Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!
Οπότε, αν έχω καταλάβει καλά, οι 5 αισθήσεις είναι κατά κύριο λόγο συνειδητές και οι υποδιαιρέσεις αυτών( επειδή ανέφερες ότι «αίσθηση πόνου και θερμότητας χαρακτηρίζονται αφής») μη συνειδητές.
Δεν κατάλαβα το διαχωρισμό "συνειδητές" και μη.
Γενικά όλο το "πακέτο" της λειτουργίας ορίζεται ως "Αισθητικότητα" ή "Αισθητικές Πληροφορίες" και στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνονται οι λεγόμενες "κεντρομόλες", το σύνολο των μηχανισμών δηλαδή που δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον και στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο και οι "φυγόκεντρες", δηλαδή οι εντολές που στέλνει ο εγκέφαλος πάλι με δυναμικό προς τα μέλη του σώματος και καθορίζουν την αντίδραση.
Το ωραίο είναι πως στην πραγματικότητα το ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) που ουσιαστικά είναι ο εγκέφαλος, βιολογικά θα μπορούσε να θεωρηθεί το κέντρο του εγώ μας.
Ε, το κέντρο του εγώ μας ή εντός εισαγωγικών αυτό που καταλαβαίνεις ως "εγώ" είναι τυφλό, κουφό, δεν πονάει, δεν γελάει, δεν κρυώνει, δεν ζεσταίνεται κλπ κλπ.
Απλά λαμβάνει (ας το πούμε χονδρικά) διάφορα ηλεκτρικά ερεθίσματα μέσα στο "σιωπηλό σκοτάδι" του, τα επεξεργάζεται και δημιουργεί την "ψευδαίσθηση" των αισθήσεων.
Μοιάζει λίγο με τη συσκευή που έχεις μπροστά σου.
Αυτή λαμβάνει μόνο δύο διαφορετικούς τύπους ηλεκτρικών σημάτων.
Το ένα ορίζει ως 0 και το άλλο ως 1. "Σκέφτεται" δηλαδή, στο δυαδικό αριθμό σύστημα.
Ε, όλα αυτά που σου δείχνει η οθόνη σου, χρώματα, εικόνες, ήχους, τον Ζορό στα αριστερά, ταινίες, κλπ κλπ, είναι όλα συνδυασμοί των αριθμών 0 και 1 και με διάφορους επεξεργαστές, μετατρέπει αυτά που βλέπεις στην οθόνη σου σε ήχο και εικόνα.
Εδώ προκύπτει βέβαια ένα μυστήριο για να τα λέμε και όλα, το οποίο μέχρι σήμερα είναι άλυτο.
Είναι τελικά το "εγώ" ο εγκέφαλος;
Χμμμ... η αλήθεια είναι πως όχι!!!
Είναι το "εγώ" κάπου μέσα στον εγκέφαλο;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες αλλά επί της ουσίας έχουμε μεσάνυχτα.
Το "εγώ" είναι αυτό που ορίζεται ως συνειδητότητα ή αυτοσυνείδηση.
Φαίνεται πως ο εγκέφαλος συνεργάζεται με αυτό το άγνωστο μοναδικό στον άνθρωπο άγνωστο στοιχείο, το οποίο του δίνει την ευχέρεια να αντιλαμβάνεται την ατομικότητά του.
Κανένα άλλο από τα γνωστά είδη ζωής δεν το έχει αυτό.
Όλα τα είδη λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με τα ένστικτά τους (επίσης εξαιρετικοί μηχανισμοί στο φαινόμενο της ζωής και της επιβίωσης).
Παρότι ο άνθρωπος έχει επίσης παρόμοια ένστικτα, για έναν περίεργο λόγο έχει τη δυνατότητα να τα συγκρατεί ή να τα απελευθερώνει.
Για πράδειγμα κανένα δικαστήριο δεν θα μπορούσε να καταδικάσει το λιοντάρι που κατασπαράζει τη ζέβρα.
Ούτε θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη ζέβρα δειλή επειδή τρέχει να φύγει από το λιοντάρι.
Λειτουργούν στο max τα ένστικτά τους.
Από την άλλη ο άνθρωπος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εγκράτεια που από την άγνωστη πηγή που ανέφερα παραπάνω, για καλό σκοπό. Δηλαδή για να μη σκοτώσει όταν οργίζεται ή όταν διεκδικεί την "περιοχή" του.
Αντί αυτού περιέργως, ενώ είναι π.χ. στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης, σκοτώνει για να κακτακτήσει το Νότιο που πρακτικά δεν χρειάζεται για τις απαραίτητες ανάγκες του.
Ο κύριος Λιοντάρης υπερασπίζεται την περιοχή του για τον ίδιον και την αγέλη του και τα απαραίτητά του.
Δεν θα σκεφτόταν ποτέ να κατακτήσει ολόκληρη την Αφρική...
Βέβαια μαζί με όλα τα παραπάνω υπάρχουν και παράλληλες εγκεφαλικές δραστηριότητες με εκκρίσεις ουσιών που εμπλέκουν και την ψυχολογική κατάσταση που νιώθουμε ανάλογα με το ερέθισμα, αλλά αυτά ανοίγουν άλλο κεφάλαιο...
Επίσης , ο μηχανισμός αισθήσεων (μη συνειδητών ) χρησιμεύουν στο να ρυθμίζονται βασικές λειτουργίες του φυσικού σώματος.
