Οι δικές μας κουζινοδημιουργίες

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Είπα να ανοίξω ένα θέμα μαγειρικής με δικές μας συνταγές.Δεν εννοώ παρθενογέννεση αλλά συνταγές ακόμα και κλασσικές που βάζουμε όμως την δικιά μας πινελιά,έχει το δικό μας κατιτίς βρε αδελφέ και σαφώς δεν είναι copy απο αλλού.
Ελάτε να πούμε τις ιδέες μας! :D

Ξεκινάω.
Το κοτοπουλάκι μου,καθαρά δικιά μου συνταγή.Το οποιο βεβαια γινεται και με χοιρινο,αλλα με το κοτοπουλο ειναι ιδανικο.Φτιαξτε το,θα με θυμηθητε!
Η γευση ειναι πικαντικη και γλυκοξινη,αλλα οχι το κινεζικο γλυκοξινο.

Κοτοπουλο γλυκοξινο με κρασι ΣΑΜΟΣ και λεμονι.

ΥΛΙΚΑ

-Κοτοπουλο
-κρεμμυδι
-σκορδο
-πιπερια,εκτος αν δεν σας αρεσει
-Λευκο γλυκο κρασι ΣΑΜΟΣ(οχι οποιοδηποτε ημιγλυκο η γλυκο κρασι,αλλα συγκεκριμενα το καργα γλυκο ΣΑΜΟΣ)
-Λεμονι
-Το ινδικο μειγμα ΤΑΝΤΟΥΡΙ(οπωσδηποτε,το βρισκεις σγουρα σε ΣΜ γαλαξιας,σκλαβενητης κλπ)
-Αλατοπιπερο
-Ριγανη
-Ελαιολαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Σε κατσαρολα,κατα προτιμηση κεραμικη με καπακι,ριχνουμε λαδι οχι πολυ,κρεμμυδι κομμενο,σκορδο,τις πιπεριες αν τις γουσταρουμε, και αλατοπιπερωνουμε.
-Τσιγαριζουμε πολυ λιγο,και βεβαια προεραιτικα,και στη συνεχεια βαζουμε μεσα το κοτοπουλακι σε κομματια.
-Ριχνουμε αρκετο γλυκο κρασι ΣΑΜΟΣ,ποσοτητα για ολοκληρο κοτοπουλο υπολογιζω 3 νεροποτηρα τουλαχιστον.Εγω για 2 μπουτακια βαζω παντως εναμιση νεροποτηρο.
-Ξανα αλατοπιπερωνουμε αναλογα με τις ορεξεις μας και αφου σιγοβρασει λιγο,μετα απο κανενα μισαωρο ριχνω λεμονι.Ποσο;
Παλι για δυο μπουτακια εγω ριχνω μισο λεμονι.Αυτο ομως θα το δειτε εσεις με δοκιμη,αναλογα με το ποσο ξυνο το θελετε.Η αν θελετε να επικρατει το γλυκο ή το ξυνο.Για ολοκληρο κοτοπουλο συμφωνα με τα δικα μου γουστα υπολογιζω τουλαχιστον εναμιση λεμονι,μπορει και παραπανω.
-Οπωσδηποτε το μπαχαρικο που κανει την διαφορα ειναι το ινδικο μειγμα ΤΑΝΤΟΥΡΙ.Μπολικο.
-Σκεπαζουμε με το καπακι και το αφηνουμε να σιγοβρασει και να μεινει με ζουμακι,αλλα λιγο.
-Ριγανη προς το τελος για να μην πικρισει.

Ισως χρειαστει να προσθεσουμε λιγο νερο,αναλογα ποσα υγρα εχει το φαγητο μας,αυτο το τσεκαρουμε.
-Σιγοβραζουμε με κλειστο καπακι(σε 9βαθμιδη κουζινα εγω το εχω στο 3,ή 2)
Μπορειτε να συνοδευσετε με πατατες τηγανητες η ρυζακι.
Ή και σκετο.
Συνδευουμε με οτι πιοτο θεμε η και οχι.:beer:
 

meetmeinmontauk

Τιμώμενο Μέλος

Η meetmeinmontauk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,721 μηνύματα.
Επιτέλους και ένα θέμα στο οποίο θα έχω δικαιολογία να ανεβάζω τι μαγειρεύω :hehe:

Μπιφτέκια γαλοπούλας (το συνοδευτικό είναι γλυκοπατάτα στον φούρνο και ντομάτα για συνοδευτικό, θα γράψω μόνο για τα μπιφτέκια)

Υλικά
Κιμας γαλοπούλας
Φρέσκα μανιτάρια
Λίγη γραβιέρα τριμμένη
Μουστάρδα
Αυγό
Παπρικα
Αλατοπίπερο
Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
  • Χτυπάμε στο multi τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο για να γίνουν μια πάστα
  • Βάζουμε την πάστα σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά, τη γραβιέρα, τη μουστάρδα, το αυγό, την πάπρικα, τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και βάζουμε στον φούρνο (εγώ τα έβαλα στον αέρα στους 190 για μισή ώρα, αν ξέρετε ότι κάποια άλλη ρύθμιση στον φούρνο τα ψήνει καλύτερα να μου το πείτε να το κάνω γιατί είμαι άσχετη)

IMG_20201008_100158.jpg

(Η συνταγή είναι του Τσουλη αλλά έκανα τις παραλλαγές μου ελλείψει συγκεκριμένων υλικών)
 

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Ουάου σε ευχαριστούμε πολύ meetmeinmontauk ,φαίνεται πολύ νόστιμη!:slourp:
 

Agaphbou

Well-known member

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών . Έχει γράψει 1,908 μηνύματα.
Πόσο κριπιιιι, μόλις ετοιμαζόμουν να ανεβάσω δική μου συνταγή και έψαχνα thread με τέτοιο θέμα, σοκ!

Λοιπόν, το έφτιαξα χθες πρώτη φορά, λαζάνια με κιμά, δική μου συνταγή και βγήκαν τέλεια:

Η συνταγή (σορρυ την είχα έτοιμη ήδη) :
IMG_20201010_122748.jpg


Και το αποτέλεσμα:
IMG_20201009_203638.jpg

Όταν στρώνουμε τα λαζάνια βάζουμε λίγο βούτυρο και σάλτσα στον πάτο του πυρέξ, στρώνουμε λαζάνια - σάλτσα - κιμά και ανά 2 στρώσεις βάζω και λίγη μπεσαμελ ενδιάμεσα. Πάνω στη μπεσαμελ έβαλα λίγα κομματάκια βούτυρο και τριμμένο τυρί. Enjoy!!
 

