Νέα από το περιβάλλον

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,844 μηνύματα.
Κοίτα σε αυτές τις περιπτώσεις τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται διάλογο και κοινωνική συναίνεση. Δεν παίρνονται με τσαμπουκάδες και μπάτσους ετσιθελικά. Τι θα γίνει αν για παράδειγμα "φυτευτούν" οι κυψέλες και ένας ανεγκέφαλος χωρικός τις καταστρέψει;

Γιατί πρέπει το φωτοβολταϊκό πάρκο να γίνει σε χώρο που γειτνιάζει με τον αστικό; Δεν μπορεί να γίνει λίγο πιο μακριά; Πόσο δύσκολο είναι; Ένας δρομάκος παραπάνω, ας τον κάνουν.

Τώρα στα ανταλλάγματα, φυσικά θα έπρεπε να είναι πάντα στην ατζέντα ώστε να δημιουργείται σχέση win-win. Αλλά οι συνδικαλιστές - υποκινητές θέλουν ανταλλάγματα μόνο για την τσέπη τους. Αν κάποιος επενδυτής τους ταίσει, μόκο.
Όπου και να χτιστούν θα διαμαρτύρονται:


Εδώ δεν βλέπω σπίτια κοντά στο πάρκο. Μια ανεκμετάλλευτη έκταση βλέπω. Αν δεν φτιαχτεί εκεί φωτοβολταϊκό κράτος με τόση επιφάνεια που θα φτιαχτεί;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Πειτε με οπως θελετε...θεωρω καθαρματα τους ψαραδες ΜΕΓΑΛΩΝ αλιευτικων και τελεία.Συνεχως το αποδεικνυουν.

Ακόμα δύο θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα σε ανοιχτό πέλαγος στο βορειοανατολικό Αιγαίο, από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

«Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα και τόνους να "αλιεύουν" τα ίδια κοπάδια ψαριών, θεωρούμε ότι η θανάτωση των δελφινιών προκλήθηκε ηθελημένα έπειτα από τον εγκλωβισμό τους στα συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία», τονίζουν οι επικεφαλής της οργάνωσης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση: «Στην ίδια περιοχή είχαμε πρόσφατα εντοπίσει και άλλα δύο θανατωμένα δελφίνια του ίδιου είδους. Σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στην πλειονότητά τους δεν γίνονται αντιληπτά».

«Όταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μη φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων», προσθέτουν.

Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις των δελφινιών προέρχονται από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη».

Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής: «Έχοντας διερευνήσει την πρόσφατη δραστηριότητα των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (μηχανότρατες, μεγάλα αλιευτικά ξιφία, αλιευτικά τόνου, από την Ελλάδα και την Τουρκία), θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από μεγάλα συγκροτήματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν στην αλιεία τόνου και προέρχονται από την Τουρκία, τα οποία είχαν έντονη δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα της ευρύτερης περιοχής το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

«Τα συγκεκριμένα αλιευτικά συγκροτήματα αποτελούν μία χρόνια πληγή του Αιγαίου, καθώς όχι μόνο εξαντλούν τα αποθέματα τόνου παραβαίνοντας τις καθορισμένες ποσοστώσεις αλιείας που ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή ICCAT, αλλά παράλληλα αποδεκατίζουν και τα πελαγικά είδη δελφινιών -κυρίως τα ζωνοδέλφινα».

«Τα συγκεκριμένα μεγάλα αλιευτικά φέρουν στην πρύμνη τους 2 μικρά σκάφη με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κυκλώνουν μία περιοχή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εγκλωβίζοντας οτιδήποτε βρίσκεται εκεί», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,500 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Ο κοσμος το εχει τουμπανο και εμεις κρυφο καμαρι βεβαια...


Για τα όλο και πιο συχνά περιστατικά με νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Θόδωρος Τσιμπίδης τονίζοντας ότι η θανάτωσή τους προκλήθηκε ηθελημένα από αλληλεπιδράσεις με μεγάλα αλιευτικά σκάφη.

«Εμείς εδώ έχουμε κλείσει 25 χρόνια στο Ανατολικό Αιγαίο, δουλεύουμε πολύ κοντά στην οριογραμμή, άρα αυτό μας κάνει πάρα πολύ προσεκτικούς και στο τι λέμε και στο τι κάνουμε. Άρα, ό,τι λέμε το έχουμε τεκμηριώσει και τολμάμε να το δημοσιοποιήσουμε γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Τσιμπίδης μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Να θυμίσω επίσης ότι εδώ στην περιοχή μελετάμε 4 είδη δελφινιών. Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα πελαγικό είδος. Κινείται ανάμεσα Χίο και Ικαρία σε πάρα πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν προσεγγίζει την παράκτια ζώνη και δεν αλληλεπιδρά με τους αλιείς. Άρα δεν έχουμε καμία επαφή με κάποια αλιευτικά εργαλεία. Τουλάχιστον αυτά τα συμβατικά, αυτά που γνωρίζουμε. Στην περίπτωση μας τα γνωρίζουμε δυστυχώς τα συγκροτήματα, είναι μεγάλα συγκροτήματα, είναι μεγάλα αλιευτικά πλοία τα οποία έχουν αγοραστεί από τον Ατλαντικό τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά τα πλοία δρούσαν στον Ατλαντικό».

Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής του Ινστιτούτου τόνισε ότι αυτά τα πλοία βρίσκονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και ως στόχο έχουν την αλιεία του τόνου.

«Εδώ υπάρχει και παρανομία πάνω σε αυτό, όπως στην αλιεία του τόνου. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, υπάρχει σύμβαση η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα και από την Τουρκία και σχεδόν από όλες τις μεσογειακές χώρες και λίγο πολύ τηρείται. Στην περίπτωση όμως αυτή ούτε αυτό τηρείται. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που αφορά τα ελληνοτουρκικά. Αφορά συγκεκριμένα σκάφη, συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένα νηολόγια. Αν στοχεύσουμε επάνω θα τους βρούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχετικά με το αν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των νεκρών δελφινιών, ο κ. Τσιμπίδης είπε ότι πρόκειται για πολλές δεκάδες ζώα.

«Τέσσερα βρήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα δύο έλειπαν, είχαν ακρωτηριαστεί και τα τέσσερα συνολικά είχαν σφαγιαστεί και είχαν τρύπα στην κοιλιακή χώρα ώστε να βυθίζονται. Ήταν άτυχη στιγμή για τους συγκεκριμένους αλιείς. Λοιπόν, είναι επαγγελματίες στο είδος, μπορούν να εξαφανίσουν οποιοδήποτε ζώο μεσοπέλαγα. Δεν θέλουν τίποτα από αυτό που συμβαίνει στο ανοιχτό πέλαγος, δεδομένου ότι είναι ούτως ή άλλως ανεξέλεγκτη, να φτάνει στις ακτές και να τους στοχοποιεί. Αλλά ατύχησαν».
 

ultraviolence

Τιμώμενο Μέλος

Ο ultraviolence αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μουσικός και μας γράφει απο Γαλλία (Ευρώπη). Έχει γράψει 13,803 μηνύματα.
Ο κοσμος το εχει τουμπανο και εμεις κρυφο καμαρι βεβαια...
Πω ρε φίλε..αηδία πραγματικά. Δεν έχουμε αφήσει και τίποτα πια έλεος. 4 βρέθηκαν, γύρευε πόσα είναι στον πάτο της θάλασσας. Η μαλακία σε όλη της το μεγαλείο.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,500 μηνύματα.
FB_IMG_1689851721577.jpg
 

glayki

Διάσημο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 3,611 μηνύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.

Η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη του εθνικού πάρκου στην Ντονιάνα έχει ξεραθεί τελείως για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι, εξαιτίας του καύσωνα και της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας.

Η Ισπανία περνά το τρίτο κύμα καύσωνα φέτος, ενώ η εξάντληση των αποθεμάτων σε νερό έχει οδηγήσει στη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Από τότε που αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την περιοχή εδώ και μισό αιώνα, αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί για δύο συνεχή χρόνια, πράγμα που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει το σύστημα λιμνών της Ντονιάνα και μαζί του η βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτό», αναφέρει σε ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας.

Καύσωνας και παράνομες αντλήσεις νερού απειλούν την Ντονιάνα​

Ο υδροβιότοπος της Ντονιάνα φιλοξενεί πλήθος ενδημικά και απειλούμενα είδη, όπως χέλια του γλυκού νερού και χελώνες. Μάλιστα, οι περισσότερες λίμνες στην Ντονιάνα είναι εφήμερες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοίτες τους γεμίζουν με νερό της βροχής όταν ξεχειλίζουν τα υπόγεια ύδατα τον χειμώνα και ξεραίνονται τους θερμούς μήνες.

Ορισμένες ωστόσο διατηρούν νερό και το καλοκαίρι και αποτελούν πολύτιμο καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά που κατευθύνονται προς τον νότο αφού γεννήσουν στη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με ερευνητές, η Ντονιάνα γνώρισε τα τελευταία χρόνια τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων εδώ και μία δεκαετία και τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, 18.53 βαθμοί Κελσίου

Αλλά οι λίμνες της Ντονιάνα δεν απειλούνται μόνο από την ξηρασία και τη ζέστη. Περιβάλλονται από μία θάλασσα θερμοκηπίων και ένα δαιδαλώδες σύστημα σωληνώσεων που μεταφέρει νερό από παράνομες γεωτρήσεις για την άρδευση των καλλιεργειών φράουλας.

