στην Ινδία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άγριας Ζωής.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS) Paul Jinaro είπε στο BBC ότι το λιοντάρι ήταν ηλικιωμένο και αδύναμο και περιπλανήθηκε στο χωριό για να αναζητήσει τροφή.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ήταν το γηραιότερο λιοντάρι στη χώρα, αλλά σημείωσε ότι ήταν «πολύ ηλικιωμένο».

Η ομάδα Lion Guardians που απαρτίζεται από τους Μασάι εργάζεται για τη διατήρηση του πληθυσμού των λιονταριών στο Εθνικό Πάρκο Amboseli και είπε ότι το τέλος μιας περιόδου ξηρασίας «σημαδεύεται συνήθως από μια άνοδο σε συγκρούσεις ανθρώπου-λιονταριού» καθώς «το άγριο θήραμα ανακάμπτει και γίνεται πιο δύσκολο να το κυνηγήσει κανείς». .

«Σε απόγνωση, για αναζήτηση τροφής τα λιοντάρια συχνά στρέφονται προς τα οικόσιτα ζώα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η δολοφονία του Loonkiito ήταν μια «σκληρή κατάσταση και για τις δύο πλευρές, τον λαό και το λιοντάρι», ενώ χαρακτήρισε το λιοντάρι ως «σύμβολο ανθεκτικότητας και συνύπαρξης».

Η Paula Kahumbu, φύλακας της άγριας ζωής και διευθύνουσα σύμβουλος της WildlifeDirect, είπε ότι πόνεσε από τη δολοφονία του λιονταριού και ζήτησε μέτρα για την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα.

«Αυτό είναι το οριακό σημείο για τη σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής και πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως χώρα για να διατηρήσουμε τα λιοντάρια, τα οποία είναι αντιμέτωπα με εξαφάνιση».

Η μέση διάρκεια ζωής ενός λιονταριού είναι περίπου 13 χρόνια στη φύση, αν και μπορεί να ζήσει πολύ περισσότερο σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
1684431697980.png

Το Hormiphora californensis, ένα είδος κτενοφόρου, που βρίσκεται στα παράκτια ύδατα της Καλιφόρνιας – Φωτ.: Darrin Schultz/ Monterey Bay Aquarium Research Institute

Ομάδα ερευνητών έκανε ανάλυση χρωμοσωμάτων και μπόρεσε να απαντήσει στο πώς έμοιαζαν τα πρώτα ζώα επί γης. Αυτά τα πρώτα ζώα ήταν κτενοφόρα και όχι σφουγγάρια, λένε.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι βιολόγοι αναρωτιούνταν πώς ήταν τα πρώτα ζώα, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στους αρχαίους ωκεανούς πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια.

Ψάχνοντας ανάμεσα στα σημερινά ζώα που μοιάζουν με πρωτόγονα, οι επιστήμονες περιόρισαν σταδιακά τις πιθανότητες σε δύο ομάδες: τα σφουγγάρια, που περνούν ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους σε ένα σημείο φιλτράροντας την τροφή από το θαλασσινό νερό, και τα κτενοφόρα (comb jellies), αδηφάγα αρπακτικά που κινούνται στους ωκεανούς του κόσμου σε αναζήτηση τροφής.

Σε μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια νέα προσέγγιση βασισμένη στην οργάνωση των γονιδίων σε χρωμοσώματα για να δώσουν την απάντηση: τα κτενοφόρα ήταν η πρώτη γενεαλογική γραμμή, από την οποία προέκυψαν οι διακλαδώσεις στο δέντρο των ζώων. Ακολούθησαν τα σφουγγάρια και στη συνέχεια η διαφοροποίηση όλων των άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένης και της γενεαλογίας που οδηγεί στον άνθρωπο.

«Ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος όλων των ζώων έζησε πιθανότατα πριν από 600 ή 700 εκατομμύρια χρόνια. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς ήταν, επειδή ήταν ζώα με μαλακό σώμα και δεν άφησαν άμεσο αρχείο απολιθωμάτων. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε συγκρίσεις μεταξύ των ζώων που υπάρχουν σήμερα για να μάθουμε για τους κοινούς μας προγόνους», δηλώνει ο Ντάνιελ Ρόκσαρ, καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και ένας από τους συγγραφείς της δημοσίευσης.