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Φανταστικό!Μου έτρεξαν τα σάλια!:clapup:
Ευχαριστούμε πολύ!:bigarmhug
 

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Μια κατάδικιά μου συνταγή για υγιεινές και παννόστιμες τηγανητές πατάτες. :slourp:

Το πολύ σημαντικό για να γινουν υγιεινές καθώς ως γνωστόν οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν ακρυλαμίδιο,άκρως καρκινογόνο ,είναι πρώτα για ένα τέταρτο να τις βράσετε και μετά να τις τηγανίσετε σε μετρια θερμοκρασία σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι,τα εξηγώ αναλυτικά παρακάτω.

Πατάτες τσαχπίνικες υγιεινές.:prettyplz:

ΥΛΙΚΑ
  • Πατάτες κομμένες σε φέτες για τηγανιτές και μουλιασμένες ήδη τουλάχιστον 30 λεπτά σε νερό για να μην παράξουν ακρυλαμίδη.
  • πιπεριά πράσινη ή ότι χρώματος θέλετε,ψιλοκομμένη.
  • σκόρδο,τριμμένο
  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Τυρί ρεγγάτο ή άλλο κίτρινο τυρί
  • αλατοπίπερο
  • ρίγανη
  • πάπρικα γλυκιά
  • ελαιόλαδο μία κουταλία τη μερίδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες για τηγανισμένες και τις μουλιάζουμε τουλάχιστον μισή ωρα σε νερό.Τις ξεπλένουμε.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ( ΟΧΙ ME TEFLON αν θέλουμε ένα υγιεινό αποτέλεσμα,δηλαδή όχι σκέυει τύπου τεφαλ,αλλά αντικολλητικά κεραμικά και ακόμα καλύτερα με επίστρωση πέτρας,είναι εξαιρετικά ),βάζουμε τις πατάτες και νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσουν για ένα τέταρτο,βασικά μέχρι να έχουν μαλακώσει αλλά όχι να κομματιάζονται ας πούμε να είναι αλ ντέντε.
  3. Στη συνέχεια αδειάζουμε τον νερό και προσθέτουμε , για μια μερίδα, μια με μιαμιση κουταλιά ελαιόλαδο και το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία.Αφου ζεσταθεί λίγο,χωρίς να καεί το λάδι ρίχνουμε τις πατατούλες ,αλατοπιπερώνουμε και τις τηγανίζουμε αργά έτσι,μέχρι να ροδίσουν λίγο αλλά όχι να ψιλοκαούν.
  4. Λίγο πριν γίνουν, προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο,την ψιλοκομμένη πιπεριά και κρεμμύδι,όχι να καούν απλά να μαλακώσουν και επίσης προσθέτουμε την πάπρικα και τη ρίγανη.
  5. Όταν γίνουν κλείνουμε φωτιά και προσθέτουμε το θεικό κίτρινο τυράκι.
Voila!20201010_140312.jpg

Πιστέψτε με,γίνονται πανόστιμες!Και χωρίς τύψεις!:dance2:

Άμα θέλετε τύψεις προσθέστε ψιλοκομμένο μπέικον όταν βάλετε το κρεμμύδι/σκόρδο/πιπεριά.Κόλασηηηηηηηηηηη απλά όχι τόσο υγιεινη.:devil:
 

meetmeinmontauk

Τιμώμενο Μέλος

Η meetmeinmontauk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,721 μηνύματα.
Brownies
Για 4 κανονικά κομμάτια (ήθελα λίγο απλά για να ξεγελάσω τον εαυτό μου :hehe:):
  • 100 γρ δαμάσκηνα
  • 160-180 γρ νερό
  • 80 γρ αλεύρι (έβαλα ολικής, λογικά μπορεί ν' αντικατασταθεί με κάποιο άλλο)
  • 30 γρ άγλυκο κακάο
  • 50 γρ ταχίνι
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια
  • λίγο αλάτι
  • στέβια (υποθέτω πως το οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό θα δουλέψει εξίσου)
  • 160-180 γρ νερό
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα με το μισό νερό
  • Όταν το μείγμα είναι καλά αλεσμένο, ανακατεύουμε με το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, τις βανίλιες, την στέβια και το ταχίνι, μετά βάζουμε το κακάο και το αυγό και συνεχίζουμε ν' ανακατεύουμε
  • Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να είναι παχύρευστο
  • Βάζουμε στον φούρνο στους 170 για 20 λεπτά περίπου (εγώ έβαλα και λαδόκολλα στο ταψί, εναλλακτικά βάζουμε βούτυρο για να μην κολλήσει)brownies.jpg
 

Nelliel

Well-known member

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 1,621 μηνύματα.
Φακές
2 κουταλιές βούτυρο
1 πράσο ψιλοκομμενο
0.5 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα κόκκινες φακές (από αυτές που είναι κομμένες στην μέση)
3 κούπες νερό (περισσότερο αν τις θέλετε σουπα αντί για χυλό) ή ζωμό κότας ή άλλου κρέατος ή λαχανικων
2 κουταλιές σάλτσα μαριναρα
Λίγο μαύρο πιπέρι
1-2 δάφνες
1 σκελίδα σκορδο ψιλοκομμένη
Λίγο αλάτι

εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και σωταρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωταρουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι. Βραζουμε για 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
----------
Τρώω τέτοιες φακές σχεδόν 2-3 φορές την εβδομαδα για να αυξήσω την πρωτεϊνη μου. Σκέφτομαι να προσθέτω και αυγα στο τελευταίο λεπτό να γίνονται ποσε και να αυξάνουν ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σε πρωτεινη. Θα κάνω και με κάρυ και κοτόπουλο. Είναι πολύ νόστιμες.
 

