Να υπερασπιζόμαστε τους φίλους μας ακόμα κι αν έχουν άδικο;

Guest 298675

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αχα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω τι μπορεί να σου κάνει το ζεστό το κλίμα όταν υπάρχει τόσο έντονη κρίση εμπιστοσύνης.

Πάντως η εν λόγω φίλη είχε άπειρες ευκαιρίες να παραδεχθεί τι συνέβαινε, να ανταποδώσει τη δίκη μου ειλικρίνεια. Αλλά δεν το έκανε πότε. Παρόλα αυτά εγώ εξακολουθώ να επιθυμώ μια εξήγηση. Όχι τόσο επειδή προσδοκώ να τα βρούμε πάλι, αλλά επειδή έχω ανάγκη να κάνω ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών…

Εντωμεταξυ αυτόν τον καιρό έχουμε μια επικοινωνία πάλι μετά από κάτι μηνεσ και εξακολουθεί να μου βγάζει τη ψυχή. Δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει βελτιώσει κάτι στη συμπεριφορά της. Υποθέτω αν έχει κι αυτή έχει τις ίδιες προθέσεις, θα πάρει την πρωτοβουλία να συζητήσει μαζί μου οτιδήποτε συνέβη. Εγώ προσωπικά δεν θα πιέσω για τίποτα ούτε πια έχω το χρόνο να κάνω άλλες μαντεψιές. Αν θέλει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα ή να περισώσει τίποτα, τώρα έχει ξανά την ευκαιρία. Διαφορετικά, νομίζω αυτή τη φορά θα μπορέσω να απομακρυνθώ οριστικά. :)
Οι ευκαιρίες έτσι όπως το θέτεις είναι σχετικές..Μπορει για εσένα να είναι ευκαιρίες αλλά για τον άλλο όχι.
Αν ο στόχος είναι καθαρά το ξεκαθαρισμα λογαριασμών πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις τουλάχιστον άμεσα. Η απομάκρυνση κάνει θαύματα που μπορεί να μην μπορείς καν να φανταστείς ορισμένες φορές.
 

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 20,777 μηνύματα.
Επειδή αρκετές φορές πηγα να κάνω το καλό και βρήκα το μπελά μου.... Πλέον δεν υπερασπίζομαι κανένα εκτός και αν μου ζητήσει βοήθεια. Και αμα μου πει δεν με βοηθήσεις θα του πω δεν ήξερα ότι χρειαζόσουν. Τέλος.


Αντε γιατί παρά ειμασταν καλοί κ μας πατησαν στο σβέρκο.
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Το θεμα ειναι τι φιλους θελεις να εχεις στην ζωη σου .
Θες φιλους κόλακες ή ακόλουθους οπως και να εισαι ή πραγματικους φιλους που θα σου την πουν οταν εισαι λαθος .

Οπως επισης ειναι τι αντεχεις εσυ σαν ανθρωπος και σε τι φαση εισαι να διακρινεις ποτε ενας φιλος σου εχει δικιο σε αυτα που σου λεει ή τα λεει απλα γιατι θελει να τα εχει καλα με ολους .

Οταν καπιος εχει δικιο δεν χρειαζεται υπεράσπιση.Και μονος του να ειναι θα αποδειχτεί !
Σε μια διαμάχη τρίτων καλύτερα να τα λύνουν οι δυο τους και μονο αν σου ζητηθει να εμπλακεις .
 

erestu

Νεοφερμένος

Η erestu αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Σεναριογράφος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 105 μηνύματα.
Θα συμφωνήσω σε πολλά με την Αδελαΐδα. Ωστόσο για μένα πέρα από τη φιλική σχέση θα παίξει ρόλο το συμβάν καθαυτό.

Ας αφήσουμε απ έξω ακραίες περιπτώσεις όπως πρόκληση σωματικής βλάβης κτλ. Αν αισθανθώ ότι συντελείται μια οποια μορφή bulling ή τεσπα μια απαράδεκτη κοινωνικά-για τα δικά μου μέτρα και ιδεολογία συμπεριφορά, ειδικά αν κάποιος/α έχει στοχοποιηθεί για τον χ ψ λόγο , θα επεμβω ακόμη και να μη συμπαθώ το άτομο που δέχεται αυτή την συμπεριφορά. Ας πούμε από μια στοχοποίηση κάποιου για χ προτιμήσεις και μια συμπεριφορά είτε σε εργασιακό χώρο, είτε στο δρόμο είτε εδώ. Για ένα περιστατικό στο λεωφορείο μεταξύ αγνώστων, πχ προχθές έτυχε να δεχθεί μια κοπέλα ήπια μεν ρατσιστική δε , συμπεριφορά μπροστά μου. Και πολλά πολλά ακόμη περιστατικά...Δεν μπορώ να σας θέσω έναν κόφτη, έχει να κάνει με το σε ποια ζητήματα επιδεικνύω μεγάλη ευαισθησία και θεωρώ ότι πρέπει να έχω αντανακλαστικα ως άτομο και μέλος της κοινωνίας και όχι ως απλώς η Yorkie που κάνει παρέα με την χ. Άρα εξετάζω την κάθε περίπτωση αλα καρτ γενικά. Και πέρα από το περιστατικό, το οποιο πχ μπορεί να ναι συγκεκαλυμμένο και να μην κάνει μπαμ, θα αξιολογήσω και το αίτιο από πίσω, αν το θεωρώ σοβαρό και κοινωνικά επικίνδυνο σαν διάδοση σκέψης/πρακτικής κτλ.

