Το Ευρω ήταν φτιαγμένο ακριβως για τα μέτρα και τα σταθμά της Γερμανίας και πρακτικά συσσώρευσε όλο τον πλούτο του νότου στα πλεονάσματά της. Επίσης γιατί ήταν μια ισχυρή οικονομία (τότε) που δεν ειχε καμία ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσω της υποτίμησης ενός εθνικού νομίσματος ούτε είχε καμία όρεξη να απορροφήσει ομολογιακά όλα τα νότια χρέη.
Κι όλα αυτά, όχι γιατί το Ευρώ είναι καλύτερο ή χειρότερο από τη δραχμή ή τη λιρέτα ή την πεσέτα, αλλά γιατί συνεχίστηκαν οι ίδιες συμπεριφορές και λαμογιές και πριν το ευρώ και κατα τη διάρκεια του ευρώ και ακόμα και τώρα. Και όταν ο άλλος σου λεει εκμεταλλευσου τα χαμηλά επιτόκια να αναπτύξεις τη χώρα σου κι εσυ φτιάχνεις (βλ. Καραμανλής) γαλάζιο κράτος πελατειακό, λογικό ειναι να ανατιναχτεί μετά η οικονομία.
Και επειδη ειπωθηκε για βραζιλία κάτι πιο πάνω, όχι απαραίτητα. Το όλο κακό έγινε στο Μνημόνιο με το Αγγλικό Δίκαιο όπου εκεί εαν γύριζες σε δραχμή (εχω φιλο στο εξωτερικό, είχε δει στα τεστς το νεο σήμα της δραχμής αλλά δεν μου επιτρέπεται να πω περισσότερα, παραλίγο όμως...) θα είχες να κανεις με τα δάνεια σε ευρω πάλι οπότε ναι εκει θα είχαμε σουρεαλ συνθηκες (οξεία κρίση αλλά για πιο λίγο, σε αντιθεση με τωρα που ειναι απλώς βαθεια και όχι οξεία αλλά παρατεταμενη σε γελοία χρονικά διαστηματα -- αδυνατώ να δω γιατί αυτό ειναι καλό αλλά τέσπα).
Η γενική ιδεα ειναι οτι δεν φταιει το εκαστοτε νομισμα αλλά οι πολιτικες που ακολουθεις. Και το κράτος μας ειναι σαθρό όπως και να το κανεις σε αυτό το θεμα. Οπότε τσάμπα τσακώνεστε για τα νομίσματα, είναι απλά εργαλεία.
Τώρα, αναφορικά με τον Σημίτη, ξέρω ήδη την αντίδραση που θα ακούσω απο τον κύκλο μου για παράδειγμα "να μη λιώσουν τα κόκκαλά του". Ναι οκ, εγω δεν εχω κατι καλό να πω, οπότε δεν θα πω. Κι ούτε θα τον συγχωρήσω οπως κανω με όλους που πεθαίνουν, πράγμα σπάνιο για μένα.
Τα είπε όλα ο Γιάννης2001 πριν απο μενα
Φτιαγμένα στοιχεία, ιστορίες με τη Γκολντμαν Σακς αν θυμαμαι καλά, Συμφωνία της Μαδρίτης (διαβάστε το βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου για να δείτε ΠΟΣΟ κακό ήταν και μας ακολουθεί ακόμα) Ευχαριστώ στους Αμερικάνους, Ίμια, ήμουν 13 χρονών το 1996, έπαιζα με το σπαθί του Λευκου Ρεηντζερ στον καναπέ και βλέπαμε τις πολεμικές εικόνες από τα Ίμια. Χρηματιστήριο μετα, "παιξτε παίξτε, θα πάει 10,000 μονάδες" και μας γονάτισαν όλους. "Παίξτε" με χρηματιστηριακά προιοντα, αν ειναι δυνατόν, μέχρι και η κυρα Μαρία έπαιζε.
(Μετα απο τοσες σπουδές, τόση ενασχόληση κλπ, εμαθα ενα βασικό πράγμα. Όταν κατι γίνεται κοινή γνώση και το ξερει και η μάνα σου και θέλει να επενδυσει πχ κρυπτο ή ότι, είναι η ωρα να ΒΓΕΙΣ.)
Λοιπόν, όχι, δεν εχω να πω τίποτα για τον Σημίτη. Εξαιρετικά κακός πρωθυπουργός. Κάναμε αμαν για να τον ριξουμε και το 2000 και το 2004, το νιωθαμε στο σβέρκο μας χειρότερα κι απο τον Παπανδρέου, ακόμα χειρότερα κι από τον Καραμανλή που τον διαδέχτηκε.
Ο Κούλης δίνει 4 μέρες εθνικό πένθος στον εκσυγχρονιστή μέντορά του. Αυτό δεν το χω ξαναδεί όσο ζω, εκτός κι αν κάτι μου διαφεύγει.
Τίποτα. Πάμε παρακάτω.