Εχέμυθη

Well-known member

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,869 μηνύματα.
Κουνουπιδοπατατοκαροτοκεφτεδακια (ή αλλιώς vegan Nuggets απο κουνουπίδι πατάτα και καρότο)

Υλικά
1 1/2 κούπα βρασμένο κουνουπίδι
1 κανονική ωμή πατάτα με τη φλούδα καλά πλυμένη
2 μικρά ωμά καρότα με τη φλούδα καλά πλυμένα
1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κούπα τριμμένο παξιμάδι ολικής άλεσης
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
Φρέσκος μαϊντανός
Κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το πανάρισμα
Τριμμένο παξιμάδι ολικής άλεσης

Εκτέλεση
Περνάμε από τό μπλέντερ όλα τα στερεά υλικά. Το καρότο και η πατάτα μπορούν να μπουν μαζί γιατί χρειάζονται περισσότερη ώρα να πολτοποιηθούν. Στη συνέχεια τα πλάθουμε σε μορφή Nugget (σαν πατημένο κεφτεδάκι) , τα παναρουμε και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά πάνω κάτω στους 200(στο ενδιάμεσο τα γυρνάμε). Φυσικά κάποιος μπορεί νά τα περάσει πρώτα απο τό τηγάνι και μετά νά τα βάλει στο φούρνο. Εγώ παρόλο που το παρέλειψα αυτό τό βήμα βγήκαν πολύ τραγανά και σίγουρα πεντανόστιμα:thumbsup:

Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή από μια αντίστοιχη συνταγή της puremomentum (μπορείτε νά τή βρείτε στο blog της στο Instagram). Βγαίνουν πραγματικά πάρα πάρα πολύ νόστιμα και μπορεί κανείς να κάνει διάφορες παραλλαγές στη συνταγή όπως έκανα κι εγώ.
Τα σερβιρα με μία πολύ απλή σος ντομάτας που περίσσεψε από τον ντάκο που είχα φτιάξει (ντομάτα, σκόρδο, μαϊντανός, αλάτι, ελαιόλαδο, λίγο ξύδι στο μπλέντερ) και ταίριαξε πολύ.
IMG_20201113_222554.jpg
 

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Γενικά τα τελευταία χρόνια έφτιαχνα το δικό μου ψωμί,αλλά οκ μια στο τόσο.
Απο τη φάση με κορονογιό τρώω μονο δικό μου ψωμί.
Εντάξει όταν βλέπεις τον πωλήτή να φταιρνίζεται πάνω στα ψωμιά ή με τα γάντια να πιάνει το ψωμί και μετά τα λεφτά αρκεί για να γίνεις μανούλα στο ζύμωμα. :hehe:

Νάτα τα ψωμάκια μου.

1605806197672.png

Να δωσω συνταγή με αναλογίες για νερό δεν εχει νόημα καθώς το ψωμί είναι μια πολύ περίεργη υπόθεση.Μπορεί να κανεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μην σου πετύχει, ακριβώς επειδή επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες οπως για παράδειγμα υγρασία καιρού ή ξηρότητα.Ζέστη, κρύο κοκ.Επίσης το κάθε αλεύρι έχει την δικιά του συνταγη βασικά.
Οπότε θα πω μερικά γενικά πράγματα για καποιον που θέλει να το προσπαθήσει και θα περιγράψω τι κάνω εγω και αναλογίες για 1 κιλό περίπου θα δώσω για ξηρή μαγιά,αλάτι και ζάχαρη τα οποία είναι απαραίτητα για το φούσκωμα.

Εγω βάζω αλεύρι ολικής αλέσεως βιολογικό πάντα και το καλύτερο απο όσα έχω δοκιμάσει είναι το ''Βιολογικό Αλεύρι δίκοκκου σταριου αλεσμένο σε πετρόμυλο '' το βρίσκουμε στο Σκλαβενιτη.ΟΚ μιλάμε για πολύ καλύτερο απο οποιοδήποτε αλλο που μπορείς να βρεις στα ΣΜ.
ΥΛΙΚΑ
-Αλεύρι(εγώ βάζω ολικής βιολογικό το δικοκκο),η συσκευασία ενός κιλού.
-Ξηρή μαγιά, 1 φακελάκι
-Αλάτι, 1κουταλιά γεμάτη της σούπας
-Ζάχαρη (εγω βαζω μαυρη βιολογική),πάλι 1 γεματη κουταλιά σούπας.
-Νερό(Χλιαρό ,όχι καυτό)
-Ελαιόλαδο,λίγο.
-Σουσάμι αν σας αρέσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε λεκανίτσα αδειάζω όλο το αλεύρι αλλά πάντα έχουμε στην άκρη και λίγο διότι μπορεί να μας βγει νερουλό οπότε προθέτουμε μέχρι να μας βγει όπως πρέπει.

-Ανάβω το φούρνο στους 50 μόνο βαθμούς ,πάνω -κάτω αντίσταση.

-Κάνω μια λακούβα ριχνω ενα φακελακι ξηρη μαγιά και μετά το αλάτι για 1 κιλό αλεύρι εγω βάζω μια γερή κουταλιά της σούπας αλάτι, και μετά προσθέτω και τη ζάχαρη πάλι 1 κουταλιά σούπας.Ανάλογα με τα γούστα προσθέτετε ή αφαιρείτε αλάτι.

-Ανακατεύουμε καλά και μετά ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό.

-Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, όχι σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα τοιχώματα.Αυτό βασικά είναι το πιο δύσκολο να μάθουμε πότε είναι οκ η ζύμη μας.Ε...αφού καταστρέψουμε 4-5 ψωμιά μετά το μαθαίνουμε.
:georgiouspeaking:


-Προσθέτουμε λίγο λάδι και γίνεται πολύ πιο ελαστικιά η ζύμη μας

-Αφού ζυμώσουμε να είμαστε ικανοποιημένοι, το αφηνουμε οπως είναι στη λεκάνη (μεταλικιά όχι πλαστικιά) τη βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένη με πετσέτα μόνο στους 50 βαθμούς που ήδη έχουμε προθερμάνει το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.Το αφήνουμε μια ώρα.

-Μετά την 1 ώρα το βγάζουμε.
-Ανάβουμε παραπάνω τον φούρνο στους 180 βαθμους
- Τοποθετούμε τη ζύμη που θα πρέπει να έχει φουσκώσει( αν δεν έχει κλαφτε το..
:D
) σε εναν παγκο και το ζυμώνουμε πάλι και το κάνουμε κάνουμε καρβέλι ή καρβελάκια.Ανάλογα αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και το πλάθουμε καλύτερα.Εκεί προσθέτουμε και το σουσάμι.