«Είναι συναρπαστικό. Κοιτάμε πίσω βαθιά στον χρόνο, όπου δεν έχουμε καμία ελπίδα να βρούμε απολιθώματα, αλλά συγκρίνοντας τα γονιδιώματα, μαθαίνουμε πράγματα γι' αυτούς τους πολύ πρώιμους προγόνους» προσθέτει.

Τα περισσότερα γνωστά ζώα που ονομάζονται αμφίπλευρα, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών, των μυγών, των μαλακίων, των σπονδυλωτών, ακόμα και του ανθρώπου, έχουν κεφάλι με κεντρικό εγκέφαλο, έντερο που εκτείνεται από το στόμα έως τον πρωκτό, μύες και άλλα κοινά χαρακτηριστικά που είχαν ήδη εξελιχθεί από την εποχή της περίφημης «Κάμβριας έκρηξης», οπότε δημιουργήθηκε το ζωικό βασίλειο.

Άλλα ζώα, ωστόσο, όπως οι μέδουσες, οι θαλάσσιες ανεμώνες, τα σφουγγάρια και τα κτενοφόρα, έχουν απλούστερο σχεδιασμό σώματος. Δεν διαθέτουν καθορισμένο εγκέφαλο και μπορεί να μην έχουν καν νευρικό σύστημα ή μύες, αλλά εξακολουθούν να μοιράζονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων, κυρίως την ανάπτυξη πολυκυτταρικών σωμάτων από ένα γονιμοποιημένο ωάριο.

Η εξελικτική σχέση μεταξύ αυτών των διαφορετικών πλασμάτων υπήρξε αμφιλεγόμενη. Με την ανάπτυξη της αλληλουχίας του DNA οι βιολόγοι μπόρεσαν να συγκρίνουν τις αλληλουχίες των γονιδίων που μοιράζονται τα ζώα για να κατασκευάσουν ένα γενεαλογικό δέντρο που δείχνει πώς τα ζώα και τα γονίδιά τους εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, παρέμενε το ερώτημα για το εάν τα σφουγγάρια ή τα κτενοφόρα ήταν το πρώτο κλαδί των ζώων.

Η κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των γενεαλογικών γραμμών των ζώων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν και το πώς εξελίχθηκαν βασικά χαρακτηριστικά της βιολογίας των ζώων με την πάροδο του χρόνου, όπως το νευρικό σύστημα, οι μύες και το πεπτικό σύστημα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,550 μηνύματα.
https://www.google.com/amp/s/www.li...ki-efimerida-poy-fyteyetai-kai-anthoforei?amp Η φυτική ζωή δεν είναι καλή μόνο για το περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και τις διαθέσεις μας. Θέλοντας να συμβάλλει στην εκπαίδευση των αναγνωστών του, ο ιαπωνικός εκδοτικός οργανισμός Mainichi Newspapers δημιούργησε μια εφημερίδα που μπορείτε να φυτέψετε. Η Πράσινη εφημερίδα, η οποία αποτέλεσε προϊόν σύμπραξης με τη διαφημιστική εταιρεία Dentsu Τόκιο, είναι φτιαγμένη από χαρτί που περιέχει σπόρους από λουλούδια της Ιαπωνίας, αλλά κι από παπαρούνες, σκυλάκια και αγγλικές μαργαρίτες. Για να κατασκευαστεί το χαρτί, η εταιρεία έφτιαξε ένα πολτό από ανακυκλωμένα χαρτιά το οποίο ανέμιξε με σπόρους. Τα θεματικά οικολογικά άρθρα και οι εικόνες τυπώθηκαν με μελάνια φυτικής προέλευσης ώστε το χαρτί να μην βλάψει τη γη. Οι αναγνώστες καλούνται απλώς να κόψουν μικρά κομμάτια από την εφημερίδα, να τα θάψουν μέσα σε λίγο υγρό χώμα και να περιμένουν πότε θα βλαστήσουν. Μία θαυμάσια "ανθηρή" ιδέα."
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Η φυτική ζωή δεν είναι καλή μόνο για το περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και τις διαθέσεις μας. Θέλοντας να συμβάλλει στην εκπαίδευση των αναγνωστών του, ο ιαπωνικός εκδοτικός οργανισμός Mainichi Newspapers δημιούργησε μια εφημερίδα που μπορείτε να φυτέψετε. Η Πράσινη εφημερίδα, η οποία αποτέλεσε προϊόν σύμπραξης με τη διαφημιστική εταιρεία Dentsu Τόκιο, είναι φτιαγμένη από χαρτί που περιέχει σπόρους από λουλούδια της Ιαπωνίας, αλλά κι από παπαρούνες, σκυλάκια και αγγλικές μαργαρίτες. Για να κατασκευαστεί το χαρτί, η εταιρεία έφτιαξε ένα πολτό από ανακυκλωμένα χαρτιά το οποίο ανέμιξε με σπόρους. Τα θεματικά οικολογικά άρθρα και οι εικόνες τυπώθηκαν με μελάνια φυτικής προέλευσης ώστε το χαρτί να μην βλάψει τη γη. Οι αναγνώστες καλούνται απλώς να κόψουν μικρά κομμάτια από την εφημερίδα, να τα θάψουν μέσα σε λίγο υγρό χώμα και να περιμένουν πότε θα βλαστήσουν. Μία θαυμάσια "ανθηρή" ιδέα."
Πηγουλα βαλε. :thumbup:
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Μπραβο στην ψυχουλα μου,τεραστιο μπαβο και στον Αρκτουρο αλλα και σε αυτους που ειδοποιησαν τον Αρκτουρο.

