antwwwnis
Διάσημο μέλος

Όταν αναφερόμαστε σε πρόσωπο λέμε ''από πάνω'' ή ''αποπάνω'';
Το πρώτο ε;
Και τα δυο λαθος ειναι. Ο αποπανος λεμε.

To πρωτο νομιζω.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
D_G
Πολύ δραστήριο μέλος

Πρώτη φορά βλέπω την δεύτερη γραφή, σαν μία λέξη...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Myrtle
Διάσημο μέλος

Lautreamont
Εκκολαπτόμενο μέλος

Ζήλια ή ζήλεια;
πάντα οι πιο ηδονικές αποριούλες θα είναι αυτές
που θα δικαιολογούν τις πιο χαριτωμένες ανορθογραφίες μας.
Αυτό σημαίνει οργασμός εξάλλλου.
όταν η φαντασία γαργαλιέται, μ?
εξάλλου κατά Καλλέργη:
μερικές φορές εγκαταλείπομαι στο ζώο,
καλύτερα να με γευτείτε στη περίοδο αναπαραγωγής.
είμαι πιο ευγενικός τότε,
μπορείτε να με πείτε και πυητή,
και πάλι ποιητής θα είμαι.
Είτε κρατάω σπάθει είτε πέννα είναι το ίδιο για εμένα
και με τα άμετρα μέτρα της εποχής,
υποθέστε και ένα 22άρι λόγου χάρ-ιν
πάλι πέννα κρατάω..
μπορεί και πληκτρολόγιο..
9 στις δέκα μαλακίες πάντως είναι φωνή..
ένα μπαμ..
μπορεί και χρατς..
η ανορθογραφία σε καθιστά ενα σπουργίτι
που στροβιλίζεται κυκλικά
σε βαρύ ασημοσκέπαστο ουρανό?
αμα ναι, έλα εδώ και φίλησέ με στο λαιμό
και κάνε το φιλί σου να ρωτήσει "γιατί δε βρέχει"
που θα'λεγε κι ο Αρνιακός

(ιμε κωκυνος απω ντροπι)
^ άραγε είμαι πιο άλικος, τώρα?

Roben twn Xazwn
Εκκολαπτόμενο μέλος

Δηλαδή θα πούμε ''η μαμά του, του λέει'';
JosefK
Πολύ δραστήριο μέλος

Όταν ακολουθούν 2 άρθρα βάζουμε κόμμα;
άρθρα?
Το πρώτο "του" είναι κτητική αντωνυμία και το δεύτερο "του" είναι προσωπική αντωνυμία.

Βάζουμε or not;
Neraida
Επιφανές μέλος

Για ποιο λογο να χωρισεις με κομμα το υποκειμενο απο το ρημα εν προκειμενω?
MissKit
Επιφανές μέλος

JosefK
Πολύ δραστήριο μέλος

Η Νεράιδα έχει δίκιο. Δε μπαίνει κόμμα, μπαίνει όμως τόνος στη δεύτερη αντωνυμία. Γενικά, η γραμματική λέει πως η προσωπική αντωνυμία τονίζεται, όταν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης με την κτητική. Οπότε, για να ξεδιαλύνεται το τοπίο, συνήθως τονίζουμε την προσωπική αντωνυμία σε δύο συνεχόμενους, φαινομενικά ίδιους τύπους, ώστε να φαίνεται η διαφορά.

και μάλλον είναι λογικό να τονίζεται η προσωπική αντωνυμία και όχι η κτητική αφού προφέρεται ελαφρώς πιο έντονα.
Ταιριάζει καλύτερα πχ να γράψουμε "Ο δάσκαλός μου μού είπε....." αντί για "Ο δάσκαλός μού μου είπε....."
Και μάλλον αυτή η ελαφρώς πιο έντονη προφορά στη δεύτερη αντωνυμία δημιουργεί μια μικρή παύση στον προφορικό λόγο, οπότε μπερδευόμαστε και αναρωτιόμαστε αν πρέπει να μπει ενδιάμεσα το κόμμα που έλεγε η Θοδώρα.
Roben twn Xazwn
Εκκολαπτόμενο μέλος