-Σε ένα ρηχό ταψί που εγώ έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί το τοποθετώ επάνω και το βάζω στον ήδη προθερμασμένο φούρνο ,είπαμε στους 180 βαθμούς πάνω /κάτω αντίσταση, χαμηλά ,στην 1η θέση δηλαδή απο το κάτω μέρος του φούρνου.

- Για 1 ώρα περίπου ψήνουμε.Ε το βλεπουμε και αναλογα ποσο το θελουμε ξεροψημενο η οχι.

Το τεστ για να δούμε αν ένα ψωμί έχει ψηθεί είναι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στεγνό στο ψωμάκι.Αν βγεί στεγνο το μαχαίρι όλα καλα,ψήθηκε.

Μπορούμε να φτιάξουμε και διαφορες γεύσεις ψωμιου,ελιόψωμα,τυρόψωμα,ντοματοψωμα κοκ.
Να αυτά της φωτό είναι κρεμμυδοριγανοσκόρδόψωμο.Νοστιμότατα βγήκαν.

Αν δοκιμάσει κάποιος το εγχείρημα καλή επιτυχία.Στην αρχή φαίνεται δύσκολο μετά είναι piece of cake

:dance2:
 

Εχέμυθη

Well-known member

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,869 μηνύματα.
Γενικά τα τελευταία χρόνια έφτιαχνα το δικό μου ψωμί,αλλά οκ μια στο τόσο.
Απο τη φάση με κορονογιό τρώω μονο δικό μου ψωμί.
Εντάξει όταν βλέπεις τον πωλήτή να φταιρνίζεται πάνω στα ψωμιά ή με τα γάντια να πιάνει το ψωμί και μετά τα λεφτά αρκεί για να γίνεις μανούλα στο ζύμωμα. :hehe:

Νάτα τα ψωμάκια μου.

View attachment 72318

Να δωσω συνταγή με αναλογίες για νερό δεν εχει νόημα καθώς το ψωμί είναι μια πολύ περίεργη υπόθεση.Μπορεί να κανεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μην σου πετύχει, ακριβώς επειδή επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες οπως για παράδειγμα υγρασία καιρού ή ξηρότητα.Ζέστη, κρύο κοκ.Επίσης το κάθε αλεύρι έχει την δικιά του συνταγη βασικά.
Οπότε θα πω μερικά γενικά πράγματα για καποιον που θέλει να το προσπαθήσει και θα περιγράψω τι κάνω εγω και αναλογίες για 1 κιλό περίπου θα δώσω για ξηρή μαγιά,αλάτι και ζάχαρη τα οποία είναι απαραίτητα για το φούσκωμα.

Εγω βάζω αλεύρι ολικής αλέσεως βιολογικό πάντα και το καλύτερο απο όσα έχω δοκιμάσει είναι το ''Βιολογικό Αλεύρι δίκοκκου σταριου αλεσμένο σε πετρόμυλο '' το βρίσκουμε στο Σκλαβενιτη.ΟΚ μιλάμε για πολύ καλύτερο απο οποιοδήποτε αλλο που μπορείς να βρεις στα ΣΜ.
ΥΛΙΚΑ
-Αλεύρι(εγώ βάζω ολικής βιολογικό το δικοκκο),η συσκευασία ενός κιλού.
-Ξηρή μαγιά, 1 φακελάκι
-Αλάτι, 1κουταλιά γεμάτη της σούπας
-Ζάχαρη (εγω βαζω μαυρη βιολογική),πάλι 1 γεματη κουταλιά σούπας.
-Νερό(Χλιαρό ,όχι καυτό)
-Ελαιόλαδο,λίγο.
-Σουσάμι αν σας αρέσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε λεκανίτσα αδειάζω όλο το αλεύρι αλλά πάντα έχουμε στην άκρη και λίγο διότι μπορεί να μας βγει νερουλό οπότε προθέτουμε μέχρι να μας βγει όπως πρέπει.

-Ανάβω το φούρνο στους 50 μόνο βαθμούς ,πάνω -κάτω αντίσταση.

-Κάνω μια λακούβα ριχνω ενα φακελακι ξηρη μαγιά και μετά το αλάτι για 1 κιλό αλεύρι εγω βάζω μια γερή κουταλιά της σούπας αλάτι, και μετά προσθέτω και τη ζάχαρη πάλι 1 κουταλιά σούπας.Ανάλογα με τα γούστα προσθέτετε ή αφαιρείτε αλάτι.

-Ανακατεύουμε καλά και μετά ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό.

-Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, όχι σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα τοιχώματα.Αυτό βασικά είναι το πιο δύσκολο να μάθουμε πότε είναι οκ η ζύμη μας.Ε...αφού καταστρέψουμε 4-5 ψωμιά μετά το μαθαίνουμε.
:georgiouspeaking:


-Προσθέτουμε λίγο λάδι και γίνεται πολύ πιο ελαστικιά η ζύμη μας

-Αφού ζυμώσουμε να είμαστε ικανοποιημένοι, το αφηνουμε οπως είναι στη λεκάνη (μεταλικιά όχι πλαστικιά) τη βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένη με πετσέτα μόνο στους 50 βαθμούς που ήδη έχουμε προθερμάνει το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.Το αφήνουμε μια ώρα.

-Μετά την 1 ώρα το βγάζουμε.
-Ανάβουμε παραπάνω τον φούρνο στους 180 βαθμους
- Τοποθετούμε τη ζύμη που θα πρέπει να έχει φουσκώσει( αν δεν έχει κλαφτε το..
:D
) σε εναν παγκο και το ζυμώνουμε πάλι και το κάνουμε κάνουμε καρβέλι ή καρβελάκια.Ανάλογα αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και το πλάθουμε καλύτερα.Εκεί προσθέτουμε και το σουσάμι.

-Σε ένα ρηχό ταψί που εγώ έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί το τοποθετώ επάνω και το βάζω στον ήδη προθερμασμένο φούρνο ,είπαμε στους 180 βαθμούς πάνω /κάτω αντίσταση, χαμηλά ,στην 1η θέση δηλαδή απο το κάτω μέρος του φούρνου.

- Για 1 ώρα περίπου ψήνουμε.Ε το βλεπουμε και αναλογα ποσο το θελουμε ξεροψημενο η οχι.