Την ίδια ώρα η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την επιπλέον άντληση υδάτων από την Ντονιάνα, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή από τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Αυτο που συμβαινει στη Χαβαη ειναι ασυλληπτο.Ειχαν και τυφωνα,ο ανεμος ετρεχε με 180 χιλιομετρα...ολοκληρη ιστορικη πολυ εξαφανιστηκε,νεκροι και ακομα;;;;


Στα πλάνα από την περιοχή διακρίνονται ολόκληρες γειτονιές και επιχειρήσεις ισοπεδωμένες και οχήματα, καμένα ολοσχερώς, στη δυτική πλευρά του νησιού.
Οι πυρκαγιές στο νησί Μάουι και στο Big Island της Χαβάης έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να εκκενώσουν το νησί και κατέστρεψαν την ιστορική πόλη Λαχέινα.


Στα πλάνα από την περιοχή διακρίνονται ολόκληρες γειτονιές και επιχειρήσεις ισοπεδωμένες και οχήματα, καμένα ολοσχερώς, στη δυτική πλευρά του νησιού. Λόγω της φωτιάς έκλεισαν οι περισσότεροι δρόμοι γύρω από τη Λαχέινα, την ιστορική πρώην πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης. Η πόλη είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Μάουι και προσελκύει σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο – δηλαδή το 80% των επισκεπτών του νησιού.

Πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές;​

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν από την ξηρή βλάστηση, τους ισχυρούς ανέμους και τη χαμηλή υγρασία.

Σχεδόν το 85% των πυρκαγιών στις ΗΠΑ προκαλούνται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με την Αμερικανική Δασική Υπηρεσία. Στα φυσικά αίτια περιλαμβάνονται οι κεραυνοί και η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τα νησιά της Χαβάης έχουν έξι ενεργά ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Μάουι.



Η ζέστη ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι συνέβαλε σε ασυνήθιστα σοβαρές πυρκαγιές στην Ευρώπη και τον δυτικό Καναδά. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων, έχει οδηγήσει σε συχνότερα και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πού εντοπίζονται οι πυρκαγιές;​

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στη Λαχάινα, μια παραθαλάσσια πόλη-θέρετρο περίπου 13.000 κατοίκων στο βορειοδυτικό Μάουι, που κάποτε ήταν κέντρο φαλαινοθηρίας και πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης και σήμερα προσελκύει 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Πυρκαγιές έχουν επίσης καεί γύρω από το Kihei, μια παράκτια πόλη στο νότιο Μάουι, και έχουν καταστρέψει τμήματα της Kula, μιας κατοικημένης περιοχής στο ορεινό κέντρο του νησιού, καθώς και καψαλισμένα τμήματα του Big Island.

Περίπου 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ανέφερε η εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser, επικαλούμενη επίσημες αναφορές της Αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μάουι.

Η Χαβάη είναι ένα αρχιπέλαγος περίπου 2.000 μίλια (3.200 χλμ.) δυτικά της ηπειρωτικής χώρας των ΗΠΑ. Αποτελείται από οκτώ κύρια νησιά, μεταξύ των οποίων και η Χαβάη, γνωστή ως Big Island. Το νησί Μάουι βρίσκεται ανατολικά του νησιού της Χαβάης.

Το μήνυμα του Ομπάμα​

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει γεννηθεί στη Χαβάη, ανάρτησε στην πλατφόρμα X έναν υπερσύνδεσμο προς μια οργάνωση αρωγής για τους πληγέντες. «Είναι δύσκολο να βλέπω κάποιες από τις εικόνες που έρχονται από τη Χαβάη, μια περιοχή τόσο ξεχωριστή για πολλούς από εμάς», έγραψε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η πρώην πρώτη κυρία, η Μισέλ Ομπάμα, «σκέφτονται εκείνους που έχασαν αγαπημένους τους ή που η ζωή τους ανατράπηκε».

Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις στη Λαχέινα και κάποιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βουτήξουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Τους διέσωσε η ακτοφυλακή.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί του Μάιου, στη Χαβάη. Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν δήλωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στη Λαχάινα ανέρχεται πλέον στους 89, αλλά προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών «θα συνεχίσει να αυξάνεται» καθώς τα συνεργεία ανάκτησης κατευθύνονται στα καμένα.

Η αύξηση των θανάτων, από 80 την Παρασκευή, σημαίνει ότι η καταστροφή είναι η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. «Θα συνεχίσει να αυξάνεται, θα προετοιμάσω τους ανθρώπους για αυτό», είπε ο Γκριν σε συνέντευξη Τύπου. «Πολλοί άνθρωποι είναι έκπληκτοι. Είναι τραυματισμένοι».
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελετιέ, είπε ότι τα σκυλιά έχουν ψάξει μόλις το 3% των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο και ζήτησε από όσους αγνοούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να παράσχουν δείγματα DNA σε ένα κέντρο πόρων της κομητείας.


Ζήτησε επίσης υπομονή από όσους επιδιώκουν να μπουν στο κέντρο της Lahaina, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι υπάρχουν ακόμη σοροί που δεν έχουν ανακτηθεί.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να πάμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά», είπε. «Δεν τελειώσαμε με τους 89 νεκρούς, δυστυχώς. Κανείς από εμάς δεν καταλαβαίνει πραγματικά το μέγεθος του» πρόσθεσε.

