Αυτός ο τύπος είναι υποτακτική, αν και στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν μου φαίνεται σωστό. Η υποτακτική στα νέα ελληνικά έχει αντικατασταθεί με "ει""Μια καλήμέρα είναι αυτή, πες την κι ας πέση χάμω"
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

Αρχική Δημοσίευση από ΚΑΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ:εγώ πάντως δεν έχω διδαχτεί αυτή την ορθογραφία του πέση
το έμαθα πέσει
οι αλλαγές που αναφέρομαι εγώ, έχουν γίνει την τελευταία δεκαπενταετία
μπας και ήταν καθαρεύουσα?
Η καταληξη -η στα ρηματα εμπαινε σε συγκεκριμενες εγκλισεις, χωρις να ειμαι σιγουρη νομιζω σε ευκτικη, κλητικη και προστακτικη. (μπορει να λεγονται αλλιως, εντυπωση μου κανω που θυμαμαι και τον ορο "εγκλιση")
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Bill_1992
Περιβόητο μέλος

Κλητική δεν είναι έγκλιση,είναι πτώσηΗ καταληξη -η στα ρηματα εμπαινε σε συγκεκριμενες εγκλισεις, χωρις να ειμαι σιγουρη νομιζω σε ευκτικη, κλητικη και προστακτικη. (μπορει να λεγονται αλλιως, εντυπωση μου κανω που θυμαμαι και τον ορο "εγκλιση")

Εγώ νομίζω(σχεδόν βέβαιος)ότι χρησιμοποιείτο σε ευκτική και υποτακτική και σπάνια χωρίς να είμαι σίγουρος σε οριστική(σε ορισμένα ρήματα)
Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

Light
Νεοφερμένο μέλος

Ξίδι. Δεν τίθεται θέμα παλιάς ή νέας γραφής. Το ξύδι που έγραφαν παλιότερα ήταν λάθος (πιθανότατα παρασυρόμενοι απ' το οξύ)ξύδι ή ξίδι;
Όξος -> οξίδιον (υποκοριστικό) -> ξίδι.
Κοιτάξτε τι λέει εδώ ένας τυχαίος κυριούλης:
Για τα τελικά ς δε φταίει αυτός, ήταν κεφαλαία και τα άλλαξα στα γρήγορα επειδή είμαι στη δουλειά![]()
EDIT: Στην άσπρη λέξη γενικά έχω εμπιστοσύνη απ' την άλλη "σκάρφη" είναι όντως το αγριόσυκο?
Σκάρφη = αγριοβότανο (αρχ. ελλέβορος) με πικρή γεύση, που φυτρώνει σε μεγάλα υψόμετρα. Χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.
roumana
Διάσημο μέλος

Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος

Αντώνυμα.πώς λέγονται οι λέξεις που είναι αντίθετα? Άσπρο-μαύρο, ψηλός-κοντός κλπ?

(και, επί τη ευκαιρία, είναι "ψηλός"

roumana
Διάσημο μέλος

Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Ο προλαλήσας -- (συμφωνω με ) τον προλαλήσαντα
Η προλαλήσασα-- (συμφωνώ με ) την προλαλήσασα

Giovanna
Επιφανές μέλος

τα λεγα χτες και τα δυο διαδοχικα, το ενα μετα το αλλο, για κανα διλεπτο. φοβερες λεξεις

πρεπει να σπασα τα νευρα του διπλανου μου

Insomniac
Πολύ δραστήριο μέλος

σκερπανι η σκεπαρνι?
τα λεγα χτες και τα δυο διαδοχικα, το ενα μετα το αλλο, για κανα διλεπτο. φοβερες λεξεις
πρεπει να σπασα τα νευρα του διπλανου μουευτυχως ειναι γαμω τα ατομα και απλα γελαγε μαζι μου
![]()
Σκεπάρνι.