Το τεστ για να δούμε αν ένα ψωμί έχει ψηθεί είναι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στεγνό στο ψωμάκι.Αν βγεί στεγνο το μαχαίρι όλα καλα,ψήθηκε.

Μπορούμε να φτιάξουμε και διαφορες γεύσεις ψωμιου,ελιόψωμα,τυρόψωμα,ντοματοψωμα κοκ.
Να αυτά της φωτό είναι κρεμμυδοριγανοσκόρδόψωμο.Νοστιμότατα βγήκαν.

Αν δοκιμάσει κάποιος το εγχείρημα καλή επιτυχία.Στην αρχή φαίνεται δύσκολο μετά είναι piece of cake

:dance2:
Πωπωπω σπιτικό ψωμί είναι ο,τι καλύτερο. Γενικά λατρεύω το ψωμί καί ευτυχώς οι δικοί μου δεν αγοράζουν γιατί 1)εξαφανίζεται στο λεπτό 2) θεωρητικά "παχαινει" (δεν παχαινει απο μόνο του απλά ειδικά εγώ το τρώω σε μεγάλη ποσότητα). Αλλά όταν αποφασίζω,μια στο τόσο, να φτιάξω σπιτικό ψωμί θεέ γίνεται καλύτερο και απο του φούρνου και χαλάλι και το ψωμί και η Μερέντα καί τα τυριά και οι θερμίδες. Εγώ στη ζύμη προσθέτω ξύδι καί επίσης τώρα που κάνει κρύο το αφήνω δίπλα στο τζάκι ή στο καλοριφέρ να φουσκώσει και είναι μια χαρά.
 

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Πωπωπω σπιτικό ψωμί είναι ο,τι καλύτερο. Γενικά λατρεύω το ψωμί καί ευτυχώς οι δικοί μου δεν αγοράζουν γιατί 1)εξαφανίζεται στο λεπτό 2) θεωρητικά "παχαινει" (δεν παχαινει απο μόνο του απλά ειδικά εγώ το τρώω σε μεγάλη ποσότητα). Αλλά όταν αποφασίζω,μια στο τόσο, να φτιάξω σπιτικό ψωμί θεέ γίνεται καλύτερο και απο του φούρνου και χαλάλι και το ψωμί και η Μερέντα καί τα τυριά και οι θερμίδες. Εγώ στη ζύμη προσθέτω ξύδι καί επίσης τώρα που κάνει κρύο το αφήνω δίπλα στο τζάκι ή στο καλοριφέρ να φουσκώσει και είναι μια χαρά.
Ω ναι για όσους έχουν καλοριφερ μια χαρα φουσκωνει το ψωμάκι!
Αμαν μου έτρεξαν τα σαλλια με τα ψωμια τις μερεντες και τα τυριά που περιγράφεις.
Ακάθαρμα! :hehe:

Υ.γ Και γω λατρεύω το ψωμί,ευτυχώς κοντρολάρομαι.




Συνήθως. :hehe:
 

Volkswagen Fan

Well-known member

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 8,938 μηνύματα.
Γενικά τα τελευταία χρόνια έφτιαχνα το δικό μου ψωμί,αλλά οκ μια στο τόσο.
Απο τη φάση με κορονογιό τρώω μονο δικό μου ψωμί.
Εντάξει όταν βλέπεις τον πωλήτή να φταιρνίζεται πάνω στα ψωμιά ή με τα γάντια να πιάνει το ψωμί και μετά τα λεφτά αρκεί για να γίνεις μανούλα στο ζύμωμα. :hehe:

Νάτα τα ψωμάκια μου.

View attachment 72318

Να δωσω συνταγή με αναλογίες για νερό δεν εχει νόημα καθώς το ψωμί είναι μια πολύ περίεργη υπόθεση.Μπορεί να κανεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μην σου πετύχει, ακριβώς επειδή επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες οπως για παράδειγμα υγρασία καιρού ή ξηρότητα.Ζέστη, κρύο κοκ.Επίσης το κάθε αλεύρι έχει την δικιά του συνταγη βασικά.
Οπότε θα πω μερικά γενικά πράγματα για καποιον που θέλει να το προσπαθήσει και θα περιγράψω τι κάνω εγω και αναλογίες για 1 κιλό περίπου θα δώσω για ξηρή μαγιά,αλάτι και ζάχαρη τα οποία είναι απαραίτητα για το φούσκωμα.

Εγω βάζω αλεύρι ολικής αλέσεως βιολογικό πάντα και το καλύτερο απο όσα έχω δοκιμάσει είναι το ''Βιολογικό Αλεύρι δίκοκκου σταριου αλεσμένο σε πετρόμυλο '' το βρίσκουμε στο Σκλαβενιτη.ΟΚ μιλάμε για πολύ καλύτερο απο οποιοδήποτε αλλο που μπορείς να βρεις στα ΣΜ.
ΥΛΙΚΑ
-Αλεύρι(εγώ βάζω ολικής βιολογικό το δικοκκο),η συσκευασία ενός κιλού.
-Ξηρή μαγιά, 1 φακελάκι
-Αλάτι, 1κουταλιά γεμάτη της σούπας
-Ζάχαρη (εγω βαζω μαυρη βιολογική),πάλι 1 γεματη κουταλιά σούπας.
-Νερό(Χλιαρό ,όχι καυτό)
-Ελαιόλαδο,λίγο.
-Σουσάμι αν σας αρέσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε λεκανίτσα αδειάζω όλο το αλεύρι αλλά πάντα έχουμε στην άκρη και λίγο διότι μπορεί να μας βγει νερουλό οπότε προθέτουμε μέχρι να μας βγει όπως πρέπει.

-Ανάβω το φούρνο στους 50 μόνο βαθμούς ,πάνω -κάτω αντίσταση.

-Κάνω μια λακούβα ριχνω ενα φακελακι ξηρη μαγιά και μετά το αλάτι για 1 κιλό αλεύρι εγω βάζω μια γερή κουταλιά της σούπας αλάτι, και μετά προσθέτω και τη ζάχαρη πάλι 1 κουταλιά σούπας.Ανάλογα με τα γούστα προσθέτετε ή αφαιρείτε αλάτι.

-Ανακατεύουμε καλά και μετά ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό.

-Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, όχι σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα τοιχώματα.Αυτό βασικά είναι το πιο δύσκολο να μάθουμε πότε είναι οκ η ζύμη μας.Ε...αφού καταστρέψουμε 4-5 ψωμιά μετά το μαθαίνουμε.
:georgiouspeaking:


-Προσθέτουμε λίγο λάδι και γίνεται πολύ πιο ελαστικιά η ζύμη μας

-Αφού ζυμώσουμε να είμαστε ικανοποιημένοι, το αφηνουμε οπως είναι στη λεκάνη (μεταλικιά όχι πλαστικιά) τη βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένη με πετσέτα μόνο στους 50 βαθμούς που ήδη έχουμε προθερμάνει το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.Το αφήνουμε μια ώρα.

-Μετά την 1 ώρα το βγάζουμε.
-Ανάβουμε παραπάνω τον φούρνο στους 180 βαθμους
- Τοποθετούμε τη ζύμη που θα πρέπει να έχει φουσκώσει( αν δεν έχει κλαφτε το..
:D
) σε εναν παγκο και το ζυμώνουμε πάλι και το κάνουμε κάνουμε καρβέλι ή καρβελάκια.Ανάλογα αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και το πλάθουμε καλύτερα.Εκεί προσθέτουμε και το σουσάμι.

-Σε ένα ρηχό ταψί που εγώ έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί το τοποθετώ επάνω και το βάζω στον ήδη προθερμασμένο φούρνο ,είπαμε στους 180 βαθμούς πάνω /κάτω αντίσταση, χαμηλά ,στην 1η θέση δηλαδή απο το κάτω μέρος του φούρνου.

- Για 1 ώρα περίπου ψήνουμε.Ε το βλεπουμε και αναλογα ποσο το θελουμε ξεροψημενο η οχι.

Το τεστ για να δούμε αν ένα ψωμί έχει ψηθεί είναι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στεγνό στο ψωμάκι.Αν βγεί στεγνο το μαχαίρι όλα καλα,ψήθηκε.

Μπορούμε να φτιάξουμε και διαφορες γεύσεις ψωμιου,ελιόψωμα,τυρόψωμα,ντοματοψωμα κοκ.
Να αυτά της φωτό είναι κρεμμυδοριγανοσκόρδόψωμο.Νοστιμότατα βγήκαν.

Αν δοκιμάσει κάποιος το εγχείρημα καλή επιτυχία.Στην αρχή φαίνεται δύσκολο μετά είναι piece of cake

:dance2:

Θα την κάνω αυτή την συνταγή!!!! Θα σου πω εντυπώσεις όταν είναι, ελπίζω να την πετύχω 😁😁
 

Εχέμυθη

Well-known member

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,869 μηνύματα.
Ω ναι για όσους έχουν καλοριφερ μια χαρα φουσκωνει το ψωμάκι!
Αμαν μου έτρεξαν τα σαλλια με τα ψωμια τις μερεντες και τα τυριά που περιγράφεις.
Ακάθαρμα! :hehe:

Υ.γ Και γω λατρεύω το ψωμί,ευτυχώς κοντρολάρομαι.




Συνήθως. :hehe:
Εγώ με θυμάμαι μικρή να σκαλίζω την φόρμα (αυτά τα ορθογώνια ψωμιά που είναι σκέτος αφρός) και να τρώω όλη την ψύχα καί μετά να βάζω το κλείνω με την γωνία του ψωμιού καί μετά να με φωνάζει ο παππούς μου, δίκιο είχε ο άνθρωπος προφανώς. Ναιιιιιι ζεστό, σπιτικό ψωμί ταιριάζει με τα πάντα. Πλάκα πλάκα καιρό έχω να κάνω, αυτή τη φορά θα βάλω αλεύρι ολικής άλεσης για να μην καταναλώνω τελείως κενές θερμίδες. Ωραία η ιδέα σου πάντως!
 

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Εγώ με θυμάμαι μικρή να σκαλίζω την φόρμα (αυτά τα ορθογώνια ψωμιά που είναι σκέτος αφρός) και να τρώω όλη την ψύχα καί μετά να βάζω το κλείνω με την γωνία του ψωμιού καί μετά να με φωνάζει ο παππούς μου, δίκιο είχε ο άνθρωπος προφανώς. Ναιιιιιι ζεστό, σπιτικό ψωμί ταιριάζει με τα πάντα. Πλάκα πλάκα καιρό έχω να κάνω, αυτή τη φορά θα βάλω αλεύρι ολικής άλεσης για να μην καταναλώνω τελείως κενές θερμίδες. Ωραία η ιδέα σου πάντως!
Εγώ θυμάμαι τη μαμά μου να έχει φτιάξει ζεστό ψωμάκι και να κάνει το γρήγορο γλυκο,δηλαδη σε ένα πιάτο κομμένες μπουκιές απο το ζεστό ψωμάκι και απο πάνω ελαιόλαδο και πασπάλισμα με ζάχαρη! Και όμως ήταν φανταστικό!
Αχ μωρε βραδυάτικα! :crazy:
 

Agaphbou

Well-known member

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών . Έχει γράψει 1,908 μηνύματα.
Αχ ωραίο το ψωμί όντως, θέλω κι εγώ να προσπαθήσω, να του βάλω έναν τόνο σουσάμι από πάνω και να το ξεροψήσω, μιαμ. Εγώ αντιθέτως τρώω όλη την κόρα και αφήνω μπαλίτσες - μπαλίτσες ψιχας στο τραπέζι. Αχ με πεινασατε πάλι.
 

Εχέμυθη

Well-known member

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,869 μηνύματα.
Εγώ θυμάμαι τη μαμά μου να έχει φτιάξει ζεστό ψωμάκι και να κάνει το γρήγορο γλυκο,δηλαδη σε ένα πιάτο κομμένες μπουκιές απο το ζεστό ψωμάκι και απο πάνω ελαιόλαδο και πασπάλισμα με ζάχαρη! Και όμως ήταν φανταστικό!
Αχ μωρε βραδυάτικα! :crazy:
Εγώ θυμάμαι τη γιαγιά μου από την άλλη να κάνει σκορδοψωμο! Θεέ τι τέλειο πράγμα είναι αυτό! Γενικά ψωμί Με τα πάντα αλήθεια, αρκεί να είναι φρέσκο
 

meetmeinmontauk

Τιμώμενο Μέλος

Η meetmeinmontauk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,721 μηνύματα.
Γενικά τα τελευταία χρόνια έφτιαχνα το δικό μου ψωμί,αλλά οκ μια στο τόσο.
Απο τη φάση με κορονογιό τρώω μονο δικό μου ψωμί.
Εντάξει όταν βλέπεις τον πωλήτή να φταιρνίζεται πάνω στα ψωμιά ή με τα γάντια να πιάνει το ψωμί και μετά τα λεφτά αρκεί για να γίνεις μανούλα στο ζύμωμα. :hehe:

Νάτα τα ψωμάκια μου.