Επίσης το Σάββατο, ο Γκριν ανακοίνωσε ότι 1.000 δωμάτια ξενοδοχείου έχουν ασφαλιστεί για τους εκτοπισμένους και τους πρώτους ανταποκριτές. Αναζητούνται επίσης μακροπρόθεσμες επιλογές στέγασης — όλα με κρατικά έξοδα.

«Καταστράφηκαν όλα, όλα. Η καρδιά μου ραγίζει»


Οι κάτοικοι, ακόμα σε κατάσταση σοκ, αρχίζουν να βλέπουν την έκταση της καταστροφής στη Λαχέινα. «Καταστράφηκαν όλα, όλα. Η καρδιά μου ραγίζει», λέει ο 80χρονος Αντονι Γκαρσία, που επέλεξε την Λαχέινα ως τόπο κατοικίας εδώ και 30 χρόνια. Γύρω του, οι επιζήσαντες ψάχνουν στις στάχτες με την ελπίδα να βρουν φωτογραφίες ή αντικείμενα.

Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της παραθεριστικής πόλης των 13.000 κατοίκων δεν έχει μένει σχεδόν τίποτα.


Μέσα σε αυτό το τοπίο του ολέθρου, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης από τις τοπικές αρχές.
Στο Μάουι σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της κρίσης και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 σταμάτησε να λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, ενώ οι σειρήνες συναγερμού για πυρκαγιά δεν ενεργοποιήθηκαν.

Αναμφίβολα στην Χαβάη η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει. Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν φθάσει στο Μάουι για να αναζητήσουν θύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Αυτα ειναι...
Γέμισε καραβίδες και καβούρια ο Πηνειός



Οι καραβίδες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη μόλυνση και την έλλειψη οξυγόνου στο νερό και είχαν εξαφανιστεί από τον Πηνειό ήδη από το 1997 λόγω των εργοστασιακών αποβλήτων. Σήμερα τα περισσότερα εργοστάσια της περιοχής έχουν κλείσει, σύμφωνα με το tirnavospress.gr.

Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη ψαρά Θανάση Κατσάνη, τα τελευταία πέντε με επτά χρόνια οι καραβίδες έχουν αυξηθεί στα νερά του Πηνειού. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο παίζει και το φράγμα Ρουφράκτη στο χωριό Γυρτώνη που συντελεί στη ροή του.

«Αφήνω τις καραβίδες πάλι στο σημείο που τις βρήκα για να γίνουν ακόμα περισσότερες τα επόμενα χρόνια και αυτό θα πρέπει να κάνουν όλοι» λέει ο ερασιτέχνης ψαράς.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Σιχαμερο,ανθρωπινο ειδος οταν κανει τετοια εγκληματα.
Πέθανε η φάλαινα Λολίτα, μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας



Πέθανε η Λολίτα, η φάλαινα - μασκότ του Miami Seaquarium, ύστερα από 50 χρόνια αιχμαλωσίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουριστικό θέρετρο ανακοίνωσε, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως η Τόκι – Λολίτα ήταν το καλλιτεχνικό της όνομα – πέθανε. Πιστεύεται ότι ήταν 57 ετών. Πιθανή αιτία θανάτου κρίνεται η νεφρική πάθηση.

«Η Τόκι ήταν έμπνευση για όλους όσοι είχαν την τύχη να ακούσουν την ιστορία της και ειδικά για το έθνος ιθαγενών Λούμι που τη θεωρούσε οικογένεια» ανέφερε η ανάρτηση του Seaquarium. «Όσοι από εμάς είχαμε την τιμή και το προνόμιο να περάσουμε χρόνο μαζί της θα θυμόμαστε για πάντα το όμορφο πνεύμα της».

Η Τόκι γεννήθηκε στο φυσικό περιβάλλον. Ενώ ήταν ακόμη νεαρή φάλαινα, αιχμαλωτίστηκε και τοποθετήθηκε σε ενυδρείο. Με την πάροδο του χρόνου, ενέπνευσε ακτιβιστικές εκστρατείες, τραγούδια και ανθρώπους να μιλήσουν για λογαριασμό της.

Υπήρχε σχέδιο για την επιστροφή της στο φυσικό περιβάλλον, όπου θα ζούσε τις τελευταίες της μέρες, σε απόσταση επικοινωνίας με τους συγγενείς της. Η 95χρονη μητέρα της, που παραμένει στη φύση, βρίσκεται στο σημείο όπου επρόκειτο να μεταφερθεί και εκείνη.

Ο Χάουαρντ Γκάρετ, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού δικτύου Orca Network, υποστήριζε την απελευθέρωση της Τόκι εδώ και δεκαετίες. Δήλωσε συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου της, αλλά επικεντρώθηκε στην επιμονή της μπροστά σε τόσες προκλήσεις - μια μικρή δεξαμενή, κατά καιρούς βρώμικο νερό και χρόνια απομόνωσης. Άντεξε για χρόνια σε αυτές τις συνθήκες και ήταν η γηραιότερη όρκα σε αιχμαλωσία.

Η ιστορία της Λολίτα​

Τον Αύγουστο του 1970, η Τοκίτι, όπου ήταν το πλήρες όνομα που έλαβε από τους Λούμι, πιάστηκε – μαζί με άλλα μικρά του είδους – στις ακτές της Ουάσινγκτον και χωρίστηκε από τη μητέρα της.

Τουλάχιστον δώδεκα από αυτές τις φάλαινες πέθαναν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και περισσότερες από 50 κρατήθηκαν για να μπουν σε ενυδρεία. Κρίνεται πως ήταν μόλις λίγων ετών κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας της. Λίγα χρόνια αργότερα, οι φάλαινες-όρκες τέθηκαν υπό προστασία από τον νόμο για τα απειλούμενα είδη.

Στο Μαϊάμι, έγινε μια προσωπικότητα του θεάματος. Έζησε μαζί με μια άλλη όρκα που ονομαζόταν Ούγκο μέχρι το 1980, όταν πέθανε. Το 2022, αποσύρθηκε και οι φωνές για την επιστροφή της στον βορειοδυτικό Ειρηνικό γίνονταν ολοένα και πιο ηχηρές.

Τον Μάρτιο, οι ιδιοκτήτες του Miami Seaquarium ανακοίνωσαν μια «επίσημη και δεσμευτική συμφωνία» με μια ομάδα που ονομάζεται Friends of Lolita για να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής της Τόκι στη φύση.

Οι Λούμι θεωρούσαν την όρκα ως μέλος της ευρύτερης οικογένειάς τους και ο Γκάρετ εξέφρασε την ελπίδα του, η σορός της να επιστρέψει στα νερά όπου γεννήθηκε.

Με πληροφορίες από Guardian
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.

Τα άλογα έχουν απίστευτη ευαισθησία όχι μόνο στα εξωτερικά συναισθήματα του ανθρώπου όπως η χαρά και ο θυμός, αλλά και στα εσωτερικά, όπως η λύπη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτή η συναισθηματική ευαισθησία των αλόγων, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν περιορίζεται απλώς στις εκφράσεις του προσώπου του ανθρώπου, αλλά επεκτείνεται στους ήχους που προέρχονται από το άτομο.

Ίσως ακόμη περισσότερο από άλλα οικόσιτα ζώα, τα άλογα είναι απίστευτα συντονισμένα με το περιβάλλον τους. Μια φινλανδο-γαλλική μελέτη ήθελε να διερευνήσει εάν τα άλογα ήταν σε θέση να διακρίνουν τη θλίψη στα ανθρώπινα πρόσωπα, καθώς και εάν τα ζώα ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν το συναισθηματικό περιεχόμενο, που προέρχεται από ήχους.

«Η λύπη είναι ένα συναρπαστικό συναίσθημα, καθώς δεν είναι μόνο αρνητικά φορτισμένη αλλά αντιπροσωπεύει και μια κατάσταση χαμηλής διέγερσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άλογα ανταποκρίνονται σε συναισθήματα υψηλής διέγερσης, όπως θυμό ή χαρά», εξήγησε ο Plotine Jardat, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός ερευνητής στο University of Tours.

«Ωστόσο, μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ενδείξεις χαμηλής διέγερσης συναισθημάτων, όπως η λύπη; Θέλαμε να διερευνήσουμε αν τα άλογα μπορούν να συσχετίσουν τις ανθρώπινες εκφράσεις λύπης με τους αντίστοιχους ήχους, όπως κάνουν με τη χαρά και τον θυμό».

Στη μελέτη αποδείχθηκε ότι ένα άλογο αντιλαμβάνεται μια εικόνα ενός χαρούμενου προσώπου και ενός λυπημένου προσώπου μαζί με ήχους και τόνους που σχετίζονται με την ανθρώπινη χαρά ή την ανθρώπινη θλίψη.

Όταν οι θλιμμένοι τόνοι συνοδεύονταν από ένα λυπημένο πρόσωπο ή αντίστοιχα η χαρά από έναν ανάλογο τόνο, τα άλογα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα την εστίασή τους. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έβαλαν τα άλογα να παρατηρούν ένα θλιμμένο πρόσωπο συνοδευόμενο με ήχο χαράς και το αντίστροφο, τότε τα άλογα μπερδεύονταν.

«Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί σημαίνει ότι όταν τα άλογα παρατηρούν τα πρόσωπά μας και ακούν τις φωνές μας, δεν τα αντιλαμβάνονται ως ξεχωριστά ερεθίσματα, αλλά μπορούν να τα ενσωματώσουν σε διαφορετικές αισθητηριακές μεθόδους», δήλωσε ο Océane Liehrmann, διδακτορικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Turku. είπε στους Finnish Times.