1684519754783.png

Στη φύση επέστρεψε ο Θωμάς, ο αρκούδος, που είχε βρεθεί ορφανός σε ηλικία μόλις τριών μηνών και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, τον Απρίλιο του 2022.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες η ομάδα περίθαλψης και επανεξέτασης άγριας ζωής του Αρκτούρου ολοκλήρωσε με επιτυχία την επανένταξη του Θωμά.

Αφού τον νάρκωσε η ομάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, μετρήσεις, λήψη δείγματος DNA και η τοποθέτηση του κολάρου-πομπού για την παρακολούθησή του, μπήκε σε κλουβί μεταφοράς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ορεινή δασική περιοχή στο Βίτσι. Η πόρτα από το κλουβί άνοιξε κι έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα ο αρκούδος όρμηξε με φόρα προς την ελεύθερη ζωή στο δάσος.


Ο Θωμάς σώθηκε έπειτα από κινητοποίηση κατοίκων του Πολυπόταμου Φλώρινας, που τον εντόπισαν και ειδοποίησαν την οργάνωση, ενώ το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι βρέθηκε την Κυριακή του Θωμά.

1684519851842.png

Σημειώνεται ότι ο νεαρός αρκούδος κατάφερε να ζήσει χωρίς τη μητέρα της για τουλάχιστον 2-3 ημέρες τρώγοντας καρπούς και χόρτα σε μια ηλικία που η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από το μητρικό γάλα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 11 αρκουδάκια που εντόπισε ο «Αρκτούρος» ορφανά και στη συνέχεια επανένταξε στη φύση, είναι ο μοναδικός που έζησε για τόσες ημέρες χωρίς τη μητέρα του.


1684519926970.png
 
Τελευταία επεξεργασία:

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,550 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Μπραβο στην GreenPeace! Αυτο σημαινει οτι ενοχλησε πολυ τη Ρωσια και οποιαδηποτε αλλη χωρα βεβαια να ηταν στη θεση της...που σημαινει οτι εκανε πολυ δουλεια.Τη δουλεια της βασικα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
1684954581547.png

Από την Ερυθρά Θάλασσα εξαπλώνεται μία θανάσιμη επιδημία, η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες αχινούς.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω επιδημία έχει σκοτώσει ένα ολόκληρο είδος αχινών στον κόλπο της Άκαμπα, θέτοντας σε κίνδυνο τους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε ισραηλινή ερευνητική ομάδα.

Ολόκληρος ο πληθυσμός των μαύρων αχινών, ένα είδος που είναι γνωστό ότι κρατάει υγιείς τους κοραλλιογενείς υφάλους στα ύδατα που είναι επίσης γνωστά ως Κόλπος του Εϊλάτ, εξαλείφθηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται σε δύο επιστημονικές επιθεωρήσεις, επικαλούνται μαζική θνησιμότητα σε άλλες χώρες στην περιοχή, περιλαμβανομένων της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πιθανός ένοχος είναι ένα παράσιτο που προκαλεί μια ασθένεια η οποία επιφέρει ένα γρήγορο θάνατο - ίσως είναι το ίδιο που κατέστρεψε πληθυσμούς αχινού στην Καραϊβική.