Ναι, αλλά όχι μόνο αυτές. Ο εγκέφαλος δίνει όλες τις εντολές για τη λειτουργία του σώματος.
Τι εννοώ;
Όταν για παράδειγμα διψάς πάρα πολύ και στην παραλία που βρίσκεσαι κάποιο παιδάκι κοντά σου πίνει έναν παγωμένο χυμό, ο εγκέφαλος που ήδη σε έχει ενημερώσει πως αφυδατώνεσαι (δίψα είναι η αρχή της αφυδάτωσης), τώρα δέχεται οπτικό ερέθισμα που στοχοποιεί τη λύση του προβλήματος της δίψας σου.
Το λιοντάρι δεν θα σκεφτόταν αν θα χυμήξει γι'αυτό ή όχι.
Εσύ για έναν ιδιαίτερο λόγο, ούτε που το διαννοείσαι και έτσι ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ πως δεν θα ενεργήσεις ενστικτωδώς και παράλληλα ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ να κινηθείς προς την καντίνα να αγοράσεις τον δικό σου.
Όλες αυτές οι διεργασίες γίνονται χάρη στον εγκέφαλο.
Δεν ξέρω βέβαια πού ακριβώς και τι ακριβώς είσαι "εσύ" που δίνεις εντολές εναλλακτιών ενεργειών αντί των ενστίκτων.
Ωστόσο στις λειτουργίες που ελέγχει ο εγκέφαλος υπάρχουν αρκετές για τις οποίες δεν αποφασίζεις και για την ακρίβεια δεν υποψιάζεσαι καν ότι υπάρχουν.
Ουσιατικά δηλαδή ο εγκέφαλος σε απομονώνει από αυτές. Σε κλειδώνει απ'έξω.
Όπως για παράδειγμα η λειτουργία των σπλάχνων μας.
Η καρδιά πχ είναι ουσιαστικά μυς.
Οι συσπάσεις της (όπως και των υπόλοιπων μυών μας) για να συμβούν, παίρνει εντολή από τον εγκέφαλο.
Ε, σε αυτό το κέντρο του εγκεφάλου δεν έχεις πρόσβαση και κανείς δεν ξέρει το password.
Προφανώς ο κατασκευαστής μας (Θεός, φύση, τύχη, έκαστος με τις απόψεις του) μας προστατεύει πιστεύω με αυτό το κλειδωμένο σύστημα γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι θα έδιναν εντολή να σταματήσει η καρδιά για να δουν... πώς είναι!
Τώρα, θα συμφωνήσω με τη
@Averkina στο ότι αντιλαμβανόμαστε 3 διαστάσεις ενώ μπορεί να υπάρχουν άπειρες
Υπάρχουν σίγουρα 4, αν και πολλοί σύγχρονοι φυσικοί θεωρούν το χρόνο ψευδαίσθηση (το χρόνο όπως τον εκλαμβάνουμε εμείς).
Επίσης η κβαντομηχανική εισάγει θεωρίες για περισσότερες διαστάσεις, όλα αυτά είναι κάτι ανάμεσα στην επιστήμη και την επιστημονική φαντασία για την ώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον των ανακαλύψεων...
Για άπειρες τώρα... πάει λίγο προς το ΥΠΕΡ-φυσικό το πράγμα.
Ωστόσο είναι τόσο υπέροχα κατανοήσιμος ο ακατανόητος κόσμος μας, που τουλάχιστον εγώ, δεν θα τολμούσα να αποκλείσω τίποτα.
Έτσι διατηρώ τις ελπίδες μου να κατανοήσω περισσότερα!
και θα θέσω ερώτημα για αν μπορούμε να θεωρήσουμε ως αίσθηση και την λεγόμενη «έκτη», δηλαδή την πέραν του φυσικού σώματος.
Δεν ξέρω αν μπορεί να οριστεί το "πέραν του φυσικού σώματος" ως έκτη αίσθηση, ψυχή ή κάτι άλλο.
Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν πλέον αρκετές σοβαρές μελέτες από πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εξετάζουν διάφορα φαινόμενα που φαίνεται να ξεπερνούν το φυσικά δεδομένα.
Φυσικά δεν μπορώ ούτε να τα αρνηθώ ούτε να τα επιβεβαιώσω.
Αν τα πας καλά με τα αγγλικά, δες το πολύ ενδιαφέρον παρακάτω βίνετο. Βέβαια υπάρχει αρκετή πληροφορία και πέραν του βίντεο αυτού.
ένα ντοκιμαντέρ, σχετικά με το ότι υπάρχουν περισσότεροι από 300 διαφορετικοί οσφρητικοί υποδοχείς δίνοντας την ασυναίσθητη ικανότητα στον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται τις φερομόνες – οι οποίες είναι ‘άοσμες’ . Ίσως αυτό να έρχεται σαν μία απάντηση στο γιατί που προανέφερες.
Να'σαι καλά, μόλις μου χάρισες ένα πλατύ χαμόγελο. Πολύ ωραίο και βάσιμο αυτό που έγραψες.
Αναφέρεσαι στον υποθετικό νεαρό που ανέφερα και τον ιδιαίτερο τρόπο που παρατηρεί το κορίτσι της επιλογής του.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, το φαινόμενο αυτού του τύπου παρατήρησης, δεν αλλάζει ακόμα και αν είναι πολύ μακριά από τα ερεθίσματα οσμής.
Δεν αλλάζει ακόμα και αν την παρατηρεί με... τηλεσκόπιο!
Καλό σου βράδυ!