https://www.numbeo.com/cost-of-livi...n&city2=Athens&tracking=getDispatchComparison
Έχοντας αρκετούς γνωστούς φοιτητές στο Βερολίνο και καθώς έχω επισκεφτεί την πόλη 3 φορές (η τελευταία μάλιστα αρκετά πρόσφατα) μπορώ να πω πως το παραπάνω λινκ είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό.
Βέβαια, πέραν των παραπάνω ενδεικτικών τιμών, η προσωπική μου εμπειρία είναι πως για χαμηλά εισοδήματα( βλ. φοιτητές και αρκετούς νέους εργαζόμενους) η πόλη είναι λιγότερο φιλική από την Αθήνα για τους εξής λόγους:
1) υψηλά ενοίκια
2) υψηλά κόμιστρα στα ΜΜΜ
3) δεν υπάρχει π.χ. αντίστοιχο της κάρτας σίτισης
4) μπορεί, αν κάνουμε μια αναγωγή ποιότητας-τιμής, προϊόντα όπως ο καφές ή η μπύρα να βγουν πιο worth the value στη Γερμανία αλλά όταν ήδη δεν έχεις χρήματα σε νοιάζει να βρεις καφέ με 1,50 ευρώ και όχι καλό καφέ με 2,50 ευρώ. Το 1ο από όσο ξέρω είναι δυσεύρετο έως ανύπαρκτο στη Γερμανία.
Επιπλέον, στο θέμα της στέγασης, εκτός από το ακριβό ενοίκιο, συχνά απαιτείται να δοθούν χρήματα 'μπροστά' υπό τη μορφή προκαταβολής( τα ενοίκια για τους πρώτους μήνες π.χ.), εγγύησης (για πιθανές ζημιές) ή σε μεσιτικά γραφεία διότι η εύρεση σπιτιού είναι ιδιαίτερη δύσκολη in the first place.
Θεωρώ πως το 'παίρνω πτυχίο σήμερα, αύριο φεύγω' είναι σχεδόν αδύνατο αν δεν υπάρχει ήδη σχετική οικονομική επιφάνεια από την οικογένεια να στηρίξει έστω στην αρχή ή μια άλλη μορφή βοήθειας όπως συγγενείς/γνωστοί στον προορισμό.
Υ.Γ. Όσοι κατά καιρούς σκούζετε για τα Εξάρχεια ή την Ομόνοια, περάστε από τα αντίστοιχα μέρη του Βερολίνου. Εμένα μου άρεσαν και δεν είχα κανένα πρόβλημα, αλλά για ορισμένους αμφιβάλλω...