δεν είπα πως ό,τι έγραψες μέχρι τώρα είναι αοριστολογίες. οπότε πάμε πάλι. έγραψες το εξής: λογικά όταν λες φαινόμενα εννοείς το ντόπινγκ. σε ρωτώ λοιπόν εγώ ως τελείως άσχεση με αυτά τα θέματα, πως γίνεται να το εξαλείψουμε? κάπου εδώ σου επισήμανα και πριν να μην μου φέρεις γενικόλογα επιχειρήματα του στυλ "με την παιδεία" αλλά πρακτικές λύσεις. νομίζω τώρα ήμουν λίγο πιο ξεκάθαρη.
Λοιπόν φορείς, βλέπε σχολεία, προπονητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, ακόμα και διάφορες μορφές πολιτισμού βλέπε κινηματογράφος πχ, μπορούν να παίξουν καταλυτικό στην αντιμετώπιση του.
Τα σχολεία αρχικά στο πλαίσιο του μαθήματος της γυμναστικής, αντί ο γυμναστής κάθε μέρα να δίνει μία μπάλα στα παιδιά και να παίζουνε θα μπορούσε να καλέσει "ειδικούς" και να τους μιλήσει για το ντόπινγκ, τι είναι, μεθόδους με το οποίο αυτό γίνεται και πλασάρεται για τους κινδύνους που κρύβει στην ανθρώπινη υγεία και φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε συνεργασία με τον καθηγητή της φυσικής αγωγής μπορούν να διδάξουν τα παιδιά από μικρά ότι το ντοπάρισμα είναι καταστροφικό για την υγεία. Τα παιδιά εάν το μάθουν και το κατανοήσουν αυτό από μικρή ηλικία και καταφέρουν να το αποφύγουν και να λένε όχι σε κάθε είδος ντοπαμίνης το θεωρώ επιτυχία. Τώρα εάν κάποιος ξέρει τους κινδύνους και πάραυτα ντοπάρεται επειδή νομίζει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι ανταγωνιστικός ή όσοι υποστηρίζουν τέτοια λογική όπως είπε και ο Γιάννης έχουν πρόβλημα μεγάλο .
Προπονητικά κέντρα, είτε είναι σύλλογοι είτε γυμναστήρια που βλέπουν τον άνθρωπο ως άνθρωπο και όχι πελάτη - προϊόν να του αποσπάσουν χρήματα μόνο και μόνο για την ικανοποίηση του εκάστοτε να αποκτήσει σώμα και κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις εννοείται ότι δεν θα του πλασάρουν καμία απαγορευμένη ουσία. Για εμένα όσα γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα έχουν προμηθεύσει αναβολικά πρέπει να κλείσουν και ΟΛΟΙ οι αρμόδιοι να πάνε ΜΕΣΑ!! Εάν ένας προπονητής επίσης ή γονέας για να γίνει το παιδί πρωταθλητής συναινεί στην χρήση ουσιών σύμφωνα με τον νόμο ενθάρρυνε και παρότρυνε τον άλλον να κάνει χρήση ντόπινγκ οπότε και πρέπει να διώκεται νομικά. Αθλητικά κέντρα και σύλλογοι που ενδιαφέρονται για τον υγιή αθλητισμό και όχι για αυτόν που ο αθλητής τους θα πάρει ουσία για να φέρει νίκη στην ομάδα αλλά θα σωριαστεί στην μέση του γηπέδου από καρδιακή ανακοπή πρέπει να κάνουν διαλέξεις σχετικά με το ντόπινγκ και να ενημερώνουν συχνά τους αθλητές τους για αυτό. Να κάνουν τακτικούς ελέγχους με λήψη αίματος ή ούρων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο αθλητής τους έλαβε κάποια ουσία. Στο ΟΑΚΑ στο οποίο δούλευε ο πατέρας μου υπάρχει τέτοιο κέντρο που πραγματοποιεί εξετάσεις πχ! Βέβαια για να γίνουν όλα αυτά πρέπει η πολιτεία επιτέλους να εφαρμόζει τους ΝΟΜΟΥΣ καθολικά και όχι μεμονωμένα και να συγκαλύπτει φαινόμενα ντόπινγκ αλλά να εφαρμόζει ποινές όποτε και σε όποιους θέλει!! Γιατί δυστυχώς αυτό γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Οι βιβλιοθήκες μετά που πλέον έχουν ανοιχτεί στο κοινό και δεν είναι μόνο δανείζω βιβλία και τέλος αλλά και προσφέρουν και υπηρεσίες πχ είχαν κάνει οι δημόσιες βιβλιοθήκες μεγάλο έργο όσον αφορά στην συμβολή της ομαλής ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία, μπορούν να κάνουν το ίδιο και με το ντόπινγκ. Είτε μέσω των βιβλίων τους, είτε μέσω συνεργασίας με αθλητικούς φορείς να διοργανώνουν ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια και παιχνίδια που να αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ντόπινγκ όπως έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν με άλλα κοινωνικά θέματα.
Ο κινηματογράφος από την άλλη, αντί να βγάζει ταινίες συνηθισμένες όλο μπαμ μπουμ , ερωτικές και λοιπά, μπορεί να ευαισθητοποιηθεί σε κοινωνικά θέματα πχ της φαρμακοδιέγερσης και προβάλλει ταινίες ανάλογου περιεχομένου και καλό θα ήταν αυτά που προβάλλει να αποτελούν και μαρτυρίες αληθινών περιστατικών και όχι μόνο μία μυθοπλασία πχ.
Γενικά τρόποι υπάρχουν πολλοί, και πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έχω καταγράψει. Και σύμφωνα με την WADA ΝΑΙ το ντόπινγκ μπορεί να προληφθεί. Όπως κατάλαβες είναι αδύνατο να κάτσω να αναλύσω όλην την πτυχιακή μου και το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το ντόπινγκ.

Αλλά αν μπεις στο site της WADA θα διαβάσεις τα πάντα περί πρόληψης και αντιμετώπισής του.
Αλλά κυρία προϋπόθεση για αυτά και για όλους τους άλλους τρόπους που δεν αναφέρονται εδώ αλλά στον παγκόσμιο κώδικα της WADA είναι η εφαρμογή των ΝΟΜΩΝ! Αν δεν υπάρχει αυστηρή εφαρμογή δεν θα υπάρξει και κάποια οριστική λύση!!
Και φυσικά είναι θέμα νοοτροπίας όσοι υποστηρίζουν ντόπινγκ ή ντοπάρονται παρότι γνωρίζουν τις επιπτώσεις του, έχουν πρόβλημα, δεν μπορεί να τους το λύσει κανείς. Και εάν το κράτος κοιτά από την άλλη ότι το συμφέρει και το μέλημά του είναι το πως θα αναδειχθεί καλύτερο επίσης το κράτος έχει πρόβλημα. Αν εφαρμοστεί ο κώδικας της WADA και αλλάξει η νοοτροπία όλων μας τότε ναι θα μιλάμε για κατάλυση του ντόπινγκ!
Όταν ολοκληρώσω την πτυχιακή, θα την αναρτήσω στο θέμα που υπάρχει μία ολοκληρωμένη απάντηση και τεκμηριωμένη για τους τρόπους εξάλειψής τους !
Είναι σαν το τσιγάρο, διαβάζεις ακούς, βλέπεις ότι κάνει κακό, αν εσύ παρότι διάβασες, άκουσες, είδες αλλά καπνίσεις είσαι άξιος της μοίρας σου αν το κόψεις ή δεν το αποφύγεις!!