Vkey
Επιφανές μέλος

Εμείς πάντως στον τομέα μας έτσι το λέμε

@ Γιωργάκι... εγώ είμαι της παλιάς σχολής και τα ξέρω έτσι όπως τα έγραψα στην πρώτη στήλη αλλά πλέον διδάσκονται όπως στην 2η στήλη... Τώρα αν εγώ πρέπει να τα διορθώσω δυστυχώς πρέπει να πω ναι είναι λάθος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
xristinaki
Δραστήριο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Vkey
Επιφανές μέλος

Ναι, η ελληνική γλώσσα πέρασε μία μεταβατική περίοδο, αλλά πλέον καθιερώθηκαν και για τέτοιες περιπτώσεις κανόνες. Επιλέχτηκε, όπως λέει κι ο Μπαμπινιώτης, ετυμολογικές ορθογραφίες, απλοποιημένες (σωστός όρος) και λοιπά. Άρα άλλες λέξεις έχουν άμεση σχέση με την ετυμολογία τους (και συνεπώς την ορθογραφία στα αρχαία ελληνικά), άλλες όχι...
https://www.lexicon.gr/keimena/prokl_orth.htm
(ξανά)
Από κει και πέρα, και το "λλ"-->"λ" είναι μία μετατροπή της γλώσσας.
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

κάποτε αυτό με την ορθογραφία του αυγού, την είχαμε για ανέκδοτοαυγό-->αβγό

με νοιώθει (νιώθει κανείς? )

io-io
Διάσημο μέλος

σωστά, δεν το θυμόμουν ακριβώς, απλά προφανώς από εδώ πήρε το θέμα καλλι-
και γραφόταν καλλίτερος στην καθαρεύουσα. Το καλύ- δεν ξέρω από πού προέκυψε, προφανώς είναι κάποια "απλοποίηση" αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος της καθαρεύουσας είναι λάθος
Μα δεν ειναι απλοποιηση το καλυ- αντι για καλλι-! Δεν υφισταται καν ριζα καλυ- ! Ειναι η λεξη καλος + καταληξη -υτερος (καταληξη υπερθετικου βαθμου!) =καλυτερος.
Οσο για το αν ειναι σωστο επειδη το γραφουν πολλοι ετσι, θα διαφωνησω και με το οτι ειναι σωστο, και με το πολλοι. Επειδη οι φιλολογοι του Πανου του ειπαν οτι ειναι σωστο δεν σημαινει οτι ειναι! Και η μαμα μου φιλολογος ειναι και μου ειπε οτι ειναι λαθος! Αποδεικνυω τιποτα ετσι?
Isiliel
Επιφανές μέλος

κάποτε αυτό με την ορθογραφία του αυγού, την είχαμε για ανέκδοτο
με νοιώθει (νιώθει κανείς? )![]()
Εγώ καλή μου!

(Γεράσαμε ΚΟΥΕ?

io-io
Διάσημο μέλος

Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

πάλι καλά που υπάρχεις και συΕγώ καλή μου!![]()
(Γεράσαμε ΚΟΥΕ?)

όσο για το καλύτερα....
εγω ξέρω και δεν ξέρω βεβαια κατα ποσο ισχύει

καλός - καλύτερος - κάλλιστος

εεε isi?

Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος

Σαν πολύ δεν ασχοληθήκαμε;

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Ποσο σωστο ειναι να λεμε "λαθεμενες πραξεις" ας πουμε?
Υπαρχει σαν λεξη? Κι αν ναι, λεγεται?
Επισης.. η λεξη "κρεββατι", γραφεται με ενα ή δυο βου?

Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

(ακομα κι οταν εγω ήμουν μαθητρια δλδ με ένα ήταν

τα δυο Β είναι πολυ παλιος τροπος γραφής.... πλέον δεν υφίσταται καθότι δεν προφερεται κι όλας....
όσο για το λεθεμένες... ας μας πει κάποιος με σιγουρια...
εγω το χρησιμοποιω αν και νομιζω τωρα που το σκεφτομαι ότι ειναι σωστο το "λανθασμένες"

Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος

"Νεότερος" ή "Νεώτερος";
Σχολείο θυμάμαι λέγαμε ότι είναι σωστό όπως και να'χει..
Τι ισχύει;
io-io
Διάσημο μέλος

Για τα αλλα δυο τρεχα γυρευε... θα πλακωθουμε παλι μου φαινεται!Η λέξη προέρχεται από την αγγλική (και γαλλική) train και γράφτηκε στην αρχή ως τραίνο (ακολουθώντας και οπτικά, όχι μόνο ακουστικά, την ορθογραφία της αρχικής λέξης). Ωστόσο η εξέλιξη της γλώσσας μας επέβαλε οι λέξεις-δάνεια από άλλες γλώσσες να γράφονται με την πιο απλοποιημένη ορθογραφία (όπως παλτό και όχι παλτώ). Και φυσικά για τον ήχο /e/ (δηλαδή ε και αι) η πιο απλή ορθογραφία είναι η γραφή με ε.
Δειτε εδω και εδω
(εγω παντως χρησιμοποιω αυτι και αυγο... αυτο εμαθα, αυτο ξερω, αυτο εμπιστευομαι!

Και εδω για το νεοτερος.
Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος

"Τελειώσαμε" ή "τελιώσαμε";

Και μη μου πείτε τράβα άνοιξε λεξικό, βαριέμαι

//Θενξ

Scandal
Διαχειριστής

-petros
Subject to change
e-steki.gr Founder

theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

αχαχαχΆλλαξα τον τίτλο σε κάτι πιο "πιασάρικο"![]()
καλό
girlio_4
Εκκολαπτόμενο μέλος

ναι!Εγώ άμα έχω καμιά ορθογραφική απορία πάντως βάζω τις 2 εκδοχές στο google και κοιτάω το count.
Είχα απο μικρός πρόβλημα με την ορθογραφία και τα άτιμα τα greeklish δε βοηθάνε. Επίσης μου φαίνεται οτι με το πληκτρολόγιο κάνω πολύ περισσότερα λάθη απο ότι με το στυλό. Το έχει παρατηρήσει κανεις άλλος αυτό;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 12 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.