Ναι ή όχι στην ελευθερία λόγου;

Guest 090132

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ρε αγόρι μου? Τι να απαντήσω ακριβώς? Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς ασόβαρα πέραν του ότι είναι τελείως βαρετά. Όταν ξεκινάμε την κουβέντα περί φασισμού και το πρώτο επιχείρημα είναι ο Χίτλερ και οι Εβραίοι καταλαβαίνει κανείς ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από ηθικολογικά επιχειρήματα πολεμικής τα οποία είναι ότι πιο βαρετό υπάρχει κυριολεκτικά διότι οδηγούν πάντα σε κλισέ συζητήσεις. Είναι σαν να ξεκινάω εγώ να κάνω κριτική στο Μαρξ και το πρώτο επιχείρημα μου να είναι η ΕΣΣΔ και τα 100 εκατομμύρια νεκροί. Πέραν του ότι αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με το έργο του Μαρξ υπάρχουν πολλά άλλα πολύ πιο ενδιαφέροντα και ουσιαστικά σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς.

Μια πιο ενδιαφέρουσα κουβέντα θα ήταν να αλλάξουμε ρόλους και να προσπαθήσεις εσύ να υπερασπιστείς τον φασισμό, να πάρεις την counter θέση σου δηλαδή. Θα σε ανάγκαζε τουλάχιστο να μελετήσεις λίγο καλύτερα τα πράγματα που προσπαθήσεις να κριτικάρεις και να βγεις από τα νερά σου. Απλά και αυτό το βαριέμαι να σου πω την αλήθεια, γιατί από όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα μπορούσες να έχεις γράψει σε quote του Σοπενχαουερ έγραψες αυτό που έγραψες...
Οκ. Εγώ φαντάστηκα ότι, εφόσον το θέμα μας είναι η ελευθερία λόγου και το αν θα πρέπει αυτή να επισκιάζει ή όχι την φασιστική ρητορική, μια οντολογική ανάλυση του φασισμού έτσι όπως εκδηλώνεται στην εποχή μας, θα ήταν χρήσιμη για την συζήτηση. Τώρα εσυ δεν ξέρω σε τι φασισμό αναφέρεσαι και ούτε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να μάθω. By the way, ένας από τους θεμελιώδεις λίθους του φασισμού είναι η αναγωγή κάθε αναφοράς και γεγονότος σε ανάδειξη ενός «υπέρτατου» σκοπού που φυσικά μόνο οι φασιστές είναι πεφωτισμένοι αρκετά για να δουν. Με αλλά λόγια, η ηθικολογία. Το μόνο που έκανα ήταν να υπενθυμίσω την φρενοβλάβεια που κρύβεται πίσω από την ηθική των φασιστών.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Και ακόμη δεν βλέπω που είναι το κακό σε αυτό που προτείνω. Κάποιοι αντιδραστικοί συμπεριφέρονται σαν να έβαλα ξαφνικά φωτιά στην οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγώ θέλω απλώς να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Μια καλή αρχή θα ήταν να συμμορφωθούμε επιτέλους με τις υποδείξεις του ΟΗΕ.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια