Burp
Δραστήριο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
roumana
Διάσημο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

roumana
Διάσημο μέλος

roumana
Διάσημο μέλος

Σημαίνει "έτσι κι αλλιώς" απλά είναι στην καθαρεύουσα
roumana
Διάσημο μέλος

Kakerlak
Περιβόητο μέλος

ειμαι λιγο ασχετη αλλοστε το ξερετε στην ορθογραφια κ το συντακτικο
αλλα πειτε μου...
ποιος εχει καθορησει την ορθογραφια? (αυτο νομιζω το εχουμε ξανα αναφερει)
αλλα δεν υπαρχουν παντου νομοι...
κ δευτερον τα αρθρα πχ(αυτο με ρωτησε η πελατησα)γιατι το αφεντικο αφου ειναι αρσενικο κ δεν ειναι ο αφεντικος (ακουγετε περιεργα γιατι το εχουμε συνηθησει)αλλα σκεφτητε το λιγο .... εγω εμεινα καγκελο στην αρχη οταν με ρωτησε

Light
Νεοφερμένο μέλος

Κοίταξε, σίγουρα ξεκίνησε σαν αρσενικό. Η λέξη προέρχεται απ' το "αφέντης" πού είναι κλασική περίπτωση αντιδανείου (αυθέντης -> efent (τούρκικα) -> αφέντης).Ρε παιδια εχω μια απορεια που με ρωτησε μια πελατησα κ δεν ηξερα τι να πω...
ειμαι λιγο ασχετη αλλοστε το ξερετε στην ορθογραφια κ το συντακτικο
αλλα πειτε μου...
ποιος εχει καθορησει την ορθογραφια? (αυτο νομιζω το εχουμε ξανα αναφερει)
αλλα δεν υπαρχουν παντου νομοι...
κ δευτερον τα αρθρα πχ(αυτο με ρωτησε η πελατησα)γιατι το αφεντικο αφου ειναι αρσενικο κ δεν ειναι ο αφεντικος (ακουγετε περιεργα γιατι το εχουμε συνηθησει)αλλα σκεφτητε το λιγο .... εγω εμεινα καγκελο στην αρχη οταν με ρωτησε![]()
Τώρα, για την αλλαγή γένους, δεν ξέρω να σου πω ακριβώς. Πάντως, υπάρχει μια γενικότερη τάση στην νεοελληνική γλώσσα, να μετατρέπονται διάφορες αρχαίες λέξεις σε ουδέτερα, ενώ το αρχικό τους γένος ήταν θηλυκό ή αρσενικό.
για παράδειγμα :
τράπεζα -> τραπέζι
οίκος/οικία -> σπίτι
μάχαιρα -> μαχαίρι
κύων -> σκυλί (και σκύλος, βέβαια...)
σινδών -> σεντόνι
....
και πάει λέγοντας....
Scandal
Διαχειριστής

Πότε βάζουμε το ν στο τέλος κάθε άρθρου;
τη /την
στη /στην
κτλ
πχ τη Δευτέρα ή την Δευτέρα ;

[το ν πάντα το έβαζα ανάλογα με το αν μου κολλάει ακουστικά, αλλά υπάρχουν φορές που το χρησιμοποιώ λάνθασμένα ].
Γενικά, υπενθυμίστε μου τον εν λόγο κανόνα [από τι πρέπει να αρχίζει το ουσιαστικό που ακολουθεί και οτιδήποτε σχετικό που πρέπει να έχω υπόψην μου].
thanks
-petros

Κι εγω ακουστικά το παω αν θα βαλω ή οχι

evouli
Διάσημο μέλος

Αν θυμαμαι καλα βαζεις "ν" οταν η επομενη λεξη αρχιζει απο π,κ,τ ή απο φωνηεντο.
αυτο!

Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

Αν θυμαμαι καλα βαζεις "ν" οταν η επομενη λεξη αρχιζει απο π,κ,τ ή απο φωνηεντο.
Κι εγω ακουστικά το παω αν θα βαλω ή οχι![]()
κι αν ξεχνάς τα π κ τ, άλλαξε τους την σειρά στο μυαλό σου και θα τα θυμάσαι πάντα

Scandal
Διαχειριστής

Thanks!
[αύριο γράφω έκθεση, δε λέει να κάνω κανα τέτοιο λάθος

Εμένα η λέξη που μου έρχετε για να τα θυμάμαι είναι: ΤυΠιΚα

-petros
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

κι αν ξεχνάς τα π κ τ, άλλαξε τους την σειρά στο μυαλό σου και θα τα θυμάσαι πάντα(ΤΠΚ) if you know what i mean.... Για Τον Π.... Καβάλα
![]()
Ελιωσα λεμεεεεεεεεεεεεεεεεεεε...

όντως αυτό είναιo κανόνας είναι για τα: κ,π,τ,ξ,ψ,μπ,ντ,γκ.τσ,τζ (τα κ,π,τ και τα διπλά συμφωνα δλδ)... α, ναι και για τα φωνήεντα προφανώς!![]()

theio_vrefos
Πολύ δραστήριο μέλος

o κανόνας είναι για τα: κ,π,τ,ξ,ψ,μπ,ντ,γκ.τσ,τζ (τα κ,π,τ και τα διπλά συμφωνα δλδ)... α, ναι και για τα φωνήεντα προφανώς!![]()
οχιιιι
είσαι σίγουρη για τους μπ, ντ, γκ?
Τόσα χρόνια βάζω δύο τόνους εάν ακολουθεί κτητική αντωνυμία και κάνω λάθος τα -ν ?

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.