Νομιμοποίηση ελεύθερου camping;

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Με αφορμή την παρακάτω είδηση
Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λέσβου για την ελεύθερη κατασκήνωση:
"Εδώ και χιλιετίες η διαβίωση στη φύση είναι μια πραγματικότητα για τον άνθρωπο. Η επιλογή της παραμονής σε ελεύθερους, ανοιχτούς δημόσιους χώρους αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός/ καθεμιάς από εμάς, το οποίο πρέπει να διαφυλαχτεί. Η απαγόρευση της ελεύθερη κατασκήνωσης, όπως θεσπίστηκε το 1976 και επιβεβαιώθηκε το 1993 έχει εκφυλιστεί και προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά (άρθρο 5 του Συντάγματος και άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα). Στα απόλυτα προστατευόμενα αγαθά που απαρτίζουν την προσωπικότητα είναι η σωματική και πνευματική υγεία όπως και η ελευθερία. Η ελεύθερη κατασκήνωση συνδέεται άμεσα με τα εν λόγω δικαιώματα, αφού οι κάθε είδους διακοπές αποτελούν τρόπο εξασφάλισης σωματικής και ψυχικής ελευθερίας. Ως εκ τούτου η ελεύθερη επιλογή της τοποθεσίας αποτελεί ελεύθερη έκφραση των εκάστοτε ατομικών αναγκών και φυσικά αναφαίρετο δικαίωμα ως συνδεόμενο με την προσωπικότητα. Το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων πραγμάτων αποτελεί επίσης έκφανση του συνταγματικού δικαιώματος στο περιβάλλον (άρθρο 24 Σ). Στο εν λόγω άρθρο ορίζεται ρητά ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Η ελεύθερη κατασκήνωση δεν συνεπάγεται αυτόματα εκ της φύσεώς της την πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων στις κοινωνικές σχέσεις ή στις περιβαλλοντικές συνθήκες, και η απαγόρευσή της προκειμένου να προληφθεί η τυχόν διατάραξη των υπαρχουσών ισορροπιών είναι παράλογη αφού αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του δικαιώματος της προσωπικότητας στο όνομα μιας πιθανότητας.
Όπως φαίνεται και από το αίτημα των κατοίκων του Μεσότοπου οι κάτοικοι του νησιού μας αναγνωρίζουν ότι χρόνια τώρα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού, καθώς συμμετέχουν στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτα χωριά και οικισμούς.
Με το παρόν ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου εκφράζει την θέση του για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην ελεύθερη κατασκήνωση, συγκεκριμένα την κατάργηση των παράλογων διατάξεων των Ν. 392/76 και Ν.2160/93, που απαγορεύουν την ελεύθερη κατασκήνωση, και ζητά από την κυβέρνηση την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα ελεύθερης κατασκήνωσης που να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο."

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για την ελεύθερη κατασκήνωση


..θα ήθελα τη γνώμη σας, όσον αφορά την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Ομολογουμένως περίμενα από περιοχές παραγκωνισμένες τουριστικά, να λάβουν τέτοιες αποφάσεις, όμως αδυνατώ να συλλάβω αυτό τον νέο κώδικα που προτείνουν οι Λέσβιοι.
Παρανομώ και κάνω ελεύθερο camping εδώ και χρόνια και δεν έχω συναντήσει κατασκηνωτή που να μην σέβεται την περιοχή που κατασκηνώνει.
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται κατά της νομιμοποίησής του, καθώς ο αριθμός των ελεύθερων κατασκηνωτών θα αυξηθεί τρομακτικά και η αλλοίωση του φυσικού τοπίου είναι δύσκολο να αποφευχθεί.
Ποια η γνώμη σας;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Noisette

Περιβόητο μέλος

Η Φωτεινός Θάλαμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Συντάκτης και μας γράφει απο Νότιος Αμερική (Αμερική). Έχει γράψει 4,754 μηνύματα.
Πιστεύω πως ένας συνειδητός ελεύθερος κατασκηνωτής πάντα σέβεται το περιβάλλον.

Κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι αυτοί που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια/ξενοδοχεία και δεν θέλουν να βλέπουν άδεια τα δωμάτια τους. Παράλογο δεν είναι αυτό; Γιατί να πρέπει αναγκαστικά να πληρώσω δωμάτιο ενώ θέλω να κατασκηνώσω ελεύθερα;; Γιατί να το βλέπουν ανταγωνιστικά;

Τι ακριβώς δεν μπορείς να καταλάβεις στο ψήφισμα αυτό; :worry:
Θετικό δεν είναι που ψηφίζουν υπερ της ελεύθερης κατασκήνωσης και πιστεύουν ότι είναι συμπληρωματικός τουρισμός;


Εντελώς πληροφοριακά παραθέτω τα παρακάτω.
Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τους κοινόχρηστους χώρους
Ο Νόμος 392/76 (Αρ.10/2) και αργότερα ο Ν. 2160/1993 (Αρ.4/12) απαγορεύουν την εγκατάσταση σκηνών σε παραλίες, αιγιαλούς και γενικά κοινόχρηστους χώρους. Βάσει νομολογίας, ΜΠρΑθ. 10691/1997 και των άρθρων 966-968 ΑΚ ως κοινόχρηστα ορίζονται εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συναλλαγής ή να ανήκουν σε κάποιον. Μπορεί όμως ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει. Το δικαίωμα αυτό χρήσης έχει ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και απορρέει από την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.


Πώς παρανομούμε όταν δεν βλάπτουμε κανέναν;
Σύμφωνα με την Οικουμενική ιακήρυξη των ικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρ. 13) καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να επιλέγει τον τόπο διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους. Προς την ίδια κατεύθυνση, το διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και
Πολιτικά ικαιώματα (Ν. 2462/1997, Άρ. 12/1) ορίζει ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται νόμιμα στο έδαφος ενός Κράτους έχει δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και ελεύθερης επιλογής κατοικίας στο έδαφος αυτού του Κράτους και ότι αυτά τα δικαιώματα δεν υπόκεινται σε περιορισμούς, με την εξαίρεση όσων περιορισμών προβλέπει ο νόμος και οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας, των χρηστών ηθών ή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων (Αρ.12/3). Η μη ύπαρξη κάποιου από τουςαναφερόμενους αυτούς λόγους καθιστά παράνομη την απαγόρευση χρήσης των κοινόχρηστων πραγμάτων, η οποία απαγόρευση συνιστά προσβολή της προσωπικότητας.
Η προσωπικότητα ορίζεται σαν το σύνολο αξιών του κάθε προσώπου που έχει σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική ατομικότητα. (Αρ.5Σ, 57 ΑΚ). Στα απόλυτα προστατευόμενα αγαθά που απαρτίζουν την προσωπικότητα είναι η σωματική και πνευματική υγεία όπως και η ελευθερία. Το ελεύθερο camping συνδέεται άμεσα με τα αυτά τα δικαιώματα, αφού οι κάθε είδους διακοπές αποτελούν τρόπο εξασφάλισης σωματικής και ψυχικής ελευθερίας. Συνεπώς η ελεύθερη επιλογή της τοποθεσίας αποτελεί ελεύθερη έκφραση των εκάστοτε ατομικών αναγκών και φυσικά αναφαίρετο δικαίωμα ως συνδεόμενο με την προσωπικότητα.
πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Τι ακριβώς δεν μπορείς να καταλάβεις στο ψήφισμα αυτό; :worry:]


Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που προτείνουν, γιατί δεν το λένε ξεκάθαρα. Προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου κώδικα, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Τι θα περιλαμβάνει λοιπόν αυτός στην πράξη; Νομιμοποίηση υπό όρους; Και ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι;

Εννοείται πως προσωπικά το βλέπω θετικά, αλλά στην πράξη δεν μπορώ να το φανταστώ να λειτουργεί.
Ας πούμε ότι επιτρέπεται το ελεύθερο camping, πως θα ελέγχεται ο κατασκηνωτής για το αν σέβεται το περιβάλλον, ή το θεωρούμε a priori ότι θα το σέβεται;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
...την ίδια ώρα στο κέντρο της Αθήνας:

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους «σκηνίτες» του Συντάγματος
Ζητά να ερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εγκαταστασης σκηνών σε υπαίθριο χώρο
Τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης με τη διαδικασία του αυτοφώρου, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, για τους «σκηνίτες» στο Σύνταγμα.

Η εισαγγελέας, με αφορμή την παραμονή σκηνών και πανό στην πλατεία Συντάγματος, ζητά να ερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εγκαταστασης σκηνών σε υπαίθριο χώρο και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, να τηρείται η διαδικασία του αυτοφώρου με σχηματισμό δικογραφιών και σύλληψη των υπαιτίων.


:whatever: (φοριέται πολύ φέτος το καλοκαίρι...)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vradipous1

Νεοφερμένος

Ο vradipous1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 12 μηνύματα.
Εκεί που απαγορεύεται η σκηνή Έρχεται η Αιώρα...
Kepp camping.....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 7 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top