Ε δε συμφωνώ σε αυτό. Επειδή κάποιες φορές η ηθική και οι νόμοι τέμνονται δε σημαίνει οτι το ένα πηγάζει και προέρχεται από το άλλο
Σε αυτή την πρόταση λες δυο διαφορετικά πράγματα και σου εξήγησα γιατί αναλυτικά. Η προέλευση του Νόμου προέρχεται πάντα από ηθικά πιστεύω και αξίες, το αν ένας νόμος όμως είναι ηθικός η όχι είναι κρίση την οποία αποφαίνεται αυτός που τον κρίνει με βάσει αυτό που πιστεύει αυτός ότι είναι το ηθικό. Η φράση «ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» είναι παραπλανητικά διατυπωμένη, η πιο ακριβής αναδιατύπωση της είναι «ο,τι είναι νόμιμο είναι υποκειμενικά ηθικό» η «ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι αντικειμενικά ηθικό».
Έτσι, ένας Νόμος που για κάποιον είναι ηθικός, για κάποιον άλλο μπορεί να μην είναι. Όμως πάντα εμπεριέχουν ηθική και αξίες σε κωδικοποιημένη μορφή. Δεν υπάρχει κάποια υπερβατική, αντικειμενική και καθολική ηθική την οποία άλλες φορές την τέμνουν και άλλες όχι. Αυτό μπορεί να συνέβαινε την εποχή που ο Θεός ήταν ζωντανός, όχι στην δική μας που ο Θεός έχει πεθάνει όπως διαπίστωσε πριν δυο αιώνες με λύπη μια γνωστή και επιδραστική προσωπικότητα. Επομένως, όταν μου λες πως η ηθική είναι κάπου και την τέμνει ο νόμος που και που, είναι σαν να την έχεις στο κεφάλι σου σαν ένα αντικειμενικό και ολοκληρωμένο, συμπαντικό, διαχρονικό και αυθύπαρκτο σύνολο.
Αν ίσχυε αυτό, ό,τι ήταν ανήθικο την εκάστοτε εποχή θα ήταν και παράνομο, κάτι το οποίο δε συμβαίνει.
Δεν καταλαβάινω τι εννοείς εδώ ακριβώς αλλά πχ στην σημερινή εποχή η παιδεραστία θεωρείτε ανήθικη, στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας ή στη Ρώμη δεν θεωρούνταν. Αυτό που σε μας είναι παράνομο δεν ήταν στην Αρχαία Ελλάδα, οι νόμοι τους δεν το απαγόρευαν και αυτό διότι είχαν άλλες ηθικές αξίες. Αν τώρα θεωρούσαμε ότι η παιδοφιλία είναι ανήθικη αντικειμενικά επομένως και διαχρονικά, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε όλες τις ιστορικά προηγούμενες εποχές ανήθικες και ανώμαλες ως προς το θέμα αυτό και ότι μόνο η δική μας εποχή έφτασε στην ηθική τελειότητα να αγγίξει αυτή την ηθική αντικειμενικότητα, κάτι το οποίο δεν στέκει και μας βγάζει σε στρεβλά συμπεράσματα.
Δεν μπορεί ο νομοθέτης να σε κλείσει στη φυλακή επειδή έκανες σεξ με τη γυναίκα του αδελφού σου ας πούμε. Ούτε να απαγορεύσει σε έναν serial killer να σπουδάσει ή να πάει στην κηδεία της μητέρας του όση απέχθεια κι αν νιώθει για αυτόν
Μα αλλοίμονο αν το κράτος ρύθμιζε όλα τα γεγονότα της ζωής μας, δηλαδή θα πρέπει να βγει μέχρι και Νόμος να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους πριν το φαγητό για να θεωρήσουμε ότι ο Νόμος εμπεριέχει ηθική; Φυσικά και όχι, δεν κωδικοποιείται όλη η ηθική (το έγραψα και στο δεύτερο πόστ εδώ) και από την σκοπιά της Πολιτείας -κράτους μόνο με ο,τι την αφορά σε συλλογικό επίπεδο ασχολείται, σιγά μην έβγαινε και Νόμος να λέω υποχρεωτικά καλημέρα στον γειτονά μου. Μα τι μου γράφεις εδώ?