Πανεμορφα πλασματα! Υπεροχα!
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Ή κλιματική αλλαγή απειλεί τους βραδύποδες μετά από 64 εκατ. χρόνια στη Γη
Οι βραδύποδες, τα πιο αργά θηλαστικά του κόσμου, έχουν εξελιχθεί για πάνω από 64 εκατομμύρια χρόνια σε ένα είδος που ζει σε όλη την Αμερική, αλλά η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη επιρροή θα μπορούσαν να απειλήσουν την επιβίωση του είδους.

Η επιστήμονας Becky Cliffe διεξάγει την πρώτη στον κόσμο πληθυσμιακή μελέτη για τους βραδύποδες, ώστε να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος του προβλήματος, που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Η Cliffe είπε ότι το προσωπικό της βλέπει ξαφνικά λιγότερους βραδύποδες και κάποιοι υποφέρουν από μια ασθένεια που υποψιάζεται ότι μπορεί να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Οι βραδύποδες πεθαίνουν από την πείνα παρόλο που έχουν γεμάτο στομάχι.

«Έχουμε ακραίες περιόδους ζεστού και ξηρού καιρού και στη συνέχεια ακραίες περιόδους παρατεταμένου κρύου και βροχής. Και δεν είναι αυτό στο οποίο έχουν μάθει οι βραδύποδες να ζουν», είπε η Cliffe. «Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι τα μικρόβια στο στομάχι του βραδύποδα που χρησιμοποιούν για να χωνέψουν τα φύλλα που τρώνε, πεθαίνουν όταν το ζώο κρυώνει πολύ. Έτσι, παρόλο που μπορεί να τρώει και να φαίνεται καλά, δεν χωνεύει .Αποτέλεσμα είναι, να χάνουν ενέργεια και αδυνατίζουν πολύ».

Για να συλλέξει τα δεδομένα, πρέπει να συλλέξει βραδύποδες. Το θηλαστικό, ειδικό στη μεταμφίεση, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, παρόλο που κανένα από τα δύο είδη, που ζουν στη χώρα, δεν θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση.

«Έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 64 εκατομμύρια χρόνια για να είναι ειδικοί στη μεταμφίεση. Είναι τόσο καλοί στο να "υποδύονται" τις καρύδες και τις φωλιές πουλιών» πρόσθεσε.
Μπλέκονται ανάμεσα στα δέντρα και μπορεί εύκολα κάποιος να περάσει έναν βραδύποδα για στοιβάδα από φύλλα. Αν και αυτή η ικανότητα να κρύβονται μπορεί να βοήθησε τον βραδύποδα να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυσκολεύει ωστόσο τους ερευνητές και τους ακτιβιστές να βοηθήσουν το θηλαστικό και να συγκεντρώσουν τα δεδομένα που χρειάζονται.

Η εύρεση τους είναι η πλήρης απασχόληση για έναν από τους συναδέλφους της Cliffe. Σκαρφαλώνει ξυπόλητος σε πανύψηλα δέντρα καλυμμένα με μυρμήγκια για να φτάσει σε βραδύποδους, βάζοντάς τους σε μια τσάντα και κατεβάζοντάς τους από το δέντρο. Η ομάδα συλλέγει δεδομένα, όπως το είδος των δέντρων στα οποία ζουν οι βραδύποδες. Το βράδυ οι ερευνητές έχουν μαζί τους ένα μικροσκοπικό σακίδιο με ένα καταγραφικό δεδομένων που μπορεί να καταγράψει τις μικροκινήσεις και τη συμπεριφορά του σώματος τους.

Για παράδειγμα, οι βραδύποδες στην Κόστα Ρίκα έχουν τρομερή όραση και κακή ακοή, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την καθημερινότητά τους. Αντίθετα, έχουν εξελιχθεί με έναν μοναδικό τρόπο που ανατρέπει την ιδέα της επιβίωσης του πιο ικανού. Είναι το πιο αργό θηλαστικό στον κόσμο. Κινείται τόσο αργά που κυριολεκτικά φυτρώνουν φύκια πάνω τους.

Το ότι είναι ο "καναπές" της φύσης είναι ο λόγος που οι βραδύποδες επιβίωσαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε η ζωολόγος Lucy Cooke. Η Cooke έχει παρατηρήσει και τεκμηριώσει τις παράξενες ζωές αυτών των θηλαστικών τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό που είναι δύσκολο για πολλούς να καταλάβουν είναι ότι οι βραδύποδες είναι μοναδικά κατασκευασμένοι για να επιβιώνουν.