View attachment 72318

Να δωσω συνταγή με αναλογίες για νερό δεν εχει νόημα καθώς το ψωμί είναι μια πολύ περίεργη υπόθεση.Μπορεί να κανεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μην σου πετύχει, ακριβώς επειδή επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες οπως για παράδειγμα υγρασία καιρού ή ξηρότητα.Ζέστη, κρύο κοκ.Επίσης το κάθε αλεύρι έχει την δικιά του συνταγη βασικά.
Οπότε θα πω μερικά γενικά πράγματα για καποιον που θέλει να το προσπαθήσει και θα περιγράψω τι κάνω εγω και αναλογίες για 1 κιλό περίπου θα δώσω για ξηρή μαγιά,αλάτι και ζάχαρη τα οποία είναι απαραίτητα για το φούσκωμα.

Εγω βάζω αλεύρι ολικής αλέσεως βιολογικό πάντα και το καλύτερο απο όσα έχω δοκιμάσει είναι το ''Βιολογικό Αλεύρι δίκοκκου σταριου αλεσμένο σε πετρόμυλο '' το βρίσκουμε στο Σκλαβενιτη.ΟΚ μιλάμε για πολύ καλύτερο απο οποιοδήποτε αλλο που μπορείς να βρεις στα ΣΜ.
ΥΛΙΚΑ
-Αλεύρι(εγώ βάζω ολικής βιολογικό το δικοκκο),η συσκευασία ενός κιλού.
-Ξηρή μαγιά, 1 φακελάκι
-Αλάτι, 1κουταλιά γεμάτη της σούπας
-Ζάχαρη (εγω βαζω μαυρη βιολογική),πάλι 1 γεματη κουταλιά σούπας.
-Νερό(Χλιαρό ,όχι καυτό)
-Ελαιόλαδο,λίγο.
-Σουσάμι αν σας αρέσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε λεκανίτσα αδειάζω όλο το αλεύρι αλλά πάντα έχουμε στην άκρη και λίγο διότι μπορεί να μας βγει νερουλό οπότε προθέτουμε μέχρι να μας βγει όπως πρέπει.

-Ανάβω το φούρνο στους 50 μόνο βαθμούς ,πάνω -κάτω αντίσταση.

-Κάνω μια λακούβα ριχνω ενα φακελακι ξηρη μαγιά και μετά το αλάτι για 1 κιλό αλεύρι εγω βάζω μια γερή κουταλιά της σούπας αλάτι, και μετά προσθέτω και τη ζάχαρη πάλι 1 κουταλιά σούπας.Ανάλογα με τα γούστα προσθέτετε ή αφαιρείτε αλάτι.

-Ανακατεύουμε καλά και μετά ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό.

-Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, όχι σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα τοιχώματα.Αυτό βασικά είναι το πιο δύσκολο να μάθουμε πότε είναι οκ η ζύμη μας.Ε...αφού καταστρέψουμε 4-5 ψωμιά μετά το μαθαίνουμε.
:georgiouspeaking:


-Προσθέτουμε λίγο λάδι και γίνεται πολύ πιο ελαστικιά η ζύμη μας

-Αφού ζυμώσουμε να είμαστε ικανοποιημένοι, το αφηνουμε οπως είναι στη λεκάνη (μεταλικιά όχι πλαστικιά) τη βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένη με πετσέτα μόνο στους 50 βαθμούς που ήδη έχουμε προθερμάνει το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.Το αφήνουμε μια ώρα.

-Μετά την 1 ώρα το βγάζουμε.
-Ανάβουμε παραπάνω τον φούρνο στους 180 βαθμους
- Τοποθετούμε τη ζύμη που θα πρέπει να έχει φουσκώσει( αν δεν έχει κλαφτε το..
:D
) σε εναν παγκο και το ζυμώνουμε πάλι και το κάνουμε κάνουμε καρβέλι ή καρβελάκια.Ανάλογα αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και το πλάθουμε καλύτερα.Εκεί προσθέτουμε και το σουσάμι.

-Σε ένα ρηχό ταψί που εγώ έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί το τοποθετώ επάνω και το βάζω στον ήδη προθερμασμένο φούρνο ,είπαμε στους 180 βαθμούς πάνω /κάτω αντίσταση, χαμηλά ,στην 1η θέση δηλαδή απο το κάτω μέρος του φούρνου.

- Για 1 ώρα περίπου ψήνουμε.Ε το βλεπουμε και αναλογα ποσο το θελουμε ξεροψημενο η οχι.

Το τεστ για να δούμε αν ένα ψωμί έχει ψηθεί είναι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στεγνό στο ψωμάκι.Αν βγεί στεγνο το μαχαίρι όλα καλα,ψήθηκε.

Μπορούμε να φτιάξουμε και διαφορες γεύσεις ψωμιου,ελιόψωμα,τυρόψωμα,ντοματοψωμα κοκ.
Να αυτά της φωτό είναι κρεμμυδοριγανοσκόρδόψωμο.Νοστιμότατα βγήκαν.