Giovanna
Επιφανές μέλος

maik85
Πολύ δραστήριο μέλος

Νομίζω το σκεπάρνι είναι ένα εργαλείο που μοιάζει με σφυρί, αλλά αντίθετα με το σφυρί, μπορείς να καρφώνεις μόνο από την μία πλευρά του.
Από την άλλη έχει μια ειδική υποδοχή που μαγκώνει τα καρφιά κ τα ξεκαρφώνει από ξύλα, τοίχους κλπ.
Δεν ξέρω πώς μπορεί να κόψει.
]ifrit[
Περιβόητο μέλος

Τι εννοεί για να κόψει;

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Το εχω ακουσει παρα πολλες φορες, αλλα δεν μου καθεται καθολου καλα.
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

Κατα ποσο ειναι σωστο να λεει καποιος "μου ειχε αρεσει.."?

βέβαια λείπει και το γιδάκι που θα μας κατατόπιζε

αλλά ναι, ίσως στέκει καλύτερα να πεις "τότε που δοκίμασα αυτό το φαγητό, μου άρεσε!" αντί για "τότε που δοκίμασα αυτό το φαγητό, μου είχε αρέσει!"
dooo
Διακεκριμένο μέλος

Κατα ποσο ειναι σωστο να λεει καποιος "μου ειχε αρεσει.."?
Χμ, κι εμένα μου έκανε εντύπωση παλιά... αλλά απ' όσα θυμάμαι ότι βρήκα όταν το έψαχνα, απλά έτσι είναι ο τύπος του ρήματος...
Όχι ότι είναι απαραίτητα έγκυρη η σελίδα, αλλά ιδού η κλίση του.
Άρα "μου άρεσε" είναι αόριστος και "μου είχε αρέσει" ο υπερσυντέλικος... Άρα είναι θέμα σωστής επιλογής χρόνου, και καλό είναι να γίνεται μία σύγκριση στην πρόταση μέσα... Ο Υπερσυντέλικος τοποθετείται χρονικά πριν τον αόριστο και παρατατικό, άρα μπαίνει στη δευτερεύουσα πρόταση, για κάτι που προηγήθηκε της πρωτεύουσας...
Πχ με το "πέφτω"...
"Όταν άκουσα τα νέα μου έπεσε το ακουστικό από το χέρι, από τη χαρά"...
(αφήγηση σε ένα χρονικό επίπεδο)
Και
"Επειδή είχαν πέσει οι γραμμές, δεν μπορούσαν να μας πάρουν τηλέφωνο".
(δύο χρονικά επίπεδα)
Άρα αντίστοιχα άρεσε και έχει/είχε αρέσει.
Πήγαμε στην ταβέρνα του χωριού και μου άρεσε. (μου άρεσε ταυτόχρονα/αφού πήγαμε)
Μου είχε αρέσει πολύ η ταβέρνα πέρσι, γι' αυτό και ξαναπήγαμε το καλοκαίρι.
(χρονική στιγμή 1: πέρσι- χρ. στιγμή 2: το καλοκαίρι- χρ. στιγμή 3: τώρα, που διηγούμαι)
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

Για «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδας έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας.
Τι είναι η ασύμμετρη απειλή?

Υπογραφή... η άσχετη

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Άρα αντίστοιχα άρεσε και έχει/είχε αρέσει.
Πήγαμε στην ταβέρνα του χωριού και μου άρεσε. (μου άρεσε ταυτόχρονα/αφού πήγαμε)
Μου είχε αρέσει πολύ η ταβέρνα πέρσι, γι' αυτό και ξαναπήγαμε το καλοκαίρι.
(χρονική στιγμή 1: πέρσι- χρ. στιγμή 2: το καλοκαίρι- χρ. στιγμή 3: τώρα, που διηγούμαι)
Δηλαδη στην δευτερη περιπτωση αν χρησιμοποιηθει το "αρεσε" (μου αρεσε..) θεωρειται λαθος?

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.