Αν μιλάμε μόνο για φιλικά μου άτομα, κατά πλειοψηφία δεν παίρνω μέρος. Ο μόνος λόγος που θα μπω στη διαδικασία να υπερασπιστώ κάποιον , και όντως το έχω κάνει, χωρίς να ισχύει η άνω περίπτωση περί αντανακλαστικών και άρα να το κάνω μόνο και μόνο γιατί είναι φίλη/φίλος θα ναι γιατί μου το έχει ζητήσει άμεσα ή έμμεσα και έχω δει πως είναι κάτι που το παίρνει πολύ στα σοβαρά άσχετα αν κατ ουσιαν είναι ασήμαντο. Θα προσπαθήσω να ηρεμήσω τον άλλον, να πω να μην ασχοληθεί και να το λύσει ιδιωτικά και μακριά απ όλους. Επειδή όμως εγώ δεν είμαι οι φίλοι μου, αν δεν με ακούσουν, με χρειαστούν και όπως μου περιγράψουν την κατάσταση με πείσουν ότι έχει όντως βάση η τοποθέτηση τους. Ναι, θα πέσω και στα λιοντάρια.

Πολύ πιθανόν όμως έτσι να αδικήσω την απέναντι πλευρά καθώς θα έχω δει την οπτική και τα «στοιχεία» της μιας πλευράς χωρίς να έχω ακούσει τον αντίλογο. Η αλήθεια είναι πως δυο φορές που χρειάστηκε να το κάνω φέτος για φίλους προβληματίστηκα έπειτα αν υπήρξα άδικη προς τους άλλους. Θα σας είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι την μία φορά υπήρξα. Ωστόσο, δεν ξέρω αν το μετανιώνω. Οφείλω συγγνώμη σε αυτούς που αδίκησα, αν και νομίζω πως η στάση μου δείχνει ότι δεν είχα κάποια προσωπική εμπάθεια αλλά επρόκειτο καθαρά για το συγκεκριμένο.
Από την άλλη είναι μεγάλη συζήτηση γιατί ορισμένες φορές και αυτός που αδικείται έχει αδικήσει και τον απέναντι και τούμπαλιν. Δεν ξέρω , αν δεν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, θεωρώ πως ένας τσακωμός συχνά οφειλεται σε «απροσεξίες» σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και των δυο. Οπότε και ο επιτιθέμενος και ο αμυνόμενος πολλές φορές έχουν μια…
Είναι κάποιες καταστάσεις που δεν ξέρεις από που να τις πιάσεις και από που να τις αφήσεις.

Προσωπικά, οποτε τυχαίνει να ανταπαντώ σε κάτι που με παραξένευσε, σε κάποια π.χ δήλωση του φίλου μου, προσπαθώ να του δώσω μια τόσο λεπτομερέστατη περιγραφή της κατάστασης που με προβληματίζει, ώστε να μην αφήσω κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι όντως με απασχολεί στην πραγματικότητα. Προσπαθώ δηλαδή από την πλευρά μου, να μη δίνω ποτέ χώρο για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Κατανοώ φυσικά ότι κανείς δεν είναι τέλειος και λάθη όλοι κάνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά -ειδικά στην περίπτωση μου- θεωρώ ότι στους τσακωμούς η απροσεξία μπορεί στην τελική απλά να είναι εθελοτυφλία. Και η εθελοτυφλία είναι επιλογή. Και ειδικά όταν αποδεικνύεται η ρίζα τεράστιων εντάσεων και παρεξηγήσεων, που μάλλον θα είχαν αποφευχθεί αν ο φίλος μας επέλεγε μια διαφορετική στάση αντιμετώπισης, τότε εκεί είναι ξεκάθαρο ποιος αδικεί ποιον.

Και αναφέρομαι στη δίκη μου φίλη, που όσο κι αν κατανοώ τα λάθη και την ψυχολογική της αδυναμία, δεν μπορώ να ξεχάσω κάποια πράγματα. Εγώ της έχω δώσει την οπτική μου. Τώρα αν θέλει να αναθεωρήσω κάποιο δεδομένο για αυτήν, θα επιδιώξει κι αυτή να το συζητήσει μαζί μου. Πιστεύω έτσι θα πάρουμε όλοι μια ανακούφιση.

