Και οι τρεις αυτές εξουσίες από την κάλπη πηγάζουν. Η εκτελεστική και η νομοθετική ευθέως, ενώ η δικαστική έμμεσα μέσω των νόμων που θεσπίζει η νομοθετική. Στην δημοκρατία δεν έχεις κανέναν νόμιμο τρόπο να αλλάξεις τα πράγματα πέραν του να εκλεγείς ή του να εκλέξεις υποψήφιο που θα εφαρμόσει τις αλλαγές που ζητάς ή του να μαζέψεις αρκετή λαϊκή υποστήριξη ώστε να εκμοχλεύσεις αλλαγές στην παρούσα κυβέρνηση με την απειλή του ότι θα χάσουν τις επόμενες εκλογές αν δεν τις εφαρμόσουν. Η έννομη νομή της εξουσίας λοιπόν δεν είναι καθόλου περίπλοκη.
Ασχέτως του πως έχει διαμορφωθεί μια αστική δημοκρατία το να διαταράσσεις την τάξη και να καταστρέφεις δημόσια ή ιδιωτική περιουσία είναι έγκλημα και το κράτος έχει κάθε δικαίωμα να σε καταστείλει. Αυτές οι συμπεριφορές είναι καθαρά αντιδημοκρατικές και δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να δηλώνεις υπέρ της δημοκρατίας και να μην τις καταδικάζεις. Η νομοθεσία είναι νομοθεσία, ισχύει καθολικά και δεν εξετάζει αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν η ΚΚΚ αρχίζει να σπάει αυτοκίνητα και να καίει σπίτια το κράτος πρέπει να την καταστείλει όπως ακριβώς πρέπει να καταστείλει και όσους το κάνουν στο όνομα του αντιρατσιμού.
Η δική μου θέση είναι πως η πάσης φύσεως ιδεολογία αποτελεί το πρώτο βήμα προς την δογματικότητα η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή προχωρημένης ιδεολογίας. Ο ιδεολόγος έχει την τάση να συνδέει το εγώ του με τις ιδεολογικές του απόψεις και να εναρμονίζει και έως ένα βαθμό την συμπεριφορά του με αυτές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με τον καιρό ο ιδεολόγος να γίνεται όλο και πιο invested και συναισθηματικά συνδεδεμένος με την ιδεολογία και άρα όλο και πιο κλειστός σε διαφορετικές απόψεις σε μια προσπάθεια να προστατέψει το εγώ και τον κόσμο του.
Αν εσύ σαν ιδεολογία έχεις την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι λογικό να εναρμονίζεις τις πράξεις σου και να ζεις την ζωή σου σύμφωνα με αυτά που πιστεύεις. Απλά εάν σε μια εικοσαετία υπάρξει ένα καλό επιχείρημα περί της ανισότητας είναι εξαιρετικά απίθανο να το δεχθείς (πόσο μάλλον να το αναζητήσεις) καθώς έτσι θα πρέπει να αποδεχθείς πως η συμπεριφορά σου τα προηγούμενα 20 έτη ήταν λανθασμένη και πιθανός βλαβερή. Αυτό είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λίγο πολύ και χρειάζεται αρκετή διανοητική εκπαίδευση και συναισθηματική πειθαρχία για να μπορέσει να το αποβάλλει κανείς.
Δε νομίζω ότι δεν έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως τα πλιάτσικα και η φθορά/καταστροφή ξένης περιουσίας παραπάνω και νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφές ότι δεν υποννοήθηκε κάπου το αντίθετο. Επομένως περιττό το σχόλιο.
Για τη νομή της εξουσίας, όχι προφανώς και δε χρειάζεται να μαζέψεις στρατιές κόσμου για να επιφέρεις αλλαγές σε μία δημοκρατία. Δεν είναι μόνο οι κάλπες, δεν είναι μόνο οι τεράστιες πορείες, είναι συνεχής παρουσία στα κοινά και στην πολιτική - με την έννοια του πολίτη - πρακτική.