Αν δοκιμάσει κάποιος το εγχείρημα καλή επιτυχία.Στην αρχή φαίνεται δύσκολο μετά είναι piece of cake

:dance2:
Έχω καιρό να φτιάξω ψωμί, εγώ συνήθως το κάνω με σόδα! Αλλά το δικό σου μπήκε στην λίστα, θα προσπαθήσω να το κάνω σύντομα. Μια ερώτηση μόνο, 1 κιλό πόσα ψωμάκια σου βγάζει;
 

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Έχω καιρό να φτιάξω ψωμί, εγώ συνήθως το κάνω με σόδα! Αλλά το δικό σου μπήκε στην λίστα, θα προσπαθήσω να το κάνω σύντομα. Μια ερώτηση μόνο, 1 κιλό πόσα ψωμάκια σου βγάζει;
Λοιπόν το δικό μας κιλό,διότι είναι κιλό αλεύρι ,καθαρό και προστίθεται και νερό κλπ,βγάζει παραπάνω απο το κιλό του φούρνου.Επίσης επειδη με το νερό που μπαινει με το μάτι συνηθως προσθέτουμε λίγο αλέυρι παραπάνω,επάνω στο πλάσιμο, βγαινει πολύ καλή ποσότητα,2 φρατζόλια αλλά βαριά,οχι φουσκες,είναι πολύ περιεκτικά,ή μια φρατζόλα πολύ μεγάλη πάλι βαριά.Περίπου 20 καλές φέτες ψωνιού.Εννοειται όποιος τρώει λίγο ή μένει μόνος το κόβει σε φέτες και το βάζει στην κατάψυξη.

Προτιμήστε ολικής αλέσεως,μόνο όσοι ξέρετε να φτιάχνετε ψωμι στην αρχή, αν καποιος φτιάξει για πρώτη φορά καλό θα ήταν να ξεκινήσει με λευκό,διότι το λευκό φουσκώνει πολύ πιο εύκολα και πλάθεται και πιο εύκολα.Γκαραντι αυτό. :D

Υ.γ Πρσπαθήστε να αποφεύγεται τη σόδα στα φαγητά,καταστρέφουν τις βιταμίνες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Averkina

Well-known member

Η Averkina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,270 μηνύματα.
Άλλη μια συνταγη εύκολη,βασικά πρόχειρου φαγητού, που το κάνει απλά πιο υγιεινό και πιο τσαχπίνικο.

Αβγά τηγανιτα υγιεινά και τσαχπίνικα.:prettyplz:

ΥΛΙΚΑ

  • 2 Αβγα(δινω συνταγη για 2 αβγα)
  • 1 κουταλια ελαιολαδο,το πολυ 2.Για μεγαλο τηγανι βαλτε 3.Παντα μιλαμε για αντικολλητικο.(Τα καλύτερα είναι τα νεας γενιάς με επένδυση πέτρας.ΠΟΤΕ με τεφλον [ τα τεφαλ δηλαδή]ειναι καρκινογόνα.)
  • 1 ντοματα
  • Μισο η οσο θετε κρεμμυδι ξερο
  • 1 πιπερια,αν σας αρεσει.Η πιπερια ειναι προαιρετικη.
  • Οπωσδηποτε κιτρινο τυρι,κατα προτιμηση την γραβιερα που σας αρεσει(η ναξου ειναι εξαιρετικη),ΟΧΙ ΦΕΤΑ.
  • Αλατοπιπερο,ριγανη ,παπρικα γλυκια αν σας αρεσει,και οπωσδηποτε ενα εξαισιο μπαχαρικο,θα το βρειτε στα ΣΜ(Γαλαξιας στανταρ,αλλα και αλλου)το ινδικο μιγμα απο τα captains,ΓΚΑΡΑΜ ΜΑΣΑΛΑ.Eιναι ακριβως αυτο που θα του δωσει ,το κατι τις παραπανω που θα το κανει εξαιρετικο!Μην το φοβαστε,δεν ειναι κατι φοβερα περιεργο.Εναλλακικα αν δεν το εχετε βαλτε ΜΠΑΧΑΡΙ,αλλα πραγματικα αξιζει να δοκιμασετε αυτο το μπαχαρικο.Απλά μην βάλετε με το κιλό, ψιλοκαίει.:heat:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Αρχικα αναβετε το ματι σε δυνατη φωτια,τοποθετητε το τηγανι,αλλα ισα ισα να ζεσταθει πιο γρηγορα,μετα απο ενα περιπου λεπτο χαμηλωνουμε σε χαμηλη(αν εχετε 9βαθμη κουζινα,βαλτε το στο 3 η 4),ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ ΑΡΧΙΚΑ
  • Πετατε μεσα την ντοματα κομμενη σε κομματακια,η στον τριφτη τον χοντρο.Και αμεσως μετα τα το κρεμμυδι ψιλοκομμενο.Και την πιπερια ψιλοκομμενεη αν την θελετε.
  • Ανακατευουμε και σκεπαζουμε με ενα καπακι.(Σκεπαζουμε για να μαλακωσουν τα λαχανικα,επειδη δεν εχουμε λαδι ακομα,μην σωθουν τα υγρα της ντοματας και αυτα δενε χουν μαλακωσει.)
  • Αφηνουμε βασικα να σωθουν ΛΙΓΟ τα υγρα της ντοματας,οχι πολυ,περιπου κανενα 5λεπτο.Και να μαλακωσουν λιγο τα λαχανικα.Δεν θελουμε να τα καψουμε.Οχι παραπανω.
  • Βαζουμε μετα την κουταλια λαδι μας,ανακατευουμε,ριχνουμε το αλατοπιπερο,με μετρο διοτι θα ξαναβαλουμε πανω απο τα αβγα ΜΕΤΑ,την ριγανη και το μπαχαρικο μας και μετα σπαμε τα αβγα μας,και τα ριχνουμε κανονικα σαν αβγα,επανω στην ντοματα και τα αλλα λαχανικα.Δεν τα χτυπαμε σαν ομελετα,απλα κανονικα τα τοποθετουμε επανω στα λαχανικα μας.
  • Ξανα αλατοπιπερωνουμε πανω απο τα αβγα+ ριγανη.
  • Αμεσως ριχνουμε πανω απο τα αβγα,το τυρι ειτε τριμμενο σε χοντρο τριφτη,ειτε σε κυβακια.ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ.
  • Σκεπαζουμε,ετσι ωστε με τον ατμο να ψηθει το αβγο και απο επανω και να λιωσει το τυρι.
  • Μολις δουμε οτι το ασπραδι εχει γινει κανονικα,και εχει ψηθει,απλα το βγαζουμε.Δεν νομιζω να περνανε αλλα 5 λεπτα,αφου εχουμε ριξει τα αβγα.
Ειναι πανευκολη,παρολο που επειδη τα γραφω αναλυτικα φαινεται μεγαλη η συνταγη,και πιστεψτε με,παρα πολυ νοστιμα ετσι τα αβγα.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top