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ένας υγιής Diadema setosum -μαύρος αχινός με μακριά αγκάθια- γίνεται σκελετός, εμφανίζοντας μαζική απώλεια ιστού, λέει ο επικεφαλής των ερευνητών Όμρι Μπρονστάιν του Μουσείου Στάινχαρτ Φυσικής Ιστορίας και της Σχολής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Μερικοί ξεβράζονται νεκροί στην ακτή. Άλλους τρώνε τα ψάρια, επιταχύνοντας με τον τρόπο αυτό τη μετάδοση της ασθένειας.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα εμφανίσθηκαν στη Μεσόγειο, όπου οι αχινοί αυτοί είχαν εισβάλει στη διάρκεια των ετών, πιθανόν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, και είχαν εγκατασταθεί. Ο Όμρι Μπρονστάιν δήλωσε πως πριν από μήνες υπήρχαν αναφορές για θανάτους αχινών στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ενώ αυτό ήταν στην αρχή λιγότερο ανησυχητικό, αφού επρόκειτο για ένα είδος που είχε εισβάλει στην περιοχή, το παθογόνο έχει τώρα περάσει πίσω στο φυσικό πληθυσμό των αχινών αυτών στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει τίποτε για να σταματήσει αυτό», λέει ο Όμρι Μπρονστάιν.

Όμως υπάρχει ένα «πολύ στενό παράθυρο ευκαιρίας», πρόσθεσε, για να δημιουργηθεί ένας απομονωμένος πληθυσμός από τους εναπομείναντες αχινούς αλλού, ώστε να υπάρχει η ελπίδα ότι θα επιστρέψουν αργότερα.

Οι ερευνητές λένε πως υποβλήθηκε έκθεση στις ισραηλινές περιβαλλοντικές αρχές και πως εξετάζονται έκτακτα μέτρα για να προστατευθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Οι αχινοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στους κοραλλιογενείς υφάλους, καθώς τρέφονται με άλγη που διαφορετικά θα εμπόδιζε να περάσουν οι ακτίνες του ήλιου και θα έπνιγε τους υφάλους.

«Τα κοράλλια δεν έχουν ελπίδα στον ανταγωνισμό με την άλγη. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τους αχινούς», λέει ο Όμρι Μπρονστάιν. «Χωρίς αυτό το είδος, όπως είδαμε -και αυτό δεν είναι φαντασία, το είδαμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας- το μέλλον δεν είναι καλό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
1685123279420.png


Οι γάτες έχουν τη φήμη της πιο αυτόνομης και ανεξάρτητης συμπεριφοράς. Ωστόσο, για να τις πλησιάσετε περισσότερο ίσως απλά χρειάζεται να μιλήσετε στη «γλώσσα» τους.

Μια έρευνα έδειξε ότι το να προσεγγίσετε τη γάτα σας, τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο. Αυτό που θα πρέπει απλά να κάνετε είναι να «γελάσετε» με τον γατίσιο τρόπο: Κλείστε τα μάτια και στη συνέχεια ανοιγοκλείστε τα αργά.

Παρατηρώντας τις αλληλεπιδράσεις γάτας-ανθρώπου, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι αυτή η έκφραση κάνει τις γάτες να πλησιάζουν και να είναι πιο δεκτικές στους ανθρώπους.
«Είναι κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες γατών το είχαν ήδη υποψιαστεί, οπότε είναι συναρπαστικό να έχουμε βρει αποδείξεις γι' αυτό», είπε η Κάρεν Μακόμπ, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Αν έχετε περάσει λίγο χρόνο γύρω από γάτες, πιθανώς έχετε δει τις εκφράσεις του προσώπου τους με τα «μερικώς κλειστά μάτια», που συνοδεύονται από αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Είναι παρόμοιο με το πώς μικραίνουν τα ανθρώπινα μάτια όταν χαμογελάμε και συνήθως συμβαίνει όταν το γατάκι είναι χαλαρό και ικανοποιημένο. Η έκφραση ερμηνεύεται ως ένα είδος «γατίσιου χαμόγελου».

Τα δύο πειράματα με τις γάτες​

Μια ομάδα ψυχολόγων σχεδίασε δύο πειράματα για να διαπιστώσει αν οι γάτες συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στους ανθρώπους που ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια τους.

Στο πρώτο πείραμα, οι ιδιοκτήτες ανοιγόκλεισαν αργά τα μάτια σε 21 γάτες. Αφού η γάτα βολεύτηκε σε ένα σημείο, οι ιδιοκτήτες έλαβαν εντολή να καθίσουν σε απόσταση περίπου ενός μέτρου και να ανοιγοκλείσουν αργά τα μάτια τους όταν η γάτα τους κοιτούσε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γάτες είναι πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν επίσης αργά το μάτι στο αφεντικό τους αφού και ο ίδιος έχει κλείσει το μάτι σε αυτές.