Επίσης, την όλη θεωρία σου για το πώς ένα άτομο «ιδεολογίας» είναι μία «ελαφρά» μορφή δογματικού ατόμου, νομίζω ότι το στηρίζεις κυρίως σε προσωπικές - άρα και υποκειμενικές - παρατηρήσεις που έχουν ακριβώς την αξία που αναφέρεις παρακάτω. Σημαντική, αλλά όχι απόλυτη.
Για το «μελλοντικό» επιχείρημα απέναντι στην ισότητα των ανθρώπων, μπορώ να σου πω από τώρα ότι δε θα το δεχθώ, αλλά όχι γιατί μπορεί να μη βλέπω τη λογική ( ; ) του βάση, αλλά γιατί δεν αποφασίζουμε μόνο με το λογικό μας οι άνθρωποι. Κάποια πράγματα δεν τα διαπραγματευόμαστε με τη λογική μας, τελικά και πολύ καλά κάνουμε, όπως και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει να είναι διακριτό που τελειώνει το thought experiment και όλη η θεωρητική συζήτηση και πού αρχίζει η ζωή. Ναι, να συζητάμε όσο θες, αλλά στη ζωή μου δε θα ακολουθήσω κάτι που δε βρίσκει σύμφωνη την ηθική μου με αυτό, όσο λογικό ( ; ) κι αν φαίνεται.
Δεδομένης της ηλικίας σου, είναι εξαιρετικά απίθανο, στατιστικά αδύνατο θα έλεγα να έχεις εμπεριστατωμένη και αντικειμενική άποψη για οποιοδήποτε θέμα. Συγκεκριμένα για τον ρατσισμό, το literature, οι διαφορετικές απόψεις, τα διαφορετικά επιχειρήματα, ο όγκος των δεδομένων από έρευνες, καθώς και το επιστημονικό και ερευνητικό υπόβαθρο που χρειάζεται να αναπτύξει κανείς για να τις διαβάσει και να τις κατανοήσει είναι τόσο δαπανηρό χρονικά που δεν γίνεται να το έχεις αποκτήσει στα 21 σου. Αν ήσουν 60 ετών και είχες αφιερώσει την ζωή σου σε αυτό ίσως να είχες κάτι να πεις που να πλησίασε σε μια αντικειμενική αλήθεια, στα 21 όχι, δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο.
Το ίδιο φυσικά ισχύει για εμένα, τον Fast και οποιονδήποτε άλλο γράφει εδώ. Είναι λίγο χαζό να ισχυρίζεται οποιοδήποτε εδώ ότι ξέρει τι λέει και πως κατέχει κάποια αλήθεια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εδώ είναι είτε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συζητάμε για να μάθουμε ο καθένας κάτι παραπάνω από τον άλλο, ή απλά να λογομαχούμε λέγοντας την ο ένας στον άλλο. Και τα δύο έχουν την αξία τους, το πρώτο εκπαιδευτική το δεύτερο ψυχαγωγική, αλλά ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Κανείς μας δεν ξέρει τι λέει στην πραγματικότητα.
Μιλάς όμως υποθέτοντας ότι υπάρχει αντικειμενική αλήθεια και αντικειμενική πραγματικότητα, εν γένει. Σίγουρα, στο επίπεδο της επιχειρηματολογίας έχουμε όλα τα μέλη να κερδίσουμε - μένω μόνο στο «ξερό» λογικό κομμάτι - αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο χρόνος και η εμπειρία δεν είναι εγγυητής της «αλήθειας» τους λόγου ενός ατόμου, ειδικά στην εποχή που η αλήθεια και οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τις ζωές μας.
Για το μεμονωμένο περιστατικό παραθέτω την απάντηση των
Ανωνυμους
Πήρε το μάτι μου κι ένα tweet τους - ή από fan-made λογαριασμό, δεν το διασταύρωσα - που ξεκινούσε με το εξαιρετικό «In the former british colony, the United States,...» και συνέχιζε με εξίσου επιθετικό marketing...