«Εξοικονομούν ενέργεια. Είναι χορτοφάγοι και τα φύλλα δημιουργούν πολλές τοξίνες. Οι βραδύποδες μπορεί να αφομοιώσουν αυτές τις τοξίνες, αλλά μόνο πολύ, πολύ αργά. Δεν θέλουν να τις επεξεργαστούν γρήγορα. Και έτσι έχουν να κάνουν με την καύση όσο το δυνατόν λιγότερης ενέργειας» εξηγεί.
Είναι μοναχικά πλάσματα και κατεβαίνουν στο έδαφος για ένα διάλειμμα για να κάνουν το μπάνιο τους μόνο μία φορά την εβδομάδα. Το να κατεβεί από τα δέντρο για να «πάει στην τουαλέτα» είναι ένας κίνδυνος για τους βραδύποδες. Το ζώο είναι ευάλωτο στα αρπακτικά όταν βρίσκεται στο έδαφος, έγραψε η Cliffe. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνο στο έδαφος. Η Cliffe πιστεύει ότι οι βραδύποδες επικοινωνούν μέσω των φερομονών που υπάρχουν στα ούρα και τα κόπρανα. Εάν τα ζώα αφόδευαν από ψηλά, αυτά τα μηνύματα θα μπορούσαν να χαθούν.

Οι βραδύποδες περνούν περίπου το 90% της ζωής τους κρεμασμένοι ανάποδα από δέντρα.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη από βραδύποδες. Το να μάθουν οι επιστήμονες περισσότερα για το πλάσμα με το μυστηριώδες χαμόγελο θα μπορούσε να δώσει κάποιες κρίσιμες γνώσεις και για τους ανθρώπους.

«Μπορούμε να μάθουμε πώς να είμαστε πιο αργοί και βιώσιμοι οι ίδιοι, γιατί πρέπει. Ξέρετε, καταστρέφουμε αυτόν τον πλανήτη με ανησυχητικό ρυθμό. Και μέρος αυτού οφείλεται στον εθισμό μας στην ταχύτητα και την ευκολία», είπε η Cooke.

Με πληροφορίες του CBS
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.

Σχεδόν 1.000 πτηνά νεκρά στο Σικάγο- Έπεσαν στα παράθυρα εκθεσιακού κέντρου

Ένα σοκαριστικό θέαμα αντίκρισαν την περασμένη Πέμπτη οι άνθρωποι σε εκθεσιακό κέντρο του Σικάγο, όπου σχεδόν 1.000 πτηνά σκοτώθηκαν πέφτοντας στα παράθυρα του κτιρίου.

Ήταν «σαν ένα χαλί νεκρών πουλιών», περιέγραψε αναφερόμενος στα 964 νεκρά ωδικά πτηνά ο Ντέιβιντ Γουίλαρντ, ο οποίος εργαζόταν στο Chicago Field Museum. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό προκλήθηκε από ένα συνδυασμό παραγόντων: οι καιρικές συνθήκες, τα φώτα του εκθεσιακού κέντρου και τα παράθυρα του McCormick Place Lakeside Center.

«Σε μια φυσιολογική νύχτα θα υπήρχαν από κανένα έως 15 νεκρά πουλιά. Ήταν σοκαριστικό αυτό», είπε ο Γουίλαρντ συμπληρώνοντας πως δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλη κλίμακα τις τέσσερις δεκαετίες που ασχολείται με τα πτηνά.
Ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται πέφτοντας σε παράθυρα κτιρίων στις ΗΠΑ. Τα πτηνά βλέπουν στο τζάμι την αντανάκλαση φυτών ή δέντρων και κατευθύνονται προς αυτά, δίχως να αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για θανάσιμη παγίδα.

Τα πτηνά που αποδημούν το βράδυ βασίζονται στα άστρα για να βρουν τον δρόμο τους. Τα έντονα φώτα από τα κτίρια τόσο τα προσελκύουν όσο και τα μπερδεύουν, με συνέπεια ή να πέφτουν σε παράθυρα ή να πετούν γύρω από τα φώτα μέχρι να πεθάνουν από εξάντληση.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αποφευχθεί εύκολα, δήλωσε η Άννα Πίτζεον από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Οι διαχειριστές των κτιρίων μπορούν να χαμηλώνουν τα φώτα και οι αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν παράθυρα με μοτίβα στο τζάμι που μπορούν να αναγνωρίσουν τα πτηνά, εξήγησε.
Με πληροφορίες από Associated Press
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
:eek::eek::eek:

Παρασιτικό σκουλήκι «αρπάζει» τα γονίδια του ξενιστή και ελέγχει το μυαλό του


Παρασιτικό σκουλήκι μετατρέπει σε «ζόμπι» τον ξενιστή του. Τα παράσιτα νηματόμορφα σκουλήκια κολλάνε στα έντερα εντόμων, όπως τα αλογάκια της Παναγίας, και υποχρεώνουν τους ξενιστές τους να μπουν στο νερό και να πνιγούν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό αυτών των παρασίτων που ελέγχουν τον εγκέφαλο των ξενιστών τους: Κλέβουν τον γενετικό κώδικα τους.