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 24 γάτες. Αυτή τη φορά, δεν ήταν οι ιδιοκτήτες που ανοιγόκλειναν τα μάτια, αλλά οι ερευνητές, οι οποίοι δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή με τη γάτα.

Πραγματοποίησαν την ίδια διαδικασία με το πρώτο πείραμα, προσθέτοντας ένα τεντωμένο χέρι προς τη γάτα. Έπειτα, διαπίστωσαν ότι οι γάτες όχι μόνο ήταν πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να πλησιάσουν το χέρι του ανθρώπου αφού αυτός ανοιγόκλεινε τα μάτια του.

Με πληροφορίες από Science Alert

ΟΚ 100 τροποι υπαρχουν να επικοινωνεις με τις γατες..αλλα εστω να και ενας επιβεβαιωμενος.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,478 μηνύματα.

πώς και δεν εξαφανισαν και το χωριο επειδη τους ενοχλει στις εκτασεις των πανελ;
ελεος
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,861 μηνύματα.
Δεν καταλαβαίνω το λόγο που τους ενοχλούν τα φωτοβολταϊκά.
Ακόμα και μηδενικός κίνδυνος για την υγεία να υπάρχει - κάτι που ελέγχεται, αφού οι συσσωρευτές δημιουργούν μαγνητικό πεδίο - η κοινότητα του χωριού θα πρέπει να οφεληθεί πρωτίστως στο σύνολό της. Αν θες κύριε ανάπτυξη δίπλα απ' την πόρτα του σπιτιού μου, θα πρέπει κι εγώ να έχω να κερδίσω κάτι. Μειωμένο π.χ. κόστος ρεύματος σε όλο το χωριό για τα επόμενα 50 χρόνια...
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Ακόμα και μηδενικός κίνδυνος για την υγεία να υπάρχει - κάτι που ελέγχεται, αφού οι συσσωρευτές δημιουργούν μαγνητικό πεδίο - η κοινότητα του χωριού θα πρέπει να οφεληθεί πρωτίστως στο σύνολό της. Αν θες κύριε ανάπτυξη δίπλα απ' την πόρτα του σπιτιού μου, θα πρέπει κι εγώ να έχω να κερδίσω κάτι. Μειωμένο π.χ. κόστος ρεύματος σε όλο το χωριό για τα επόμενα 50 χρόνια...
Τους είδες να ζητάνε τπτ τέτοιο; Να μην εγκατασταθεί το πάρκο καθόλου θέλουν. Αν αντί για φωτοβολταϊκά είχε ραπανάκια θα αντιδρούσαν ή θα ζητούσαν ανταλλάγματα;

Τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν με συνεχές ρεύμα και δεν έχουν ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση για την εγκατάστασή τους χρειάζονται μελέτες και να ικανοποιούνται κάποιες προδιαγραφές.
 

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,861 μηνύματα.
Τους είδες να ζητάνε τπτ τέτοιο; Να μην εγκατασταθεί το πάρκο καθόλου θέλουν. Αν αντί για φωτοβολταϊκά είχε ραπανάκια θα αντιδρούσαν ή θα ζητούσαν ανταλλάγματα;

Τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν με συνεχές ρεύμα και δεν έχουν ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση για την εγκατάστασή τους χρειάζονται μελέτες και να ικανοποιούνται κάποιες προδιαγραφές.
Κοίτα σε αυτές τις περιπτώσεις τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται διάλογο και κοινωνική συναίνεση. Δεν παίρνονται με τσαμπουκάδες και μπάτσους ετσιθελικά. Τι θα γίνει αν για παράδειγμα "φυτευτούν" οι κυψέλες και ένας ανεγκέφαλος χωρικός τις καταστρέψει;

Γιατί πρέπει το φωτοβολταϊκό πάρκο να γίνει σε χώρο που γειτνιάζει με τον αστικό; Δεν μπορεί να γίνει λίγο πιο μακριά; Πόσο δύσκολο είναι; Ένας δρομάκος παραπάνω, ας τον κάνουν.

Τώρα στα ανταλλάγματα, φυσικά θα έπρεπε να είναι πάντα στην ατζέντα ώστε να δημιουργείται σχέση win-win. Αλλά οι συνδικαλιστές - υποκινητές θέλουν ανταλλάγματα μόνο για την τσέπη τους. Αν κάποιος επενδυτής τους ταίσει, μόκο.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top