Τώρα, όσον αφορά και την ερώτηση του θέματος, εγώ θεωρώ αυτονόητο ότι ένας αληθινός φίλος δεν θα μπει ποτέ σε τέτοια διλήμματα και θα σε υπερασπιστεί σε κάθε περίπτωση (καλά εκτός κι αν είναι κάτι ακραία ακραίο). Το να μη θες να χωθείς είναι σεβαστό (και το επιθυμητό σε κάποιες περιπτώσεις) , και δεν βρίσκω κάτι μεμπτό σε αυτό, αλλά το να τάσσεται υπέρ μιας «εχθρικής άποψης» που π.χ. μπορεί να θίγει την αξιοπρέπεια του ή χειρότερα να υποθάλπει δυνητικά κάποιον υπαρξιακό κίνδυνο για τον ίδιο (λολ) είναι κάτι τελείως διαφορετικό· και εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω ότι είναι πολύ φιλικό εκ μέρους σου.

Πιστεύω ότι αν φτάσεις στο σημείο να αναρωτιέσαι για το αν πρέπει η όχι να υποστηρίξεις τον φίλο σου, δηλαδή ή αντίδραση δεν έρχεται αυθόρμητα, μάλλον ή φιλία σου δεν είναι και πολύ ακμαία. Καθόλου περίεργο. Φίλοι κατά συνθήκη, φίλοι με όρους και προϋποθέσεις, φίλοι που δεν σε δέχονται ή σε κατανοούν πλήρως, δεν είναι ποτέ πραγματικοί φίλοι.

(Και προς θεού, δεν αναφέρομαι σε κάποιο μεμονωμένο συμβάν
/παρεξήγηση που λογικό είναι να προκύπτει που και που, αλλά σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συμπεριφορές. Εκεί μάλλον δεν περνάς πολύ καλά και πρέπει να επανανοηματοδοτήσεις άμεσα τη φιλία σου.)

Τώρα αν κατα τη διάρκεια ενός τσακωμού αδικηθεί κάποιος άλλος αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, αλλά σίγουρα πάντως δεν είναι κάτι για το οποίο είναι εφικτό να πολυσκέφτεσαι τη στιγμή που καλείσαι να πάρεις θέση. Συμφωνώ με το ότι η οπτική καθορίζει πολλά στα διαπροσωπικά προβλήματα και για αυτό καλό θα ήταν
να έχουμε πάντα κατά νου ότι η οπτική του φίλου μας μπορεί να μην είναι τόσο αντικειμενική όσο μας την παρουσιάζει. Από εκεί και πέρα, με βάση αυτό και εφόσον μιλάμε για προσωπικά προβλήματα και τσακωμούς, στο μέτρο που δεν απειλείται η υγεία-ασφάλεια κανενός, κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερο να μην ανακατευόμαστε…

Συμφωνώ επίσης ότι η οποία διευθέτηση προβλημάτων πρέπει να γίνεται ιδιωτικά και μόνο με όσους όντως φέρουν ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης.

Το ερώτημα βέβαια είναι πολύ γενικό και μπορεί να λάβει διαφορετικό νόημα, και φυσικά ο καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τους φίλους του.

Οι ευκαιρίες έτσι όπως το θέτεις είναι σχετικές..Μπορει για εσένα να είναι ευκαιρίες αλλά για τον άλλο όχι.
Αν ο στόχος είναι καθαρά το ξεκαθαρισμα λογαριασμών πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις τουλάχιστον άμεσα. Η απομάκρυνση κάνει θαύματα που μπορεί να μην μπορείς καν να φανταστείς ορισμένες φορές.

Προφανώς και στην περίπτωση μου θα ήθελα να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα για να ξέρω κι εγώ ακριβώς που πατάω και που βρίσκομαι. Και όχι, έχω δώσει παρά πολλές ευκαιρίες, και σε όλες βασικά έψαχνα απεγνωσμένα από κάτι να πιαστώ…Αλλά επειδή γενικά οι έμμεσα εμπλεκόμενοι έχουν μια τάση να διαψεύδουν τις προσδοκίες που ίδιοι μου δημιουργούν, στο τέλος το αφήνω πάνω τους να χειριστούν την κατάσταση, και από εκεί και πέρα ο,τι προκύψει. ☺️

Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι και η άλλη πλευρά μπορεί να μην έχει πάντα την ίδια πρόθεση και να μην θέλει απαραίτητα να περισώσει τίποτα και αυτό είναι απολύτως δεκτό! Αλλά και σε αυτή την περίπτωση προτιμώ πάντα να μου το λένε κατάμουτρα από το να τρώω gaslighting και να το καταλαβαίνω κιόλας ή να αναρωτιέμαι για πάντα τι ακριβώς πήγε λάθος…
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top