Ο σύγχρονος άνθρωπος

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.038 μηνύματα.
«Τρομοκρατήσαμε τα θεμέλια του Καθολικισμού με γέλια. Βεβηλώσαμε, βλασφημήσαμε και καταγγείλαμε τη σεξουαλική κακοποίηση της Εκκλησίας», είπε η κωμικός Άνε Λιντάνε και προσομοίωσε αυνανισμό ποδοπατώντας την αγία τράπεζα.

 

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.949 μηνύματα.
Πολύ συχνά αρκετοί λέμε ότι είμαστε κατά του σύγχρονου κόσμου και του υλισμού του και ότι πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο, στο πνευματικό, στο υπερβατικό κ.λπ. Στα λόγια...

Γιατί στις πράξεις, πολλές φορές, δεν διαφέρουμε σε κάτι από τον πιο δηλωμένο υλιστή. Ζούμε και σκεφτόμαστε σαν ο κόσμος να είναι μόνο ό,τι γίνεται αντιληπτό από τις πέντε αισθήσεις. Ενώ μιλάμε συχνά για το «μετά τα φυσικά» και για τον αληθινό κόσμο στην πράξη είμαστε παραδομένοι και φυλακισμένοι στον αισθητό. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι, εφόσον (λέμε ότι) πιστεύουμε σε κάτι απροσέγγιστο συμβατικά, αυτό που προσεγγίζεται δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η πεπερασμένη εκδήλωση του απείρου, η με αρχή και τέλος μορφή του άχρονου, η ατελής και στρεβλή θεώρηση του τέλειου.

Ισχυριζόμαστε ότι πιστεύουμε πως υπάρχει ψυχή και είναι αιώνια και ζούμε τρέχοντας να προλάβουμε τα πάντα, λες και τα 70-80 χρόνια της ενσάρκωσής μας εδώ είναι τα πάντα. Μεμφόμαστε τους υλιστές για το «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας» αλλά δεν είμαστε καλύτεροι. Για την ακρίβεια είμαστε χειρότεροι γιατί είμαστε υποκριτές προς τον εαυτό μας. (λέμε ότι) Πιστεύουμε πως υπάρχει μία ανώτερη αρχή και ταυτόχρονα μιλάμε για τυχαιότητα («από τύχη γεννήθηκες εκεί που γεννήθηκες», «το τάδε/δείνα είναι θέμα τύχης κοκ), μη δυνάμενοι να αντιληφθούμε ότι η τυχαιότητα αναιρεί όλα όσα πιστεύουμε και το ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τις αιτίες κάποιου πράγματος δεν σημαίνει πως αυτές δεν υπάρχουν.

Με όλα τα παραπάνω φυσικά και δεν αμφισβητώ τίποτα από τα πιστεύω μου, αλλά σίγουρα αμφισβητώ το κατά πόσο είμαστε συνεπείς σε αυτά. Σαφώς και η καθημερινότητα σε κάνει δέσμιο του αισθητού κόσμου (οι νεοπλατωνικοί σοφά έλεγαν πως το σώμα αποτελεί φυλακή της ψυχής) αλλά οφείλεις κάθε τόσο να πατάς ένα off στα εξωτερικά ερεθίσματα και τον τρόπο που αυτά γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις σου και να έρχεσαι σε επαφή με το μέρος του Εαυτού σου που (λες ότι) συγγενεύει με το Θείο, που (λες ότι) πιστεύεις πως υπάρχει. Αλλιώς μόνο λόγια...
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top