venividivici
Τιμώμενο Μέλος

Δίπλα από το ρήμα διπλώνω...
Γλύκισμα που διπλώνει...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dalian
Περιβόητο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 781029
Επισκέπτης

Ποια η διαφορά φύλου (πχ δωρικά φύλα) και φυλής (πχ φυλή του Αμαζονίου.)? Το ένα εμπερικλείει το άλλο?
Ναι, ένα σύνολο φύλων αποτελεί τη φυλή.

Ποια η διαφορά φύλου (πχ δωρικά φύλα) και φυλής (πχ φυλή του Αμαζονίου.)? Το ένα εμπερικλείει το άλλο?
Καλή ερώτηση...

φύλο το [fílo] Ο39 : ...2. σύνολο ανθρώπων με κοινά εθνολογικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά· φυλή, εθνότητα: Bαρβαρικά / γερμανικά / νομαδικά φύλα.
φυλή η [filí] Ο29 : 1. (ανθρωπολ.) μεγάλη και (γεωγραφικά) ενιαία ομάδα ανθρώπων με ορισμένα κοινά ή παρόμοια κληρονομικά χαρακτηριστικά (χρώμα δέρματος, μαλλιά, σχήμα κεφαλιού κτλ.): Λευκή / κίτρινη / μαύρη ~. Σπάνια / άγρια / πρωτόγονη ~. Άρια* ~. 2. έθνος, εθνότητα: Tα πεπρωμένα της ελληνικής φυλής. (έκφρ.) το δαιμόνιο* της φυλής. ...
isida!!!
Πολύ δραστήριο μέλος

μοιαζει με το αποσταγμα που χρησιμοποιούμε μεταγορικα και σιγουρα εχει μεσα το επι/απο...
πειτε μου οτι κατι σας ερχεται! κοντευω να σκασω!
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

ρε παιδες εχω σπάσει την καρρα μου εδω και 2 εβδομαδες! πως αλλιως λεμε , με μια υπεροχη λεξουλα , το συμπερασμα?
μοιαζει με το αποσταγμα που χρησιμοποιούμε μεταγορικα και σιγουρα εχει μεσα το επι/απο...
πειτε μου οτι κατι σας ερχεται! κοντευω να σκασω!
επιστέγασμα εννοείς??
Αλλα΄δεν σημαίνει ακριβώς συμπέρασμα...
MissKit
Επιφανές μέλος

Dalian
Περιβόητο μέλος

Τη συναντώ συνέχεια σε βιβλίο του Naquet αλλά δεν την εξηγεί.
Επίσης λεξικά=γιοκ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος

Με βοηθά κάποιος ως προς τη σημασιοδότηση της λέξης "πεδεμόντιος"?
Τη συναντώ συνέχεια σε βιβλίο του Naquet αλλά δεν την εξηγεί.
Επίσης λεξικά=γιοκ.![]()
Αυτός που είναι από το Πεδεμόντιο;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Italian dream...
Διάσημο μέλος

Πατρεύς
Περιβόητο μέλος

Εγω, ενω δεν κανω ΚΑΘΟΛΟΥ ορθογραφικα λαθη, και αν δεν ξερω μια λεξη ψαχνω την ετυμολογια της και παντα την βρισκω, πριν σε ένα τοπικ ηθελα να γραψω την λέξη παραλύρημα... Και ειδα ότι δεν ξερω πως γραφεται, και δεν μπορουσα να βρω με τιποτα! Ετσι όπως το έγραψα είναι σωστό?
Γράφεται «παραλήρημα» καὶ προέρχεται ἀπὸ τὸ ῥῆμα παραληρῶ τὸ ὁποῖο συντίθεται ἀπὸ τὴν πρόθεση παρὰ καὶ τὸν «λῆρο» ποὺ σημαίνει τὸν ἀνόητο λόγο ποὺ δὲν ἔχει νόημα.
Italian dream...
Διάσημο μέλος

Γράφεται «παραλήρημα» καὶ προέρχεται ἀπὸ τὸ ῥῆμα παραληρῶ τὸ ὁποῖο συντίθεται ἀπὸ τὴν πρόθεση παρὰ καὶ τὸν «λῆρο» ποὺ σημαίνει τὸν ἀνόητο λόγο ποὺ δὲν ἔχει νόημα.
Α ευχαριστώ!
Εγω με μια ''προχειρη'' αναλυση που το εκανα (μεσα σε 1 κλασμα του δευτερολεπτου πριν το γραψω στο πληκτρολογιο), εβγαλα ότι αφού το ''λυρικός'' εχει να κανει με την εκφραση συναισθηματων (απ'όσο ξέρω τουλαχιστον), υπεθεσα οτι θα ειναι παρα+λυρικος και θα σημαινει υπερβολικη εκφραση συναισθηματων η κατι τετοιο...

Δες συνειρμοί που μου 'ρχονται σε 1 δευτερολεπτο...

jj!
Τιμώμενο Μέλος

Παραλήρημα*Εγω, ενω δεν κανω ΚΑΘΟΛΟΥ ορθογραφικα λαθη, και αν δεν ξερω μια λεξη ψαχνω την ετυμολογια της και παντα την βρισκω, πριν σε ένα τοπικ ηθελα να γραψω την λέξη παραλύρημα... Και ειδα ότι δεν ξερω πως γραφεται, και δεν μπορουσα να βρω με τιποτα! Ετσι όπως το έγραψα είναι σωστό?
Dalian
Περιβόητο μέλος

Αυτός που είναι από το Πεδεμόντιο;
Χμμ μάλλον ναι κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, απλώς εκ πρώτης όψεως με προβλημάτισε γιατί το γράφει με μικρό.
Italian dream...
Διάσημο μέλος

[λόγ. διεκπεραιω- (δες διεκπεραιώνω) -σις > -ση]
Πηγή
Dias
Επιφανές μέλος

.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
intefina
Δραστήριο μέλος

Στο τραπέζι δεν έχει τύχει να παίξετε; αποκλείεται!Γιατί; Κακό είναι τα επιτραπέζια; Είμαι 21, η κοπέλα μου είναι 20 και πολλές φορές παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια (γκρινιάρη, σκραμπλ, μονόπολη κλπ) είτε οι δυο μας είτε με φίλους.
Πάντως από πολύ μικρό παιδί είχα την απορία γιατί τα λένε "επιτραπέζια", αφού συνήθως παίζονται στο κρεβάτι ή στο χαλί. Δεν θα έπρεπε να τα λένε "επικρεβάτια" ή "επιχάλια";
![]()

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Εσχατόγερος
Νεοφερμένο μέλος

Πάντως από πολύ μικρό παιδί είχα την απορία γιατί τα λένε "επιτραπέζια", αφού συνήθως παίζονται στο κρεβάτι ή στο χαλί (και πολύ σπάνια στο τραπέζι). Δεν θα έπρεπε να τα λένε "επικρεβάτια" ή "επιχάλια";
"Επικλίνεια" είναι ο σωστός όρος.
Dias
Επιφανές μέλος

Σωστός σε ότι αφορά τη λέξη (αν θέλεις να είσαι αρχαιοπρεπής), αλλά λάθος στην ορθογραφία της: "Επικλίνια" νομίζω ότι είναι ο σωστός τρόπος γραφής. (Να φανταστώ ότι το "επιχάλια" θα το μετέφραζες "επιταπήτια"; )"Επικλίνεια" είναι ο σωστός όρος.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.