Οι νόμοι προέρχονται α) από την κοινή λογική και β) από τα κοινώς αποδεκτά ανθρώπινα δικαιώματα. Το οτι δεν θα κλέψεις και είναι παράνομο, είναι ταυτόχρονα και ηθικό, δεν συνεπάγεται οτι ο νόμος έγινε επειδή ήταν ηθικό, αλλά επειδή ήταν κοινώς λογικό.
Η δουλειά της κοινής λογικής είναι να δικαιολογεί λογικά τις ηθικές αξίες και κρίσεις για να γίνουν γενικά αποδεκτές. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα πχ μπορεί να θεωρείται κοινή λογική ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι, τότε θα σε ρωτήσω «γιατί λοιπόν να είμαστε ελεύθεροι; Εξήγησέ το λογικά εφόσον είναι κοινή λογική», αλλά αν θες μπορούμε να πιάσουμε και το παράδειγμα σου «γιατί δεν πρέπει να κλέψεις; Εξήγησέ το λογικά»
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ηθική της κλεψιάς αρχίζει και φθίνει όταν μιλάμε για μια φτωχή μάνα λόγου χάρη που έκλεψε γάλα για το παιδί της.
Τι σημαίνει η ηθική φθίνει; Ή κάτι είναι ηθικό ή όχι, δεν υπάρχει ενδιάμεση τιμή ξέρω γω περίπου ηθικό. Αν η κλεψιά θεωρείται ανήθικη (γι’αυτόν που την θεωρεί), η μάνα έκανε ανήθικη πράξη, πάει και τελείωσε.
Μα πιο πάνω είπα οτι πιστεύω οτι η ηθική αλλάζει σύμφωνα με την εποχή, τον τόπο, τον τρόπο ανατροφής κλπ.
Λυπάμαι αλλά από αυτά που γράφεις δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, φαίνεται πως είσαι μπερδεμένη και εγκλωβισμένη στο ενδιάμεσο μεταξύ αντικειμενικότητας και υποκειμενικότητας και πότε επικαλείσαι το ένα και πότε το άλλο.
Μα πιο πάνω είπα οτι πιστεύω οτι η ηθική αλλάζει σύμφωνα με την εποχή, τον τόπο, τον τρόπο ανατροφής κλπ.
Και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γράφω τα ίδια και τα ίδια, Το αν το νόμιμο είναι ηθικό ή όχι, είναι μόνο από την σκοπιά του κριτή δηλαδή πχ για τον Νόμο των αμβλώσεων αν ήσουν θρήσκα θα τον θεωρούσες ανήθικο αν έχεις πιο φιλελεύθερες ηθικές αξίες, θα το θεωρείς ηθικότατο. Τελικά τι είναι αυτός ο Νόμος ηθικός ή ανήθικος; Από την σκοπιά του Νομοθέτη είναι ηθικός γι’αυτό και άλλωστε τον συνέταξε. Αυτά που σου λέω τώρα είναι κοινή λογική, μην με αναγκάσεις να τα ξαναγράψω για τον Θεό τον Μεγαλοδύναμο πια!
Κάποια πράγματα που βασίζονται στις βασικές αρχές ανθρωπισμού δε θα αλλάξουν ποτέ και η ηθική δεν έχει σχέση με αυτά
Μα τι άλλο είναι οι βασικές αρχές του ανθρωπισμού πέρα από Ηθικές αξίες ? Him;ela αρχίζω και αμφιβάλω για σένα και νομίζω με τρολάρεις.
Έχεις βασίσει όλη σου τη θεωρία στο νόμος - ηθική και εξηγείς το αφήγημά σου σύμφωνα με αυτό οπότε πάντα θα καταλήγεις εκεί που θες. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν αφήνεις περιθώριο στην αντίθετη άποψη να σε αγγίξει, την απορρίπτεις πριν καν εμφανιστεί. Θες να σκεφτείς αυτά που σου λέω ή θες απλά να επιμένεις στην άποψή σου; Το πρώτο είναι εποικοδομητικό ακόμα κι αν στο τέλος διαφωνήσεις, το δεύτερο είναι δογματικό και κουραστικό.