Όταν ακολουθούν 2 άρθρα βάζουμε κόμμα;
άρθρα?
Το πρώτο "του" είναι κτητική αντωνυμία και το δεύτερο "του" είναι προσωπική αντωνυμία.
Η Νεράιδα έχει δίκιο. Δε μπαίνει κόμμα, μπαίνει όμως τόνος στη δεύτερη αντωνυμία. Γενικά, η γραμματική λέει πως η προσωπική αντωνυμία τονίζεται, όταν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης με την κτητική. Οπότε, για να ξεδιαλύνεται το τοπίο, συνήθως τονίζουμε την προσωπική αντωνυμία σε δύο συνεχόμενους, φαινομενικά ίδιους τύπους, ώστε να φαίνεται η διαφορά.
οι συνομιλητές σου , σου την είπαν

MissKit
Επιφανές μέλος

και μάλλον είναι λογικό να τονίζεται η προσωπική αντωνυμία και όχι η κτητική αφού προφέρεται ελαφρώς πιο έντονα.
Ταιριάζει καλύτερα πχ να γράψουμε "Ο δάσκαλός μου μού είπε....." αντί για "Ο δάσκαλός μού μου είπε....."
Εκεί όμως παίρνει τον τόνο του πρώτου "μου" ο δάσκαλος, λόγω του ότι η λέξη φωνολογικά τονίζεται πάνω από την προ παραλήγουσα και παραβιάζει τον κανόνα του τονισμού που λέει πως μια λέξη δε μπορεί να τονίζεται πάνω από αυτή τη συλλαβή. Δηλαδή, ουσιαστικά, τονίζονται και οι δύο αντωνυμίες.
JosefK
Πολύ δραστήριο μέλος

Εκεί όμως παίρνει τον τόνο του πρώτου "μου" ο δάσκαλος, λόγω του ότι η λέξη φωνολογικά τονίζεται πάνω από την προ παραλήγουσα και παραβιάζει τον κανόνα του τονισμού που λέει πως μια λέξη δε μπορεί να τονίζεται πάνω από αυτή τη συλλαβή. Δηλαδή, ουσιαστικά, τονίζονται και οι δύο αντωνυμίες.
ok, κάτι παραπάνω θα ξέρεις!

Αλλά και όταν έχουμε ουσιαστικό που δε τονίζεται στη προπαραλήγουσα, έχω την εντύπωση ότι προφέρουμε λίγο πιο έντονα την προσωπική αντωνυμία.
MissKit
Επιφανές μέλος

ok, κάτι παραπάνω θα ξέρεις!(δεν είμαι από θεωρητική)
Αλλά και όταν έχουμε ουσιαστικό που δε τονίζεται στη προπαραλήγουσα, έχω την εντύπωση ότι προφέρουμε λίγο πιο έντονα την προσωπική αντωνυμία.
Δεν τα έμαθα στο σχολείο αυτά, στο πανεπιστήμιο μας τα είπαν.

Θέλω να πω, ότι το πρώτο «μου» τονίζεται σε μια τέτοια περίπτωση στην τελευταία συλλαβή του προηγούμενου, γιατί εξαρτάται τονικά από το «δάσκαλο», οπότε ένας ακόμη τόνος θα ήταν πλεονασμός.
Το πώς προφέρουμε μια συλλαβή-λέξη δεν εξαρτάται απαραίτητα από τον τονισμό πάντως.

Ό,τι ή ο,τι;
Εγώ το γράφω με τόνο αλλά στις κατηγορίες του forum είναι άτονο.
Ποιο είναι το σωστό;

venividivici
Τιμώμενο Μέλος

Το φορουμ το έχει λάθος. :Ρ
Ρώτησα αν το αναφορικό ''ό,τι'' θα πάρει τόνο στο ''ο'' ή όχι.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος

Καλό είναι να ξέρουμε και τις διαφορές μεταξύ ειδικού και αναφορικού....
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.