Τα παρασιτικά σκουλήκια μπορούν και χρησιμοποιούν τα γονίδια των ξενιστών εναντίον τους. Έτσι καταφέρνουν να «χακάρουν» τον εγκέφαλο τους και να οδηγήσουν τα έντομα-ξενιστές προς ένα φως που τρεμοσβήνει στο νερό. Μόλις τα θύματά τους πνιγούν τα σκουλήκια απελευθερώνονται μέσα στο νερό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

Ο κύκλος ζωής αυτών των παρασιτικών σκουληκιών ξεκινά συνήθως σε λίμνες, λακκούβες, πισίνες και ρέματα. Εκεί υπάρχουν αυγά, τα οποία εκκολάπτονται. Στη συνέχεια τα σκουλήκια μεταφέρονται στις όχθες και κολλάνε σε υδρόβια έντομα. Μόλις τα αλογάκια της παναγίας ή τριζόνια τα καταναλώσουν τα σκουλήκια αναπτύσσονται γρήγορα μέσα στα έντερα του. Μετά απελευθερώνουν έναν καταιγισμό βιοχημικών σημάτων για να μετατρέψουν τα θύματά τους σε ανίσχυρα «ζόμπι».

Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς γινόταν αυτή η διαδικασία και γι’ αυτό έκαναν γενετική ανάλυση των σκουληκιών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειραγώγηση των ξενιστών τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν ένας ξενιστής μετατρεπόταν σε «ζόμπι», 4.500 γονίδια του σκουληκιού άλλαζαν. Ωστόσο τα γονίδια του εντόμου έμεναν αμετάβλητα γεγονός που σημαίνει ότι το σκουλήκι χρησιμοποιούσε τα γονίδια του ξενιστή για να παράγει τις δικές του πρωτεΐνες.

Στη συνέχεια αναζήτησαν τα εμπλεκόμενα γονίδια σε μια βάση δεδομένων και βρήκαν ότι ταίριαζαν εξαιρετικά με αυτά των εντόμων-ξενιστών, που έπεφταν θύματα χειραγώγησης από τα σκουλήκια. Αυτά τα γονίδια έλειπαν από άλλα είδη σκουληκιών που δεν χρησιμοποιούν τα αλογάκια της Παναγίας ως ξενιστές.

«Είναι εντυπωσιακό ότι πολλά από τα γονίδια αυτού του σκουληκιού που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη χειραγώγηση των ξενιστών τους ήταν πολύ παρόμοια με τα γονίδια που είχαν τα αλογάκια της Παναγίας. Αυτό υποδηλώνει ότι αποκτήθηκαν μέσω οριζόντιας μεταφοράς γονιδίων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, Tappei Mishina.

Η οριζόντια μεταφορά γονιδίων, δηλαδή η μεταφορά γονιδίων μεταξύ ατόμων που δεν είναι γονείς ή απόγονοι, θεωρούνταν κάποτε μια αρκετά σπάνια διαδικασία που συνέβαινε μόνο στα βακτήρια. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι συμβαίνει σε άγρια φυτά, παράσιτα φυτών και μεταξύ φιδιών και βατράχων μέσω κοινών παρασίτων, όπως οι βδέλλες.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους οργανισμούς να προσαρμόζονται πιο γρήγορα από όσο θα μπορούσαν αποκλειστικά μέσω μετάλλαξης των γονιδίων και είναι ένας από τους λόγους για την αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά πολλών υπερβακτηρίων.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
Και μην μου πει τα κλασσικα εικονογραφημενα καποιος...μα καλα τα προβατακια δνε χουν ψυχη;
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ.
Αλλα παντα λεω...τρωμε μονο τοσο οσο να ζουμε καλα..ελαχιστα ειδη και όχι ότι πεταει,περπαταει,κολυμπαει...ελαχιστα ειδη για καταναλωση με πολυ καλες συνθηκες διαβιωσης και ανωδυνο θανατο και τα ζωα συντροφιας δεν ειναι για καταναλωση.
ΟΡΙΑ ΚΑΠΟΥ ΓΜΤ ΔΗΛΑΔΗ..
Τουλάχιστον 1.000 γάτες σώθηκαν - κυριολεκτικά τελευταία στιγμή - στην Κίνα, την ώρα που το φορτηγό που τις μετέφερε, κατευθυνόταν προς το σφαγείο.

Όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, η αστυνομία έπειτα από την αξιοποίηση πληροφοριών που προήλθαν από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατέσχεσε ένα όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά γατών, και τότε ξετυλίχθηκε το κουβάρι και αποκαλύφθηκε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα παράνομου εμπορίου.

Το κύκλωμα πωλούσε το κρέας των αιλουροειδών ως χοιρινό ή αρνίσιο, και για αυτό το λόγο μέρος του παράνομου εμπορεύματος καταστράφηκε από τις αρχές.

Η αστυνομία και οι αγροτικές αρχές μετέφεραν τις διασωθείσες γάτες, που δεν προσδιορίζεται αν ήταν αδέσποτες ή οικόσιτες, σε ένα κοντινό καταφύγιο, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην επιχείρηση θα μπορούσαν να κερδίσουν 20.500 δολάρια.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος πυροδότησε ένα νέο κύμα ανησυχίας για τα δικαιώματα των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να απαιτούν μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο.

Με πληροφορίες του BBC
Χώρια την ΑΠΑΤΗ.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top