Μα δεν μου έχεις γράψει ένα λογικό πειστικό επιχείρημα, αντ’άυτού φαίνεται πως τα έχεις χωρίσει όλα σε κουτάκια και διαφορετικές οντότητες που αλα καρτ επικοινωνούν μεταξύ τους και με τρόπο που ούτε και εσύ δεν ξέρεις καλά-καλά, κάπως μυστηριώδη. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά γι’αυτό και πασχίζω να εξηγώ.
α) Νοιάζομαι για την υγεία τους ή/και β) δε θέλω να αρρωστήσουν και να τρέχω στους γιατρούς ή/και γ) δε θέλω να αρρωστήσουν και να λένε οι άλλοι οτι δεν τα προσέχω.
Για τίποτα δεν υπάρχει απάντηση άσπρο - μαύρο γιατί είμαστε ξεχωριστοί άνθρωποι.
Ε! Όλα αυτά τα σκέφτεσαι γιατί υπακούς στην ηθική επιταγή της καλής μάνας που υπηρετείς, τόσο απλά! Τι άσπρο-μαύρο μου λες? Ακόμα και στην ψυχολογία να ανατρέξεις θα μάθεις ότι ο χαρακτήρας μας (ο πυρήνας της προσωπικότητας μας) είναι ένα σύνολο αξιών ηθικών, δεν το λέω εγώ επειδή μου κατέβηκε.
Αν ήταν τα πράγματα όσο απλά τα παρουσιάζεις, δε θα υπήρχαν δικαστήρια. Θα έλεγε ο αστυνομικός "έκλεψες, ο νόμος λέει 10 χρόνια, μπες φυλακή και τα λέμε σε 10 χρόνια".
Να τώρα, εδώ έχουμε ένα μπαραζ ασύνδετων μη λογικά παραγώμενων προτάσεων που μάλλον πιο πολύ συναισθηματικά γράφτηκαν. Πως προέκυψε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καν δικαστήρια? Μήπως επειδή γράφω για υποκειμενικότητα της ηθικής και σε μπερδεύει? Όταν λέμε υποκειμενικότητα εννοούμε ότι δεν χρειάζεται να επικαλεστούμε μια υπερβατική διαχρονική και καθολική οντότητα για να την στηρίξουμε. Στον υποκειμενικό ηθικό κόσμο, αντικειμενικό γίνεται αυτό που ασπάζονται οι πολλοί, επομένως σαφώς και υπάρχουν δικαστήρια.
Όμως ο νόμος σκοπό δεν έχει απλά να τιμωρήσει αλλά να σωφρονήσει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλους.
Όχι ο Νόμος, δεν σωφρονεί ο Νόμος, αλλά το σωφρονιστικό σύστημα, ένας άνθρωπος δεν σωφρονίζεται επειδή το γράφει κάπου, αλλά επειδή έχει και την ανάλογη στήριξη.
Κάποιοι παρανομούν αλλά παραμένουν ηθικοί. Ο πατέρας που πήγε στο δικαστήριο με πιστόλι και σκότωσε τον δολοφόνο του παιδιού του ήταν παράνομος αλλά εν τέλει ηθικός στα μάτια του κόσμου.
Ε! Το είπαμε αυτό, για κάποιους φάνηκε ηθικός γιατί έχουν ως ηθική αξία πάνω απ΄όλα το παιδί τους, για κάποιους άλλους όχι, διότι θεωρούν ότι πρέπει να υπερέχουν οι ηθικές αξίες που ασπάζεται η κυρίαρχη Πολιτεία που θεωρεί με την σειρά της ότι κάθε ανθρώπινη ζωή πρέπει να διατηρείται. Η πράξη αυτού του πατέρα θα θεωρούνταν πάντα ηθική από όλους τους ανθρώπους, σε όλα τα χρόνια και όλους τους αιώνες και υπό όλες τις συνθήκες ΜΟΝΟ αν πιστεύαμε πως υπήρχε μια αντικειμενική ηθική που θα όριζε ότι αυτό είναι μια δίκαιη πράξη πχ ο διαχρονικός και παντοτινός Θεός, γι’αυτό άλλωστε ο Μωυσής παρουσίασε τις εντολές ως Θεϊκές, για να μην γίνουν αντικείμενο συζήτησης και φανεί η υποκειμενικότητα τους. Αυτό όμως εδώ και δυο αιώνες δεν το πιστεύουμε πια!